Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. „Din fruntaș codaș”. Stadiul lucrărilor la tronsonul Nădășelu-Zimbor la A3. API: Riscăm să fie inaugurat în 2026

Publicat


nadaselu zimbor api (2)

Specialiștii de la Asociația Pro Infrastructură se tem că din cauza modului în care CNAIR abordează problema alunecărilor de teren, finalizarea tronsonului Nădășelu – Zimbor al Autostrăzii Transilvania ar putea fi întârziată.

YouTube video

Cei ce la API au realizat și o filmare aeriană cu acest tronson, estimând că stadiul lucrăriloe este de aproximativ 57%.

„Din fruntaș codaș”. Stadiul lucrărilor la tronsonul Nădășelu-Zimbor la A3. API: Riscăm să fie inaugurat în 2026

„Nădășelu-Zimbor, din fruntaș codaș. Marțea trecută am filmat toți cei 30,06 kilometri ai acestui tronson foarte dificil al Autostrăzii.

nadaselu zimbor api (6)

Estimăm că stadiul fizic este ~57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria <<circulăm în 2024, poate chiar din 2023>>, în urmă cu 12 luni, la <<mai vorbim prin 2025>>, în prezent. În 2022 speram că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, iar acum începem să avem emoții pentru 2025”, arată specialiștii API.

nadaselu zimbor api (4)

Aceștia amintesc că în noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025.

nadaselu zimbor api (5)

„Însă cel mai mult ne îngrijorează lentoarea CNAIR în tranșarea situației soluțiilor noi de la Nădășelu și Topa Mică. Alunecarea masivă de la Nădășelu a <<bubuit>> la început de septembrie 2021.

Oficialii CNAIR au avut nevoie de vreo 18 luni de dezbateri și scărpinat în cap ca să se decidă că vor licita separat lucrările fiindcă nu mai este loc în rezervele de implementare și în spațiul legal de adiționare a contractului, dar tot nu au lansat procedura de achiziție!

Această <<mișcare>> birocratică nu este o premieră, dimpotrivă. Cel mai bun exemplu similar este lotul 3 al A1 Lugoj-Deva, acolo unde constructorul spaniol Comsa care executa autostrada a fost singurul ofertant și (până la urmă) câștigător al contractului pentru lucrările suplimentare”, au precizat specialiștii în infrastructură.

nadaselu zimbor api (1)

Aceștia solicită CNAIR să demareze de urgență licitația aferentă soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică.

„Altfel riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea”, au mai spus cei de la API.

Video și foto: Asocția Pro Infrastructură 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stefan

    iunie 17, 2023 la 1:26 pm

    Clujul „se modernizeaza”… Dar nu în sensul bun al cuvântului. Arata! .. imaginea.. mai modern, dar nu e în folosul oamenilor!
    Malul drept al Someșului e împânzit cu alei, chiar și 4 patru alei paralele, în dauna spațiului verde. metri pătrați de spațiu verde pe locuitor e indicator iar nu mii de mp de betoane și bănci în plin soare.
    Podul nou peste Someș.. nu duce nicăieri!? Are vreo 4..5 m lățime și nu e pt mașini, ci pt pietoni… care au un pod de fier cu nici 100 m mai încolo
    Doar bani azvârlit de pomana, doar sa ne aflam în treaba. Se puteau face lucruri mai bune !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Campanie pentru informarea corectă a tinerilor în procesul electoral, lansată la Cluj

Publicat

tinerilor

Federația Tinerilor din Cluj a lansat campania #VOTare pentru stimularea implicării civice și informarea corectă a tinerilor în procesul electoral.

Campania #VOTare își propune să ofere tinerilor informații esențiale despre calendarul alegerilor, importanța alegerii reprezentanților la nivel local, național și european, rolul funcțiilor pe care aceștia le vor deține în viitor, precum și impactul pe care activitatea lor o va avea asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Informații actualizate

Prin intermediul platformelor de social media, Federația Tinerilor din Cluj va oferi informații relevante și actualizate despre procesul electoral, încurajând tinerii să-și exercite dreptul de vot în mod responsabil și informat.

Pe lângă partea de informare online, campania #VOTare va include și activități interactive on-site, cum ar fi focus grupuri cu elevii care vor avea pentru prima dată dreptul de a vota în acest an. Scopul acestor întâlniri este de a identifica barierele în implicarea civică a tinerilor și de a-i stimula să-și exercite drepturile democratice.

Dezbatere cu candidații la europarlamentare

O altă inițiativă importantă în cadrul campaniei #VOTare este dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare, care va avea loc pe data de 14 mai, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, sala Transilvania.

Această dezbatere va oferi o platformă crucială pentru dialogul direct între tineri și candidați, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a problemelor și a soluțiilor propuse.

Pentru mai multe informații despre campania #VOTare și pentru a participa la activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele noastre de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/ftcluj/

Facebook: https://www.facebook.com/FTCluj

TikTok: https://www.tiktok.com/@ftcluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

Publicat

De

Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii amânat

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, care urma să aibă loc duminică,12 mai, se amână din cauza condițiilor nefavorabile, anunță Ministerul Apărării.

Aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate vor participa la exercițiului SWIFT RESPONSE 24 de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii luni, în 13 mai, și nu duminică, așa cum a fost anunțat inițial.

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

De asemenea și resticțiile de circulație anunțate pentru duminică vor fi în vigoare luni, 13 mai.

Astfel, în timpul exercițiului, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute.

Citește mai departe

EDUCATIE

Studenții de la UMFIH Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul conferinței HEART

Publicat

De

studentii

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul unui workshop care va avea loc în cadrul conferinței HEART care va avea loc în 19 mai la Cluj-Napoca.

”În cadrul workshopului intitulat <<Empowering Rehabilitation: Medical Knowledge Through 3D Manufacturing>>, invităm tinerii studenți să descopere puntea dintre medicină și mecanică.

Ne bucurăm astfel de colaborarea multidisciplinară alături de mentorii noștri: conf. dr. Ing Florin Popister, prof. dr. ing Mihai Dragomir, conf. dr. econ. Diana Cristina Dragomir si Alex Muresan, fondatorul centrului de reabilitare MedRehab Team.

Piese personalizate

Obiectivul acestei activități este de a le arăta viitorilor medici în devenire cum ar putea beneficia de utilizarea imprimării 3D în activitatea lor medicală.

Vor învăța baza procesului de programare a unei imprimante 3D și vor afla cum pot dezvolta piese tehnologice personalizate care ameliorează funcționalitatea corpului uman.

Mai mult, participanții vor avea contact cu tehnologii de ultimă oră utilizate în domeniul kinetoterapiei care le vor schimba percepția despre modul în care pot ajuta oamenii din jurul lor”, arată organizatorii evenimentului.

studentii

A zecea ediție

Conferinta H.E.A.R.T. (Healthcare, Education and Research Talks) este un proiect aflat sub egida European Medical Students Association (EMSA) și a Organizației Studenților Mediciniști (OSM) din Cluj.

”Suntem o comunitate de studenți și tineri profesioniști din domeniul sănătății care oferă colegilor noștri o viziune integrată asupra cercetării și practicii clinice, a creșterii profesionale și personale, pentru a crește calitatea actului medical.

Începând din 2014, misiunea noastră a fost clară: de a oferi doctorilor și viitorilor medici oportunitatea de a crește intr-un sistem medical compliant cu dorințele proprii.

Dar oportunitățile nu doar apar, ci ele trebuie create. Am înființat această conferință prin studenți, pentru studenți, și am abordat anual probleme actuale, de interes pentru ei. Astfel, am pus bazele unei metode de a învăța de la oameni, nu doar din cărți, afirmație care a devenit deviza noastră”, au spus organizatorii evenimentului.

Informații din sfera medicală

În cadrul conferinței, se desfășoară discursuri de tip keynote speech, panel si workshop-uri interactive, cu teme practice si teoretice.

Prin intermediul acestor activități, proiectul facilitează parcursul studenților participanți în a descoperi noi informații din sfera medicală și alte domenii conexe, precum psihologie, tehnologie și inovație, jurnalism medical.

De asemenea, se dorește încurajarea gândirii critice și comunicarea interprofesională, iar cu sprijinul mentorilor invitați, participanții vor avea ocazia să primească răspunsuri de specialitate la diferitele lor curiozități.

Foști invitați

Printre invitații HEART din edițiile precedente se numără dr. Henry Marsh, neurochirurg şi autorul cărții “Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery”; dr. Carmen Lefaucheur, șeful Departamentului de Nefrologie şi Transplant Renal al Spitalului Saint-Louis, Paris; dr. Newton Howard, profesor al disciplinei de Neurocomputing şi Neurochirurgie în cadrul Universității Oxford; Marius Leordeanu, profesor în cadrul Universității Politehnice din Bucureşti şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române; Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor şi membru al Centrului FILIA; Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului “Dăruieşte Viață” (“Give Life”).

Generație de tineri profesioniști

”Anul acesta ne bucurăm sa sarbatorim un deceniu de H.E.A.R.T.,  intituland astfel cea de-a zecea ediție: „Chain Reaction”.

Tema conferinței reprezintă o privire retrospectivă asupra începuturilor H.E.A.R.T., cum totul a pornit de la o simplă idee, și cum de-a lungul timpului, toate acțiunile și deciziile luate au condus astăzi la realizarea țelului nostru – să formăm o generație de tineri profesioniști din domeniul sănătății, responsabili și proactivi, motivați să creeze inițiative care au un impact pozitiv asupra sistemului nostru de educație și sănătate.

Parcurgând calea profesională în calitate de tineri medici, nu suntem doar spectatori, ci agenți activi ai schimbării, arhitecți ai unui viitor în care practica medicală este conformă cu visele noastre idealiste.

Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare pacient pe care îl tratăm și fiecare oportunitate luată sau ratată declanșează o cascadă de efecte care reverberează în întregul sistem și în viața noastră”, au mai spus organizatorii conferinței HEART.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SFATURI de la Protecția Consumatorului la achiziționarea LEGUMELOR și FRUCTELOR proaspete

Publicat

De

Odată cu apropierea sezonului fructelor și legumelor proaspete pe tarabele piețelor, Protecția Consumatorului oferă o serie de recomandări pentru alegerea și cumpărarea acestora, pentru evitarea unor situații nedorite.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează legume și fructe proaspete.

„De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Sfaturi pentru achiziționarea fructelor și legumelor proaspete

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte la achiziționarea de fructe și legume proaspete:

  • Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului;
  • Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, ale culorii, ale consistenței sau integrității suprafeței etc;
  • Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate.
  • Eticheta trebuie să conțină: denumirea produsului, țara de provenieță a acestuia, avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor.
  • Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;
  • Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;
  • Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat;
  • Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor;
  • Verificați calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;
  • Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate
  • Verificați gradul de prospețime al produsului. Alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;
  • Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax