Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Claudiu „Rabă” Racz: Lăsam ca MOMEALĂ în text anumite fraze care eram siguri că vor cădea la cenzură

Publicat


YouTube video

Cu Rozi sau fără Rozi, Rabă rămâne Rabă. Claudiu „Rabă” Racz este unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai umorului neaoș, ardelenesc. Expresia „Na bine, tu Rozi!” este cea care l-a consacrat dar cariera lui umoristică nu s-a limitat doar la aparițiile în emisiunea „Știrile de Sâmbăta Asta”. Din studenție și până în prezent, cu unele pauze inerente, Rabă a făcut parte din peisajul bunei dispoziții, fie că era vorba de baluri ale bobocilor, televiziune sau stărostit de evenimente.

raba 1

Ce a făcut Cludiu Racz înainte de a fi Rabă?

Când aveam 7-8 ani erau la modă filmele indiene, Prietenii mei elefanții, Vagabondul, Toată lumea e a mea… știi și tu… Și atunci m-am apucat să cânt așa, câte o piesă… Ăla a fost primul pas către scenă. Am intrat într-o trupă de teatru micuță, la Turda, a urmat liceul în care am făcut o brigadă umoristică, armata tot așa, cu brigăzi, deja intrasem în interpretare destul de bine. A urmat facultatea unde am început la brigada „Unic” de la seral, apoi câțiva ne-am transferat la brigada „Bum”, care era cea mai tare la acea vreme. Acolo am interpretat multe roluri, într-o mulțime de spectacole.

raba 3

Cum ai ajuns la „Știrile de Sâmbăta Asta”?

După 1990, foștii mei colegi din brigadă, Ovidiu Uscat și Constantin Trofin, au ajuns la televiziune, la TVR Cluj, m-au chemat într-o zi ca să-mi facă cunoștință cu viitoarea mea parteneră, Rozi, cu care am făcut un cuplu aproape 7 ani. Eram o echipă faină, toți cei care am format distribuția emisiunii. Ne potriveam unul cu altul ca o mănușă. Din păcate, tot ceea ce e frumos nu ține mult. Televiziunea Română n-a mai vrut să difuzeze emisiunea pe motive politice, realizatorii au transferat-o la București, unde, din păcate, s-a schimbat și stilul ei, cei de acolo nefiind mari fani ai umorului ardelenesc. Așa că am fost nevoit s-o apuc pe alte drumuri.

CITEȘTE ȘI: COOLJEANUL ZILEI. Costi Cămărășan (Compact): Le mulțumesc dușmanilor că m-au ajutat să DEVIN ceea ce sunt

Dar tu ai mai continuat cuplul cu Rozi, nu?

Da, în 2005 a format aceeași pereche la TVR, de această dată într-un sitcom, îi zicea „Burlacii”. După vreo 7-8 episoade, rolurile noastre au fost diluate cu bună știință, încet-încet fiind trecuți pe linie moartă.

raba 5

Și ce-ai făcut apoi?

M-am apucat de muzică populară, de niște afaceri, vindeam, luam din stânga, dădeam în dreapta, puneam niște adaos… simplu…

De unde te-ai ales cu numele de Rabă?

Asta de la o întâmplare cu un camion mare pe care scria RABA. Eram elev și într-o zi am mers la pescuit cu bicicleta pe un lac lângă Turda. Și cum mă întorceam eu așa, agale, pe un drum care cobora spre oraș, văd un cioban care-și transhuma oile de pe o parte pe cealaltă a drumului. În același timp, din spate venea un camion care claxona și dădea flashuri și care, bănuiam eu și avea să mi se confirme mai târziu, rămăsese fără frâne.

Ciobanul, prost da’ hotărât, se reazămă-n bâtă în mijlocul drumului, sfidând matahala de camion, bazându-se pe faptul că acesta va opri ca să nu-l calce. Când am văzut asta, i-am dat a treia, am sărit pe cioban și ne-am rostogolit în șanț în timp ce camionul făcea o tocăniță din vreo 20 de oi condimentată și cu un măgar.

Un coleg care a fost martor la tot ce s-a-ntâmplat, a povestit asta la școală și de acolo m-am ales cu numele ăsta, Rabă.

raba 6

Luminița, soția ta, cum îți zice, Rabă sau Clau?

Cu Luminița a fost o poveste interesantă. Ea mă știa de la spectacole, venea la Casa de Cultură a Studenților cu prietenele ei, iar eu am remarcat-o și mi-a cam căzut cu tronc. Într-o zi, ne-am întâlnit la un biliard, la Casa Tineretului. Am trecut la atac, am întrebat-o ce vrea să bea, mi-a cerut un cocktail, pe care l-a pasat colegelor, apoi eu, gentleman cum mă știi, am întrebat-o: „Da’ l-ai și terminat?”, „Da” mi-a răspuns ea, „Mai vrei ceva?”, „O bere”… vine băiatul, berea dispare iar în grupul de fete, și tot așa, m-a făcut să sponsorizez cu băutură toată gașca…

Care a fost personajul care te-a consacrat în BUM?

Păi, am început ca barza mică, aia care mergea în cămin ca să sperie studentele de anul I că cele de anul IV nu se mai speriau, apoi am fost portar și în cele din urmă am fost Rabă, ceea ce însemna din toate câte un pic.

raba 7

Pe vremea aceea se făcea un umor de calitate, cu aluzii mai mult sau mai puțin evidente la situația socio-politică. Cum funcționa cenzura?

Da, era interesant… Cei care scriam textele, lăsam ca momeală anumite fraze care eram siguri că vor sări în ochi și vor cădea la cenzură. Și așa scăpau poantele mai subtile, prea subtile pentru cei cu creionul roșu, dar prinse de public.

Să revenim puțin la personajul tău de la televiziune. Care a fost momentul antologic în care tu ți-ai schimbat pijamaua?

Scenariul acelui episod impunea ca o mașină de spălat în care se afla și celebra mea pijama verde cu dungi să explodeze. Cadrul următor o arăta pe Rozi cârpind-o cu petece multicolore. Așa s-a produs și schimbarea de look a personajului Rabă, înnoirea lui…

raba 14

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Festivalul ”Dumitru Fărcaș”, în octombrie, la Cluj-Napoca. E dedicat memoriei marelui taragotist

Publicat

Fărcaș

Fundația ”Dumitru Fărcaș” anunță iubitorii de folclor organizarea la Cluj-Napoca a Festivalului ”Dumitru Fărcaș” în perioada 25-26 octombrie, evenimentil fiind dedicat memoriei fostului taragotist care a murit în anul 2018.

În cadrul festivalului va avea loc și concursul care are ca scop promovarea tinerelor talente în domeniul muzicii populare românești.

”Festivalul se adresează tinerilor soliști instrumentiști din România și din comunitățile românești din afara granițelor, care cântă la instrumente tradiționale (instrumente de suflat, vioară, acordeon)”, au precizat organizatorii.

Înscrierea în concurs

Participanții, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, sunt invitați să trimită fișa de înscriere și materialele necesare până pe 6 octombrie 2024, la adresa festivaldumitrufarcas@gmail.com.

Regulamentul și fișa de înscriere le găsiți aici:
https://drive.google.com/…/1eWzLs2oi_mhVkAHjS4t-JZqvxrt…

Festivalul ”Dumitru Fărcaș” va avea loc la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Elena Lasconi, în disperare după obținerea notorietății, calcă în picioare legile din România!

Publicat

Lasconi

”USR lovește din nou! De data aceasta, în Cluj-Napoca, acolo unde Elena Lasconi, președintele USR și aspirant al celei mai importante funcții în stat, își face campanie de imagine în mod ilegal. Deși este de notorietate publică că legea interzice afișarea pe domeniul public al mesh-urilor cu caracter politic pe blocuri, clădiri sau alte spații decât panouri publicitare autorizate, iată că respectarea legii este doar un moft pentru doamna care se dorește a fi prezidențiabilă”, arată PNL Cluj.

Potrivit unui comunicat al liberalilor clujeni, ”deși USR și doamna Lasconi se erijează în <<apostolii corectitudinii>>, încalcă cu bună știință legislația, înțelegând să abordeze o campanie de imagine deșănțată, cu zeci de mesh-uri care, după modelul Bucureștean, hidoșesc și schimonosesc spațiul public”.

”Legile sunt opționale pentru dvs”

”Probabil, doamna Lasconi va motiva că nu a avut cunoștință de reglementările locale care interzic aceste materiale dar să nu uite că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, ca să nu mai vorbim de o complicitate cu consilierii locali ai USR, care au obligația de a cunoaște aceste aspecte și de nu fi părtași la săvârșirea de acțiuni ilegale.
Doamna Lasconi, doriți să deveniți președintele țării, dar legile sunt opționale pentru dumneavoastră.

Dacă acum, din poziția de candidat, procedați în această manieră, nu dorim să ne imaginăm ce veți face dacă, prin absurd, deveniți președinte.

Vă informăm, așadar, că la Cluj, legea e lege pentru toți și vă solicităm să îndepărtați cu celeritate materialele ilegale de pe spațiul public”, precizează reprezentanții PNL Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții sale, ”În slujba țării”, într-un videoclip despre cariera militară

Publicat

De

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, candidatul liberal la funcția de președinte al României, dezvăluie coperta cărții sale, ”În slujba țării”, într-un videoclip despre cariera miliară, volumul urmând să fie lansat în această lună. 

”Îmi iubesc țara și nu uit nicio clipă că jurământul pe care l-am depus, ca ostaș în slujba României, e să îmi apăr patria.

Și asta nu se face doar cu arma în mână.

Se face cu inima curată și cu gândul că după noi rămân doar lucrurile bune pe care le-am făcut. Oriunde ne-am afla și oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim‟, a spus Ciucă.

”Sunt gândurile mele”

Acesta a precizat că paginile acestei cărți sunt despre el: ”Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, microfonului sau televizorului, despre experiențele mele personale și profesionale, dar și despre viziunea mea pentru România viitorilor ani.

Nicolae Ciucă a explicat și de ce a fost nevoie de o astfel de carte.
”Pentru că s-a vorbit mult despre faptul că “nu sunt din filmul acesta”, al politicii românești. Și e adevărat. Nu sunt un om politic tipic.

Și veți vedea în această colecție de gânduri și povești de viață care e crezul meu. Sunt un om muncitor, cu credință și frică de Dumnezeu”, a afirmat candidatul PNL la prezidențiale.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii beneficiază de transport gratuit cu trenurile CFR, pe orice distanță, în baza carnetului

Publicat

CFR Călători transmite, în pragul începerii noului an școlar, că elevii beneficiază de transport gratuit cu trenul, în baza carnetului sau legitimației de elev.

În contextul începerii anului școlar, CFR Călători reamintește că elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de:

  • bilete de călătorie gratuite în trafic intern, la toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;
  • abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.
  • pentru călătoria la clasă superioară sau la vagoanele de dormit şi cuşetă, elevii vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare.

Reducerea se aplică doar pentru carnetele vizate

Reducerea de 100% se aplică în baza carnetului legitimației de elev cu viza pentru anul şcolar în curs sau a adeverinţei şcolare valabilă pentru anul școlar în curs.

Conform prevederilor legislative în vigoare, acordarea facilității de gratuitate în baza vizei anului şcolar 2023-2024 se poate face numai pentru călătoriile care se efectuează până la data de 30.09.2024 inclusiv.

Excepție fac elevii care au înscris pe carnet „an terminal”, care nu mai beneficiază de această facilitate începând cu data de 9 septembrie 2024.

De la data de 1 octombrie 2024, facilitățile acordate elevilor la călătoria cu trenul se vor acorda numai în baza documentelor vizate pentru anul şcolar 2024/2025.

De unde pot fi cumpărate bilete și abonamente gratuite?

Emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie pentru elevi:

Biletele de călătorie gratuite se pot procura de la:

– Casele de bilete din stațiile de cale ferată cu personal propriu și agențiile de voiaj CFR Călători;

– Personalul de tren, în următoarele situații:

  • stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare;
  • îmbarcarea se face în afara programului de lucru al caselor se bilete;
  • stația cf de îmbarcare nu este deservită de personalul aparținând CFR Călători;
  • în cazul în care călătorul prezintă un bilet eliberat în tren valabil la un tren care a sosit în stația de îmbarcare pentru noul tren într-un interval de până la 15 minute – cu condiția prezentării imediat după urcarea în tren la personalul de tren;

– Automatele de bilete ale CFR Călători amplasate în stații, precum și ONLINE, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete, care se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar si emiterea unui ID.

Abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite se pot procura de la:

  • casele de bilete pe suport tip carton din agențiile de voiaj CFR Călători și stațiile cu personal propriu;
  • automatele de bilete ale CFR Călători, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete
  • prin aplicațiile descărcabile pe telefon sub formă de cod QR cu elemente dinamice, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete.

Documente necesare

Documente necesare la emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie la casele de bilete și în tren:

Pentru emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie lunare gratuite pentru elevi, este necesară prezentarea următoarelor documente:

  • carnetul/legitimația de elev prezentat/ă în original, care are înscris/ă nume și prenume elev, codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;
  • sau adeverinţa doveditoare a calității de elev emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
  • sau adeverință colectivă emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; această adeverință este folosită numai în cazul călătoriei elevilor în grup; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
  • nu vor fi acceptate alte tipuri/modele de adeverințe pentru emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie pentru elevi.

La verificarea în tren, elevii trebuie să prezinte următoarele atât biletul sau abonamentul de călătorie, cât și un document de identitate și carnetul/legitimația de elev în original.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax