Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. Cum se îmbrăcau clujenii acum 200 de ani. De ce se numeşte Obeliscul Carolina. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)

Publicat


Unul dintre monumentele cele mai cunoscute ale Clujului este Obeliscul Carolina, situat în Piaţa Muzeului de astăzi. El fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina Augusta. Pe una dintre feţele sale, sculptorii au înfăţişat atât fizionomiile celor doi din cuplul imperial, dar şi felul în care oamenii înstăriţi se îmbrăcau în acea epocă. Pe lângă alte lucruri interesante, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne duce într-o incursiune în lumra modei de odinioară.

Cum se îmbrăcau clujenii acum 200 de ani

„Suntem la unul dintre obiectivele principale ale oraşului nostru, Obeliscul Carolina. Are o înălţime de 10 metri şi reflectă o vizită a unui cuplu imperial, făcută în anul 1817. De fapt, aici pe perete avem sculptat, în basorelief, intrarea împăratului Francisc I şi a împărătesei Carolina pe poarta din mijloc, care era cam în dreptul Casei Armatei de astăzi, în apropiere de Teatrul Naţional.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Ce este interesant la acest basorelief făcut de un sculptor austriac, Josef Klieber, este că ne detaliază îmbărăcămintea populaţiei de atunci a Clujului. Bineînţeles, a populaţiei înstărite. Vedeţi că domnele sunt cu crinoline, cu rochii lungi, domnii sunt cu frac, joben. Şi coviltirul care duce cuplul imperial.

Vedeţi figurile imperiale, garda personală, formată din dragoni şi husari şi, din păcate, vedeţi şi unele personaje decapitate de vreme; acest obelisc, în general, ar trebui restaurat”, consideră istoricul clujean.

De ce se numeşte Obeliscul Carolina

„Sus avem încadrate de un medalion, ţinut de un înger, fizionomiile cât de cât reale ale cuplului imperial. De ce?! Cel care a finanţat lucrarea, Topler Imre, n-a fost mulţumit cu primele reproduceri şi a adus o fotografie realizată la Viena şi după ea s-a făcut acest medalion al cuplului imperial.

VEZI ŞI

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Acum, o întrebare. Multă lume nu ştie de ce îi spune Obeliscul Carolina şi nu-i spune Obeliscul Francisc. Deoarece împărăteasa era o figură carismatică a timpului şi era foarte iubită în popor datorită acţiunilor sale caritabile.

În concluzie, să mai spun un lucru: această construcţie a fost mutată aici în Piaţa Muzeului (sau Piaţa Veche sau Piaţa Dimitrov sau alte nume pe care le-a purtat acest loc) în 1898. A fost luată din Piaţa Unirii de astăzi ca să facă loc ansamblului ecvestru Matia Corvin, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

 

VIDEO. How people used to dress 200 years ago. Why it is called the Carolina Obelisk. Walking through the history of Cluj (RO-EN)

One of the most famous monuments in Cluj is the Carolina Obelisk, located in the Museum Square. It was made after the Imperial couple Francis I and Carolina Augusta had visited Cluj in 1817. The sculptors depicted both their physiognomy and the way the wealthy people used to dress in that era. Besides other interesting things, the historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, takes us on an incursion into the world of yesterday’s fashion.

How people used to dress 200 years ago

“We are at one of the main objectives of our city, the Carolina Obelisk. It is 10 meters tall and depicts the imperial couple’s visit in 1817. In fact, here on the wall we have carved, in bas-relief, the moment when they entered on the middle gate, which was near today’s Army House, close to the National Theater.

What is interesting about this bas-relief, which was made by Josef Klieber, an Austrian sculptor, is that it reveals the clothing style the of the then population of Cluj – the wealthy people’s style, of course. You can see that the ladies are depicted with crinolines, long dresses, whereas the gentlemen have tuxedos and hats. And there is also the carriage that walks the imperial couple.

You see the imperial figures, the personal guard, made up of dragons and Hussars and, unfortunately, you also see some decapitated characters because this obelisk should be restored,” the historian considers.

Why it is called the Carolina Obelisk

„Upstairs, the imperial couple’s physiognomies are framed by a medallion, which is held by an angel. Why?! The man who financed the work, Topler Imre, was not satisfied with the initial product and brought a photo which was taken in Vienna and which became the inspiration for the medallion.

Now, one question. Many people do not understand why the Obelisk is called Carolina and not Francis. This is because the empress was a charismatic figure of the time and was greatly loved by the citizens, as a result of her charitable actions.

In conclusion, let me say one more thing: this construction was moved from Union Square to Museum Square in 1898 in order to make room for the equestrian ensemble of Matthias Corvinus”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici shows.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate