CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Aminda: Muzica este o OGLINDĂ clară a societății în care trăim

Aminda este este cunoscută în mediul clujean ca solistă, compozitoare, vocal coach și femeie de afaceri, sau, cum ar spune ea „un ton nomad într-o lume zgomotoasă”. Absolventă a Şcolii de Muzică dar şi autodidact, a fost atrasă de muzică din copilărie. Interpretează cover-uri pop, rock, blues şi s-a impus datorită timbrului său special. A fost remarcată pe plan naţional după participarea la emisiunea Vocea României. O femeie puternică, implicată, talentată care conduce și o școală de muzică, Art’sCool.
Aminda, spune-mi te rog cum ai început tu relația cu muzica?
În parcursul unui artist sunt mai multe puncte de început. Este punctul zero, în copilărie, când are primul contact cu arta, apoi următorul pas când ajunge la o școală, își face o trupă, adică practic trece la un alt nivel. Punctul meu zero a fost pianul cu coadă al bunicii. Eram fascinată de acel instrument. Și sunt și în ziua de azi. Oriunde văd un pian, chiar dacă nu sunt eu mare pianistă, mă atrage. Încep să-mi curgă băluțele, să-mi bată inimioara, practice retrăiesc același sentiment de fascinație pe care l-am avut în copilărie.
Am urmat apoi școala de muzică de pe Horea, unde am luat ore de pian, de cor, de teorie, de istoria muzicii. La 16 ani m-am hotărât să lucrez la vocea mea și singura variant la acea vreme era școala populară de artă. Muzica așa-zisă ușoară nu era de mine, populara nici atât. Așa am ajuns la canto clasic, deși nu suportam opera, ca orice adolescent care se respectă. A fost o experiență foarte plăcută. Acolo am învățat tehnică vocală, am învățat cum să respir pentru a-mi putea duce vocea acolo unde vreau, practice a fost un antrenament de anduranță, pentru că, așa cum spunea fostul meu profesor, regretatul Vasile Boldor, cântatul este un sport de performanță iar această idee o transmit și eu mai departe elevilor mei.
CITEȘTE ȘI: Claudiu „Rabă” Racz: Lăsam ca MOMEALĂ în text anumite fraze care eram siguri că vor cădea la cenzură
Din 2007 m-am dedicat complet muzicii, eu fiind de fapt absolventă de științe politice.
Apropo, cum de n-ai intrat în politică?
Am avut o tentativă. A durat un an-doi de mers la ședințe de partid, de împărțit flyere, de adunat semnături pentru cei care candidau atunci. Cineva venise la un moment dat cu ideea să scriem niște proiecte de finanțare pentru primarii de partid din comunele adiacente. Și așa s-a ivit o nouă direcție în viața mea, pentru că de atunci îmi place foarte mult să scriu proiecte.
Care este trupa sau muzicianul care ți-a marcat traseul muzical?
Queen. Există o discuție foarte amplă despre ceea ce înseamnă talentul. Unii spun că te naști cu el. Talentul nu este doar o anume sensibilitate, afinitate spre un domeniu ci și foarte multă muncă, cultura acelui domeniu și cât de mult ai fost expus acesteia. Ascultând Queen ca și copil, atunci când fereastra noastră de învățare este deschisă larg, capacitatea de stocare e mare, am realizat, după atâția ani, câte deprinderi vocale am luat de la Freddie. Încă aud lucruri în vocea mea care 100% le-am preluat de la el.
Să înțeleg că Queen este și trupa ta preferată…
Nu. Nu există o trupă preferată și mi se pare cel mai sănătos pentru un muzician să nu existe, pentru a nu rămâne captiv într-o singură direcție, cea dată de trupa respectivă și a fi astfel împiedicat să se dezvolte.
A fost o perioadă în care, ocupându-mă de un anumit tip de muzică, nu mai eram atentă la noutăți, la ce se mai lansa și atunci mi-am propus ca zilnic să aloc 10-15 minute ascultării unui radio comercial pentru a mă pune la curent cu tendințele în muzică, să văd cine mai apare, cum se orchestrează piesele, ce BPM folosesc…
Acest BPM, ritmicitatea pieselor este strict de legată de modul în care noi ne simțim ca societate. De exemplu, dacă suntem nefericiți din cauza problemelor sociale, șomaș, putere de cumpărare, prețuri, război etc. la radio o să auzim piese tot mai lente, melancolice. Dacă totul merge bine în viața noastră și muzica este mai veselă, optimistă, țopăitoare… Muzica produsă, care intră în mainstream este o oglindă clară a societății în care trăim.
Ai început ca solistă, ulterior ai devenit vocalistă în anumite trupe. Care a fost prima trupă cu care ai cântat?
Nu știu dacă-ți mai amintești, era la un moment dar curentul acela cu „o rățușcă stă pe lac”, două fete și-un băiat care face rap, bumți-bumți… din astea. Pe la începutul anilor 90 erau doi băieți unguri plus o fată, adică eu… Am avut aproape un concert, și ăla nereușit. Apoi, în 2007 am intrat în Hazard. Ei cântau deja de ceva vreme, coveruri, că astea se cer. Am trecut deja de mia de evenimente de mult. A fost o perioadă interesantă, foarte obositoare. Du-te vino, somn puțin, probe de sunet, cântări… Din păcate, n-am apucat să mă ocup de latura mea artistică în general.
Când ai început să compui?
De când mă știu. Am sute de piese la sertar, sunt foarte mândră de asta.
Și nu te-ai gândit să scoți un album?
Ba da, lucrăm la un album acum. Trupa cu care colaborez, Rareș Totu’s Midnight Sun e din București, eu la Cluj, așa că munca e puțin îngreunată. Legat de piesele din sertar, părerea mea e că unele se nasc cu o personalitate proprie, nu trebuie să forțezi o reorchestrare doar pentru că așa e acum la modă. O piesă muzicală e ca un copil, tu nu trebuie să-i spui cine este, trebuie doar să-l ghidezi și să-i ajustezi ușor calea pe care o va apuca… Restul vine de la sine.
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.
Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special
Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila Bărbos.
Evenimentul Confluențe Creștine va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.
EVENIMENT
FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.
După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.
S-a auzit…FIR ÎNTINS!!! 4 ore s-a pescuit pe lac.
La ora 13.30 s-a strigat stop competiție și s-a trecut la cântărirea peștelui prins, pentru a putea face departajarea în clasamentul final.

Concurentele au fost sărbătorite de către organizatori cu flori, prăjituri şi sucuri până când comisia a deliberat câștigătoarele.
La final, au fost anunțate câștigătoarele:
· Locul I –Anica Abrudan – 1085 grame;
· Locul II –Eniko Noemi Kiss – 860 grame;
· Locul III –Kinga Kerekes – 840 grame.
Pe locurile 4 şi 5 ale competiţiei s-au clasat fiica şi mama ei, Rozalia şi Iudit Barta, cu o diferenţă de 5 grame.
Premiul “ Cea mai mare captură” i-a revenit doamnei Florica Gabor.

Competiţia sportivă a fost organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Chris Norman, cea mai populară voce a trupei Smokie concertează în această vară la Cluj-Napoca. “Living Next Door To Alice”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady” se vor auzi la BT Arena.
Vocea inconfundabilă a trupei britanice Smokie din anii ‘70 revine în România și va susține un show la Cluj-Napoca. Concertul va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 20.00.

Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca
Chris Norman a devenit celebru în anii ‘70, fiind primul solist al formației Smokie.
Primul lor album, “Pass It Around”, a fost lansat în 1975, dar primul hit, “If You Think You Know How To Love Me” a venit abia un an mai târziu. Piesa a ajuns No1 în majoritatea țărilor europene. Au urmat hituri precum “Don’t Play Your Rock’n’roll To Me”, “I’ll Meet You At Midnight”, “Needles And Pins” sau “Living Next Door To Alice”
Chris Norman a fost influențat încă din copilărie de muzicieni precum Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones sau Bob Dylan. A debutat pe scenă la începutul anilor ‘70, dar succesul a venit alături de trupa Smokie. În 1978 a înregistrat un duet cu Suzi Quatro, “Stumblin’ In”, piesă ce avea să ajungă până pe locul 4 și dincolo de ocean, în Billboard Hot 100.
Anii ‘80 au venit cu oportunitatea unei cariere solo care a debutat cu un super hit, “Midnight Lady”. Piesa a fost un succes, s-a vândut în mai bine de 1 milion de exemplare, iar în Germania a stat 6 săptămâni pe primul loc. Au urmat piese precum “Some Hearts Are Diamonds” “Fearless Hearts” sau Broken Heroes”.
În 1994, Chris Norman a primit distincția „Starul video internațional al anului” de la CMT Europe pentru videoclipurile „Jealous Heart”, „The Growing Years” și „Red Hot Screaming Love”. În același an, Chris Norman a format o nouă trupă și a plecat în turneu pentru prima dată în ultimii șase ani.
Anii 2000 au venit cu participări la numeroase festivaluri și emisiuni de televiziune, cea mai cunoscută fiind “Comeback Show” de la televiziunea germană, unde a interpretat “Stumblin’ In” în duet cu C.C. Catch.
În decembrie 2021, a lansat noul său album numit „Just A Man”, pe care l-a scris și înregistrat împreună cu vechiul său mentor și prieten Mike Chapman ca producător.
Artistul va încânta publicul cu hituri precum “Living Next Door To Alice”, “Mexican Girl”, “Stumblin’ In”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady”, te așteptăm pe 15 iunie 2023 la BT Arena din Cluj Napoca.
Biletele se găsaesc pe iabilet.ro și costă între 100 și 500 de lei

Un accident a avut loc, sâmbătă seara, la Săndulești, în jud. Cluj. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
ISU Turda a intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță.
În autoturism se afla un singur bărbat care a refuzat transportul la spital.
Sursa: ISU Cluj