EVENIMENT
VIDEO. Florin Danciu (Cluj24), despre prezidențiale: Nu cred că PNL va merge până la capăt cu Ciucă în postura de candidat
Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a constatat că există o criză de candidați la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, anticipând că PNL, de exemplu, ar putea să nu îl mai propună pe președintele Nicolae Ciucă, pentru că nu crește în sondaje.
Florin Danciu a declarat la Prima News că Eduard Helvig, fostul șef al SRI, nu ar fi soluție pentru președinție.
”E criză de candidați, parcă nu găsesc partidele mari omul potrivit. Nu cred că cineva e încântat de candidatura lui Eduard Helvig la prezidențiale, pentru că e vulnerabil, după scandalurile legate de SRI și dezvăluirile care îl privesc pe Florian Coldea.
I se pot întoarce d-lui Helvig, a condus acest serviciu care nu prea știe nimeni ce face, ceea ce este o mare problemă a României, pentru că nu suntem în stare să controlăm aceste servicii prin Parlament, căruia i se subordonează SRI, STS, SIE, SPP.
Pe cât e de mică țara, pe atât avem multe servicii de spionaj, de securitate, tot felul de oameni care nu știm ce fac de fapt. Nu dau seamă nimăniu, au salarii, pensii speciale, bugete. E frustrant. Chiar așa șantajabili să fie politicieni români?”, a spus Florin Danciu.
O problemă a PNL
În ceea ce privește candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, acesta a precizat că liderul PNL ”nu livrează” și nu crește în sondaje.
”Este o mare problemă a PNL. Ei au mai mers și înainte cu Orban, cu Cîțu. Nu cred că vor merge până la capăt cu Ciucă în postura de candidat la președinție, nu îl văd să umple această postură de candidat”, a precizat jurnalistul.
Întrebat dacă PSD ar avea șanse reale la președinție cu un candidat independent. Florin Danciu a spus că visul oricărui candidat la prezidențiale, indiferent că este Ciolacu, Ciucă sau Geoană, este un tur doi cu Simion sau Șoșoacă.
”Obiectivul PSD și PNL era să nu ajungă Mircea Geoană în turul 2, că i-ar cam bate pe toți. Și atunci partidele mari, mergând cu candidații Ciolacu și Ciucă, își securizau bazinele și mergeau cu cei doi în turul 2, ceea ce ar elimina factorul X, Mircea Geoană, și atunci ar fi o finală la masa verde, în cadrul alianței de guvernare.
Problema este că Nicolae Ciucă nu crește în sondaje, dar purtătorul de cuvânt al PNL, Daniel Fenechiu, anunța că vom avea parte de o surpriză și dl. Ciucă va fi transformat într-un candidat, foarte bun”, a explicat jurnalistul Cluj24.
Șansele lui Diaconescu
Întrebat despre șansele lui Cristian Diaconescu la prezidențiale, Florin Danciu a arătat că problema acestuia este de ”tracțiune electorală”.
”Candidat de decor onorabil poate fi, dar în lipsa unui partid puternic… El ar putea fi susținut chiar de PSD sau de PNL. Dacă l-ar susține un partid puternic, este mai carismatic decât Geoană. Dar dacă țara o cere, ar fi o variantă mai bună decât Ciucă sau Ciolacu.
Vorbește limbi străine, a fost ministru de Externe, are o prezență agreabilă, dar trebuie să fie de acord și marile partide. Poate fi și un candidat comun din partea marii alianțe.
(…) La PSD e o tradiție, dacă vrem să scăpăm de lider, îl împingem în cursa prezidențială. Așa au făcut și cu Ponta, și cu Năstase, iar unul din linia a 2-a îi va lua locul. E o bătălie pentru putere”, a conchis Florin Danciu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Bombă de aviație de 50 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial, găsită pe un câmp din Turda. Va fi distrusă de ISU

Echipa pirotehnică a ISU Cluj a desfășurat miercuri dimineața o misiune de asanare pe un teren agricol.
O bombă neexplodată a fost găsită pe câmp de lângă Turda.
Bomba va fi distrusă de pirotehniști
Bomba de aviație, care are aproximativ 50 de kilograme, a fost găsită în timpul unor lucrări agricole. Potrivit preprezentanților ISU Cluj, acestea este rămasă, cel mai probabil, de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Bomba a fost asanată de către pirotehniști și va fi distrusă în condiții de maximă siguranță.
Atenție! Nu duceți muniția găsită la fier vechi. Sunați la 112
Reprezentanții ISU Cluj reamintesc populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Drept urmare, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112.
Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:
- Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
- Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
- Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
- Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
- Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
- Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
- Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.
EVENIMENT
VIDEO. DJ Tișe a ”comis-o din nou”. Președintele CJ Cluj a mixat pentru colege la petrecerea de 8 Martie

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a trecut din nou la butoane.
DJ Tișe a oferit mai multe cântece mixate colegelor, cu ocazia zilei de 8 Martie, și a reușit să însuflețească atmosfera la petrerecea organizată pentru acestea.
DJ Tișe a ”comis-o din nou”
Devenit un pasionat al platanelor, Alin Tișe a început să mixeze întâi la petrecerile organiate de Consilul Județean, dar, după ce a prins ”cheag”, a ieșit tot mai mult în public. Astfel, anul trecut, de exemplu, Alin Tișe, care are și tricouri personalizate cu ”DJ Tișe”, a electrizat atmosfera la inaugurarea sălii de sport Turda Arena, printre altele.
EVENIMENT
Prefect Cluj: Incendiile de vegetație au crescut cu 29% față de 2024. Generează un pericol real, se pot pierde vieți omenești

Incendiile de vegetație uscată au crescut în acesta an în județul Cluj cu 29% față de anul trecut, a anunțat, miercuri, prefectul Clujului, Maria Forna, care a avertizat că aceste evenimente generează un pericol real pentru că pot duce la pierderea de vieți omenește sau a vieții unor animale, dar produc și pagube materiale importante.
Forna a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2025, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 265 de incendii de vegetație, cu o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.
”În ultimele 3 zile, au fost peste 90 de incendii la care au intervenit pompierii de la ISU Cluj. Aceste incendii generează un pericol real pentru viețile omenești, pentru bunăstarea animalelor, mediul înconjurător, dar produc și pagube materiale. Venim cu un mesaj ferm pentru cetățeni, să dea dovadă de responsabilitate, să fie vigilenți și să raporteze orice situație care presupune izbucnirea focului”, a spus prefectul Clujului.
Potrivit acesteia, joi va avea o întâlnire cu primarii din județ, cărora le va solicita să intensifice comunicarea cu cetățenii, în vederea reducerii numărului incendiilor.
”Vom intensifica și mesajele către cetățeni și facem apel la culte, la unitățile de învățământ să multiplice mesajele. Este o responsabilitate comună, astfel se salvează vieți și se protejează mediul”, a explicat Maria Forna.
Arderile, interzise prin lege
Șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, a tras la rândul său un semnal de alarmă față de incendiile de vegetație uscată, amintind că pompierii au intervenit timp de 13 ore pentru stingerea focului din satul Lăpuștești, comuna Râșca, dar au fost intervenții dificile în Dângău, Poieni, unde un autoturism a ars parțial, sau în Ghirolt.
”Arderile sunt strict interzise prin lege, aceste incendii necesită un efort semnificativ din partea pompierilor, mai ales când au loc în zone dificile.
Echipajele au fost dislocate permanent în toate zonele județului, dar restul intervențiilor, cum sunt accidente, cazuri medicale sau incendii de locuințe, merg înainte, astfel că s-au redirecționat echipaje de la incendii de vegetație la cele de casă, cum a fost un caz la Fizeșu Gherlii.
Nu este deloc în regulă să se dea foc la vegetație și îndemnăm oamenii să renunțe la această metodă de a igieniza terenurile și să folosească altele”, a spus Drînda, care a precizat că județul Cluj este în top 10 la nivel național din punct de vedere al incendiilor de vegetație.
Închisoare pentru dat foc vegetației
Comandantul Poliției Cluj, Adrian Moșuțan, afirmat la rândul său că anul trecut au fost sancționate 5 persoane pentru aprinderea vegetației, cu amenzi de 7500 de lei, fiind întocmite 19 dosare penale.
”În acest an au fost sancționate 3 persoane cu amenzi de 7600 de lei, fiind întocmite 16 dosare penale, dintre care unul cu autor cunoscut, care a dat foc vegetației și care riscă închisoarea pentru fapta sa”, a subliniat Moșuțan.
Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, Sebastian Clițan, a făcut un apel la spiritul civic al cetățenilor, la responsabilitate, pentru a nu aprinde vegetația, iar dacă focul a izbucnit totuși să nu fie lăsat nesupravegheat și să fie anunțate autoritățile.
”Nesupravegherea incendiilor poate duce la pierderea de vieți omenești, la pagube materiale inportante și, de asemenea, se deturnează forțe importante de la alte intervenții”, a arătat Clițan.
Șeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Florin Baciu, a afirmat că jandarmii au aplicat anul trecut 8 amenzi pentru aprinderea focului în zona pădurii Hoia și Făget.
Verificare prin satelit a terenurilor. Subvenții APIA, diminuate
Directorul APIA Cluj, Mihaela Mazet Rozor, a transmis un mesaj celor aproape 30.000 de fermieri care depun cerere de subvenție pentru terenuri și care riscă pierderea parțială sau integrală a subvenției, deoarece incendierea miriștilor și pajiștilor este interzisă.
”APIA a introdus controlul prin monitorizare, prin intermediul unui satelit și verifică săptămânal stadiul culturilor, iar aceste arderi vor apărea prin imagini satelitare. Fermierii să fie conștienți ce riscă. Noi primim zilnic situația incendiiilor la care s-a intervenit.
Fermierii pot utiliza alte metode pentru curățarea terenului”, a avertizat Rozor.
Potrivit acesteia, sub 100 de fermieri din județul Cluj au fost sancționați anul trecut prin diminuarea subvenției.
Șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a spus și el că și comisarii Gărzii de Mediu intervin în acțiunile de combatere a incendiilor de vegetație, iar la deplasările din teren, dacă observă fum sau incendii, anunță primarii localităților.
”Zilnic primim situațiile de la ISU, se identifică amplasamentele, iar dacă au avut loc în arii protejate se face sesizare penală.
Dacă sunt găsiți făptuitorii, se aplică sancțiuni cuprinse între 7500- 15.000 de lei la persoane fizice și 50.000-100.000 de lei la persoane juridice”, a precizat Pleșa.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Banii din PNRR pentru electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, în pericol: Antreprenorii trebuie să se autodepășească

În condițiile progresului lent și blocajelor, în special pe lotul 3 al căii ferate Cluj-Oradea, Asociația Pro Infrastructură trage un semnal de alarmă că România va pierde bani europeni și pentru acest coridor feroviar.
Asociația Pro Infrastructură avertizează că diferențele semnificative dintre loturile proiectului de modernizare și electrificare a celor 166,5 kilometri de cale ferată dintre Cluj-Napoca și granița cu Ungaria vor face imposibilă reluarea circulației pe toată lungimea traseului în prima parte a anului viitor.
Conform estimărilor, traficul feroviar pe cele două loturi dinspre Oradea ar urma să fie reluat pe ambele fire abia la sfârșitul anului 2026.
„Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine în teren și pe alte… alocuri, deloc. Dacă pe primele două tronsoane dinspre Cluj-Napoca sperăm să se reia circulația în prima parte a anului viitor, inițial pe tracțiune diesel, pe celelalte două doar putem visa la trafic pe ambele fire la final de 2026”, arată reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
Stadiul lucrărilor pe loturi
Potrivit raportului CFR pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, progresul fizic al lucrărilor este de:
- 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu);
- 32% pe lotul 2 (Aghireșu-Poieni);
- 4,5% pe lotul 3 (Poieni-Aleșd), care include defileul, cea mai dificilă zonă a traseului;
- 10% pe lotul 4 (Aleșd-Frontiera Ungariei).
„Nu ne așteptăm ca avansul din februarie să ne dea pe spate, mai ales că vorbim de o lună de iarnă”, arată Asociația Pro Infrastructură.
„Este o garanție că România va pierde bani europeni”
Conform jaloanelor impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul trebuie finalizat până în august 2026 pentru a putea beneficia de finanțare europeană. În condițiile progresului lent și a blocajelor, în special pe lotul 3, devine tot mai clar că România va pierde bani europeni pentru acest coridor feroviar.
„Teoretic, jalonul PNRR cere ca lucrările să fie gata în august 2026 ca să și fie decontate de la Bruxelles. În condițiile cifrelor de progres amintite în paragraful anterior și a diverselor blocaje, mai ales pe lotul 3 unde încă se proiectează și nu avem autorizație de construire emisă peste tot, este practic o garanție că România va pierde bani europeni (și) de pe acest coridor feroviar. Întrebarea este câți”, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
Provocare pentru constructori
Pentru a minimiza pierderile financiare, este esențial ca proiectarea pe Poieni-Aleșd să fie finalizată și autorizațiile de construire să fie emise în următoarele 3-4 luni. De asemenea, trebuie eliminate rapid celelalte blocaje, cum ar fi situația nerezolvată a gării Poieni.
Într-un scenariu optimist, constructorii ar putea recupera unele întârzieri, dar finalizarea proiectului la timp rămâne incertă.
„Antreprenorii de pe toate loturile să se autodepășească: Alstom-Arcada pe primele două tronsoane dinspre Cluj-Napoca, FCC-Gülermak pe cel mai dificil sector, respectiv WeBuild-Pizzarotti pe capătul vestic.
Cele patru secțiuni au termene contractuale de execuție de 36 de luni fiecare, iar autorizațiile de construire au fost emise în 2024 pe diverse bucăți, însă nu peste tot. Faceți voi calculul matematic, chiar în condițiile unei mobilizări exemplare a constructorilor care ar putea teoretic, pe ici pe colo, să mai recupereze din întârzieri, într-un scenariu (foarte) optimist”, a concluzionat Asociația Pro Infrastructură.