Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO FOTO Avion cu 100 de pasageri rupt în două la aterizare pe Aeroportul Cluj. Sute de salvatori au intervenit. Simulare

Publicat


Peste 800 de persoane au fost implicate, marți dimineața, într-un exercițiu de salvare desfășurat în incinda Aeroportului Internațional Cluj. Scenariul a propus salvatorilor o situație cu un avion care s-a rupt în două la aterizare, după o defecțiune tehnică. Peste 70 de pasageri au fost răniți.

Acest exercițiu este repetat din doi în doi ani, pentru a se analiza eficiența intervențiilor în Plan roșu.

În asemenea situații intervin într-o primă fază pompierii și personalul Aeroportului, iar apoi sunt alertate restul echipajelor de urgență. Timpul de răspuns s-a încadrat în 2 minute, un timp satisfăcător.

Un timp bun au scos și echipajele SMURD și Ambulanța, care au sosit la Aeroport în 9 minute.

Pentru că este vorba despre un număr mare de victime, la fața locului a fost adus și un spital mobil, care a funcționat în paralel cu corturile montate de Crucea Roșie.

După ce incendiul a fost lichidat de pompieri, victimele au fost preluate și transportate spre cortul medical. Acestora li s-a acordat inclusiv consiliere psihologică, iar cazurile mai grave cu arsuri au fost fost direționate spre elicopter.

Salvatorii au fost asistați de către echipaje de jandarmi și polițiști.

Potrivit directorului Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, instituția a accesat fonduri europene pentru dotarea cu echipamente pentru intervențiile în caz de urgență.

În acest an, Aeroportul Cluj a fost desemnat cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, în cadrul celei de-a 17 a ediţii a Galei anuale ACI Europe Awards, desfăşurată la Geneva.

urgenta aeroport avion avram iancu cluj8

urgenta aeroport avion avram iancu cluj7

urgenta aeroport avion avram iancu cluj5

urgenta aeroport avion avram iancu cluj4

urgenta aeroport avion avram iancu cluj3

urgenta aeroport avion avram iancu cluj2

urgenta aeroport avion avram iancu cluj1

urgenta aeroport avion avram iancu clujDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Boc dă Clujul pe mâna PSD

Publicat

viorel baltaretu

Viorel Băltărețu, contracandidatul lui Boc cu cel mai consistent program de dezvoltare al Clujului, avertizează: “Marele pericol pentru Cluj-Napoca este, în acest moment PSD-izarea oficială a orașului. În toată țara, PSD parazitează PNL pentru a supune fiecare localitate. În Cluj-Napoca, riscul e cu atât mai mare cu cât, știm prea bine, PSD a condus mereu Clujul, din umbră, cu largul concurs al lui Emil Boc și Alin Tișe.

Dovada palpabilă e dezvoltarea orașului în stil PSD: fără autostrăzi, deci cu trafic sufocant; fără o strategie de dezvoltare urbană; cu probleme cronice care nu se rezolvă, precum aerul pestilențial, lipsa școlilor și a cartierelor noi; cu firme de casă care acaparează toate contractele de modernizare a străzilor; cu dezvoltatori imobiliari preferați. Dacă ăsta nu e stilul PSD, nu știu care e.”, spune deputatul de Cluj.

Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Boc dă Clujul pe mâna PSD

Candidatul Alianței Dreapta Unită, cunoscut clujenilor datorită presiunilor făcute la autorități pentru realizarea proiectelor de infrastructură a județului, e ferm: centura ocolitoare a Clujului e eșecul cel mai mare al administrației Boc și motivul principal al nemulțumirii tot mai mari a clujenilor.

“Trebuia făcută acum 10-20 de ani. Nu putem vorbi, în 2024, de un oraș modern fără centuri ocolitoare. De câte ori aduc în discuție subiectul cu domnul Boc, mi se spune că aici nu vin constructori. Dacă amintesc de centurile multiple din zona Oradea, mi se spune că la Cluj sunt dealuri. Sunt motive puerile. Nu au nicio scuză pentru întârzierea asta nejustificată. Au avut la dispoziție 20 de ani! Cred că le-am dat suficiente șanse!”

„Sunt multe de făcut pentru a pune Clujul pe harta orașelor europene importante”

“Am analizat proiectul centurii de sud cu atenție în ultimii ani, am discutat cu specialiști, am organizat dezbateri publice. E un proiect de patru ani. Atât. Planul meu pentru a ne încadra în patru ani include: o echipă competentă în primărie pentru supervizarea proiectului, asigurarea finanțării continue și a frontului de lucru pentru constructori, demararea tuturor proiectelor drumurilor de legătură a nodurilor centurii cu orașul, replantarea unui număr dublu de copaci acolo unde construcția impactează arealele împădurite. Și foarte important, transparență în comunicare. Secretomania e alt păcat “în stil PSD” al administrației clujene. Trebuie doar să căutați informații pe site-ul lor și veți descoperi suspect de multe erori 404.”

Deputatul mai spune că în paralel cu începerea lucrărilor la centura de sud, va demara proiectul centurii de nord, care, în opinia sa, întârzie și el nepermis de mult. “Cele două centuri vor reduce nu doar traficul, dar și dezechilibrul de pe piața imobiliară clujeană, cu o cerere ridicată și ofertă relativ mică. Cu un inel metropolitan, clujenii vor putea alege să locuiască și în afara municipiului, dar să fie în 15-20 de minute la serviciu, în centru.”

“Sunt multe de făcut pentru a pune Clujul pe harta orașelor europene importante. Primul pas e 9 iunie, la vot. Le cer clujenilor, cu respect, să voteze împotriva planului PSD de supunere a întregii țări, localitate cu localitate. Clujul trebuie să reziste PSD-izării.

Citește mai departe

ECONOMIE

Se sparge BULA IT-istă la Cluj? Concedieri în masă la Gameloft

Publicat

laptop

Se pare că, după ce NTT Data ar fi apelat la o reducere de personal, a venit rândul unei alte companii IT din Cluj să facă acest lucru. Este vorba de firma de gaming Gameloft care, din spusele unui cunoscător și fidel analist al pieții de IT, Doru Șupeală, ar fi disponibilizat, doar la Cluj, 200 de angajați.

doru supeala

„Val de concedieri la Cluj la firma de gaming Gameloft, informațiile primite de la angajați spun că întreaga filială de la Cluj a acestei companii urmează a fi desființată.

Se sparge BULA IT-istă la Cluj? Concedieri în masă la Gameloft

In calitate de angajat la firma Gameloft Cluj, am vrut doar sa va dau de stire ca pe data 13 Mai 2024, in urma unul meeting intern cu toti angajatii de la studioul din Cluj-Napoca, am fost anuntati ca studioul se va inchide definitiv, la decizia sediului central si Vivendi. 

Pe data de 10 Iunie vom primi preavizele, iar pe data de 10 Iulie va fi ultima zi de lucru pentru 200+ angajati. 

Puteti contacta si Gameloft Cluj pentru a confirma informatiile. 

Va scriu acest articol deoarece pentru multi o sa fie foarte greu sa ne gasim joburi, din moment ce acum 1 an s-au facut angajari masive si multi nici macar 1 an nu au in firma. Meritam ca celelalte companii sa stie ca nu plecam de buna voie, ci studioul se inchide, a transmis angajatul.

Din mai multe surse independente am aflat că Gameloft intenționează să renunțe integral la biroul său din România și să mute întreaga activitate derulată aici către Asia. Astfel că, în perioada următoare, este foarte posibil ca și biroul din București al Gameloft să fie închis.

„Această decizie nu a fost una ușoară”

La ora 13.45, am primit pe mail și răspunsul oficial al companiei Gameloft, care confirmă știrea pe care am publicat-o și pe care vi-l prezint integral în cele ce urmează:

La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacitățile noastre de producție. După o analiză atentă și răspunzând condițiilor unei piete în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forței de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situația de a închide punctul nostru de lucru din Cluj și de a ne despărți de cei 136 de angajați.

Această decizie nu a fost una ușoară și înțelegem impactul pe care îl are asupra angajaților afectați. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situația.

Comunicatul firmei Gameloft confirmă și ceea ce li s-a transmis angajaților, printr-un e-mail semnat de CEO-ul companiei, Alexandre de Rochefort”, scrie pe pagina lui Doru Șupeală.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Brățară pentru surzi, care convertește muzica în vibrații, invenție a studenților UTCN. E bună la UNTOLD

Publicat

brățară

O echipă de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a inventat o brățară pentru persoanele cu deficiențe de auz, care convertește muzica în vibrații, dispozitivul fiind prezentat, miercuri, în finala celei de-a șaptea ediții a competiției studențești ”Internet of Things Student Challenge”

Ioana Popa, studentă în anul IV la Facultatea de Automatică și Calculatoare, a declarat că brățara Rhythm Touch poate fi folosită la concerte, inclusiv la UNTOLD, festivaluri și alte activități culturale care implică muzica, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să se implice în evenimente și să se bucure de ritm.

Ușor de folosit

brățară

”Brățara se pune pe încheietură, are un microfon care captează sunetele exterioare, apoi sunetul este procesat și trimis la niște motorașe care vibrează în ritmul muzicii.

Are un buton de pornire, brățara începe să capteze suntele și vibrează pe ritmul muzicii, iar purtătorul poate dansa, simțind muzica deși nu o aude.

Nu contează tipul de muzică, astfel că persoanele care o poartă nu ratează festivalul UNTOLD, de exemplu, dar nici concerte de operă sau de cameră”, a spus Ioana .

Acesta a precizat că echipa pe care o reprezintă speră să obțină bani pentru implementarea proiectului care promovează incluziunea.

”Am participat în luna decembrie 2023 la un concurs la care tema a fost construirea unei soluții care să ajute la incluziune socială.

Avem o cunoștință care este surdă și căreia îi place să se uite la videoclipuri muzicale. Imită gesturile dansatorilor și am vrut să îi oferim o experiență cât mai autentică a muzicii și de aici a plecat ideea noastră.

Va fi clientul nostru numărul unu”, a precizat studenta.

Rhythm Touch a fost gândită, în prima fază, pentru a fi închiriată de persoanele cu deficiențe de auz la festivaluri cu 12 euro/zi, prețul de vânzare fiind estimat la 120 de euro.

Alături de Ioana Popa, din echipă au mai făcut parte Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

10 proiecte la concurs

brățară

Vicepreședintele Senatului UTCN, Liviu Miclea, a declarat că studenții universității au capacitatea de a inova și au reușit să-și prezinte propriile idei în cadrul competiției ”Internet of Things Student Challenge”.

”Au fost prezentate 10 proiecte de către echipe, ceea ce arată și faptul că studenții învață să lucreze împreună.

Sperăm ca multe dintre acestea să ajungă până la faza de produs”, a spus Miclea.

De la idee la prototip

”Internet of Things Student Challenge” este singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România fiind, de asemenea, un program care oferă studenților posibilitatea de a dezvolta soluții de demonstrare a conceptului și de produse de la idei la prototip, cu sprijinul personalului academic al Departamentului de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și industria de afaceri din România.

”Programul oferă 4 luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și întărirea legăturii dintre studenții Departamentului de Automatică și personalul academic cu sectorul industrial.

Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 sub egida celei de-a 20-a ediție a Conferinței Internaționale IEEE AQTR 2016 (International Conference on Automation, Quality and Testing, Robotics), care a avut loc la Cluj-Napoca, România, în zilele de 19-21 mai 2016”, a explicat lector univ Valentin Sita, organizatorul evenimentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic a început RECUPERAREA medicală. Face kinetoterapie

Publicat

De

Florin Piersica început recuperarea medicală

Florin Piersic a început ședințele de kinetoterapie şi recuperarea medicală, au anunțat medicii de la Spitalului de Ortopedie „Foişor”, unde este internat actorul.

Operația la genunchi, ultima la care a fost supus actorul clujean a decurs bine, iar starea actorului se ameliorează încet

Florin Piersic a început RECUPERAREA medicală. Face kinetoterapie

O nouă evaluare a fost făcută de medici miercuri, în 15 mai, iar aceasta a arătat că evoluția este lent favorabilă.

„Evaluarea domnului Florin Piersic, făcută în dimineaţa de 15 mai 2024, de către echipa medicală, arată o evoluţie lent favorabilă. Pacientul a început procedurile de kinetoterapie şi recuperarea medicală”, au transmis reprezentanţii Spitalului de Ortopedie „Foişor”

Actorul Florin Piersic este internat de mai multe zile la Spitalul Foişor, unde a fost operat de urgență pentru îndepărtarea protezei de genunchi, de unde a pornit infecția generalizată în irganism cu care s-a luptat Florin Piersic mai multe săptămâni.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax