EVENIMENT
VIDEO. Cu mașina de poliție, SLALOM printre pietoni, pe trotuar. Ce SANCȚIUNI au primit șoferii polițiști
În imaginile surprinse de un biciclist, zilele trecute, pe str. Horea din Cluj-Napoca și postate ulterior pe YouTube, se pot vedea două autospeciale ale poliției care intră în intersecție cu semnalele acustice și luminoase pornite. Una dintre acestea a urcat pe trotuar, făcând slalom printre pietoni.
Iată în continuare punctul de vedere al Poliției:
„În urma măsurilor dispuse de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj cu privire la imaginile video în care două autospeciale de poliție utilizează semnalele acustice și luminoase, iar una dintre acestea circula pe trotuarul unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Serviciul Rutier au aplicat măsurile legale față de cei doi conducători auto.
VIDEO. Cu mașina de poliție, SLALOM printre pietoni, pe trotuar. Ce SANCȚIUNI au primit șoferii polițiști
În acest context, au fost identificați conducătorii autospecialelor de poliție, respectiv doi bărbați de 42 și 30 de ani.
În temeiul O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, pe numele conducătorului auto de 42 de ani a fost aplicată măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi și folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară.
De asemenea, pe numele conducătorului auto de 30 de ani a fost aplicată măsura sancționării contravenționale pentru folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară” a transmis IPJ Cluj.
Video: YouTube
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Într-o analiză a Ziarului Financiar se arată cât costă să încarci o maşină electrică dacă vrei să parcurgi 100 de kilometri. Concluzia analizei: în România costul este dublu faţă de Portugalia şi Finlanda, dar la aproape jumătate faţă de Norvegia.
Încărcarea unei maşini electrice timp de 25 de minute pentru a parcurge 100 km costă în România circa 9,8 euro, conform unui grafic al Visual Capitalist care citează date ale European Alternative Fuels Observatory (EAFO). Acest grafic arată costul mediu de încărcare a unei maşini electrice timp de 25 de minute la 100 km la o staţie publică din diferite ţări europene.
Asta înseamnă cam 49 de lei. Cu un consum mediu de 8l/100km, costul în cazul unei mașini pe benzină la suta de km este de… 56 de lei. Deci cu puțin peste costul celei electrice, dar ai avantajul că nu mai aștepți o jumătate de oră la priză. În regim de condus economicos, poți chiar pica pe aceeași valoare.
Cât COSTĂ să încarci o maşină electrică în România în comparație cu alte țări (analiză)
Pentru a ţine seama de diferenţa dintre maşinile electrice, a fost luat în considerare un model Tesla 3 pentru acest set de date. Informaţiile despre preţ au fost obţinute de la staţiile publice de încărcare rapidă, iar apoi EAFO a calculat preţul mediu pe ţară.
Astfel, cele mai ieftine încărcări ale unei maşini electrice pentru a parcurge 100 km sunt în Islanda (2,9 euro), Portugalia (3,2 euro) şi Finlanda (4,6 euro). Pe de altă parte, la polul opus stau ţări precum Norvegia sau Slovenia unde preţul sare de 17 euro per încărcarea necesară pentru a merge 100 km cu maşina.
Iar preţurile diferă şi de disponibilitatea soluţiilor de încărcare, dar şi, evident, de costul energiei din fiecare ţară. De altfel, la nivel european în primele nouă luni ale acestui an, înmatriculările de maşini electrice au fost cu 5,8% sub perioada similară din 2023, potrivit Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în principal din cauza Germaniei, unde scăderea a fost de 28,6% pe fondul eliminării bonusurilor pentru electrice.
În România, în primele zece luni ale anului, înmatriculările de electrice au căzut cu 38% faţă de perioada similară din 2023, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Astfel, autoturismele full electrice deţin o cotă de 4,9% din piaţă, în luna octombrie a anului 2024, faţă de octombrie 2023, când reprezentau 10%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid deţin o cotă de piaţă de 5%, faţă de octombrie 2023, când reprezentau 4,3%.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vizită pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află, joi, într-o vizită pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj, situat pe raza comunei Florești.
Sunt prezenți, printre alții, directorul DSP, Mihai Moisescu, directorul CJAS, Luminița Chirilă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman, directorul SAJ, Horia Simu, lideri PSD Cluj.
LIVE VIDEO. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vizită pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj
Vizita are loc la 6 luni de la spargerea solului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, care a însemnat începerea efectivă a lucrărilor la acest obiectiv medical important.
„Clujul avea nevoie de un spital regional de urgență și trebuie să găsim soluții, împreună cu Primăria pentru a asigura accesul rapid la acest spital. Un actor foarte important, pe lângă partea de construcții, este UMF Cluj, care va asigura partea de resurse umane.
„Sperăm că până în ianuarie 2025 să fie încheiată această etapă”
Mă bucur că România construiește spitale, pentru prima dată în 35 de ani. Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie este aproape finalizat. După estimările noastre, el poate fi dat în folosință la jumătatea anului viitor. Este primul spital mare care se face la Cluj prin PNRR. Am reușit cu echipa mea, în ultimii trei ani, să repornim proiecte care erau închise.
Bineînțeles, e nevoie și de personal care să deservească aceste noi spitale și aici e necesară și implicarea autorităților locale.
Stadiul lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență este de 80%. Am discutat cu constructorii, a fost o problemă legată de stabilitatea terenului, dar sperăm că până în ianuarie 2025 să fie încheiată această etapă. Până la sfârșitul anului se vor deschide și ofertele pentru partea efectivă de construcție”, a spus Rafila.
La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.
Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural, medical, al echipamentelor și a tehnologiei IT. În proiectul spitalului sunt prevăzute 22 săli de operație, 4 săli de nașteri și 849 de paturi (106 paturi vor fi pentru îngrijiri critice, inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).
Costul total al lucrărilor depășește 540 de milioane de euro.
EDUCATIE
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru al doilea an consecutiv în prestigiosul clasament Shanghai Ranking
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost inclusă, pentru al doilea an consecutiv, în prestigiosul clasament al universităților Shanghai Ranking 2024, prin domeniul de studiu Matematică.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) confirmă, pentru al doilea an consecutiv, excelența în cercetare, prin includerea în clasamentul universitar Shanghai Ranking 2024 pe domeniul de studii Matematică, situându-se între locurile 151 – 200 la nivel mondial.
UTCN, performanță recunoscută în domeniul Matematică
Clasamentul Shanghai evaluează universitățile utilizând criterii extrem de stricte, inclusiv un prag ridicat pentru numărul de publicații necesare pentru selectare, număr care variază în funcție de domeniu.
Indicatorii de performanță academică și de cercetare se referă la diseminarea rezultatelor cercetărilor în jurnale internaționale de prestigiu, impactul cercetării la nivel internațional și performanța academică per capita a unei instituții. În total, mai mult de 2500 de universități au fost efectiv clasificate, iar cele mai bune 1000 au fost incluse în acest top.
„Această performanță remarcabilă este rezultatul eforturilor susținute ale echipelor noastre de cercetare și demonstrează excelența UTCN în domeniul Matematicii la nivel național și internațional, contribuind la întărirea prezenței României în clasamentele globale. Felicitări departamentelor de specialitate și cercetătorilor UTCN care au contribuit la această reușită excepțională!”, au transmis reprezentanții universității.
EVENIMENT
Trei bărbați, dintre care doi pădurari, reținuți de polițiștii clujeni pentru fals informatic. Au ajutat la furtul de lemne
Polițiștii Serviciului de Ordine Publică, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, în comuna Valea Ierii și municipiul Cluj-Napoca într-un caz care are legătură cu furtul de lemne.
Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic în formă continuată (15 acte materiale) și folosirea funcției pentru pentru favorizarea unor persoane în formă continuată (129 acte materiale).
Din investigațiile polițiștilor a reieșit faptul că, în perioada martie 2021 – martie 2024, doi bărbați de 32, respectiv 60 de ani, având calitatea de funcționari publici, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ar fi emis mai multe avize de însoțire a materialului lemnos, cu scopul de a obține foloase patrimoniale, astfel încălcând prevederile legale privind regimul incompatibilităților personalului silvic, conform art.40 alin (3), din O.U.G 59/2000, privind statutul personalului silvic.
Totodată, cele două persoane ar fi introdus în sistemul SUMAL 2.0 date nereale privind avizele de însoțire a materialului lemnos.
Au primit ajutor
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în perioada septembrie 2023 – noiembrie 2024, un bărbat de 44 de ani, ar fi oferit sprijin celor două persoane bănuite de comiterea infracțiunilor, prin acceptarea funcției de administrator a unei societăți, facilitând astfel emiterea mai multor avize de însoțire a materialului lemnos.
În urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicate 5 telefoane mobile, 1 laptop suma de 14.000 de lei, precum și alte bunuri și documente de interes în cauză.
În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a celor 3 persoane, urmând ca la data de 14 noiembrie a.c., aceștia să fie prezentați procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda pentru dispunerea altor măsuri preventive.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului Criminalistic și Serviciului de Acțiuni Sepeciale.
Foto: arhivă