CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Claudiu „Rabă” Racz: Lăsam ca MOMEALĂ în text anumite fraze care eram siguri că vor cădea la cenzură

Cu Rozi sau fără Rozi, Rabă rămâne Rabă. Claudiu „Rabă” Racz este unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai umorului neaoș, ardelenesc. Expresia „Na bine, tu Rozi!” este cea care l-a consacrat dar cariera lui umoristică nu s-a limitat doar la aparițiile în emisiunea „Știrile de Sâmbăta Asta”. Din studenție și până în prezent, cu unele pauze inerente, Rabă a făcut parte din peisajul bunei dispoziții, fie că era vorba de baluri ale bobocilor, televiziune sau stărostit de evenimente.
Ce a făcut Cludiu Racz înainte de a fi Rabă?
Când aveam 7-8 ani erau la modă filmele indiene, Prietenii mei elefanții, Vagabondul, Toată lumea e a mea… știi și tu… Și atunci m-am apucat să cânt așa, câte o piesă… Ăla a fost primul pas către scenă. Am intrat într-o trupă de teatru micuță, la Turda, a urmat liceul în care am făcut o brigadă umoristică, armata tot așa, cu brigăzi, deja intrasem în interpretare destul de bine. A urmat facultatea unde am început la brigada „Unic” de la seral, apoi câțiva ne-am transferat la brigada „Bum”, care era cea mai tare la acea vreme. Acolo am interpretat multe roluri, într-o mulțime de spectacole.
Cum ai ajuns la „Știrile de Sâmbăta Asta”?
După 1990, foștii mei colegi din brigadă, Ovidiu Uscat și Constantin Trofin, au ajuns la televiziune, la TVR Cluj, m-au chemat într-o zi ca să-mi facă cunoștință cu viitoarea mea parteneră, Rozi, cu care am făcut un cuplu aproape 7 ani. Eram o echipă faină, toți cei care am format distribuția emisiunii. Ne potriveam unul cu altul ca o mănușă. Din păcate, tot ceea ce e frumos nu ține mult. Televiziunea Română n-a mai vrut să difuzeze emisiunea pe motive politice, realizatorii au transferat-o la București, unde, din păcate, s-a schimbat și stilul ei, cei de acolo nefiind mari fani ai umorului ardelenesc. Așa că am fost nevoit s-o apuc pe alte drumuri.
CITEȘTE ȘI: COOLJEANUL ZILEI. Costi Cămărășan (Compact): Le mulțumesc dușmanilor că m-au ajutat să DEVIN ceea ce sunt
Dar tu ai mai continuat cuplul cu Rozi, nu?
Da, în 2005 a format aceeași pereche la TVR, de această dată într-un sitcom, îi zicea „Burlacii”. După vreo 7-8 episoade, rolurile noastre au fost diluate cu bună știință, încet-încet fiind trecuți pe linie moartă.
Și ce-ai făcut apoi?
M-am apucat de muzică populară, de niște afaceri, vindeam, luam din stânga, dădeam în dreapta, puneam niște adaos… simplu…
De unde te-ai ales cu numele de Rabă?
Asta de la o întâmplare cu un camion mare pe care scria RABA. Eram elev și într-o zi am mers la pescuit cu bicicleta pe un lac lângă Turda. Și cum mă întorceam eu așa, agale, pe un drum care cobora spre oraș, văd un cioban care-și transhuma oile de pe o parte pe cealaltă a drumului. În același timp, din spate venea un camion care claxona și dădea flashuri și care, bănuiam eu și avea să mi se confirme mai târziu, rămăsese fără frâne.
Ciobanul, prost da’ hotărât, se reazămă-n bâtă în mijlocul drumului, sfidând matahala de camion, bazându-se pe faptul că acesta va opri ca să nu-l calce. Când am văzut asta, i-am dat a treia, am sărit pe cioban și ne-am rostogolit în șanț în timp ce camionul făcea o tocăniță din vreo 20 de oi condimentată și cu un măgar.
Un coleg care a fost martor la tot ce s-a-ntâmplat, a povestit asta la școală și de acolo m-am ales cu numele ăsta, Rabă.
Luminița, soția ta, cum îți zice, Rabă sau Clau?
Cu Luminița a fost o poveste interesantă. Ea mă știa de la spectacole, venea la Casa de Cultură a Studenților cu prietenele ei, iar eu am remarcat-o și mi-a cam căzut cu tronc. Într-o zi, ne-am întâlnit la un biliard, la Casa Tineretului. Am trecut la atac, am întrebat-o ce vrea să bea, mi-a cerut un cocktail, pe care l-a pasat colegelor, apoi eu, gentleman cum mă știi, am întrebat-o: „Da’ l-ai și terminat?”, „Da” mi-a răspuns ea, „Mai vrei ceva?”, „O bere”… vine băiatul, berea dispare iar în grupul de fete, și tot așa, m-a făcut să sponsorizez cu băutură toată gașca…
Care a fost personajul care te-a consacrat în BUM?
Păi, am început ca barza mică, aia care mergea în cămin ca să sperie studentele de anul I că cele de anul IV nu se mai speriau, apoi am fost portar și în cele din urmă am fost Rabă, ceea ce însemna din toate câte un pic.
Pe vremea aceea se făcea un umor de calitate, cu aluzii mai mult sau mai puțin evidente la situația socio-politică. Cum funcționa cenzura?
Da, era interesant… Cei care scriam textele, lăsam ca momeală anumite fraze care eram siguri că vor sări în ochi și vor cădea la cenzură. Și așa scăpau poantele mai subtile, prea subtile pentru cei cu creionul roșu, dar prinse de public.
Să revenim puțin la personajul tău de la televiziune. Care a fost momentul antologic în care tu ți-ai schimbat pijamaua?
Scenariul acelui episod impunea ca o mașină de spălat în care se afla și celebra mea pijama verde cu dungi să explodeze. Cadrul următor o arăta pe Rozi cârpind-o cu petece multicolore. Așa s-a produs și schimbarea de look a personajului Rabă, înnoirea lui…
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
O clujeancă, „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – planul UE de reindustrializare

Clujeanca Dana Novăcescu a fost desemnată „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – noul plan al UE de reindustrializare.
Aceasta a fost desemnată „Raportor” pentru sesiunea de lucru pe tema Strategiei Bioeconomiei (Bioeconomy Strategy), parte integrantă a „Clean Industrial Deal”, în cadrul Conferinței Anuale a Platformei Europene pentru Economia Circulară (European Circular Economy Stakeholder Platform), care se desfășoară, joi, la Bruxelles.
Conferința intitulată „Circular Economy Stakeholder Dialogue” are ca principal obiectiv să prezinte și să analizeze noul plan european de industrializare – „Clean Industrial Deal” – plan propus de Comisia Europeană, la sfârșitul lunii februarie, pentru revitalizarea industriei europene prin decarbonizare curată și promovarea economiei circulare.
„Clean Industrial Deal” este menit să înlocuiască și să înlăture efectele „Green Deal”, plan ideologizat și înțesat de reglementări și restricții, care a afectat gravindustria, economia și competitivitatea UniuniiEuropene.
Discurs la Bruxelles
Dana Novăcescu a susținut și un discurs în plenul Conferinței, în calitatea ei de reprezentantă de tineret a Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă– (ESDN Youth Network). Ea este singurul tânăr prezent în panelul dedicate analizării planului UE – „Clean Industrial Deal”.
Clujeanca va susține implicarea și participarea tinerilor în cadrul acestui plan de reindustrializare al Uniunii Europene și va prezenta o propunere concretă prin care Uniunea Europeană să folosească cea mai puternică, curată și inepuizabilă energie pe care o are continentul nostrum și anume energia și creativitatea tinerilor.
Conferința reunește la Bruxelles lideri din industrie, factori de decizie politică, membri ai Comisiei Europene din Direcția Generală Mediu (DG ENVIRONMENT) și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre prioritățile cheie ale economiei circulare ale UE pentru mandatul 2024-2029.
CLUJ24 TV
VIDEO. Profesorul Ciprian Mihali despre acceleraționismul lui Trump și progresismul cel bun

Pe profesorul Ciprian Mihali l-am invitat la podcast ca susținător al progresismului și al lui Nicușor Dan. Până la urmă a ieșit un dialog despre doctrina, câtă o fi, din spatele gesturilor administrației Trump, dar și despre progresism, de unde vine și ce vrea el. A fost ca la școală, didactic și lămuritor. Mai jos câyeva extrase din podcastul ”Contraste” de pe Cluj24.(Florin Danciu)
„Sigur că Statele Unite își doresc mai multă autonomie economică, vor să dea mai multă putere și mai multă prosperitate cetățenilor americani, dar nu e sigur că asta e calea. Iar cred că Statele Unite au suficienți anticorpi democratici care să permită temperarea acestui avânt pe care administrația Trump l-a luat, un avânt foarte voluntarist, foarte triumfător în declarații, dar care e contrazis de cifrele economice.”
„Există inclusiv teama că Statele Unite s-ar putea să-și piardă din ceea ce este vocația ei democratică. Am văzut câteva acțiuni în ultima vreme care sunt contrare spiritului democratic și mai ales spiritului american tradițional care datează de la 1776. Dar, încă o dată, eu cred că este doar un moment și că Statele Unite au instituții puternice, au o cultură democratică, au o sensibilitate populară, care nu va permite democrației americane să se prăbușească sau să se diminueze.”
„Eu n-aș crede că ne îndreptăm înspre un război, n-aș fi atât de pesimist sau de apocaliptic, deoarece cred că, cel puțin în administrația americană, există nivelurile 2-3, acolo unde sunt oameni experimentați, oameni care cunosc valorea riscului.”
„Un risc pe care îl văd este cel al incompetenței. Din nefericire, Donald Trump a promovat în jurul său niște oameni foarte loiali, care în același timp sunt foarte bogați, dar care sunt foarte puțin pregătiți pentru a conduce o societate de complexitatea societății americane și care să gestioneze nu numai problemele sociale, ci și problemele financiare sau problemele militare.”
„S-ar putea ca multe dintre acțiunile lui Trump însuși și ale celor foarte apropiați lui să n-aibă nimic ideologic, să fie doar o pulsiune și un joc speculativ. Dar aceste elemente ideologice sunt, într-adevăr, foarte interesante pentru că se bazează pe o filozofie care trebuie să ne până pe gânduri. Iar această filozofie este aceea a acceleraționismului.”
„Este o treabă foarte neliniștitoare, pentru că, așa cum bine ați spus, se îmbină cea mai înaltă tehnologie cu modelul de guvernanță al corporațiilor. Și asta se întâmplă de ce? Pentru că și-a făcut loc în ultimii 10-15 ani această doctrină pe care unii o numesc acceleraționistă, pe care o studiez și eu și care are, sigur, are unele virtuți, dar are foarte multe inconveniente și foarte multe riscuri colaterale.”
„Această dezvoltare economică dorește să funcționeze într-un ritm pe care nu-l pot urma celelalte structuri ale societății, bunăoară structurile democratice.”
„Noi nu putem să funcționăm într-o societate de la care să avem pretenții de drepturi, de libertăți, de egalități, sub formă de cliențisau sub formă de acționari. Faptul de a fi cetățean într-o societate este cu totul altceva decât a fi clientul unei firme sau decât a fi acționarul ultraminoritar al unei firme. Chit că asta poate să ofere pe moment oarecare bogăție sau iluzia unei bogății.”
„Dacă ne uităm bine într-un asemenea model, evident, câștigurile se duc către oligarhie și nu este deloc întâmplător că tot acest model este promovat de oameni extraordinari de bogați. Multimiliardari.”
„Da, e un fel de darwinism social până la urmă, pentru că cei puternici, cei bogați, cei care obțin profiturile mai mari, ei au făcut bine că s-au îmbogățit, în vreme ce cei săraci au greșit ceva. Da? Și după aceea, sigur, etica protestantă a venit și a mutat asta și a spus nu, îmbogățirea nu e un păcat cu condiția ca ea să se facă după niște reguli etice respectând morala creștină.”
„Pe de o parte avem deci această dreptate sau această virtute a celui puternic, pe de alta parte avem o masă mare de oameni săraci care sunt săraci pentru că merită să fie săraci, care sunt bolnavi pentru că merită să fie bolnavi, care nu s-au descurcat în viață, nu au reușit să devină miliardari așa cum a devenit Trump sau cum a devenit Musk!”
„Progresismul în varianta 1.0 este progresismul care a dat naștere cetățeanului modern și statului națiune modern. Valul al doilea al progresismului este cel determinat de luptele sociale pentru drepturi sociale și economice. Bunoară copiii să nu mailucreze 14 ore înmina!”
„Al treilea val este valul care începe în anii 1960 cu afirmarea drepturilor sau cu revendicarea drepturilor pentru minorități.”
„Datorăm progresismului în istoria modernă, toate libertățile de care noi ne bucurăm astăzi. Nu doar progresismul a făcut asta. Pentru că putem să avem un progresism de stânga, putem să avem un progresism liberal. Putem să avem, de asemenea, o comunicare foarte bună între progresiști și conservatori.”
„Vă dau un singurexemplu pe care eu îl cunosc bine. Regele Belgiei, Leopold II. Dacă mergeți la Bruxelles, toată Belgia este un elogiu adus acestui rege modernizator, care, într-adevăr, a construit Bruxelles-ul așa cum îl știm. A dezvoltat Belgia. Dar el a făcut-o ucigând 8 milioane de congolezi în condiții oribile. Și exploatând resursele de cauciuc și de fildeș în niște condiții atroce. Primul genocid modern este genocidul congolezilor, care a fost trecut sub tăcere până de foarte curând.”
„Este figural ui Cecil Rhodes, marele explorator englez care a dat numele țării Rhodesia și care a jefuit fără milă teritoriile din Africa de Sud și din Nordul Africii de Sud, acolo unde astăzi avem aceste țări.”
„E foartegreu să convingi astăzi un evreu din România care și-a pierdut familia la Auschwitz că Mircea Vulcănescu este un erou. Deci, noit rebuie să fim foarte echilibrați și foarte inteligenti.”
EVENIMENT
Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Miercuri, 9 aprilie, în jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.
Doar 15 minute mai târziu, bărbatul a fost depistat circulând prin localitatea Copăceni cu 120 km/h, limita legală fiind de 70 km/h.
„La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei”, a transmis IPJ Cluj.
Vitezoman prins cu 173 km/h pe Calea Turzii
Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h. La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.
Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ, miercuri, 9 aprilie. Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan.
În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.
EVENIMENT
Mesaj RO-ALERT: cod PORTOCALIU de vânt puternic, în mai multe localități din Cluj. RECOMANDĂRI pentru populație

ISU Cluj a emis mesaj RO-ALERT în mai multe localități din județul Cluj, vizate de o atenționare meteo cod portocaliu de vânt puternic. Cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.
În urma atenționării meteorologice de COD PORTOCALIU, în data de 10.04.2025, în intervalul orar 14:30 – 17:00, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru informarea și protejarea populației în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton și Ploscoș.
În intervalul menționat, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 70…90 km/h.
Recomandări pentru cetățeni
ISU Cluj a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni:
- Evitați deplasările în aer liber în perioada avertizată;
- Nu staționați sub copaci, stâlpi de electricitate sau în apropierea panourilor publicitare ori a construcțiilor provizorii;
- Asigurați ușile, ferestrele, obiectele de pe balcoane sau terase care pot fi luate de vânt;
- Parcați autoturismele la distanță de copaci sau elemente de construcție instabile;
- Urmăriți mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT, postările autorităților locale și buletinele meteo actualizate;
- În caz de urgență, apelați numărul unic 112.
- Recomandăm calm, prudență și respectarea indicațiilor autorităților.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.