Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Fetiță născută la Cluj la 23 de săptămâni, record pentru prematuri, a împlinit 5 luni. Proiect pilot la Neonatologie 1

Publicat


Ema este doar una dintre micuții care joi s-au întors la Secția de Neonatologie 1 a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, de data aceasta pentru a sărbători și nu pentru probleme medicale.

Mai mulți copii născuți prematur, care au stat luni de zile în spital sub supravegherea medicilor și a personalului medical, s-au reîntâlnit cu cei care au avut grijă ca ei să ajungă acasă, alături de familie.

Fetiță născută la Cluj la 23 de săptămâni, record pentru prematuri, a împlinit 5 luni. Proiect pilot la Neonatologie 1

Cei mai emoționați au fost părinții acestor minuni. Copii născuți cu mult înainte de termen, care necesită o îngrijire specială.

Ema este un „record” pentru Secția de Neonatologie 1. Ea a venit pe lume la 23 de săptămâni și două zile, dar astăzi este sănătoasă, în brațele mamei sale. Dacă ar fi venit pe lume la termen, fetița ar fi trebuit să aibă 5-6 săptămâni.

Florina, mama ei, spune că nu a avut speranțe mari când s-a declanșat nașterea. „A avut 570 de grame și la un moment dat a scăzut în greutate la 440 de grame. Am stat în spital 4 luni și jumătate”, spune Florina, care a luptat alături de fetița ei.

La întâlnire, printre alții, a venit și un tătic cu fetița lui, tocmai din Bistrița-Năsăud. „Am venit să vă mulțumim. A fost greu, dar mai mult frumos decât greu”, le-a transmis el medicilor.

O altă mămică, care are gemeni, a mulțumit medicilor și asistenților cu lacrimi în ochii pentru că au fost lângă ea zi și noapte.

„Am apreciat că medicii și asistenții ne-au ținut mereu la curent, indiferent cât de dură a fost realitatea și că ne-au încurajat cât au putut…Viața unor bebeluși născuți prematur este foarte fragilă”, a spus ea.

Mărturiile părinților sunt toate copleșitoare. O altă mămică spune că se bucură enorm că se poate și în România să fie salvați copiii care vin pe lume înainte de termen, cu toate problemele care apar din această cauză.

500 de copii născuți prematur primesc îngrijiri la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca

Joi a fost celebrată Ziua Mondială a Prematurității, o problemă de sănătate la nivel global pentru că, din păcate, sunt și copii care nu supraviețuiesc.

Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani, spune șefa secției de Neonatologie 1, prof. dr. Gabriela Zaharie.

Practic, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur, aproximativ unul din 10 copii.

Acești copii, spune prof. dr. Gabriela Zaharie au nevoie de îngrijiri specializate complexe, adesea în echipe medicale multidisciplinare.

Secţia Clinică Neonatologie I și II de la Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca sunt maternități de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate.

Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului

Dar cu toate minunile care se întâmplă aici, șefa secției spune că există și probleme, cea mai mare fiind lipsa de personal. Practic, se lucrează cu aproape jumătate din personalul necesar, iar pentru că este o meserie grea, spune prof. dr. Gabriela Zaharie, tinerii nu mai sunt atrași de ea.

Ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY.

Prin acest proiect, vor fi evaluai clinic aproape 2.800 de nou-născuți, iar familiile a 1.600 de nou-născuți cu risc înalt de a deszvolta probleme de sănătate vor fi educate.

Proiect pilot la Secția de Neonatologie

În urmă cu un an, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS a început implementarea în Secția Clinică Neonatologie I a unui proiect care are ca scop creșterea calității serviciilor medicale și sociale de Terapie Intensivă Neonatală (TIN) prin îmbunătățirea comunicării între familii și copiii aflați în îngrijire pe terapie intensivă prin realizarea unei platforme digitale care încorporează comunicarea video părinți-nou-născuți în TIN, educarea părinților despre puericultur și comunicarea medici-părinți cu nou-născuți în TIN.

Astfel, începând din luna mai a acestui an, părinții, frații sau bunicii au posibilitatea să vadă copilul în incubator prin intermediul camerelor de luat vederi.

Acestea sunt montate în secție deasupra incubatoarelor, iar cei de acasă pot să îi vadă pe calculator, laptop sau telefon, zilnic, între orele 14 și 15.

Transmisia este live, fără a fi stocată și fără sunet, iar bebelușul poate fi văzut doar de către părinte sau familia restrânsă, printr-o rețea video de 25 de camere.

Astfel se elimină distanța fizică din cauza pandemiilor, a programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport în cazul în care familia este din alt județ.

Până acum, părinții din Cluj-Napoca au beneficiat de peste 180 de ore de transmisie live cu bebelușul în incubator.

Acest lucru este extrem de important pentru ei, pentru moral, pentru că altfel nu ar putea să-i vadă pe cei mici.

Proiectul pilot de la Cluj este implementat de ARNIS și beneficiază de fonduri norvegiene.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, transportul public în municipiul Cluj-Napoca se va desfășura între orele 5:00 – 23:00, conform programului de transport valabil pentru ziua de duminică.

În intervalul orar 10:00 – 11:00, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi închisă traficului auto cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, traseele liniilor de transport care tranzitează zona vor fi deviate pe străzile adiacente Pieței Mihai Viteazul, dacă se impune.

CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României

În intervalul orar 11:00 – 13:30, restricțiile de circulație impuse de manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Piața Avram Iancu pot afecta traseul și programul de circulație a liniilor care tranzitează zona.

În ziua de 1 Decembrie 2024, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Avram Iancu și Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legatura între cartiere și zona centrală a municipiului, respectiv liniile 6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35 și 101.

Programul de circulație actualizat al mijloacelor de transport public poate fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment

Publicat

politie 4 bun

Patru incidente electorale au avut loc în județul Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment.

„De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate 4 posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care 2 nu s-au confirmat.

Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment

Polițiștii clujeni au aplicat 1 amendă în valoare de 2.000 de lei și 1 avertisment”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo

Publicat

biciclisti

Gabriel Bota și Rudolf Nyari, cei doi clujeni porniți cu bicicletele la capătul lumii, au ajuns, în sfârșit, după peripeții, la Sao Paolo. Acolo au avut surpriza plăcută să dea peste Novak Djokovic.

„Azi, în aeroportul din Sao Paulo, am trăit una dintre cele mai minunate întâmplări din viață: eu cu Rudy ne-am întâlnit cu omul-legendă al tenisului – Novak Djokovic. E de o blândețe cum doar oamenii Mari au! I-am povestit despre proiectul nostru “Read & Ride to El Fin del Mundo” și ne-a felicitat pentru inițiativă mai ales că ne-am dat seama că împărtășim același scop: promovarea sportului și a culturii în rândul tinerilor!

Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo

Ne-a promis că ne urmărește aventura! Ceea ce ne determină și mai mult să nu ne oprim! Orice-ar fi!
Mulțumim, Novak Djokovic”, a scris Gabriel pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultatele de la alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie, vor putea fi urmărite online în timp real

Publicat

De

Alegeri parlamentare 2024

În premieră, anul acesta Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică au realizat un program prin care cetăţenii pot urmări rezultatele scrutinului în timp real.

Astfel, la fel ca la primul tur al prezidenţialelor, după ora 21.00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu”, după cum a explicat preşedintele AEP, Toni Greblă, rezultatul este afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente.

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, 1 Decembrie, vor putea fi urmărite online în timp real

Astfel, toţi cei interesaţi pot urmări centralizarea voturilor şi o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parţiale şi finale, după închiderea secţiilor de votare.

Cele două site-uri – prezenta.roaep.ro şi voting.roaep.ro – vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.

Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, STS a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secţiile de votare, iar din punct de vedere tehnic a configurat, instalat şi pus la dispoziţie sisteme informatice, echipamente de reţea şi de telecomunicaţii, tablete şi telefoane, potrivit Agerpres.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax