Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Exclusiv. Papucii unui muribund. Clujana, cum n-o să mai fie. Ultimele clipe ale unui dinozaur clujean. Imagini istorice

Publicat


Un brand care, cândva, făcea furori în România, dar şi în străinătate, trăieşte acum doar din amintiri. Încă trăieşte, oarecum, deşi nici managerul fabricii, nici angajaţii nu prea mai cred în viitorul ei.

Fabrica de încălţăminte Clujana este departe de zilele ei de glorie. De la un adevărat oraş în oraş, cu peste 11.000 de angajaţi, cu zeci de hale şi zeci de hectare de teren, Clujana mai avea, în urmă cu un an, doar 100 de slujbaşi, răsfiraţi prin câteva hale, într-un singur imobil. De la un adevărat orăşel, cu zeci de hale, pe zeci de hectare, cu cantine, terenuri de sport, săli, birouri, acum un an activitatea s-a restrâns într-un singur imobil, şi acela cu încăperi pustii şi mohorâte. Acum, în noiembrie 2022, e şi mai rău. Producţia s-a oprit, iar Clujana este somată să-şi părăsească spaţiile. Adică, ce a mai rămas din ele, clădirea principală.

Clujana, cum n-o să mai fie

„Avem o tradiţie de 110 ani, firma a fost înfiinţară în 1911. În epoca ei de glorie, undeva în jurul anilor 90, avea un număr de 11.000 de angajaţi. Deci, la revoluţie, avea 11.000 de angajaţi. Numai dosare de pensie avem acum 54.000, ceea ce înseamnă că un clujean din şapte a activat în cadrul întreprinderii. Acum mai avem doar în jur de o sută de angajaţi.

clujana 3

A fost în regorganizare, a fost închisă o perioadă, închisă de tot între 98 şi 2005, s-au încercat privatizări, o perioadă a fost în insolvenţă, doar în februarie 2020 s-a ieşit din insolvenţă”, spunea, în urmă cu un an, managerul Călin Oancea.

Acum, Clujana iar e închisă. Au apărut în aceste zile ştiri că şi-a dat duhul. Ea şi-a dat duhul, de fapt, în urmă cu un an. Producţia s-a oprit temporar la sfârşitul anului trecut, a fost reluată, ca un firicel, la începutul anului în curs, şi a fost oprită definitiv apoi, din luna martie 2022. Toţi angajaţii, câţi mai erau, circa 80, au intrat în şomaj în martie, şi au mai rămas acum doar 15, care se ocupă de conservare.

Celebrele ghete Insulated

„Am avut o strategie de a lăsa preţurile la un nivel mai mic şi am reuşit să prindem o parte a pieţei. Ne-am îndreptat mai mult către încălţămintea ieftină şi durabilă, nu neapărat de fiţe, ci bocanci, pentru armată, de protecţie, pentru întreprinderi. Gheata noastră de Clujana, simbolul nostru, care în anii 90, înainte de 90 ne băteam pentru ei, se vindeau pe sub mână, acum…

clujana nou 1

Cel mai scump produs pe care îl avem la ora asta este 280 de lei, dar l-am dat şi la 220. Acelaşi model, furat de alte firme, îl vând cu 500-600 de lei. Chiar acelaşi model, doar cu o altă siglă pe el. Acum producţia proprie e doar pentru intern, pe extern nu. În schimb, lucărm pentru alţii, pentru că nu putem subzista numai din vânzările proprii, având în vedere faptul că piaţa a căzut. Am vândut un maximum de 800 de perechi pe lună. E binişor, dar nu putem subzista. Atunci, ne-am adaptat.

clujana nou 0

Am profitat de scăderea pieţei de lohn asiatice şi firmele europene au fost obligate să lucreze cu europeni. Lucrăm în lohn, deci cu pielea clientului -şi la propriu, şi la figurat-, noi nu investim decât material uman, având în vedere faptul că lucrătorii pe care îi mai avem aici -puţini, câţi mai sunt-, sunt printre cei mai buni prelucrători de piele din România. Şi atunci, ne-am vândut pielea scump; neputând subzista numai prin vânzări, ne-am adaptat, am făcut lohn”, spunea, în urmă cu un an, Călin Oancea.

Procese cu acţionarul majoritar

clujana 2

„Am avut un proces cu acţionarul majoritar, Consiliul Judeţean. Ei, în 2018, puteau salva Clujana, pentru că la ora respectivă acumulase nişte datorii la ANAF.
ANAF voia să execute Clujana în 2018. Fără aceste injecţii financiare, Clujana nu mai exista din 2018, deci Consiliul Judeţean ne-a ajutat să ieşim din insolbenţă, şi mulţumim CJ”, mai spunea Călin Oancea.

Ultimele clipe ale unui dinozaur clujean

Clujana este cea mai veche fabrică din Cluj care funcţionează încă. A fost înfiinţată în urmă cu peste 111 ani, în 1911. A fost şi cea mai mare fabrică din Cluj, cu peste 11.000 de angajaţi în vremurile ei de glorie. Era cea mai mare fabrică de încălţăminte din estul Europei.

clujana vedere 2

Clujana a fost înființată în 1911. Atunci avea numele „Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co” şi era proprietatea familiei Renner. După Primul Război Mondial, Clujana a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în „Dermata”.

Fabrica a fost naţionalizată în 1948 şi a luat numele Herbak al comunistului Janos Herbak. Ulterior devine „Fabrica de Pielărie și Încălțăminte Cluj”, iar în final se numeşte „SC Clujana SA”, la fel ca astăzi.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Spectacol caritabil pentru un angajat al Operei Naționale Cluj-Napoca. Actorii care urcă pe scenă

Publicat

De

opera

Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în 9 iunie de la ora 19 spectacolul caritabil ”Împreună pentru Călin” în care va fi prezentată piesa ”Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu.

”Vă invităm cu drag să luați parte la un spectacol caritabil organizat în sprijinul colegului nostru Călin, care în urma unui accident de muncă a suferit mai multe operații chirurgicale maxilo-faciale, aflându-se în continuare într-o perioadă de recuperare, de reconstrucție a feței și de implanturi.

Fiecare bilet cumpărat poate schimba în mai bine viitorul și starea lui de sănătate. Împreună putem face o diferență!

Actori bine cunoscuți precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Marius Bodochi, Alexandra Apetrei, Răzvan Oprea și Andrei Mateiu vă așteaptă să petreceți câteva ore în compania lor vizionând un spectacol încărcat de umor și bună dispoziție care vă va descreți frunțile transpunându-vă într-o stare de vacanță.

Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și donațiile vor fi oferite colegului nostru pentru plata tratamentul și îngrijirea lui.  Haideți să fim alături de Călin și să îi oferim împreună o rază de speranță!”, arată conducerea Operei.

Biletele costă între 60 și 130 de lei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. A luat decorațiuni de la un magazin de haine din Cluj-Napoca fără să plătească. O recunoașteți?

Publicat

De

decorațiuni

O femeie cu poșetă verde a luat, vineri, decorațiuni din magazinul de haine din cadrul ReClothing Hub din Cluj-Napoca fără să le plătească. Reprezentanții magazinului așteaptă ca produsele să le fie returnate până luni dimineață, în caz contrar vor anunța Poliția.

”Azi vă spunem o poveste. Una… mai puțin frumoasă. Episodul de azi: femei minunate ne-au trecut pragul. Dar, precum în fiecare pădure cu uscături, s-a rătăcit și o „doamnă ” cu poșetă verde care ne-a dat nițel bătăi de cap. Se pare că i-au plăcut tare mult decorațiunile noastre. Atât de mult… încât a decis să le ia acasă.

Fără să plătească. Fără să spună un cuvânt. Fără să se gândească că și noi le iubim. Că fac parte din povestea noastră, din identitatea acestui loc pe care îl construim cu grijă, zi de zi.

Gesturi care dor

decorațiuni

Știm că nu trăim într-o lume perfectă. Dar când deschizi un spațiu mic în care investești timp, visuri, emoții și resurse limitate… astfel de gesturi dor. Mult. Pentru că nu e prima oară. Și pentru că e greu să tot strângi din dinți, să repari, să zâmbești în continuare.
Noi credem într-un Cluj frumos. În oameni buni și sinceri. În comunități care se susțin, nu care se fură.
Dacă o cunoașteți… luni așteptăm înapoi obiectele pâna la ora 11. Dacă nu, vom merge mai departe cu pașii necesari (inclusiv la poliție) + facem și un “wall of fame” drăguț pe vitrină.
Nu e despre valoarea lucrurilor. E despre respect. Hai să-l păstrăm la vedere”, au transmis cei de la ReClothing.

ReClothing Hub, magazinul unde moda sustenabilă prinde viață, a fost deschis în 9 aprilie pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.48 din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

Ultim omagiu la Cluj-Napoca pentru Papa Francisc. Preot greco-catolic: Ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican

Publicat

De

Papa

Credincioșii greco-catolici care doresc să îi aducă un ultim omagiu papei Francisc sunt așteptați, sâmbătă, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.

”Un moment important e programat în ziua funeraliilor – sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 09:00 – când se va celebra o Sfântă Liturghie la această prețioasă intenție pe Altarul Capelei ”Sf. Iosif”.

Programul va continua cu o veghe de rugăciune in cadrul căreia se vor proiecta mai multe amintiri cu Papa Francisc (inclusiv Predica acestuia pe Câmpia Libertății din Blaj).

Mai apoi ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican începând cu ora 11.00), urmărind în direct ceremonialul înmormântării pe cele 2 ecrane care animă oficiile liturgice.

Să spunem împreună: drum în lumina și bucuria vieții veșnice iubitului nostru Papă Francisc!”, a transmis preotul paroh Mircea Marțian.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cursă de alergare montană prin Cheile Turzii. Peste 200 de participanți, așteptați la prima ediție

Publicat

Duminică, 27 aprilie 2025, alergătorii pasionați de munte sunt așteptați la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului.

Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, evenimentul propune două curse de alergare montană:

  • Cros 9 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 700 m
  • Semimaraton 23 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 1400 m.

Curse pentru toate nivelurile de experiență

Traseele sunt tehnice, cu un grad de dificultate de la mediu la avansat, fiind o provocare atât pentru alergătorii experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum. Cursele se desfășoară pe poteci turistice marcate, drumuri forestiere și drumuri publice, semnalizate corespunzător. De-a lungul acestora,  alergătorii se vor putea bucura de frumusețea defileului Cheile Turzii, de zona Cascadei Ciucaș, de valea Hășdate și de pădurile care îmbracă spectaculoasele calcare ale Trascăului.

Alergare printr-un peisaj de poveste

Evenimentul are ca obiective principale promovarea Rezervației Naturale Cheile Turzii, încurajarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, educația pentru protejarea mediului, respectiv descoperirea și promovarea peisajelor naturale din zonă.

La această competiție sunt așteptați peste 210 alergători, iar organizatorii pun un accent deosebit pe protejarea mediului, urmând ca întreaga zonă să fie curățată după eveniment, lăsată exact așa cum a fost găsită.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate