CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Sandy Deac:Nu aș fi renunțat la MEDICINĂ, dar Dumnezeu îmi arăta: Copile, vezi că nu e ăsta drumul tău!
Sandy Deac, sau mai bine zis dr. Sandy Deac, pentru că a terminat și medicina, este una dintre figurile importante ale muzicii de la noi. Lider și membru fondator al trupelor Kappa, Desperado, Speak Floyd și mai nou The Sign, compozitor și producător, realizator de reclame și totodată o voce inconfundabilă, Sandy a fost și el, la fel ca atâția și atâția artiști, o „victimă” a situației declanșate de starea de urgență. Muzicianul se „destăinuie” la emisiunea „Cooljeanul Zilei”.
Sandy, tu ești medic, pentru că ai terminat medicina, dar nu practici. La fel ca dr.No, ca dr.Mengele, ca dr.Strange, faci cu totul altceva decât meseria pentru care te-ai pregătit. Cum ai ajuns să faci muzică?
Habar n-am. Eu sunt născut în comuna Ciprian Porumbescu, județul Suceava deci tangențe cu muzica aveam de pe atunci. Părinții mei sunt ardeleni. Tata se trage de pe lângă Câmpia Turzii, mama din Arad. Ei, datorită originii nesănătoase, au primit repartiție acolo unde se agață harta în cui, în Bucovina.
Deci așa ai ajuns tu în Bucovina…
Da, eu m-am născut acolo, am făcut liceul în Suceava după care am venit la facultate la Cluj, că mi-au zis părinții că tot în Ardeal e mai bine, că acolo e locul meu și… aici am rămas. Sunt în Cluj din 1982. Am terminat Medicină Generală, cu specializarea Radiologie.
Ca să le luăm în ordine cronologică, Kappa de pe vremea studenției. Am avut mai multe trupe pe atunci. Una dintre ele era Spina. Spina venea de la coloana vertebrală. Era o muzică ușor ciudată zic, așa, mai mult experimentală, după care într-o bună zi ne-am hotărât să pornim pe un drum mai serios și am făcut Kappa.
„Când cumperi mai multe clape, tendința este să cânți muzici mai complexe”
Și ce gen musical ați abordat?
Nouă ne-a plăcut foarte mult Men at Work, erau foarte la modă pe vremea aia, o trupă de australieni foarte foarte interesantă și la un moment dat am schimbat macazul pentru că ne-am cumpărat mai multe clape. Când cumperi mai multe clape, tendința este să cânți muzici mai complexe. Practic în anii 80 ne-am dezvoltat noi pe linia synth pop și synth rock, erau la mare modă. Ne-am dorit să ne cumpărăm clape, să aibă butoane, ca să experimentăm lucruri, așa că ne-am cam dus într-o altă direcție, spre progressive rock.
Știu că erai fan Saga, de fapt ești în continuare fan Saga. Ei mergeau spre un progresiv un pic mai accesibil…
În trupa aia mie îmi plăcea extraordinar duelul dintre clape și chitară pentru că făceau niște unisoane desăvârșite și mai ales că Michael Sadler, vocalul, trecea de la voce la clape, basistul cântase la clape înainte, mie mi s-a părut o chestie extraordinară să poți să faci așa de multe și să sune așa de bine.
„Părinții mei m-au tot încurajat cu muzica”
Era un fel de rotația posturilor, nu? Când ai decis să renunți la medicină și să te dedici total muzicii și producției muzicale?
Sincer să fiu, eu nu aș fi renunțat la medicină dar parcă Dumnezeu tot îmi arăta „băi copile, vezi că nu e ăsta drumul tău!” În primul rând că părinții mi-au cumpărat niște instrumente care pentru acea vreme erau și foarte scumpe. Și când știi că al tău copil e student la medicină, tu îi cumperi sintetizator, despre ce vorbim? Adică, să ne înțelegem, ceva nu era în regulă. Oricum, eu am acceptat și m-am bucurat foarte mult.
Părinții mei m-au tot încurajat cu muzica. Eu am fost un student foarte bun, nu am picat niciodată un examen. Când a venit Revoluția am dat și eu examen de rezidențiat. Am picat cu brio. Am mai dat o dată. Am picat magna cum laude. Când l-am dat a treia oară, oricum eram foarte bine pregătit, am zis bă, ceva nu e în regulă! Eu aicea nu mai stau, în țara asta, eu mă duc în Italia să îmi dau recunoașterea diplomei de medic acolo și să-mi încerc norocul ca și doctor.
A fost foarte foarte greu, am dat toate examenele din nou. În fine, până la urmă mi-au recunoscut diploma și am lucrat în diverse studiouri. Am și pregătire de inginerie acustică și am devenit doctor inginer, cum s-ar zice… În ziua în care am primit permisul de ședere am zis bă, știți ce? Eu sunt sătul de țara asta și mă întorc la mine acasă și apoi voi vedea ce voi face.
„E clar că am fost un inconștient dar am făcut bine ce am făcut”
Am mai dat o dată rezidențiatul, am luat Radiologie, pe vremea aia Radiologie era așa ca un fel de Cenușăreasă, nu ca acuma. Și am început, împreună cu Ovidiu Buhățel, care este asociatul meu, să construim o afacere, un studiou în care am început să facem reclamă și asta era în 1995. Așa, și am mai profesat ce-am mai profesat și într o bună zi am zis băi! stai așa că nu se poate! Eu practic plecam dimineața la Clinica de Radiologie și mă întorceam spre studio după vreo 10 minute și m-am gândit: să vezi dacă într- o zi când mă duc la clinică mă întâlnesc cu mine care vin de la clinică. Asta este oricum o ipocrizie. Nu are sens să mai continuăm. Ne oprim aici și fac numai muzică.
Care e instrumentul tău preferat, știu că ai făcut chitară clasică, pian, chitară…
Normal că eu am vrut chitară clasică. M-au dat părinții la Suceava la un profesor de chitară care m-a învățat să cânt la chitară, oricum nu prindeam nimic la chitară clasică, am făcut vreo zece ani. Nu mai țin minte nimic. Apoi mi-au cumpărat o chitară electrică. În momentul în care am pus mâna pe chitara electrică, adio classic, nu mai știam nimic.
Oricum, eu tot îmi doream un sintetizator, pe vremea aia nu știai tu de laptop. Într-adevăr, am ajuns mai târziu să îl cunosc. Cert este că, aici o să fac o paranteză, ai mei m-au dat la școala de muzică în clasa a cincea la pian și după două săptămâni, profesoara de pian i-a chemat pe părinții mei la școală și le-a spus, cu mine de față, vă rog frumos să vă luați odrasla de aici pentru că nu o să fie în stare să cânte niciodată la pian.
Lucru care e adevărat, nu știu să cânt la pian, nu știu să cânt la clape. Am învățat să cânt singur la claviaturi și, mă rog, după ce am dat de sintetizatoare, mi-a plăcut să studiez cum să fac sunetele, deci practic sunt un autodidact.
„Am trecut la chestii mai focusate, de exemplu să producem artiști”
Cum ai reușit să te menții pe piața asta muzicală, adică se câștigă din producția muzicală sau se câștiga pe vremea aia din producția muzicală în așa fel încât să te pot susține, să supraviețuiești?
Chestia asta e un pic complicată, pentru că oamenii trebuie tot timpul să se reinventeze dacă vor să trăiască. Eu am început lucrând în studioul Taurus al regretatului Adrian Berinde unde făceam de toate, de la inginerie de sunet la compoziție, la aranjamente orchestrale de tot felul. Era un singur studiou în Cluj și se lucra în trei schimburi, la foc continuu.
Eram deci ultra ocupat tot timpul, după care ne-am construit cu Buhă (Ovidiu Buhățel) afacerea asta și studioul Digital Dark Vision și am trecut la chestii mai focusate, de exemplu să producem artiști.
Marius Aciu
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Împreună HRĂNIM speranța celor aflați în dificultate – Colecta Națională de Alimente, între 13-15 decembrie, la Cluj-Napoca
În perioada 13-15 decembrie, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați organizează tradiționala Colectă Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate din România, menită să aducă alinare persoanelor vulnerabile. Campania reunește parteneri, voluntari, organizații și comunități din întreaga țară sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.
Ediția de Crăciun a Colectei Naționale de Alimente face un apel la solidaritate, invitând clienții magazinelor partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România – să sprijine concret persoanele aflate în dificultate. Oamenii sunt încurajați să achiziționeze produse alimentare neperisabile, precum conserve, paste, orez, zahăr, ulei, făină, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii, să le așeze în punga portocalie, simbol al speranței, și să le depună în spațiile special amenajate, amplasate după casele de marcat.
Împreună HRĂNIM speranța celor aflați în dificultate – Colecta Națională de Alimente, între 13-15 decembrie, la Cluj-Napoca
Campania se derulează în 985 magazine ale retailerilor parteneri, astfel:
● la nivel național, în oricare dintre cele 363 magazine Lidl România;
● la nivel național, în oricare dintre cele 403 magazine PENNY | REWE România;
● în 42 magazine Auchan România din toată țara;
● în 177 magazine Kaufland România din toată țara.
Toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și organizațiile partenere, către cei mai vulnerabili. Fiecare donație contează și va aduce de sărbători alinare și speranță pentru cei care trec prin momente dificile: familii nevoiașe care abia reușesc să pună ceva pe masă; mame singure care se străduiesc să ofere un viitor copiilor lor; copii din centre de plasament, de zi sau de recuperare; vârstnici care își duc zilele în singurătate; persoane fără adăpost și mulți alți oameni în mare nevoie din toată țara.
„Suntem făcuți să dăruim!”
Mii de voluntari, de toate vârstele și din diverse medii, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazinele participante pentru a încuraja donațiile și a colecta produsele, oferind sprijin și informații celor care doresc să contribuie. În toată țara, ei vor fi vocea solidarității, conectând generozitatea oamenilor cu cei care au nevoie.
Ioana, unul dintre voluntarii din ediția anterioară, mărturisește: „Am trăit o emoție aproape permanentă, cu fiecare întâlnire pe care am avut-o. Atât în fața celor care refuzau invitația noastră, precum și în fața celor care păreau a fi mai vulnerabili decât noi, dar de fapt erau mai puternici, pentru că dăruiau. Suntem făcuți să dăruim!”
Într-un context economic și social tot mai dificil, numărul persoanelor afectate de sărăcie și lipsa hranei crește constant. Potrivit INS, 32% dintre români sunt la risc de sărăcie sau excluziune socială, cel mai mare procent din UE (media fiind 22%). Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar un studiu World Vision din 2024 arată că 22% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flămânzi. În acest cadru, Colecta Națională de Alimente devine un exemplu al puterii solidarității și colaborării.
„Peste 747 de tone de alimente au fost colectate și distribuite”
„Colecta Națională de Alimente este mai mult decât o inițiativă caritabilă; este o ocazie de a împărtăși din ceea ce avem cu cei care au mai puțin. În doar trei zile, putem transforma cumpărăturile zilnice într-un gest de solidaritate care schimbă vieți. Împreună, generozitatea devine speranță.” Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.
Colecta de Alimente, o campanie de tradiție desfășurată la nivel european, a ajuns în România la cea de XI-a ediție. În cele zece ediții anterioare, peste 747 de tone de alimente au fost colectate și distribuite către zeci de mii de persoane vulnerabile datorită generozității donatorilor, partenerilor și voluntarilor.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost înființat în 13 decembrie 1990 prin Legea nr. 39/13.12.1990, scopul declarat al acestei instituții fiind „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.
Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare.
Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.
Componența CSAT
Din CSAT fac parte președintele României, printre atribuțiile căruia face parte și convocarea CSAT, acesta îndeplinind funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Prim-ministrul Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.
Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este numit de preşedintele României şi are rang de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Ultima convocare a CSAT a avut loc în 28 noiembrie, pentru a analiza implicațiile Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Răscruci.
În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. În autoturism s-a aflat încarcerat un bărbat, pe care pompierii l-au extras folosind echipamentele din dotare. Acesta are aproximativ 70 de ani, a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme.
Victima a fost ulterior transportată la spital. La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Jucu, respectiv două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă.
Poliția: Carosabil umed
Polițiștii clujeni au precizat despre accidentul de pe DN1C – E576 din Răscruci că, din primele verificări, un bărbat de 74 de ani, din comuna Cornești, aflat la volanul unui autoturism care circula din direcția municipiului Dej, ar fi pierdut controlul în condiții de carosabil umed, intrând în coliziune cu o autoutilitară condusă din sens opus de un bărbat de 39 de ani.
”În urma impactului, șoferul autoturismului a rămas încarcerat, fiind extras de echipajele ISU Cluj.
Bărbatul de 39 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, însă celălalt conducător auto nu a putut fi testat din cauza stării medicale.
Cercetările continuă pentru stabilirea exactă a circumstanțelor producerii accidentului”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
CULTURA
Interpretul de muzică populară Ioan Bocșa, celebru pentru cântecul „Ană, zorile se varsă”, împlinește 77 de ani
Solistul de muzică populară ardelenească Ioan Bocșa împlinește astăzi 77 de ani.
Clujeanul, născut în județul Alba, este și profesor universitar, dar și președinte al Fundației culturale TerrArmonia.
Interpretul de muzică populară Ioan Bocșa, celebru pentru cântecul „Ană, zorile se varsă”, împlinește 77 de ani
Ioan Bocșa s-a năcut la 13 decembrie 1947 la Orda de Jos, în județul Alba. În 1970, el absolvă Conservatorul de Muzică “Gheorge Dima” din Cluj-Napoca.
Din anul 1994, Ioan Bocșa este conferențiar universitar la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, la Modulul de folclor. Actualmente, este profesor universitar în cadrul academiei.
Ioan Bocșca a scos 10 albume, între și unul de colinde, în anul 1993. Printre cele mai cunoscute și îndrăgite cântece ale lui Ioan Bocșa se află: “Doru’ m-o purtat”, “Ană, zorile se varsă” și “Câte mândre-am avut eu”
Foto: Ioan Bocșa/Facebook – În poza din interior, este alături de Dumitru Fărcaș