EVENIMENT
VIDEO. Fetiță născută la Cluj la 23 de săptămâni, record pentru prematuri, a împlinit 5 luni. Proiect pilot la Neonatologie 1
Ema este doar una dintre micuții care joi s-au întors la Secția de Neonatologie 1 a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, de data aceasta pentru a sărbători și nu pentru probleme medicale.
Mai mulți copii născuți prematur, care au stat luni de zile în spital sub supravegherea medicilor și a personalului medical, s-au reîntâlnit cu cei care au avut grijă ca ei să ajungă acasă, alături de familie.
Fetiță născută la Cluj la 23 de săptămâni, record pentru prematuri, a împlinit 5 luni. Proiect pilot la Neonatologie 1
Cei mai emoționați au fost părinții acestor minuni. Copii născuți cu mult înainte de termen, care necesită o îngrijire specială.
Ema este un „record” pentru Secția de Neonatologie 1. Ea a venit pe lume la 23 de săptămâni și două zile, dar astăzi este sănătoasă, în brațele mamei sale. Dacă ar fi venit pe lume la termen, fetița ar fi trebuit să aibă 5-6 săptămâni.
Florina, mama ei, spune că nu a avut speranțe mari când s-a declanșat nașterea. „A avut 570 de grame și la un moment dat a scăzut în greutate la 440 de grame. Am stat în spital 4 luni și jumătate”, spune Florina, care a luptat alături de fetița ei.
La întâlnire, printre alții, a venit și un tătic cu fetița lui, tocmai din Bistrița-Năsăud. „Am venit să vă mulțumim. A fost greu, dar mai mult frumos decât greu”, le-a transmis el medicilor.
O altă mămică, care are gemeni, a mulțumit medicilor și asistenților cu lacrimi în ochii pentru că au fost lângă ea zi și noapte.
„Am apreciat că medicii și asistenții ne-au ținut mereu la curent, indiferent cât de dură a fost realitatea și că ne-au încurajat cât au putut…Viața unor bebeluși născuți prematur este foarte fragilă”, a spus ea.
Mărturiile părinților sunt toate copleșitoare. O altă mămică spune că se bucură enorm că se poate și în România să fie salvați copiii care vin pe lume înainte de termen, cu toate problemele care apar din această cauză.
500 de copii născuți prematur primesc îngrijiri la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca
Joi a fost celebrată Ziua Mondială a Prematurității, o problemă de sănătate la nivel global pentru că, din păcate, sunt și copii care nu supraviețuiesc.
Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani, spune șefa secției de Neonatologie 1, prof. dr. Gabriela Zaharie.
Practic, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur, aproximativ unul din 10 copii.
Acești copii, spune prof. dr. Gabriela Zaharie au nevoie de îngrijiri specializate complexe, adesea în echipe medicale multidisciplinare.
Secţia Clinică Neonatologie I și II de la Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca sunt maternități de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate.
Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului
Dar cu toate minunile care se întâmplă aici, șefa secției spune că există și probleme, cea mai mare fiind lipsa de personal. Practic, se lucrează cu aproape jumătate din personalul necesar, iar pentru că este o meserie grea, spune prof. dr. Gabriela Zaharie, tinerii nu mai sunt atrași de ea.
Ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY.
Prin acest proiect, vor fi evaluai clinic aproape 2.800 de nou-născuți, iar familiile a 1.600 de nou-născuți cu risc înalt de a deszvolta probleme de sănătate vor fi educate.
Proiect pilot la Secția de Neonatologie
În urmă cu un an, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS a început implementarea în Secția Clinică Neonatologie I a unui proiect care are ca scop creșterea calității serviciilor medicale și sociale de Terapie Intensivă Neonatală (TIN) prin îmbunătățirea comunicării între familii și copiii aflați în îngrijire pe terapie intensivă prin realizarea unei platforme digitale care încorporează comunicarea video părinți-nou-născuți în TIN, educarea părinților despre puericultur și comunicarea medici-părinți cu nou-născuți în TIN.
Astfel, începând din luna mai a acestui an, părinții, frații sau bunicii au posibilitatea să vadă copilul în incubator prin intermediul camerelor de luat vederi.
Acestea sunt montate în secție deasupra incubatoarelor, iar cei de acasă pot să îi vadă pe calculator, laptop sau telefon, zilnic, între orele 14 și 15.
Transmisia este live, fără a fi stocată și fără sunet, iar bebelușul poate fi văzut doar de către părinte sau familia restrânsă, printr-o rețea video de 25 de camere.
Astfel se elimină distanța fizică din cauza pandemiilor, a programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport în cazul în care familia este din alt județ.
Până acum, părinții din Cluj-Napoca au beneficiat de peste 180 de ore de transmisie live cu bebelușul în incubator.
Acest lucru este extrem de important pentru ei, pentru moral, pentru că altfel nu ar putea să-i vadă pe cei mici.
Proiectul pilot de la Cluj este implementat de ARNIS și beneficiază de fonduri norvegiene.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Ora de istorie: Ultimul Paște din timpul războiului și primul din comunism. Ce scria ziarul Scânteia din 10 mai 1945

După ce Armata Roşie a ocupat România în toamna anului 1944, în timpul războiului, sovieticii s-au impus în regiune, iar la 6 martie 1945 a fost anunţată componenţa Guvernului condus de Petru Groza și, odată cu el, și planul de comunizare al României.
În același an, sărbătoarea Învierii Domnului s-a celebrat pe 6 mai, cu trei zile înainte de capitularea Germaniei în fața Aliaților. România era și ea implicată în război, în tabăra învingătoare de data asta.
Cu toate că resursele erau îndreptate pe front, iar populația civilă nu era neapărat în spirit de sărbătoare, conducerea țării a ținut totuși să respecte tradițiile Pascale: să meargă la slujba religioasă și să ciocnească ouă roșii.
Astfel, prin intermediul platformei Arcanum putem observa cum a fost descris acest eveniment de principalul organ de presă al PCR- ziarul Scânteia.
Sărbătorirea tradițională a Paștilor la regimentul de Gardă Călare
Printre titluri tehnice ca „Moarte criminalilor de război” sau articole despre înființarea economatelor, cei din redacția Scânteia au inclus în ediția zilei de 10 mai și o secțiune despre sărbătorile Pascale.
E vorba despre cum au sărbătorit cei cu funcții înalte, nefiind menționat nimic despre obiceiurile oamenilor de rând.
„Şi în acest an, a avut loc la Regimentul de Gardă Călare într-un cadru ostăşesc, serbarea ciocnirii ouălor roşii. În careul înverzit al regimentului, pavoazat de drapelele naţiunilor prietene şi aliate, ostaşi aparţinând Armatelor Română, Sovietice precum şi camarazi din Divizia „Tudor Vladimirescu“, aşteptau sosirea oaspeţilor.”
Dintre cei prezenți la serbare au fost și ministrul de război, general de C. A. Vasiliu Răşcanu și şeful de Stat Major, general de armată Sănătescu, însoțit de membrii delegaţiilor misiunilor militare aliate engleze și americane:
„(…) După primirea raportului, domnul ministru de război a trecut trupa în revistă, adresându-se soldaţilor cu „Hristos a înviat“.
S-a oficiat apoi un scurt serviciu divin, la sfârşitul căruia domnul ministru de război a rostit o caldă cuvântare ostaşilor, încheind cu urări pentru Maiestatea Sa Regele Mihai I, Mareşalul Stalin, M. Sa Regele George al Angliei şi Preşedintele Truman al Statelor Unite ale Americii de Nord. Într-o atmosferă de camaraderie, invitaţii au ciocnit ouă roşii cu ostaşii luând masa împreună cu ei în această zi de sărbătoare.”
Conducerea țării la slujba solemnă de la București
„În Capitală, Slujba învierii s-a oficiat într-un cadru solemn Sâmbătă 5 Mai orele 23.45 în Biserica Sfintei Patriarhii, de faţă fiind d-nii: General Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, profesor P. Constantinescu-Iaşi, ministrul Propagandei. Deasemeni au asistat din partea Comisiei Aliate de Control în România, numeroşi ofiţeri şi ostaşi sovietici, dar și din misiunile anglo-americane.
„Au mai fost prezenţi d-nii: Cornel Cireş, preşedintele înaltei Curţi de Casaţie, general Constantin Sănătescu, şeful Marelui Stat Major, Poulopol, prim procuror general, Savel Rădulescu, precum şi un mare număr de personalităţi din viaţa noastră politică şi militară.” se menționează în articol.
„Serviciul divin a fost oficiat de I. P. S. S. Patriarhul Nicodem asistat de P. S. S. Episcopul Moruşca al Americii, P. S. S. Veniamin Sinaitul şi un mare sobor de înalţi Erarhi bisericeşti, preoţi şi diaconi. După terminarea serviciului religios, membrii guvernului în frunte cu d. general Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, au prezentat urări I. P. S. S. Nicodem Patriarhul României, în sala Tronului Patriarhal, după care Patriarhul a ciocnit cu cei de faţă tradiţionalele ouă roşii.
Adresându-se apoi asistenţei, Patriarhul României, a făcut urări în sănătatea Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a Augustei Sale Mame Regina Elena, dorindu-le domnie lungă şi fericită.Apoi Patriarhul a a făcut urări guvernului. Ceremonia a luat sfârşit la orele 2.30 dimineaţa.”
Primul Paște al păcii, redat în ziarul Scânteia din 26 aprilie 1946
Economatele au fost în acea perioadă invenția salvatoare a comuniștilor.
„Din bătrâna clădire din str. Vasile Boerescu, unde sunt birourile Oficiului de Aprovizionare a Capitalei, câţiva oameni, au muncit fără de preget pentru a realiza acest lucru -Tovarăşul Petre Ion, ajutor de Primar General al Capitalei și şeful Oficiului Economic de Aprovizionare, înconjurat de o echipă de oameni tot atât de hotărîţi.”, menționează Gheorghe Florescu, autorul articolului.
Două treimi din populaţia Capitalei, adică un număr de peste 30.000 de oameni, s-au aprovizionat prin economate, iar mii de maşini şi zeci de vagoane au descărcat transporturile pe piaţă sau în magazii.
Elogiu sistemelor de economate
„Fără economate, muncitorii şi funcţionarii ar fi fost cu prilejul Paştilor pradă lipsurilor şi speculei celei mai crunte. Se poate spune că Bucureştiul au trecut destul de bine gruel examen al aprovizionării de Paşti. Timp de câteva zile populaţia muncitoare a Capitalei a putut să dea uitării grija chinuitoare a coşniţei. La măcelării s-a găsit carne din belşug, economatele şi cooperativele au distribuit mari cantităţi de alimente. Paştele anului acesta, primul Paşte al păcii, a putut fi prăznuit cu voia bună tradiţională.”
Cooperativa Victoria a reuşit o strașnică… victorie
„(…) Începuseră să dispară ouăle de pe piaţă. Se vindeau pe sub mână ca… „cocoşeii“. Cooperativa Victoria avea un stocaj de aproape un milion de ouă ce le stătea ca un ghimpe pe inimă „domnilor’ ce sperau să-şi facă şi acum averi în ajun de Paşte.
Vineri n-au mai putut răbda şi-au început să dea drumul vânzării, încet, cu mare teamă. Şi cereau dacă nu făceai puţină gălăgie, 7-800 lei pe bucată. Vineri după masă, „Victoria“ a anunţat desfacerea de ouă la 550 lei bucata.
Au ameţit domnii negustori, au înghiţit în sec şi au fost nevoiţi şi ei să vândă ouăle tot la acelaşi preţ. „Victoria“ s-a dovedit încă odată că este creată pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a înfrîna specula.”
Rezervele alimentare pentru Capitală
„Pentru Paşte au fost programate următoarele cantităţi de alimente: OUĂ: 13.500.000, MIEI: 346.445 şi GĂINI: 50.000 din care numai prin gări au sosit în intervalul dela 9-17 Aprilie următoarele: miei 147.656 kg.,ouă 5 955.940, găini 62.745 kg. În afară de aceste alimente, economatele au mai fost aprovizionate de către cooperativa Victoria şi Oficiul de Aprovizionare şi cu alte alimente: făină albă de cozonaci, griş, paste făinoase, arpacaş, mazăre decorticată, magiun, brânză şi mezeluri.
Cooperativa Victoria singură a distribuit prin sucursalele ei 857.900 ouă, 6275 miei, 23.720 kg. brânză şi alte alimente ca magiun, zahăr, mazăre, etc., în valoare de peste un miliard şi jumătate lei.” se menționează în articol.
După sărbători aceeaşi activitate
„Tovarăşul Petre Ion ne-a declaratcă este hotărît să facă totul pentru ca sistemul de aprovizionare şi control experimentat de Paşte să rămână în vigoare şi pe viitor. Şi nu numai de Paşti oamenii să aibă putinţa de a se aproviziona. Oficiile Economice Judeţene trebuie să-şi dea silinţa să acopere cererile de alimente. Iar organele de control în Bucureşti, să se străduiască pentru a garanta o bună şi dreaptă repartizare a lor”, mai menționa Gheorghe Florescu în Scânteia.
Paula Mariuța