CULTURA
VIDEO. Comoara de la Electric Castle: Balkan Taksim. Muzică altfel, recunoscută în străinătate și încă nouă în țară
E firesc să auzi muzică electronică la tot pasul dacă te afli la festivalul Electric Castle (EC) de la Bonțida, însă printre ritmurile deja repetitive ce răsunau de la mai multe scene din campusul evenimentului, am găsit un concept artistic care a ieșit din tipar. Cei de la Balkan Taksim au concertat sâmbătă, 16 iulie, la Backyard Stage, aducând o gură de aer proaspăt festivalierilor.
„Am mai cânta pentru voi, dar pierdem avionul”, au spus artiștii Sașa-Liviu Stoianovici și Alin Zăbrăuțeanu, după ce spectatorii au cerut un bis la finalul prestației.
După cum spune și numele, piesele celor de la Balkan Taksim au influențe balcanice, însă stilul muzical abordat cuprinde mai multe substraturi: „subterranean-bass, broken-beats și synth-electronica, cu un strop de hot-wired club grooves”, după cum se autocaracterizează formația în descrierea contului de Instagram.
Un alt fel de muzică
Altfel spus, muzica Balkan Taksim e un melanj între cultura românească și cea balcanică, transpus în ritmuri electronice care alternează cu diferite instrumente muzicale tradiționale, toate având o nuanță psihedelică.
Vorbim de un gen muzical ce se poate asculta atât în liniștea de acasă, cât și în cadrul unui festival dinamic, cum a fost și ediția cu numărul 8 Electric Castle, la care Balkan Taksim a onorat invitația, deși nu e prima dată când concertează la Cluj; au mai fost la EC, dar și la Jazz in the Park.

Balkan Taksim la EC 2021, sursa: Facebook (Miluță Flueraș)
Apreciați la nivel internațional, deși au puțini urmăritori
Relevant sau nu, la momentul actual, pagina lor de Instagram numără puțin peste 600 de urmăritori, cea de Facebook are 4 mii, în timp ce canalul de YouTube nu a ajuns încă la mia de abonați. Numărul vizionărilor de pe YouTube oscilează între 230 și 40.000, ceea ce îi păstrează încă pe Balkan Taksim în sfera underground, dar care capătă, treptat, mai multă vizibilitate.
Un moment notabil în acest sens este recunoașterea lor la nivel internațional, dat fiind că au fost nominalizați la Music Moves Europe 2022. În altă ordine de idei, muzica lor a ajuns și în străinătate, inclusiv la urechile lui Iggy Pop, cântăreț american considerat „nașul muzicii punk”, fost solist la The Stooges.
„Chiar îmi place trupa asta!”, a spus Iggy Pop despre Balkan Taksim, potrivit urban.ro.

Viziune artistică: piese meditative și rotunde, reinterpretări balcanice
Concentrați pe promovarea și reinventarea muzicii balcanice, se poate spune că Balkan Taksim sunt asemenea celor de la Subcarpați din punct de vedere al viziunii artistice, întrucât Sașa și Alin combină influențele românești și balcanice pe ritmuri electronice așa cum Subcarpați aduce folclorul românesc în muzica hip-hop.
De altfel, în ultimul timp, muzica tradițională sau veche a revenit în atenția publicului, un exemplu sugestiv fiind „Running Up that Hill (A Deal with God)” a lui Kate Bush, devenită iar populară datorită sezonului 4 al serialului Stranger Things, de-a lungul căruia piesa lansată în 1985 s-a auzit de mai multe ori, ajungând astfel în topuri (e pe locul 1 în Billboard Global 200 chart de 2 săptămâni).
Nu e de mirare că muzica generațiilor trecute capătă noi sensuri, inclusiv bbno$ (Baby no money) a surprins publicul la Neversea cu un omagiu pentru „Never Gonna Give You Up”, a lui Rick Astley, spre deosebire de Disclosure care, la Electric Castle, a mixat piese fără esență.
Așa am ajuns să îi descopăr pe Balkan Taksim, plecând de la scena principală. O alegere personală de a încerca ceva nou și care nu m-a dezamăgit.
Chiar dacă nu i-am prins de la început, am fost impresionată de unicitatea sunetului și de energia transmisă, astfel că am vrut să aflu mai multe și să dau vorba mai departe.
Dacă până acum s-a conturat o idee generală despre identitatea muzicală a celor de la Balkan Taksim, urmează să îi cunoaștem mai bine într-un interviu următor.
Citește și INTERVIU Balkan Taksim. Show-ul de la Electric Castle, succesul INTERNAȚIONAL, inspirație și multe altele
Rămâi la curent. Până atunci, te las cu Anadolka, o piesă meditativă și „rotundă”, bazată pe un cântec de dragoste popular în Bosnia, fiind o preluare slavă a unei melodii turcești, căreia i s-a adăugat un text în limba locului și unde linia melodică a fost refăcută în totalitate, după cum au precizat cei de la Balkan Taksim pentru urban.ro.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Programul Festivalului Internațional de Carte Transilvania Cluj. Întâlniri cu scriitori, dezbateri despre digitalizare

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), care are loc în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, vine anul acesta cu discuții interesante, lansări de carte pe care cititorii înfocați de-abia le-așteaptă, iar ultima zi a acestei ediții este rezervată aproape în totalitate celor mici. Întregul program și detalii despre evenimente se găsesc pe site-ul FICT.
„Într-adevăr, ediția din acest an este dedicată viitorului pe care deja îl trăim, și anume digitalizarea, motiv pentru care am organizat diferite discuții și dezbateri pe această temă. Însă nu am uitat de scopul principal al festivalului, și anume de a aduce cartea mai aproape de oameni. Astfel, și anul acesta am pregătit lansări de carte și evenimente pentru toate vârstele și, sperăm noi, pentru toate gusturile. Îi așteptăm pe clujeni (și nu numai!) să ni se alăture în cele patru zile de festival, să treacă pe la edituri, să răsfoiască pagini, să ne cunoască, să se bucure de povești așa cum o facem și noi, cei care organizăm acest eveniment care a ajuns acum la cea de-a noua ediție”, a spus Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
Toamna aceasta în Piața Unirii, la FICT vor avea loc 43 de evenimente. Dintre acestea, 21 sunt lansări de carte, 4 sunt întâlniri cu scriitori internaționali contemporani celebri (Guillermo Arriaga din Mexic, Dacia Maraini din Italia, David Machado din Portugalia și Dimitrios Kanellopoulos din Grecia), iar 4 sunt dezbateri pe tema digitalizării. Restul, până la 43, sunt diverse conferințe și dialoguri, toate având în centru cultura și viața.
Având ca temă „AI și Cartea”, Festivalul Internațional de Carte Transilvania vine anul acesta cu dezbateri între unii dintre cei mai importanți specialiști din domeniu, care vor răspunde la întrebări pe care, poate, cu toții le-am avut și nu am știut cui să le adresăm.
Despre digitalizare
Astfel, în zona de tehnologie și digitalizare, vor avea loc următoarele evenimente:
Tehnologia – amic sau inamic al profesionistului în sănătate;
Invitați: Prof. Univ. Elena Dinte (Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj), Sigina Pop (Nutriționist dietetician), Dr. Horia Simu(Manager General Serviciul Județean de Ambulanță Cluj), Dr. Radu Vidra (Medic specialist oncologie), evenimentul fiind moderat de Luminița Rusu.
Importanța alfabetizării digitale/Ce facem cu analfabetismul digital?, eveniment realizat în parteneriat cu Școala Informală de IT.
Speakeri: Ioana Albert-Toth (Program Manager @Școala informală de IT & QA Architect), Alexandra Nap (Discipline Manager @Școala informală de IT & IT Consultant), Cristian Gabriel Pavel (CEO Alfa Software).
A.I. și Cartea
Invitați: Bogdan Putinică (CEO Microsoft România), Dr. Daniel Metz, Prof. Univ. Dr. Ciprian Mihali, Prof. Univ. Dr. Răzvan Cherecheș, Prof. Dr. Ing. Sergiu Nedevschi (Membru Corespondent al Academiei Române, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).
O bună parte a zilei de duminică poartă numele de „FICT-ul copiilor” și este dedicată celor mici. Pentru ei, organizatorii FICT au pregătit lansări de carte pentru copii, personaje din povești, joculețe, face-painting și multe altele.
Festivalul se va încheia într-o notă atât serioasă cât și veselă cu evenimentul „Despre viață și alte glume”, care va fi o discuție sinceră între comediantul Nicu Bendea și scriitoarea Bianca Tămaș.
Mai multe detalii despre program și fiecare eveniment în parte se găsesc pe site-ul FICT, la secțiunea „Program”.
FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, precum și a Consiliului Județean Cluj.
Despre FICT
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori, urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.
FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național.
ADMINISTRAȚIE
Între 25 și 29 septembrie, la Cluj-Napoca se COLECTEAZĂ deșeurile electrice și electronice

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, ECOTIC și Supercom organizează, trimestrial, campanii de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), inclusiv becuri și neoane de la cetățenii din Cluj-Napoca. Campania din acest trimestru are loc in perioada 25-29 septembrie și pune la dispoziția locuitorilor posibilitatea de a preda la punctele de colectare puse la dispoziție de Supercom sau serviciul de preluare de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase.
„Conform studiului “Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni” dezvoltat de ECOTIC în 2022, doar 8,4% din gospodăriile din România se debarasează corect de acestea, iar restul sunt aruncate împreună cu gunoiul menajer, predate colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa soluțiilor corecte de predare spre reciclare. Doar 29% din cetățeni ar ști despre un punct de colectare deșeuri electrice.
Soluțiile de predare puse la dispoziție de organizatori în cadrul campaniei sunt:
1. Predare la punctele de colectare Supercom de pe:
Strada Bucium
Strada Fabricii FN, sub Pod Terapia Partea Nord
Programul de funcționare este: Marți, Joi și Sâmbătă în intervalul orar 09:00 -16:00.
2. Preluarea de la domiciliu a deșeurilor de echipamente electrice voluminoase.
Comenzile de preluare se fac telefonic la 0747 326 842 (între orele 08:00 – 16:00)
Cei care vor preda minim 15 kg de deșeuri electrice vor primi un premiu instant care constă în 2 becuri LED.
Detaliile și regulamentele campaniilor sunt disponibile AICI”, a comunicat

Miercuri, s-a încheiat principalul eveniment al acestei săptămâni, care influențează politicile financiare din întreaga lume: întâlnirea Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale americane.
Fed a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat perspectiva unei noi majorări cu 25 puncte bază până la sfârșitul acestui an. FOMC a indicat un nivel al dobânzii de 5,1% pentru decembrie 2024, respectiv de 3,9% pentru sfârșitul lui 2025.
În piața locală, decizia Fed nu a avut efecte semnificative, care să se manifeste prin ieșiri semnificative de valută.
Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9711 la 4,9707 lei și se menține astfel aproape de maximul istoric de 4,9783 lei atins în 19 mai. Față de începutul anului creșterea cursului este de aproape 0,9%.
Piața monetară a fost calmă, astfel că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu mai mult de o lună. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni la 6,63%.
Euro s-a depreciat la 1,0617 – 1,0665 dolari iar media monedei americane a urcat de la 4,6481 la 4,6683 lei.
Decizia Băncii Angliei de a lua o primă pauză în procesul de normalizare a politicii sale monetare, care a început decembrie 2021, menținând rata de referință la 5,25%, a provocat deprecierea lirei sterline față de euro, ceea ce a făcut ca media ei să scadă de la 5,7516 la 5,7329 lei.
Cursul francului elvețian a coborât cu aproape trei bani la 5,1566 lei, după ce Banca Națională a Elveției a surprins piețele după ce a decis să mențină dobânda de politică monetară 1,75%, valoare stabilită în iunie.
Prețul gramului de aur a crescut marginal la 288,5847 lei, în timp ce metalul galben stagna la 1.922 – 1.931 dolari/uncie.
În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 385,61 forinți/euro. în schimb, cursul celei poloneze s-a apreciat la 4,621 zloți/euro.
Decizia Fed a afectat piața criptomonedelor. Bitcoin a scăzut la 26.642 – 27.154 dolari iar ether la 1.593 – 1.626 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Un tânăr de 19 ani din Turda a fost reținut de polițiști pentru agresarea sexuală a unei fetițe de 8 ani.
„La data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Turda, cercetat pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.
În fapt, cercetările au fost demarate la data de 20 septembrie a.c., în urma unei sesizări cu privire la faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, o minoră de 8 ani, ar fi fost agresată sexual de către tânărul în cauză.
În urma sesizării, polițiștii l-au depistat pe acesta, iar în baza probatoriului administrat, au dispus reținerea lui pentru 24 de ore.
În cursul zilei de azi, 21 septembrie a.c., acesta a fost prezentat instanței, cu propunere de luare a măsurii preventive pe o perioadă de 30 de zile, măsură admisă de judecătorul de drepturi și libertăți”, a transmis IPJ Cluj.