ADMINISTRAȚIE
UPDATE VIDEO. FOTO. A început DEMOLAREA gheretelor de pe strada Argeș, în Cluj-Napoca. Se decopertează Canalul Morii
Conform deciziei Consiliului Local Cluj-Napoca din luna iulie 2024, 16 gherete amplasate pe str. Argeș, din zona Pieții Mihai Viteazul, vor fi demolate. Canalul Morii va fi decopertat.
Firmele care au construit gheretele au primit terenul în concesiune în anul 1999 pe o durată de 25 de ani, iar contractele expiră la sfârșitul acestui an.
În aprilie 2021, primarul Emil Boc a aprobat, prin dispoziție, procedura referitoare la desființarea pe cale administrativă a 16 construcţii cu caracter provizoriu și demontabil amplasate pe dala de acoperire a Canalului Morii de pe str. Argeş.
Lucrările vor dura până în 7 februarie.
Dalele de beton de pe strada Argeș vor fi scoase, iar Canalul Morii va fi redat orașului, într-un proiect de modernizare similar cu cel de pe strada George Barițiu.
FOTO. A început DEMOLAREA gheretelor de pe strada Argeș, în Cluj-Napoca. Se decopertează Canalul Morii
Marți dimineața, muncitorii erau prezenți la fața locului cu utilaje. Pe aceeași stradă se lucrează și la schimbarea unor conducte.
O gheretă cu haine mai este deschisă, iar proprietarul spune că va mai funcționa puțin după care își va muta afacerea în altă parte, că doar „Clujul e mare”. Acesta avea ghereta concesionată din anul 2001, perioadă în care a putut să trăiască și să-și întrețină familia.
Primăria va începe un proiect de reabilitare a infrastructurii publice, finanțat din fonduri europene, care prevede modernizarea străzilor adiacente Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, respectiv străzile Argeş, Morii, str. Constanța (parțial) precum şi str. Bălcescu, fapt ce va duce la creşterea atractivității mediului urban.
Update
Primarul Emil Boc a anunțat, marți seară, că municipalitatea continuă proiectele pentru decopertarea Canalului Morii.
„Primele 16 gherete din zona Pieței Mihai Viteazul sunt în curs de demolare. Primăria Cluj-Napoca a decis să nu prelungească contractele de concesiune încheiate pentru aceste spații în urmă cu cca. 25 ani și să desființeze gheretele amplasate peste cursul de apă, având în vedere obiectivul de a continua decopertarea Canalului Morii, așa cum am făcut și în zona Parcului „Ion Luca Caragiale”.
Continuăm pașii legali pentru desființarea tuturor gheretelor (în luna februarie va intra în Consiliul Local o hotărâre pentru alte 8 gherete), în paralel cu procedurile necesare pentru proiectul de modernizare a zonei Liceului „Nicolae Bălcescu”, areal care include Canalul Morii pe porțiunea străzii Argeș. Astfel, facem noi pași pentru modernizarea orașului și creșterea calității vieții în Cluj-Napoca”, a arătat edilul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FC Argeș Pitești – U-BT Cluj, 75-84. Clujenii ÎNTRERUP seria de nouă victorii ale piteștenilor
Echipa de baschet U-BT Cluj a câștigat cu scorul de 84-75 meciul împotriva FC Argeș Pitești, întrerupând astfel seria de nouă victorii consecutive a piteștenilor. Partida s-a disputat sâmbătă seara la Pitești.
Începutul meciului a fost echilibrat, cu ambele echipe preluând pe rând conducerea. Clujenii au primit o lovitură în primele 10 minute, când Adam Mokoka s-a accidentat și a fost nevoit să părăsească terenul.
FC Argeș Pitești – U-BT Cluj, 75-84. Clujenii ÎNTRERUP seria de nouă victorii ale piteștenilor
Cu toate acestea, campionii au reușit să preia controlul jocului. Zavier Simpson a făcut diferența prin evoluția sa remarcabilă, creând numeroase oportunități de marcaj pentru coechipieri, în special pentru Zach Hankins, care a dominat zona de sub coș.
La pauză, clujenii conduceau la o diferență mică, de doar două puncte. În partea a doua, Hankins a continuat să impresioneze, reușind inclusiv un spectaculos „alley-oop” care a dus scorul la 45-50 pentru oaspeți.
Un alt jucător care s-a remarcat a fost Sasu Salin, ale cărui aruncări precise au ajutat echipa clujeană să se distanțeze la 10 puncte, un avantaj pe care l-au menținut până la finalul partidei.
Victoria este cu atât mai valoroasă cu cât FC Argeș era neînvinsă în ultimele nouă meciuri și este cunoscută pentru stilul agresiv de joc pe teren propriu.
Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe Rapid București, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. În tur a fost 2-0 pentru „U”. Clujenii erau lideri înaintea partidei, cu 41 de puncte, în timp ce Rapid ocupa locul 6 cu 35 de puncte. După un meci încrâncenat, „U” Cluj câștigă cu 2-1, goluri marcate de Masoero (min.20), Thiam (min.79), respectiv Christensen (min.35).
Echipele de start:
„U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff, Chipciu – Simion, Artean – Bota, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Briz, D. Codrea, Rață, Oaidă, Silaghi, Opriș, Bettaieb, D. Moldovan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – Rapid, 2-1. Clujenii își SECURIZEAZĂ primul loc
Rapid: Aioani – Manea, Ciobotariu, Pașcanu – Onea, Christensen, Kait, Borza – Micovschi, Burmaz, Dobre
Rezerve: Stolz, Săpunaru, Bădescu, Braun, Vulturar, Grameni, Gojkovic, Emmers, R. Pop, N’Jie, Briciu
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Adrian Cojocaru (Galați). Asistenți: Vasile Marinescu (București), Marius Marchidanu (Brăila)
Arbitru VAR: Claudiu Marcu (Constanța). Asistent VAR: Marius Marica (Bistrița)
Primele minute ale partidei s-au desfășurat sub semnul tatonării. După ce au terminat de analizat adversarul, s-a trrcut la treabă.
„U” are prima ocazie în min.7, când Bic lovește slab cu capul o minge spre poarta lui Aioani. În min.7, Thiam înscrie însă golul este anulat pe motiv de offside.
În min.19, Artean șutează din unghi însă Aioani respinge. După doar un minut, Masoero reia cu capul în poartă o minge respinsă în prima fază în bară de Aioani. 1-0 pentriu clujeni.
Aceștia reduc din turație, astfel că în min.35, Boboc își scapă omul din marcaj, pe Christensen, care înscrie la colțul lung pentru 1-1.
Repriza a doua a fost caracterizată printr-un joc haotic, și de o parte și de alta, fără multe ocazii de poartă. Rapid a avut-o pe prima în min.69, când lovitura de cap a lui Pașcanu ratează de puțin poarta lui Gertmonas.
Pe când se părea că partida se îndreaptă spre un egal agreat de ambele echipe, Thiam dă lovitura în min.79 cu o execuție perfectă de la 10m, pentru 2-1.
Giuleștenii au pus presiune pe careul clujenilor însă Gertmonas face minuni la lovitura de cap a lui Burmaz. Apoi rapidiștii cer cu insistență penalty la un presupus fault asupra lui Manea, însă VAR-ul nu intervine.
„U”Cluj câștigă meritat și își securizează primul loc.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Boboc 5, Masoero 8, Van der Werff 7, Chipciu 7 – Simion 6, Artean 7 – Bota 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 8,
Oancea 6, Mitrea, Silaghi 5, Bettaieb 5
CFR Cluj ar vrea să-și repatrieze fostul jucător, e vorba de Nana Boateng. Cristi Balaj, președintele clubului, a dezvăluit că ardelenii au încercat să-l „repatrieze” – fără success – pe Nana Boateng. În schimb, Karlo Muhar și-a manifestat dorința de a reveni în România.
În această iarnă au venit la CFR Alexandru Țîrlea (Gimnàstic de Tarragona), Stipe Juric (Oțelul), Andres Sfaiț (Salernitana), Vlad Oargă (Viitorul Cluj) și Sheriff Sinyan (Odd), dar „vișinii” nu se opresc aici.
Invitat la GSP Live, Cristi Balaj, președintele echipei, a dezvăluit că „am încercat să-l aducem pe Nana Boateng la echipă, dar are un salariu foarte mare”.
Nana Boateng, dorit înapoi de CFR Cluj. Balaj: Din păcate, are un SALARIU foarte mare
Mijlocașul de 30 de ani evoluează în acest moment în Coreea de Sud, la Jeonbuk Hyundai Motors, acolo unde a fost transferat chiar de Dan Petrescu.
„Impresarii cu care am vorbit și cu care colaborăm din alte țări, mai ales cei care-l cunoșteau pe Boateng, ne-au spus că ne trebuie un jucător ca Nana Boateng. I-am folosit numele foarte des. E greu de găsit, dar avem speranțe”, a mai spus Balaj.
Balaj a insistat să transmită un mesaj de liniște și stabilitate pentru suporterii echipei din Gruia: „Un lucru este cert – după ce se va termina perioada de transferuri, îi asigur pe fani că schimbările care se vor fi făcut aduc un plus valoare, 100%.
Am renunțat la Peter Michael, dar a venit Stipe Juric de la Oțelul. La mijloc l-am cedat pe Artean, un băiat bun, deosebit, însă sunt convins că soluția pe care o vom alege – sau pe care am ales-o deja – va fi mai bună. Îmbunătățim zona mediană, iar în spate a venit deja Sheriff Sinyan.”
Ce e cu Joao Paolo?
CFR Cluj este aproape de a-i obține semnătura lui Joao Paulo, 26 de ani, jucătorul celor de la Sheriff Tiraspol. Potrivit informațiilor GSP.ro, este doar o chestiune de timp până când mijlocașul central va ajunge la CFR.
Internaționalul din Insulele Capului Verde a fost în această fereastră de transferuri și în atenția celor de la Farul, dar Gică Hagi are acum șanse mici să îl convingă să vină la malul mării. Oferta primită de la CFR este considerabil mai bună, iar jucătorul a ales să îi dea curs.
Muhar vrea înapoi la Cluj
Karlo Muhar, 28 de ani, mijlocaș defensiv, ar vrea să se întoarcă la CFR Cluj de la Al Orobah, unde a fost transferat în vară. Potrivit surselor Gazetei Sporturilor, arabii n-au plătit suma de transfer în valoare de 1,5 milioane de euro cu care au ajuns la un acord cu oficialii din Gruia. Nici croatul nu a primit vreun ban până acum.
Muhar a bifat 14 apariții pentru Al Orubah în toate competițiile, iar acum este așteptat înapoi la CFR Cluj, echipă pentru care a evoluat constant timp de două sezoane.
EVENIMENT
Peste 40 milioane lei au fost cheltuiți în 2024 de Arhiepiscopia Clujului în scop FILANTROPIC. BILANȚUL activităților bisericii
Sâmbătă, 1 februarie 2025, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale și a fost prezentat bilanțul activităților Arhiepiscopiei Clujului din anul 2024 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social. Adunarea s-a derulat sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și în prezența domnului Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte în Guvernul României, Ședința Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
„Bilanțul activităților Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:
Peste 40 milioane lei au fost cheltuiți în 2024 de Arhiepiscopia Clujului în scop FILANTROPIC. BILANȚUL activităților bisericii
Evenimentele anului:
– Centenarul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (1924-2024), eveniment marcat pe parcursul întregului an prin conferințe, simpozioane, comemorări, lansări de carte, concerte corale, vernisaje, expoziții, mese rotunde și slujiri liturgice, dintre care amintim: evenimentul cultural Centenarul învățământului teologic ortodox universitar clujean. File din istoria Eparhiei Clujului, desfășurat la Muzeul Mitropoliei Clujului, Simpozionul Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, cu tema Păcatul – unica boală de temut. „Voiești să te faci sănătos?” (Ioan 5, 6), expoziția documentară Centenarul învățământului teologic universitar clujean. 1924-2024, evenimentul aniversar Învățământul teologic universitar clujean, la centenar, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, Congresul Național al Facultăților de Teologie din Patriarhia Română și Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română.
– Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Misiunea în rândul tinerilor
La Întâlnirea Tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, organizată la Bistrița, au participat peste 1.000 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, care au luat parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative. În anul 2024 au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar și la Mărișel, Gledin, Oașa sau Găbud, 25 de tabere pentru copii și tineri, la care se adaugă zile de tabără în parohiile din eparhie sau traininguri pentru formarea voluntarilor, întruniri la care prezența ierarhilor noștri a fost o constantă. De asemenea, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români – filiala Dej (LTCOR Dej) a aniversat împlinirea a 20 de ani de la înființarea asociației.
Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, prin rezultatele excelente obținute la Evaluarea Națională și Bacalaureat, se plasează într-un top al celor mai bune școli din Cluj-Napoca. Un alt proiect educațional important al Arhiepiscopiei Clujului este Școala Primară „Sfântul Stelian”, care funcționează în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița.
În sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.
La Editura Renașterea a apărut volumul „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, un catehism modern care își propune să ofere răspunsuri la marile întrebări spirituale ale omului contemporan, în special ale tinerilor, într-o formă accesibilă și clară. Cartea este un îndrumar esențial pentru credință, fundamentat biblic și patristic, cu referințe la mari teologi ortodocși contemporani.
Misiunea în societate
Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 62 de proiecte și programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este.
Anul trecut, în județul Cluj, a fost licențiat Centrul social „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bonțida, destinat persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, și a fost inaugurată Grădinița din cadrul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cojocna, destinată în special copiilor de etnie rromă.
În anul 2024 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 1.162.734 lei: din Fondul Filantropia, suma de 124.688 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 437.740 lei și suma de 600.306 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. De asemenea, suma de 1.474.093 lei, provenită din colectele speciale organizate anul trecut, a fost destinată ajutorării refugiaților din Armenia și persoanelor afectate de inundațiile din răsăritul României. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 920.400 lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale.
„Anul trecut erau în construcție 70 de biserici”
Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 40.392.686 lei, de care au beneficiat 18.624 de persoane.
În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcție 70 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 32 de biserici.
La finalul anului 2024 s-a finalizat proiectul tehnic și detaliile de execuție pentru proiectul Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj și a fost semnat contractul de finanțare între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Asociația „Filantropia Ortodoxă” filiala Bistrița, pentru construcția Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfântul Efrem cel Nou” din Budacu de Jos, jud. Bistrița-Năsăud.
Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2025 se numără: implementarea proiectului Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, în care sunt incluse și lucrările de mozaic, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, la Așezământul pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, dar și finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej.
De asemenea, amintim seria de manifestări cultural-religioase și editoriale propuse pentru a marca Proclamarea canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, precum și tematica anului 2025, declarat în Patriarhia Română ca „An omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „An comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Dialogul dintre cler și mireni în Biserica Ortodoxă
Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanți ai clerului și credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.
Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieții bisericești reprezintă o componentă esențială a Ortodoxiei românești, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul și clerul”, a comunicat Arhiepiscopia Clujului.