ACTUALITATE
VIDEO Ferma animalelor, altfel!Albumul Pink Floyd „Animals”, pus în scenă de clujenii de la Speak Floyd, mai ACTUAL ca niciodată
Vineri seara am avut de luat o decizie importantă: să stau acasă sau să merg la concertul clujenilor de la Speak Floyd care, cu curajul alegătorului care e convins că știe cel mai bine cu cine să voteze, s-au luat de beregată cu albumul Pink Floyd „Animals” și l-au pus în scenă la Form Space.
Spre bucuria mea, am fost eu și alte câteva sute care n-am regretat această decizie. Considerat unul dintre cele mai grele albume ever, adică dificil de reprodus din punct de vedere instrumental, Animals a reprezentat provocarea pe care a acceptat-o Sandy Deac & Co. cu naivitatea unui hoștezan care e convins că ridichile la care a folosit bălegar sunt mai bio decât cele din import, că el știe ce-a mâncat vaca și calul furnizor.
Ferma animalelor, altfel! Albumul Pink Floyd „Animals”, pus în scenă de clujenii de la Speak Floyd, mai ACTUAL ca niciodată
Acum vreo trei ani, la o discuție amicală la o „cafea” sau ce-o fi fost, Sandy îmi cerea părerea: de ce să m-apuc, de The Dark Side of the Moon sau de Animals? Cum ultimul era slăbiciunea mea, l-am vrut pus în scenă. „Măi, da’ tu știi cât e de greu ăsta? La cățăi (piesa Dogs) îmi trebuie doi chitariști…” Păi și de ce m-ai mai întrebat, zic eu… „Voiam să fiu sigur că nu-s singurul nebun care s-a gândit la el”, mi-a spus, zâmbind, Sandy.
„Am găsit al doilea chitarist!”
Anii au trecut și, surpriză, într-o zi mă pomenesc cu un mesaj de la Sandy: „Am găsit al doilea chitarist!”. Știam ce înseamnă asta. Animalele intră pe rol. Și iată că vineri am fost la concert ca să văd produsul. Care este al dracu’ de reușit!
Sandy Deac (clape, chitară, voce), Kovacs Laci (chitară), Cipri Cotfas (al doilea chitarist), Tudor „Micuțu” Pop (bass), Edi Raita (clape), Răzvan „Văvă” Rotiș (drms), Gențiana Ganea și Dudu Isabel (voce), pe scurt Speak Floyd, singurul tribute band Pink Floyd de pe la noi, au pus în scenă un show de excepție, apreciat de întreaga audiență.
Albumul original, realizat în 1977 și care s-a vrut un manifest politic al lui Roger Waters, este extrem de actual, din păcate, și azi, dacă e să analizăm climatul socio-politic de la noi, din aceste zile. Inspirat din Ferma Animalelor a lui Orwell, animalele floydiene te duc cu gândul, inevitabil, la prezent. Porci, câini, oi, oameni…
„Copchilu’ ăsta îi mai bolund ca noi”
Porcul zburător de pe coperta albumului n-a mai încăput în club, au fost însă prezente toate animalele în proiecțiile extrem de reușite de pe fundal. Sonorizarea a fost excelentă, supravegheată cu un ochi critic de Ovidiu Buhățel. Despre instrumentiști, le o kalap, cum s-ar zice, adică jos clopul! Surpriza plăcută (pentru că pe veterani îi știam deja) a fost Cipri Cotfas. După concert, Sandy mi-a zis: „Copchilu’ ăsta îi mai bolund ca noi. El a fost driverul proiectului…” Flăcăul a trecut cu brio examenul, mă refer la partea de chitări din Dogs. Bineînțeles, sprijinit de inegalabilul Laci.
Pe lângă Animals, n-au lipsit piese de pe Wish You Were Here, The Dark Side of the Moon și The Wall. La piesa Mother, mai exact la pasajul cu „Mother should I run for president/ Mother should I trust the government”, un NU urmat de huiduieli din partea publicului au colorat atmosfera.
„Ne-am dorit de multă vreme să lansăm albumul „Animals” al celor de la Pink Floyd, dar era nevoie de 2 chitariști și nu am putut începe munca până nu l-am cooptat pe Cipri Cotfas lângă Kovacs Laci, ca să ducă misiunea la bun sfârșit. Deși mai ermetic și foarte greu de interpretat, norocul nostru că, ideatic vorbind, lansarea materialului s-a produs într-un moment care se potrivește cel mai bine situația politică și socială pe care o descrie albumul. Deci, am avut mingea la fileu…”, spune Sandy.
Speak Floyd a testat Animals pe publicul clujean, un fin cunoscător al genului. Dacă e să ne luăm după reacțiile post-concert, experimentul a reușit. Dar ei nu se vor opri aici. Mai au o temă de casă dificilă… Răbdare! Nu dau încă pe goarnă. Savurați Animals cât e cald!
Foto/ Video: Speak Floyd
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008
„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.
La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.
Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.
ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an
Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.
Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.
„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”
Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produce durere în economie.
Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.
Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.
Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.
„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”
Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.
În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.
Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.
Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.
Radu Georgescu
CULTURA
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.
”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.
Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.
Țesărura, o ”taină” a casei
De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.
Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.
FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj
Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.