CULTURA
VIDEO FOTO. Cea mai mare colecție de MĂRȚIȘOARE din România, la Muzeul Etnografic Cluj. Cel mai vechi, din 1960
Joi a avut loc vernisajul expoziţiei „Din pasiune pentru mărţişor“, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Sala Reduta. Acesta are în patrimoniu cea mai mare colecție de mărțișoare din România.
Expoziţia „Din pasiune pentru mărţişor“ cuprinde peste 5.200 de piese, multe dintre ele unicat, adunate în ultimii 50 de ani, de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan, iar cea mai veche datează din 1960.
VIDEO FOTO. Cea mai mare colecție de MĂRȚIȘOARE din România, la Muzeul Etnografic Cluj. Cel mai vechi, din 1960
„Piesele din colecţie, cusute pe 57 de rame din lemn, pot fi împărțite în tradiționale (clasice) și atipice (deosebite). 87% din mărţişoare sunt din perioada comunistă, iar 13% sunt adunate după Revoluție. Cele mai multe sunt confecţionate din metal, dar sunt şi piese din plastic, ceramică, textile şi lemn.
Mărţişoarele tradiţionale din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei sunt: flori, coșari, hornari, inimi, ancore, potcoave şi trifoi cu patru foi, într-o varietate de forme, iar cele atipice reprezintă personaje din desene animate, obiecte casnice, accesorii pentru sport, tarot, zodii, icoane şi cărți.
Mărțișorul este inclus în lista UNESCO a elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității, și este o mare onoare pentru Muzeul Etnografic al Transilvaniei să prezinte publicului o colecție unică în lume”, scrie pe pagina de Facebook a muzeului.
„Originea mărțișorului este una arhaică”
„Doamna Ingeborg Marta Bogdan a realizat cea mai spectaculoasă și mai completă colecție de mărțișoare existentă în România, o colecție cu atât mai valoroasă cu cât mărțișorul este, din anul 2017, inclus pe lista reprezentativă UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial.
Originea mărțișorului este una arhaică, precreștină, fapt care a permis dezvoltarea acestui obicei și în perioada 1945-1989. În prezent este cea mai vie dintre tradițiile existente în România, este singurul element de patrimoniu imaterial care a fost preluat în mediul urban și care s-a impus.
În ceea ce privește valoarea lor, există câteva exemplare din metale prețioase dar nu ne dorim să facem în acest moment o ierarhizare a mărțișoarelor pentru că noi considerăm că întreaga această colecție merită să fie analizată de vizitatori și specialiști. Cel mai vechi mărțișor din colecție datează din 1960”, a spus Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
„Fascinația s-a transformat în dorința de a le organiza într-o colecție”
„Totul a pornit de la dorința doamnei Bogdan de a face această colecție și a o lăsa unei instituții de cultură, iar noi am fost norocoșii. La vârsta de 50 de ani, doamna s-a gândit să-și aleagă o pasiune pe care să o dezvolte atunci când va fi la pensie. Căutând prin casă, și-a găsit cutiile cu mărțișoare primite de-a lungul timpului. Doamna a fost foarte riguroasă și și-a așezat toate mărțișoarele în 57 de rame plus o casetă cu mărțișoare valoroase din aur și argint. Ramele sunt ordonate în funcție de material, există mărțișoare din metal, din ceramică, textile sau lemn”, a spus Dana Maria Câmpean, expert muzeolog.
„O știu pasionată încă de pe vremea liceului, când a început să primească mărțișoare. Ea este de etnie germană însă a devenit fascinată de această tradiție românească. Treptat, fascinația s-a transformat în dorința de a le organiza într-o colecție”, ne-a declarat Maria Cișman, rudă a doamnei Bogdan, care, din motive de sănătate, nu a putut fi prezentă la vernisaj.
Expoziția poate fi vizitată până în 31 martie, de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.
Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.
Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj
Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.
„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.
Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.
EVENIMENT
Andrei Gheorghieș, cercetat pentru omor după accidentul mortal din Câmpia Turzii. S-a schimbat încadrarea juridică

Andrei Gheorghieș, tânărul din Câmpia Turzii care a provocat un accident mortal în care o tânără mamă și-a pierdut viața, pe strada Laminoriștilor, este cercetat pentru omor.
Organele de cercetare penală au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, apreciind gravitatea faptelor comise. Ca urmare, dosarul a fost transferat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
Tânărul rămâne în arest preventiv
Tribunalul Cluj a admis solicitarea procurorilor și a dispus prelungirea arestării preventive a lui Gheorghieș pentru încă 30 de zile, începând cu 27 aprilie și până la 26 mai 2025. Totodată, instanța a respins cererea inculpatului de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară.
„În baza art. 236 alin. 1 C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, astfel cum a fost precizată, şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 C.p.p. prelungeşte măsura arestării preventive a inculpatului GHEORGHIEȘ DAN ANDREI, cercetat sub aspectul săvârșirii infracâiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p., măsură luată prin Încheierea penală nr. 43/26.02.2025 a Judecătoriei Turda, pronunțată în dosarul nr. 1579/328/2025, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.04.2025 și până la data de 26.05.2025, inclusiv. Corelativ, respinge, ca nefondate, solicitările inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai ușoară. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.04.2025”, se arată în soluția pe scurt.
Pedeapsă mai mare în cazul condamnării
Diferența dintre cele două încadrări juridice este esențială: pentru ucidere din culpă, pedeapsa era între 2 și 7 ani, cu posibilitatea de reducere sau suspendare în anumite condiții. În schimb, pentru omor, Codul Penal prevede o pedeapsă între 10 și 20 de ani, fără posibilitatea suspendării executării.
Andrei Gheorghieș a contestat decizia Tribunalului Cluj.
Tânărul a provocat un accident în noaptea de 21 spre 22 februarie 2025, pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, lovind mortal o tânără mamă în timp ce circula cu viteză excesivă. Potrivit surselor, acesta ar fi participat într-o cursă ilegală de mașini în timpul producerii accidentului.
ADMINISTRAȚIE
A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.
Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.
„Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.
Acțiunile, dependente de condițiile meteo
Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.
„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.
În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.
Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.
EVENIMENT
VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.
Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.
Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.
Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.
Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.