Connect with us

EDUCATIE

Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Publicat


Emil Boc

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.

Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.

Edilul a felicitat echipa Centrului de Cultură Urbană, asociațiile implicate și profesorii voluntari, peste 10 până în acest moment, care au ales să contribuie la succesul elevilor.

„Ieri s-au încheiat înscrierile pentru programul de mentorat pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat. Este o inițiativă a primăriei prin care, la Centrul pentru Tineret, 56 de tineri care s-au înscris până acum vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații la română, matematică, istorie și celelalte discipline pentru Bacalaureat, oferite de profesori, voluntari.  Cei care nu își pot permite alte forme de pregătire, pot avea această participare într-un program de pionierat în România de pregătire pentru Bacalaureat.

Primarul Emil Boc intenționează să se înscrie ca voluntar

Îi felicit pe colegii mei de la Centrul de Cultură Urbană, pe asociațiile de profil care s-au implicat, pe profesorii voluntari, peste 10 până în momentul de față. Dacă timpul îmi permite, și eu o să mă înscriu pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, unde acolo mă mai pricep și eu pentru a pregăti pentru Bacalaureat elevii pentru dimensiunea de istorie. Le recomand tuturor profesorilor care au disponibilitatea și pregătirea necesară să se implice, dacă pot să o facă și să ajute”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

„Acesta e Clujul adevărat”

Programul se dorește a fi un sprijin pentru elevii care nu își permit alte forme de pregătire, oferindu-le acces la educație de calitate, printr-un proiect de pionierat la nivel național.

„Iată o idee mai măruntă, dar care face diferența și arată forța Clujului comunitar. Când toți au lucruri bune ca idei și încearcă să le promoveze, putem reuși. (…) Să dăm mână de la mână, să ne ajutăm unii pe alții și să putem avea un oraș cu o performanță educațională cât mai mare. Acesta e Clujul adevărat, luăm inițiativa și ne ajutăm noi în primul rând înainte de a ne ajuta alții”, a mai arătat edilul.

Programul „Mentorat pentru Bacalaureat”

Programul Mentorat pentru Bacalaureat este susținut de Primăria Cluj-Napoca prin Serviciului Programe pentru Tineret și voluntarii Asociației Beard Brothers. Mentorii sunt voluntari și oferă pregătire gratuită pentru următoarele discipline: matematică (M1 și M2), limba și literatura română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie.

Elevii interesați s-au putut înscrie în program până în 31 martie, printr-un formular disponibil online.

Sesiuni gratuite de pregătire pentru bacalaureat

După finalizarea înscrierilor, în perioada mai – iunie 2025 vor începe sesiunile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, care se vor desfășura la Centrul pentru Tineret, strada Iuliu Maniu, nr. 1. Orarul va fi optimizat pentru a se potrivi atât cu disponibilitatea mentorilor, cât și cu programul școlar al elevilor.

Toate sesiunile de pregătire vor fi susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență în domeniile respective, care își vor dedica timpul și cunoștințele pentru a sprijini elevii în pregătirea lor pentru examenul de bacalaureat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Scindare la USR Cluj? Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

Publicat

USR îl sprijină pe Nicușor Dan

După cutremurul de miercuri din USR, lucrurile nu sunt tranșate la Cluj în privința susținerii unui candidat la președinție. USR a luat azi decizia de a-i retrage sprijinul Elenei Lasconi pentru candidatura la prezidențiale, Nicușor Dan, candidatul independent, devenind favorit. Odată cu retragerea susținerii, Elena Lasconi pierde și finanțarea.

Liderii USR au decis convocarea unui Comitet Politic „luând în considerare pericolul real în care este România”, care să hotărască susținerea lui Nicușor Dan.

Totodată, Elena Lasconi a declarat, pe de altă parte, că nu renunță la candidatură.

Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

Contactați de Cluj24, doi parlamentarii USR de Cluj au fost unanimi în răspunsul la întrebarea „pe cine vor vota dintre cei doi”.

Deputatul Ciprian Rigman va vota cu Nicușor Dan „având în vedere că așa s-a decis la nivel de partid”.

Senatorul Ciprian Rus va vota de asemenea cu candidatul independent Nicușor Dan, precizând că e singura alternativă pro-europeană capabilă să învingă polul suveraniștilor.

Liderul filialei e cu Lasconi?

Președintele USR Cluj, deputata Oana Murariu, a refuzat să dea un răspuns concret, subliniind că decizia o va lua în urma discuțiilor care vor avea loc la nivelul conducerii locale a partidului.

Aceasta declarase în 1 martie, la podcastul Contraste de pe Cluj24 că, în ceea ce o privește, „candidatul USR pentru Cotroceni este doamna Elena Lasconi”.

”Nimic nu s-a schimbat aici”, spunea, atunci, Murariu.

UPDATE. Murariu nu e decisă

”Ca membru al Biroului Național al USR, am votat azi pentru convocarea unui Consiliu Politic în care să se ia o decizie statutară privind susținerea candidatului Nicușor Dan la alegerile prezidențiale.

Vorbim de sute de membri care vor putea să își facă astfel vocea auzită pe acest subiect și să ia colectiv o decizie, care ne dorim să fie în final cât mai bună pentru România și români.

Nu vorbim de o decizie ușoară, dar trebuie să dăm un test al maturității noastre politice ca partid raportat la interesul României și din acest motiv trebuie ca asumarea să se facă de un for cât mai larg”, a transmis Murariu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Discriminare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj pentru avocatele care iau concediu de risc maternal

Publicat

De

discriminare

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a fost sancționată cu avertisment Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv de discriminare a avocatelor care au solicitat concediu de risc maternal.

Potrivit deciziei CNCD, femeile care activează în profesii liberale (avocat) sunt discriminate la acordarea concediului de risc maternal, iar acestea, membre ale Baroului Cluj, au depus o petiție la CNCD, precizând că au încheiat fiecare în mod individual contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.

În baza acestui contract, petentele aveau obligaţia plăţii unei contribuţii lunare, iar Casa de Asigurări de Sănătate s-a obligat să certifice stagiul de asigurare realizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

”Această asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate genera posibilitatea obţinerii mai multor tipuri de concedii şi indemnizaţii, inclusive concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Avocatele au îndeplinit toate formalităţile legale necesare în vederea obţinerii concediului şi a indemnizaţiei, fiind dovedit riscul maternal prin documente medicale justificative, chestiune care a fost constatată cu ocazia validării şi primirii concediului medical de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Notificate să restituie banii

Dar, surpriză, avocatele din Baroul Cluj au primit câte o notificare din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, prin care le-au fost aduse la cunoştinţă anumite aspecte în legătură cu indemnizaţiile de risc maternal pe care le-au încasat și li s-a pus în vedere să restituie sumele încasate, pe motiv că nu ar fi avut dreptul să primească concedii și indemnizații pentru risc maternal.

Avocatele au considerat ca fiind discriminatorie abordarea CJAS Cluj asupra textelor de lege, în sensul eliminării unei categorii de la beneficiile ce le-au fost acordate prin legea în baza unei simple interpretări abuzive, ”prin care se ține cont doar de anumite texte de lege modificate ulterior, ignorând textele legale existente la momentul încheierii contractului de asigurare și la momentul efectuării plății”.

Dreptate pentru avocate

În urma analizării tuturor actelor depuse, CNCD a dat dreptate avocatelor și a stabilit că în speță operează legea generală potrivit căreia, ”dacă femeia însărcinată este salariată și este asigurată în sistemul public de sănătate, atunci i se cuvine indemnizația de risc maternal”.

”Colegiul Director al CNCD constată că refuzul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj de a aproba avocatelor acordarea dreptului de a beneficia de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru concediul de risc maternal constituie discriminare.

În consecință, decide sancţionarea CJAS Cluj cu avertisment. Recomandă CJAS Cluj să facă demersurile necesare pentru a se asigura că se va include profesiile liberale în categoria persoanelor asigurate care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Ce este concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.

Citește mai departe

EVENIMENT

”U” Cluj și CFR 1907, amendate pentru incidentele de la derby de Liga Profesionistă de Fotbal

Publicat

De

”U” Cluj

Echipele de fotbal ”U” Cluj și CFR 1907 au fost amendate, miercuri, de Liga Profesionistă de Fotbal pentru incidentele de la derby-ul câștigat de șepcile roșii cu 1-0.

Astfel, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 16.875 lei, iar clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 7.500 lei.

În urma derby-ului au fost semnalate mai multe incidente, cel mai grav fiind cel în care un tânăr suporter CFR în vârstă de 19 ani a fost lovit cu o sticlă în față de un suporter al ”U” Cluj.

Suporterul de la ”U”,  în vârstă de 38 de ani, a fost plasat sub control judiciar pe 60 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg, investigat de Parchetul European. Se reia procesul

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Procesul va fi reluat de la zero, au decis magistrații clujeni.

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Dosar strămutat de la București la Cluj

La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.

”Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Fraudă cu fonduri europene

Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect. Între 2018 și 2020, omul de afaceri a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO, conform Agerpres.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declarații false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condițiile legale privind transparența, legalitatea și concurența în procedura de achiziție. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme și prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condițiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

S-au emis facturi false

Conform procurorilor, suspecții au mers chiar mai departe și, după ce au obținut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru și Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul inițial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacții succesive de la furnizorii inițiali prin companii din Cipru, Portugalia și Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la prețuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate