CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Claudiu „Rabă” Racz: Lăsam ca MOMEALĂ în text anumite fraze care eram siguri că vor cădea la cenzură

Cu Rozi sau fără Rozi, Rabă rămâne Rabă. Claudiu „Rabă” Racz este unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai umorului neaoș, ardelenesc. Expresia „Na bine, tu Rozi!” este cea care l-a consacrat dar cariera lui umoristică nu s-a limitat doar la aparițiile în emisiunea „Știrile de Sâmbăta Asta”. Din studenție și până în prezent, cu unele pauze inerente, Rabă a făcut parte din peisajul bunei dispoziții, fie că era vorba de baluri ale bobocilor, televiziune sau stărostit de evenimente.
Ce a făcut Cludiu Racz înainte de a fi Rabă?
Când aveam 7-8 ani erau la modă filmele indiene, Prietenii mei elefanții, Vagabondul, Toată lumea e a mea… știi și tu… Și atunci m-am apucat să cânt așa, câte o piesă… Ăla a fost primul pas către scenă. Am intrat într-o trupă de teatru micuță, la Turda, a urmat liceul în care am făcut o brigadă umoristică, armata tot așa, cu brigăzi, deja intrasem în interpretare destul de bine. A urmat facultatea unde am început la brigada „Unic” de la seral, apoi câțiva ne-am transferat la brigada „Bum”, care era cea mai tare la acea vreme. Acolo am interpretat multe roluri, într-o mulțime de spectacole.
Cum ai ajuns la „Știrile de Sâmbăta Asta”?
După 1990, foștii mei colegi din brigadă, Ovidiu Uscat și Constantin Trofin, au ajuns la televiziune, la TVR Cluj, m-au chemat într-o zi ca să-mi facă cunoștință cu viitoarea mea parteneră, Rozi, cu care am făcut un cuplu aproape 7 ani. Eram o echipă faină, toți cei care am format distribuția emisiunii. Ne potriveam unul cu altul ca o mănușă. Din păcate, tot ceea ce e frumos nu ține mult. Televiziunea Română n-a mai vrut să difuzeze emisiunea pe motive politice, realizatorii au transferat-o la București, unde, din păcate, s-a schimbat și stilul ei, cei de acolo nefiind mari fani ai umorului ardelenesc. Așa că am fost nevoit s-o apuc pe alte drumuri.
CITEȘTE ȘI: COOLJEANUL ZILEI. Costi Cămărășan (Compact): Le mulțumesc dușmanilor că m-au ajutat să DEVIN ceea ce sunt
Dar tu ai mai continuat cuplul cu Rozi, nu?
Da, în 2005 a format aceeași pereche la TVR, de această dată într-un sitcom, îi zicea „Burlacii”. După vreo 7-8 episoade, rolurile noastre au fost diluate cu bună știință, încet-încet fiind trecuți pe linie moartă.
Și ce-ai făcut apoi?
M-am apucat de muzică populară, de niște afaceri, vindeam, luam din stânga, dădeam în dreapta, puneam niște adaos… simplu…
De unde te-ai ales cu numele de Rabă?
Asta de la o întâmplare cu un camion mare pe care scria RABA. Eram elev și într-o zi am mers la pescuit cu bicicleta pe un lac lângă Turda. Și cum mă întorceam eu așa, agale, pe un drum care cobora spre oraș, văd un cioban care-și transhuma oile de pe o parte pe cealaltă a drumului. În același timp, din spate venea un camion care claxona și dădea flashuri și care, bănuiam eu și avea să mi se confirme mai târziu, rămăsese fără frâne.
Ciobanul, prost da’ hotărât, se reazămă-n bâtă în mijlocul drumului, sfidând matahala de camion, bazându-se pe faptul că acesta va opri ca să nu-l calce. Când am văzut asta, i-am dat a treia, am sărit pe cioban și ne-am rostogolit în șanț în timp ce camionul făcea o tocăniță din vreo 20 de oi condimentată și cu un măgar.
Un coleg care a fost martor la tot ce s-a-ntâmplat, a povestit asta la școală și de acolo m-am ales cu numele ăsta, Rabă.
Luminița, soția ta, cum îți zice, Rabă sau Clau?
Cu Luminița a fost o poveste interesantă. Ea mă știa de la spectacole, venea la Casa de Cultură a Studenților cu prietenele ei, iar eu am remarcat-o și mi-a cam căzut cu tronc. Într-o zi, ne-am întâlnit la un biliard, la Casa Tineretului. Am trecut la atac, am întrebat-o ce vrea să bea, mi-a cerut un cocktail, pe care l-a pasat colegelor, apoi eu, gentleman cum mă știi, am întrebat-o: „Da’ l-ai și terminat?”, „Da” mi-a răspuns ea, „Mai vrei ceva?”, „O bere”… vine băiatul, berea dispare iar în grupul de fete, și tot așa, m-a făcut să sponsorizez cu băutură toată gașca…
Care a fost personajul care te-a consacrat în BUM?
Păi, am început ca barza mică, aia care mergea în cămin ca să sperie studentele de anul I că cele de anul IV nu se mai speriau, apoi am fost portar și în cele din urmă am fost Rabă, ceea ce însemna din toate câte un pic.
Pe vremea aceea se făcea un umor de calitate, cu aluzii mai mult sau mai puțin evidente la situația socio-politică. Cum funcționa cenzura?
Da, era interesant… Cei care scriam textele, lăsam ca momeală anumite fraze care eram siguri că vor sări în ochi și vor cădea la cenzură. Și așa scăpau poantele mai subtile, prea subtile pentru cei cu creionul roșu, dar prinse de public.
Să revenim puțin la personajul tău de la televiziune. Care a fost momentul antologic în care tu ți-ai schimbat pijamaua?
Scenariul acelui episod impunea ca o mașină de spălat în care se afla și celebra mea pijama verde cu dungi să explodeze. Cadrul următor o arăta pe Rozi cârpind-o cu petece multicolore. Așa s-a produs și schimbarea de look a personajului Rabă, înnoirea lui…
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Floarea de colț, “bijuteria Carpaților”, poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Clujenii și turiștii care vizitează Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca au ocazia să admire una dintre cele mai îndrăgite și rare flori alpine: floarea de colț.
O comoară a naturii, acesta este cunoscută și sub denumirile de „floarea-reginei”, „floarea doamnei”, „steluța” sau „albumița”.
Floarea de colț poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj
Floarea de colț sau Leontopodium alpinum Cass., este un adevărat simbol al munților, fiind declarată „monument al naturii”.
“Deși este specifică zonelor alpine, la Grădina Botanică aceste plante sunt cultivate și îngrijite cu pasiune. În limba engleză, floarea de colț este cunoscută sub numele de ‘Edelweiss’”, arată reprezentanții Grădinii Botanice din Cluj.
Simbol al purității
Floarea de colț, simbol al purității și rezistenței, crește în mod natural pe versanții stâncoși ai munților, la altitudini de peste 1.800 de metri. Reprezentanții Grădinii Botanice Cluj arată că, în Munții Trascăului, mai exact în Cheile Râmețului, se află unele dintre cele mai joase altitudini unde crește floarea de colț.
În cadrul Grădinii Botanice din Cluj, vizitatorii pot vedea această floare într-un mediu controlat, care reproduce condițiile naturale din habitatul său montan.
Primele flori ale primăverii și-au făcut deja apariția, iar Grădina Botanică și-a prelungit programul de vizitare, fiind deschisă zilnic, între orele 9:00 și 18:00.
EVENIMENT
FOTO. Mai mulți copaci SMULȘI din rădăcină de vânt, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca

Mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost smulși din rădăcină de rafalele puternice de vânt de joi.
Furtuna puternică de joi a provocat pagube în Parcul Feroviarilor, unde mai mulți copaci au fost smulși din rădăcină de vânt.
Poliția locală intervine la fața locului pentru a îndepărta copacii căzuți și a asigura siguranța trecătorilor. Pompierii nu au fost solicitați pentru acest incident.
Pe lângă copacii smulși, furtuna a împrăștiat pe aleile și spațiile verzi din parc materiale de construcție dintr-un șantier învecinat.
De-a lungul timpului, clujenii și-au exprimat nemulțumirea față de calitatea arborilor plantați în parcurile modernizate de primărie, considerându-i prea tineri și fragili. Se pare că temerile lor s-au adeverit, deoarece copacii au cedat la prima furtună puternică.
Incidente și în alte localități din județ
Tot joi, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. În localitatea Viișoara, elemente din acoperișul unui bloc au fost smulse de vânt fiind mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.
EVENIMENT
Un vis împlinit! Erik Lang, portarul crescut de CFR Cluj, devine fotbalist profesionist la doar 16 ani

Erik Lang, talentatul portar al Grupei U16 din Academia CFR, și-a împlinit un vis din copilărie semnând primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet, CFR Cluj.
Parte a clubului de aproape un deceniu, Erik s-a remarcat prin muncă, dedicare și performanțe remarcabile atât pe teren, cât și la învățătură.
„Suntem încântați să vă anunțăm că portarul Academiei CFR, Erik Lang, jucător de bază al Grupei U16, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist cu CFR Cluj, echipă pe care o iubește încă de la primii ani de viață
9 ani alături de CFR
Născut în 2009, Erik face parte din Familia CFR de aproape un deceniu, bifând în cei peste 9 ani de joc multiple convocări la Echipele Naționale de Juniori ale României
Erik este un adevărat profesionist și un exemplu de muncă și dedicare, reușind să îmbine perfect pasiunea pentru fotbal cu educația, fiind un elev cu rezultate deosebite la învățătură.
Îți urăm mult succes, Erik, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră!”, a transmis echipa din Gruia.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO. Primele incidente provocate de furtună, la Cluj: acoperiș smuls de pe un bloc, arbore căzut pe carosabil

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit pentru remedierea unor probleme cauzate de condițiile meteorologice severe, în mai multe localități ale județului.
Astfel, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru.
„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.
Acoperiș smuls de pe un bloc la Viișoara
Un incident mai grav a fost raportat în localitatea Viișoara, unde acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt. Pentru intervenție, au fost mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.
„A fost raportat faptul că elemente din acoperișul unui bloc au căzut peste autoturisme parcate în localitatea Viișoara. Vor interveni două echipaje, cu o autospecială cu modul de descarcerare, respectiv autoscara. Revin în acest caz cu date suplimentare, după ce ajung pompierii la fața locului și efectuează evaluarea situației”, a transmis ISU Cluj.
Ajunși la fața locului, pompierii au confirmat că, din fericire, nu există victime sau autoturisme avariate.
Amintim că ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.