Connect with us
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Bobby Varga, șoferul paramedic de la SMURD Cluj: Câteva secunde fac diferența dintre viață și moarte

Publicat


Plutonierul adjutant șef Istvan ”Bobby” Varga și-a petrecut ultimii 17 ani din cei 43 pe care îi are la SMURD Cluj unde este șofer pe ambulanță și pe motocicletă, dar și paramedic, intervenind primul, de cel mai multe ori, cât se poate de repede, pentru a salva vieți.

Bobby Varga lucrează la Detașamentul 2 de Pompieri Cluj-Napoca de la Colina, din cartierul Mănăștur, cunoscând ca în palmă zona de Vest a Clujului, dar, în timp, a ajuns să știe străzile orașului mai bine ca un taximetrist.

”Am început să lucrez la SMURD Cluj din 2007, am făcut un curs la Târgu Mureș, și am fost încadrat ca și comandant de echipaj. Funcția presupune să fiu și șofer pe ambulanța SMURD.

Am o experiență destul de vastă și sunt printre cei mai vechi care suntem activi”, a declarat Bobby Varga pentru Cluj24.

Acesta are permis de conducere pentru categoriile A, B și C și conduce, pe lângă ambulanța SMURD și una dintre cele două motociclete de intervenție.

Pionierat la SMURD

Bobby Varga

Când s-a angajat la SMURD, a condus o ambulanță Mercedes veche, primită ca donație din Germania, iar când i s-a făcut instructajul i s-a atras atenția să aibă grijă unde se sprijină și pe ce să nu pună mâna.

”Atunci era pionierat. Ulterior, după 2008-2009 au venit ambulanțe noi, iar parcul auto al SMURD Cluj s-a îmbunătățit.

Țin minte că îmi lua ceva timp să ajung la accidente, urcam agale Calea Turzii, și până și autospeciala de descarcerare ajungea mai repede.

Acum avem autospeciale moderne, chiar nu avem de ce să ne plângem.

La o intervenție e vital timpul de reacție, de când s-a dat alarma până ajuge primul echipaj și pentru asta se folosesc și motocicletele SMURD.

4 minute la stop cardiac

În caz de stop cardio-respirator, după 4 minute, timp în care creierul nu mai primește oxigen deoarece inima nu mai pompează sânge, încep să se deterioreze celulele, acesta fiind un proces ireversibil.

Chiar dacă pacientul își revine, are mai șanse să rămână cu sechele. De aceea timpul în care ajungem la caz este extrem de important.

Acum timpul de reacție este de circa 4 minute pe ambulanța SMURD, depinde de zonă, iar viziunea s-a schimbat în sensul că s-a descentralizat mult SMURD-ul și au fost înființate subunități în mai multe zone din județ tocmai pentru a reduce acest timp”, a explicat șoferul paramedic de la SMURD.

Mai repede pe motor

Acesta a explicat cât e de importantă o intervenție rapidă, pe care a făcut-o cu motocicleta, la un caz din Florești.

”Traficul era blocat, era oră de vârf, vineri după-amiază. M-am urcat pe bordură și am condus motocicleta cu mare prudență până la accident, iar colegii cu ambulanța SMURD și descarcerarea au ajuns după 10 minute.

Noroc că nu a fost ceva grav, dar dacă ar fi fost cineva care avea nevoie de prim-ajutor și nu se putea interveni mai repede, 10 minute era mult.

Eu am ajuns primul, am evaluat situația, am făcut ce trebuia să fac până la sosirea colegilor.

Sunt momente în care nu poți ajunge, ambulanța e mai mare, nu poți sări peste mașini, drumul este blocat, nu prea ai ce face”, a explicat Bobby.

Secundele contează

Șoferul de la SMURD a comentat și comportamentul în trafic al conducătorilor auto care, aflați, la volanul unor autoturisme, uneori nu dau prioritate cum ar trebui ambulanțelor, fiind preocupați de statul pe telefon, absorbiți în discuții sau ascultând muzică la căști sau cu volumul la maxim, fără să conștientizeze că se pierd secunde importante.

”În general nu sunt foarte responsabili, mulți sunt neatenți, evident că sunt și cei care te văd și se dau la parte din calea ta, dar tu trebuie să fii atent să îi ferești.

Ar trebui să se gândească acești șoferi că este o intervenție la un membru al familiei sale, că atunci poate altfel ar reacționa.

Câteva secunde contează foarte mult, pot face diferența dintre viață și moarte.

Noi încercăm să mergem cât mai repede, să ajungem în timp util.

Sunt și cazuri când ajungi în timp util și nu poți schimba soarta pacientului, dar e păcat să nu poți ajunge la alt caz la timp în care rănitul în accident ar fi avut o șansă.

Să nu intri ca un kamikaze în intersecție

Mai este și un aspect, legat de legislație. Ai voie să treci pe roșu prin intersecție, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, dar în cazul unui accident se consideră că avem și noi partea noastră de vină.

Și atunci nu poți intra ca un kamikaze prin intersecție.

Eu, de câte ori mă apropiu de o intersecție, încetinesc, pentru că am pățit-o. am avut un accident. Eram cu motocicleta, eu m-am oprit, dar un alt șofer a dat cu spatele și m-a lovit spunând că pur și simplu nu m-a văzut.

Am zburat de pe motor, m-am lovit, bine că nu a fost mai grav. Și apoi e complicat, fiind vehicul de instituție, se face anchetă. E aiurea să te simți vinovat pentru ceva ce nu ai făcut.

Nici extrema cealaltă nu e în regulă, să lași șoferii să intre ca un kamikaze prin intersecție, pentru că atunci nu i-ar interesa.

Trebuie să fii și puțin responsabil, să mergi repede ca să ajungi la caz, dar să nu-i pui în pericol pe ceilalți participanți la trafic, echipajul de ambulanță sau pacientul. E nevoie de menținerea unui echilibru foarte fin”, a precizat Varga.

Atenț la ceilalți participanți la trafic

Potrivit acestuia, mersul pe motocicleta SMURD este și mai riscant, pentru că lumea, câteodată, nu te vede, și nu trebuie să contezi pe faptul că un alt șofer te va feri.

”Trebuie să te gândești că trebuie să îi ferești pe toți și să ajungi în siguranță la caz, să conduci cu ochii în patru”, a concluzinat Bobby Varga.

De-a lungul timpului, acesta a ”furat” meserie de la alți șoferi mai vechi, astfel încât să fie în stare să conducă ambulanța cât mai repede, dar și, lin, deopotrivă, pentru a nu face mai mult rău pacientului transportat:

”Nu poți lua curba brusc, nu poți frâna brusc.

Pacientului din spate i se poate face rău doar prin simplul fapt că îl scuturi, se agită, îi crește tensiunea, îi înrăutățești starea.

Și atunci trebuie să fi foarte atent la volan, nici să nu simtă ce manevre faci. Totul este să te interesezeze, să vrei să faci asta”.

Intervenția la 9 electrocutați la Tarnița

Pe lângă faptul că este șofer pe ambulanță SMURD sau pe motocicletă, acesta este și paramedic, ceea ce înseamnă că, odată ajuns la caz, se transformă în salvator de vieți și acordă primul ajutor.

Un caz care l-a solicitat la maxim a fost înn 2016 la o intervenție în zona lacului Tarnița, când conducea o mașină de pompieri, după o sesiune de rotație de la SMURD.

”Se știa doar că erau ceva electrocutați și noi eram cel mai aproape.

Eram trei pe o mașină de pompieri, doi paramedici și șoferul care nu avea curs de paramedic, iar acolo am dat peste 9 persoane electrocutate, din care una în stop-cardiorespirator, una inconștientă, iar restul cu diverse probleme.

A trebuit să ne descurcăm singuri cam 15 minute până au venit alte echipaje în sprijin, s-a actival Planul Roșu.

A fost crunt, m-am simțit neputincios atunci, știam ce am de făcut, dar nu am avut echipamente medicale.

Fiind cel mai experimentat, alergam de la o victimă la alta, colegul paramedic a făcut 20 de minute masaj cardiac la victima în stop cardio-respirator, șoferului i-am explicat ce are de făcut.

S-a descurcat cum a putut

E o mare calitate să înveți, în anumite cazuri, să te descurci cu ce ai la fața locului, pentru că nu întotdeauna sunt condiții ideale, să faci maxim ce poți și să fii împăcat că ai făcut tot ce ai putut. Niciun accident, nicio intervenție nu seamănă una cu alta, fiecare are particularitățile sale.

După 17 ani de experiență la SMURD îmi cam dau seama la un caz dacă o victimă are șanse de supraviețuire sau nu, dar, totuși, câteodată viața continuă să mă surprindă și să constat că scapă oameni pe care îi credeam pierduți. Nimeni nu cheamă SMURD de bine ce le este.

Iar satisfacția că ai salvat o viață dă un sens la tot ce faci și te încarcă cu energie pozitivă. Fără partea de satisfacții e greu, mai compensează din partea dramatică a meseriei”, a mai spus șoferul paramedic.

Meserie cu plăcere

Bobby Varga face ce face din pasiune și recunoaște că vine cu drag la serviciu: ”Când faci ceea ce-ți place, lucrurile merg mai ușor, chiar dacă este o meserie grea, mai ales pe partea emoțională”.

Lui Bobby, meseria aleasă i se potrivește ca o mănușă, mai ales de când conduce și motocicleta SMURD, hobby-ul său fiind vehiculele pe două roți.

Acasă conduce un motor, dar a ajuns să facă asta și la serviciu, așa că este de două ori câștigat, chiar dacă, la o intervenție, este îmbrăcat în costumul specific din piele în care căldura acumulată este, uneori, insuportabilă.

Locul de muncă ideal

”E locul de muncă ideal și fac ceea ce fac cu drag.

Cu motocicleta am avut și satisfacții. Am învățat să nu conduc cu viteză excesivă, dar reușesc să mă strecor mai bine în traficul din Cluj. Nu știu să am peste 3 minute timp de intervenție cu motocicleta.

Am ajuns o dată din Mănăștur, de la Colina, la IRA, și am străbătut tot orașul în mai puțin de 3 minute, pentru a ajunge la un caz. Era zi de weekend, nu prea era trafic. Într-o zi normală se face mai mult, evident.

Am ajuns să cunosc orașul foarte bine, străzile, mai bine ca un taximetrist. Făceam patrulă cu motocicleta și mi-am făcut un fel de hartă în cap, dacă trebuie să ajung în punctul A, pe ce străzi trebuie să o iau”, a subliniat Bobby.

I-a născut în brațe

Pe lângă cazurile tragice pe care le-a trecut pe răboj, șoferul paramedic de la SMURD a avut parte și de unele fericite, cum este cel în care o femeie a născut în brațele sale.

Totul s-a întâmplat la o stână din zona de munte a Clujului, când a fost solicitată ambulanța la o gravidă, al cărei soț anunțase că femeia are contracții la 5 minute.

”Bărbatul ne-a rugat să nu intrăm că are câini și o aduce el la ambulanță. A intrat în coliba de la stână și a ieșit rapid spunând că <<e bai>>.

Eu am reușit să intru primul, am pus femeia în poziție de naștere și m-am trezit cu copilul în brațe. Au venit apoi și colegii cu kit-ul de naștere, cu echipamentul de rigoare.

A fost un sentiment plăcut, să asist la venirea pe lume a unui copil, o experiență de neuitat”, și-a amintit Istvan ”Bobby” Varga.

Sursa video: ISU Cluj – Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Casa de Pensii Cluj: 80% din pensiile recalculate au crescut. Au fost analizate 177.000 de dosare. Formula de calcul

Publicat

De

pensii

La data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care urmează să înlocuiască complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj, un procent de 80 % din pensiile recalculate au crescut, iar în urma recalculării nicio pensie nu va scădea. În situația în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul aflat în plată.

La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj au fost trecute prin procesul de evaluare și recalculare un număr de 177.000 de dosare.

Principiile noii legi a pensiilor

Principalele principii pe care se bazează noua lege a pensiilor sunt: contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea

•       Principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv

•       Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii  este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stablitatea în câmpul muncii

•       Principiul solidarității conform caruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații

•       Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege

Adeverințe pot fi depuse și după 1 septembrie

Legea nr.360/2023 recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât, sunt valorificate în calculul pensiei veniturile/ sporurile nepermanente realizate anterior datei de 01.04.2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat și care nu au fost valorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casele de pensii.

Veniturile nepermanente se valorifică numai în situația în care acestea sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform modelului prevăzut în Anexa 6 la lege.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr.360/2023 se vor valorifica atât adeverințele existente în dosarele de pensie, cât și cele depuse ulterior, în condițiile în care aceste adeverințe  îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate.

Adeverințele pot fi depuse la dosarele de pensii și după data de 1 septembrie 2024.

Precizări necesare

Subliniem faptul că potrivit legislației anterioare datei de 01.04.2001, contribuția de asigurări sociale se datora asupra câștigului brut realizat de salariați, respectiv asupra sumelor acordate salariaților din fondul de salarii, angajatorii sau, după caz, deținătorii legali de arhive fiind singurii în măsură să cunoască, pe baza documentelor aflate în arhivă, asupra căror sume s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Responsabilitatea eliberării documentelor care să facă dovada salariilor si sporurilor de care o persoană a beneficiat în anumite perioade de timp, anterior datei de 01.04.2001, revine unității angajatoare sau firmei deținătoare de arhivă. Adeverințele se eliberează pe baza statelor de plată aflate în arhiva societății, iar angajatorul/firma deținătoare a arhivei poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea și corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

Sporuri nepermanente

Așa cum se precizează și în modelul din Anexa la Ordinul nr.487/2021, respectiv din Anexa nr.6 la Legea nr.360/2023, prin adeverințele eliberate în baza statelor de plată, angajatorul, cunoscând cel mai bine situația de fapt cu privire la sumele acordate, certifică „veniturile brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”.

Lista sporurilor nepermanente:

formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

al treisprezecelea salariu;

formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

indemnizaţiile de muncă nenormată;

alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Formula de calcul a pensiilor

Formula de calcul a pensiilor  este reprezentată de două elemente:  un VPR care reprezintă valoarea punctului de referință și numărul total de puncte.

PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP:25

NR. TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizati peste 25 de ani.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de  puncte de stabilitate  pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv  de 25 de ani și anume:

-0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;

-0,75 puncte/an  pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;

-1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu  anii de pensie!!!

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Deciziile se comunică

”La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj, un procent de 80 % din pensiile recalculate au crescut. Precizăm faptul că în urma recalculării nicio pensie nu va scădea. În situaţia în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă  cuantumul aflat în plată.

La nivelul Casei Județene de Pensii Cluj au fost trecute prin procesul de evaluare și recalculare un număr de 177.000 de dosare.

Deciziile de pensie se comunică titularilor drepturilor de pensie la adresa de domiciliu din actul de identitate și cu care figurează în baza de date a instituției noastre.

După expirarea termenului de păstrare la oficiile poștale arondate domiciliului, deciziile de pensie a căror beneficiari nu sunt găsiți la domiciliu vor fi returnate de la Poșta Română la instituția noastră.

Astfel, deciziile  de pensie returnate de la Poșta Română vor putea fi ridicate personal de către titularul drepturilor de pensie (prin prezentarea cărții de identitate în original), de la registratura instituției-ghișeul nr.14, sau de la Casele Locale de Pensii Turda sau Dej,  în funcție de domiciliul pensionarului”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii defavorizați vor primi tichetele EDUCAȚIONALE pentru rechizite abia după începerea școlii. Care este CAUZA

Publicat

scoala facebook emil boc (4)

La fel ca anul trecut, nici în acest an elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care au nevoie de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte nu le vor primi înainte să înceapă școala, pe 9 septembrie.

Deși programul european care se desfășoară în perioada 2023-2027 ar trebui să fie un sprijin pentru familiile care nu își permit să le cumpere copiilor rechizite și îmbrăcăminte, OUG nr. 83/2023 prevede că cererile se depun în termen de „25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor”. Asta pentru că nu există o bază de date completă a Ministerului Educației cu numărul de elevi înscriși în următorul an școlar, spun surse pentru Edupedu.ro.

Elevii defavorizați vor primi tichetele EDUCAȚIONALE pentru rechizite abia după începerea școlii. Care este CAUZA

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate nu vor putea nici anul acesta să-și cumpere rechizite și cele necesare pentru a merge la școală, înainte de începerea cursurilor anului școlar, pe 9 septembrie.

Ordonanța de urgență nr. 83/2023 privind măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale prevede că cererile se depun la „25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027″.

Asta înseamnă că în nici unul dintre acești ani, elevi nu vor putea să își cumpere rechizite și cele necesare pentru școală, înainte de începerea cursurilor.

De ce nu primesc elevii cei 500 de lei înainte să înceapă școala

“Ministerul Educației nu are o bază de date completă și nu știe exact numărul elevilor înscriși la școală în anul următor, decât după ce începe școala”, spun surse pentru Edupedu.ro. “Unii pot să figureze în sistem, dar să fie plecați din țară”, mai spun sursele.

De aceea, în Ordonanța de Urgență nr. 83 este prevăzut termenul de 25 de zile după ce începe școala de când părinții pot depune cereri pentru a obține cardurile.

Ce prevede articolul 6 din OUG 83/ 2023, alin (2): Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027.

Potrivit alin (3), școlile trebuie să introducă datele și informațiile din cereri în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – denumit în continuare S.I.I.I.R, în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului de 25 de zile.

Tot în Ordonanța de urgență este prevăzut că școlile au termen “30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar” să trimită către STS baza de date cu numele și datele personale ale preșcolarilor și elevilor de clasele primare și gimnaziu.

„Ministerul Educației nu avea o cifră exactă a numărului de elevi care începeau școala”

Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică prevăzută la alin. (4), pentru anul școlar 2023-2024 până la data de 1 noiembrie 2023, iar pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027 în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori”.

La începutul anului școlar anterior, cu câteva zile înainte, Ministerul Educației nu avea o cifră exactă a numărului de elevi care începeau școala.

Potrivit unei note a Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro, anul acesta școlile trebuie să se asigure că în SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – n.red) sunt promovați toți elevii până în data de 31 august 2024.

Cât durează până când beneficiarii vor primi banii

În Ordonanța de urgență nu se specifică clar cât timp sunt valabile cardurile electronice și dacă acestea vor fi reîncărcate în cazul celor care le au deja și vor fi aprobați. Se menționează însă că “tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”. Asta ar însemna că doar valoarea de 500 de lei este valabilă un an, nu și cardul.

Nu există o dată la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite. După depunerea cererilor, la început de octombrie (n. red 25 de zile de la începerea anul școlar 2024-2025 înseamnă 11 octombrie), procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.

Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Ce prevede art. 6 din OUG nr. 83/2023:

(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).

(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).

(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea: Nu mai este niciun pericol de alunecare pe strada Uliului. Lucrările, finalizate în octombrie

Publicat

Lucrările de consolidare de pe strada Uliului vor fi finalizate la începutul lunii octombrie, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. Piloții forați sunt turnați aproape în totalitate, fiind eliminat pericolul de alunecare.

Joi va fi finalizată turnarea piloților forați pe strada Uliului, a arătat viceprimarul Dan Tarcea, fiind eliminat orice pericol de alunecare de teren.

Lucrările pe strada Uliului, gata în octombrie

Lucrările de consolidare a străzii vor fi finalizate la începutul lunii octombrie.

„Joi vor fi gata toți piloții forați de pe strada Uliului, urmează ca după ce se întăresc toți acești piloți, încă 2-3 zile, să vină firma să sape și să spargă capul pilotului forat. Este o mașină specială care sparge capul acestuia, după care ei vor fi consolidați cu o grindă de beton, astfel încât, la începutul lunii octombrie, lucrările de pe strada Uliului să fie finalizate și să fie înlăturat orice pericol. Deja din acest moment, nu mai este niciun pericol de alunecare pe strada Uliului, pentru că deja piloții forați își fac treaba”, a declarat Dan Tarcea la Ziua Live.

Starea de alertă de pe strada Uliului, instituită la data de 1 mai 2024 în zona afectată de alunecări de teren, a fost ridicată, în 27 iulie, potrivit unei hotărâri ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca. Pe strada Uliului, au loc lucrări de consolidare în regim de urgență. Soluția aleasă de specialiști este instalarea a 60 piloți forați cu diametrul de 1 metru. Constructorii lucrează, astfel, la implementarea în regim de urgență a soluției.

Citește mai departe

ECONOMIE

Tichete pentru activități casnice. Ministerul Muncii anunță avantaje pentru angajatori, dar și pentru șomeri

Publicat

De

Tichete pentru activități casnice

Ministerul Muncii anunță că va oferi avantaje fiscale pentru angajatorii care oferă salariaților tichete de activități casnice. Avantaje vor avea și șomerii înregistrați care vor presta munci casnice.

Prin lege, persoanele fizice pot angaja oameni care să lucreze în gospodărie începând încă de la vârsta de 16 ani. Aceștia vor fi plătiți cu tichete care au fiecare o valoare de 15 lei pentru muncile prestate.

Tichete pentru activități casnice. Ministerul Muncii anunță avantaje pentru angajatori, dar și pentru șomeri

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin al ministrului Simona Bucura-Oprescu, prin care se propune modelul de contract pe care angajatorii îl pot încheia cu agențiile de ocupare a forței de muncă pentru achiziția de tichete de activități casnice.

Aceste tichete pot fi oferite angajaților ca beneficiu extrasalarial și pot fi folosite de aceștia pentru a plăti persoanele care îi ajută în gospodărie cu diverse activități casnice.

Conform proiectului de ordin, angajatorii vor trebui să încheie o convenție cu agenția de ocupare a forței de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziționa un număr de tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie.

Valoarea nominală a unui tichet este de 15 lei.

Angajat și angajator trebuie să fie înregistrați pe o platformă

Porivit reprezentjanților ministerului, angajatorii care doresc să beneficieze de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli, cum ar fi să facă plata contravalorii acestora către agenție, să completeze datele personale ale salariaților pe tichetele emise și să distribuie tichetele exclusiv angajaților care au dreptul să le utilizeze.

Citește și: Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

De asemenea, în cazul întârzierii plății, agenția poate solicita penalități de 0,04% pe zi din valoarea neachitată.

Contractul dintre angajatori și agențiile de ocupare se gestionează electronic prin această platformă https://tichete.anofm.ro/ , unde angajatorii pot urmări statusul contractului și pot introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor.

Pentru fiecare achiziție lunară, angajatorii trebuie să furnizeze o listă cu angajații beneficiari, care la rândul lor trebuie să aibă un cont în platformă.

Care sunt avantajele anunțate de minister

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale anunță că angajatorii vor putea beneficia de avantaje fiscale.

”Angajatorii care oferă tichete de activități casnice beneficiază și de avantaje fiscale. Dacă un angajator acordă cel puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajați.

Implementarea sistemului de tichete de activități casnice are potențialul de a stimula participarea persoanelor în cadrul unui raport juridic flexibil care le conferă și calitatea de asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate.

Totodată, se asigură posibilitatea utilizării acestui sistem inclusiv în zonele rurale cu oportunități limitate de angajare sau cu mobilitatea geografică scăzută a forței de muncă. De asemenea, acest mecanism poate contribui la creşterea ratei de activare a populaţiei în vârstă de muncă pe piaţa muncii şi la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserție cu veniturile ocazionale obţinute din prestarea de activităţi casnice.

Un alt lucru important este faptul că șomerii înregistrați la ANOFM pot beneficia în continuare de drepturile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 chiar dacă devin prestatori casnici”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax