Connect with us

CULTURA

INTERVIU Balkan Taksim. Show-ul de la Electric Castle, succesul INTERNAȚIONAL, inspirație și multe altele

Publicat


balkan taksim photo credit miluţă flueraş 01 web

Balkan Taksim este un proiect muzical din care fac parte Sașa-Liviu Stoianovici (S.L.S.) și Alin Zăbrăuțeanu (A.Z.), doi oameni cu o viziune artistică aparte, ce îmbină cultura cu muzica prin ritmuri electronice, valorificând influențele balcanice și graiul românesc. Cei doi au concertat în această formulă la Electric Castle (EC), dar au mai încântat publicul clujean cu prestațiile lor și anul trecut, la ediția EC din Cluj-Napoca și la Jazz in the Park. Formația a căpătat vizibilitate internațională odată cu nominalizarea sa la Music Moves Europe 2022, fiind apreciată inclusiv de Iggy Pop.

În interviul acordat Cluj24, duo-ul, distinctiv prin sunet și substrat antropologic, trece în revistă mai multe idei, de la cum se raportează la parcursul artistic și instrumentele muzicale folosite, până la dorința de revanșare față de publicul de la EC care și-ar fi dorit să stea mai mult pe scenă și Inventarul Național al Elementelor Vii de Patrimoniu Cultural Imaterial din România – da, ați citit bine.

Citește și VIDEO. Comoara de la Electric Castle: Balkan Taksim. Muzică altfel, recunoscută în străinătate și încă nouă în țară

Cum a venit pentru voi invitația de a cânta la Electric Castle?

S.L.S.: Invitația ne-a bucurat – a fost primul nostru concert de vară din România, după o serie de festivaluri la care am participat în Olanda, Belgia, Italia.

Cu ce impresii ați rămas după momentul vostru de la Electric Castle? Publicul a vrut bis, dar trebuia să prindeți avionul, astfel că eram curioasă cu ce gânduri ați plecat de la Bonțida.

S.L.S.: Ne-am bucurat să revenim la EC, după ce concertaserăm la ediția din 2021, desfășurată în Cluj-Napoca. Atmosfera și publicul de la Bonțida au fost exact cum ne-am dorit, se simțea o energie foarte bună în aer. Am așteptat cu nerăbdare momentul începerii concertului, iar încheierea destul de abruptă mi-a creat o oarecare frustrare. M-a bucurat că piesele noi, interpretate la cobza mea electrică, au fost foarte bine primite, alături de cele de pe album și mi-ar fi plăcut chiar să povestesc un pic despre ele și despre instrument (nou, și el). Pe scurt, îmi doresc să ne revanșăm față de acest public minunat, cu prima ocazie. Și nu doar cu un „bis”.

A.Z.: Mi-a părut rău pentru faptul că a trebuit să încheiem concertul fix la ora stabilită, fără bis, în condițiile în care publicul și atmosfera au fost absolut minunate. Chiar îi spuneam lui Sașa după concert că probabil ar fi fost una din situațiile în care am fi cântat cel puțin încă pe atât și ar fi avut loc și extrem de multă improvizație. Una din bucuriile unui concert este și  socializarea de după, ceea ce acum a lipsit, așa că la următorul EC vom avea grijă să ne bucurăm măcar o zi în plus de festival.

balkan taksim photo credit miluţă flueraş 07

Care este conexiunea voastră cu ceea ce numim astăzi cultură balcanică?

S.L.S.: Trăitori în România fiind – în București, ne aflăm la intersecția unor culturi diverse. Cea balcanică, cu toate straturile care o compun, este una dintre ele. Dar mai există și umbrele strămoșilor care vin din Balcani – oameni care au ales să se retragă mai spre nord, din motive care țin, printre altele, de expansiunea Imperiului Otoman.

Într-un interviu precedent ați menționat că vreți să faceți muzică ce poate fi ascultată atât în club, cât și pe orizontal. Ce trebuie să aibă, în opinia voastră, o melodie, ca să fie potrivită pentru ambele contexte și cum ajungeți la rezultatul dorit?

A.Z.: Ideea e să ne putem adapta concertul și în funcție de context (spațiu, oră, public). O singură formă a pieselor nu cred că le poate împăca pe amândouă, însă esența piesei, pentru mine, trebuie să lase loc imaginației să poată fi dusă în ambele direcții. Avem libertatea de a merge de la ambiental la punk, sau de la acustic la techno, păstrând cel puțin componenta definitorie Balkan Taksim.

balkan taksim photo credit miluţă flueraş 06

Experimentalismul psihedelic amintit de Sașa în același interviu (acordat urban.ro), este strict un concept muzical, sau își are rădăcinile, cu adevărat, în experiențele psihedelice care au inspirat creațiile ulterioare? Cu alte cuvinte, eram curioasă în ce măsură experiențele din viața personală au influențat alegerile voastre în materie de muzică.

S.L.S.: Experimentalismul de care aminteam e un concept pe care îl simt în acest moment un pic mai îndepărtat de ceea ce fac(em). Multă vreme, însă, am funcționat ca artist sub această „umbrelă” a artei experimentale. Am pus în scenă acțiuni cu caracter vizual, performativ, uneori interactiv, am creat aproape de la 0 evenimente sonore, muzicale – concerte bazate pe improvizație, pe dialog, unde structura și conținutul erau create pe loc, în fața publicului. Cu siguranță, acei ani au lăsat urme serioase în munca mea de acum. Descoperirile muzicale din perioada adolescenței au fost, cu siguranță, definitorii pentru un tip de estetică pe care am urmărit-o mai târziu. Amintesc aici rock-ul și jazz-ul psihedelic din anii ’60-’70, experimentele muzicale de avangardă, sonoritățile țărănești din colecțiile instituite de Brăiloiu la Geneva – toate acestea m-au format, alături de muzica din spațiul ex-iugoslav, care era deja un creuzet în care se topiseră foarte multe influențe.

A.Z.: Alegerile în materie de muzică experimentală psihedelică pleacă tot de la muzică, de la trupele cu care am crescut, iar cheia descifrării unei astfel de muzici cred că stă doar în imaginație.

balkan taksim photo credit miluţă flueraş 02

Ați fost nominalizați la Music Moves Europe 2022. Cu ce gânduri ați rămas legat de asta?

A.Z.: Când începi să devii ușor vizibil și numărul criticilor crește exponențial, așa că o astfel de nominalizare crește încrederea în tine și respectul față de munca ta.

S.L.S.: Această nominalizare, urmată de un concert în Olanda, în chiar perioada galei de premiere, ne-a făcut să privim spre viitor cu și mai multă încredere.

Deși am înțeles că muzica voastră – unică, de altfel – a fost difuzată deja pe multe stații radio din lume, observ că numărul urmăritorilor pe rețelele de socializare este unul modest. Cărui fapt credeți că se datorează acest lucru? Voiam să văd cum percepeți voi lucrurile, dacă este vorba de muzică underground sau nu, ce înseamnă succesul pentru voi, căci urmăritorii vor continua să apară, fără doar și poate.

A.Z.: Cred că numarul modest al urmăritorilor pe rețelele sociale este o consecință firească a faptului că am evitat o promovare agresivă. Pentru unii promoteri, poate, acest număr este etalonul principal pentru statutul unei trupe, dacă e de succes sau nu, underground sau comercială. Pentru mine, succesul trupei stă în faptul că am produs singuri un album scos la prestigioasa casă de discuri franceză Buda Musique și am dezvoltat un act live care surprinde plăcut. Succesul stă în lipsa acestor compromisuri și în aprecierile unor oameni precum Iggy Pop. Faptul că Iggy Pop ne-a difuzat de două ori în emisunea lui de la BBC eclipsează orice frustrare legată de nedifuzarea substanțială la radiourile din România, iar pentru mine, o astfel de validare mă face să cred că facem totuși destul de bine ceea ce facem. Apoi, e un sentiment extrem de plăcut ca muzica ta să fie descoperită datorită unui concert și, cumva, să depășești așteptările ascultătorului.

balkan taksim photo credit miluţă flueraş 03

În decembrie ați spus că v-ar plăcea ca oamenii să vă descopere prin melodia „Anadolka”, respectiv prin „Žali Zare”. S-a schimbat această preferință de atunci și până acum?

A.Z.: Acum aș zice ca aș prefera ca oamenii să ne descopere prima oară live, iar dacă ascultă înregistrările, cred că albumul Disko Telegraf ar trebui ascultat cap-coadă, în ordinea pieselor gândită de noi. Apoi poate pus pe repeat Anadolka sau Žali Zare :).

S.L.S. Astăzi, cred că „Balkan Teleskop” și „Foaie verde” pot funcționa la fel de bine, ca poli între care să se producă descoperirea muzicii noastre. Iar în afara pieselor de pe albumul debutului, „Ianina”, interpretată la cobză electrică, în concert, funcționează și ea excepțional de bine. Dar și „Sui mândruță…”

190772663 446277543011279 7394099472967431396 n

Cum alegeți titlurile pieselor? Este vreunul care are o poveste pe care o puteți împărtăși cu cititorii? De exemplu, de ce „Lunca” se numește „Lunca”?

S.L.S.: Titlurile pieselor au istorii diverse: unele au avut parte de o scurtare („Lunca”, de pildă, este o piesă bazată pe „Lunca Obedeanului”, de la care am păstrat textul și o parte din linia melodică). „Anadolka” este titlul cântecului din Bosnia care ne-a inspirat (și căreia, din nou, i-am păstrat textul). Însă „Ankara Ekspresi”, „Meram Ekspresi”, „Ușak Ekspresi” au povești cu totul diferite. Vin din experiențe personale, la fel cu „Balkan Teleskop”, „Cartes postales”. „Balkan Teleskop”, o piesă de mare rafinament, în care thereminul se îmbină cu un sunet al cobzei mai puțin auzit – rezultat al unui mod de interpretare atipic, are un text scurt, un dialog aparent. Auzim doar una dintre voci, care vorbește despre „cel mai mare telescop din lume”, Telescopul balcanic. Titlul de la „Cartes postales” a apărut în urma textului pe care l-am scris pentru această piesă, imaginându-mi o colecție de vederi din Balcani, fiecare cu povestea ei, mai mult sau mai puțin tragică. E mult sânge în „Cărțile poștale”, pe o linie melodică dură și tăioasă.

YouTube video

Am vorbit de muzică, de titlurile pieselor, acum aș vrea să trecem în revistă și partea vizuală, pentru că aveți câteva videoclipuri muzicale al căror concept artistic merită mai multă atenție. Ce încercați să redați prin ele și ce vă inspiră?

S.L.S.: Pentru două dintre videoclipuri – „Zalina” și „Shlonak”, am lucrat împreună cu Cătălin Rulea și, respectiv, Horia Cucută & Cristina Icnoțiu. Dacă la „Zalina” inspirația a venit dintr-un univers plin de teatralitate, adaptat de Cătălin la atmosfera sugerată de piesă, într-un joc străbătut de fum, de elemente etnografice și religioase, pentru „Shlonak”, Horia Cucută & Cristina Icnoțiu s-au „distrat” cu texturi, cu animații inspirate de ritmul muzicii, cu imagini ale instrumentelor muzicale pe care le folosim și chiar cu propriile noastre siluete.

YouTube video

YouTube video

„Anadolka” a însemnat pentru noi trecerea la un univers cinematografic – am fost parte din filmul unei povești de dragoste ficționale. Pendularea personajului principal între două lumi, cea a prezentului și cea a trecutului, a fost creată de regizoarea Andra Hera și transpusă cinematografic de directorul de imagine Andrei Oană. „Lunca” ne-a avut din nou ca protagoniști, pe mine și pe Alin, iar dacă rolul meu a fost pasager, cel al lui Alin a fost încărcat de multă prezență și emoție. Echipa condusă de regizoarea Andra Hera a dat și aici un răspuns vizual pe măsura interpretării muzicale. La „Žali Zare”, videoclipul realizat cu ajutorul materialelor de arhivă urmărește tensiunea liniei melodice și pune alături, într-un colaj dinamic, filmări din diferite spații și timpuri. Clipul piesei (care e derivată dintr-un cântec din sudul Serbiei, din perioada Războaielor Balcanice), a suscitat tot felul discuții: este ba o capodoperă, ba un „sacrilegiu”, după cum ne scria cineva într-un comentariu („Žali Zare”, r. Andra Hera).

YouTube video

YouTube video

Aveți vreun artist preferat în momentul de față? Dacă da, cine?

A.Z.: Ascult multă muzică diversă, așa că mi-e greu să aleg un artist preferat sau să mă concentrez o bucată mare de timp doar pe un artist. Că tot vorbeam de muzica psihedelică, l-am redescoperit pe Adrian Belew, printre altele chitarist în King Crimson. O influență mare de-a lungul timpului a fost Nicolas Godin (membru AIR), iar ultimele lui lucrări au avut prioritate în audițiile mele.

S.L.S.: Lucrez deja de ani buni cu interpreți de muzică țărănească, cu lăutari din vatra satului care, deși au vârste înaintate, au o determinare și o energie pe care le admir foarte mult. Le ascult muzica și învăț din ea. Nu mai am de foarte multă vreme un artist preferat. Mă întorc uneori la iubiri mai vechi – Can, Black Sabbath, Ry Cooder, Sepultura, Dead Kennedys, Huun-Huur-Tu, Arvo Pärt. Dar e multă muzică excepțională pe lumea asta, astfel că mă bucur constant de noi descoperiri.

Cât de greu este, în prezent, să trăiți din muzică?

S.L.S.: Ne bazăm și pe alte surse de venit – bucuria este că avem de-a face tot cu zone cu potențial artistic și creativ.

A.Z.: Mai mult ca oricând, foarte greu. Nu trăiesc numai din muzica, dar trăiesc din sunet, în general.

Cum arată o zi obișnuită din viața voastră?

A.Z.: O zi obișnuită din viața mea se învârte mereu în jurul sunetului. Jobul meu de zi cu zi este postproducția de sunet de film, de la editare la sound design și uneori muzică de film. Sunt extrem de norocos și recunoscător pentru faptul că pot face zi de zi ceea ce îmi place.

S.L.S.: O zi obișnuită, la mine, poate să înceapă ori la birou, ori pe teren. Scrisul e dublat de lucrul cu sunetul, cu imaginea, cu obiectul artistic sau etnografic.

balkan taksim photo credit miluţă flueraş 05

Sașa, ce anume te-a determinat să înveți să cânți la cobză, saz turcesc, šargija bosniacă și cimpoi? E o combinație foarte interesantă și mi-ar plăcea să aflu mai multe legat de cum ai ajuns să le alegi pe acestea.

Cobza, sazul turcesc, šargija, cimpoiul – toate aceste instrumente muzicale au în comun originea țărănească și o oarecare asprime a „glasului”. Fiecare dintre ele m-a atras prin sonoritatea avută, prin materialitatea sa, prin poveștile cu care este încărcat.

Mă regăsesc totalmente fascinat de diversitatea pe care a avut-o cobza, de pildă, în spațiul rural de la noi. Despre saz și šargija, instrumente care au circulat și prin Țările Române, în perioada fanariotă, nu mai spun. Alături de tanburul otoman, de guslă, de instrumentele electronice mai vechi sau mai noi, aceste lăute fac parte din „muzeul” meu personal, fiind atât obiecte de folosință, cât și de contemplație.

balkan taksim sasa liviu stoianovici photo credit miluţă flueraş 02

Sazul turcesc a fost marea mea descoperire, acum mulți ani, în Turcia, pe când hălăduiam în căutare de oameni și povești. Šargija e o rudă a sazului, probabil o adaptare a sa și e un instrument foarte prețuit încă, în Bosnia. Cobza, cu care lucrez în ultimii ani din ce în ce mai mult, atât ca instrumentist, cât și ca individ interesat de cunoașterea unui anume tip de patrimoniu, e un obiect investit cu foarte multă energie, ce vine mai ales dinspre generațiile trecute.

Sunetul, formele pe care le-a luat de-a lungul vremii, istoriile legate de construcția ei sau de interpretarea muzicală, fac din cobză un obiect extrem de interesant, despre a cărui bogăție și importanță vorbesc și scriu de câte ori am ocazia. Consider că, atât cobza, cât mai ales, cântatul la cobză, și-ar avea locul, în acest moment, în ceea ce este cunoscut drept Inventarul Național al Elementelor Vii de Patrimoniu Cultural Imaterial din România.

balkan taksim sasa liviu stoianovici photo credit miluţă flueraş 01

Alin, după cum ai spus chiar tu în trecut, computerul e instrumentul principal muzical în ceea ce te privește. Necunoscătorii ar spune că apăsatul pe niște butoane nu este o artă precum cea a cântatului la un instrument muzical cu corzi, clape sau alte asemenea. Eu cred că e vorba de multă măiestrie și aici, și aș vrea să aflu mai multe despre ceea ce, poate, încă e văzut ca fiind superficial de către publicul larg. Prin urmare, te întreb: Ce ne poți împărtăși despre muzica la computer?

Pentru mine, computerul este un instrument extrem de complex, iar cel mai important lucru este că poți transmite emoție cu ajutorul lui. Îți oferă o bogăție sonoră infinită și tehnici și modalități de lucru extrem de variate și ingenioase.

Pentru o prestație live poate părea facil, însă important e să poți avea oricând inputul uman și să poți modela sunetul după bunul plac. Apăsatul pe buton poate părea simplu, însă în spatele acelei apăsări stau o serie de alegeri sau programări anterioare. Desigur, poate fi și un lucru facil, depinde la ce nivel vrei să o faci. Însă pentru lucrul cu sunetul și manipularea lui cu ajutorul computerului ai nevoie de mult studiu.

De la sampling la sinteza audio și postproductie, ai nevoie de mii de ore în fața computerului pentru rezultate pe măsură, lucru pe care îl pot compara cu studiul oricărui instrument clasic. Ba mai mult, tehnologia evoluează și îmi place să fiu la curent cu ultimele noutăți în materie de sunet. Spre exemplu, pentru postproducția de sunet de film au apărut relativ recent unelte cu care poți face lucruri care păreau absolut imposibile acum zece ani.

Desigur, computerul nu va lua niciodata locul unei interpretări impecabile la vioară, dar asta nu înseamnă că trebuie să se excludă. În trupele anterioare Balkan Taksim, am cântat la chitară și chitară bass, iar în Balkan Taksim folosesc și sintetizatoare analogice sau cu sinteză fm.

În final, e vorba de emoția pe care o transmiți prin sunet, de inputul uman, nefiind o muzică generată de inteligența artificală sau lăsată la voia hazardului.

balkan taksim alin zabrauteanu photo credit miluţă flueraş 01

Dacă, dintr-o dată, Balkan Taksim nu ar mai avea ascultători, ce s-ar întâmpla cu formația, implicit cu voi?

S.L.S.: Glumind, aș spune că ne-am lua instrumentele în spinare și am bate satele și comunele patriei, în căutare de lucru – întotdeauna e nevoie de ceva muzică, la o clacă sau la o înmormântare. Am avea astfel și noi ascultători.

A.Z.: Ne-am întoarce la punctul zero, un punct foarte plăcut de altfel, și am face muzica pe care să o aruncăm în univers fără așteptări.

Photo credit: Miluță Flueraș

263323755 583940362578329 6180046718277626527 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Mitropolitul Clujului, despre înlocuitorul episcopului vicar Benedict Bistrițeanul: Până în toamnă vom rezolva. Va fi un om bun

Publicat

De

benedict

Mitropolia Clujului va avea până în toamnă un episcop vicar în locul PS Benedict Bistrițeanul care a fost ales și întronizat episcop de Sălaj, a anunțat, luni, mitropolitul Andrei Andreicuț. 

Întrebat de Cluj24 dacă are un înlocuitor pentru PS Benedict, mitropolitul a spus că încă nu s-a decis.

”Profilul trebuie să fie cam același, un om bun, activ, misionar. Anul acesta, până în toamnă, vom rezolva și această problemă.

Până în toamnă mă descurc singur, dar atunci voi pune un ajutor care să facă treabă cum a făcut și PS Benedict”, a precizat IPS Andrei.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Luni se VOTEAZĂ în Senat LEGEA care protejează cumpărătorii de locuințe noi

Publicat

planeri casa

Luni se votează în Senat legea care protejează cumpărătorii de locuințe noi. Legea va cuprinde reguli noi pentru vânzările de locuințe „de pe planșetă” – acele apartamente sau case care sunt promise cumpărătorilor înainte de finalizarea construcției. Această propunere legislativă vizează creșterea transparenței în sectorul imobiliar și protejarea cumpărătorilor de apartamente.

Potrivit proiectului, dezvoltatorii imobiliari vor putea încheia promisiuni de vânzare pentru apartamente viitoare doar după ce au obținut autorizația de construire, au realizat „preapartamentarea” (adică o împărțire clară a viitorului imobil în unități locative) și au deschis cărți funciare individuale pentru fiecare unitate viitoare, scrie Alba24.

Luni se VOTEAZĂ în Senat LEGEA care protejează cumpărătorii de locuințe noi

Astfel, fiecare apartament promis va avea un identificator clar în Cartea Funciară, ceea ce va elimina situațiile în care un dezvoltator promite același apartament la mai mulți cumpărători – o practică întâlnită frecvent în trecut, în special în proiecte imobiliare speculative sau nefinanțate complet.

Promisiunile de vânzare vor fi autentificate și înscrise în Cartea Funciară

Un alt element esențial al legii este obligativitatea încheierii în formă autentică, la notar, a tuturor promisiunilor de vânzare/cumpărare pentru apartamentele aflate în construcție. Acestea vor fi apoi înregistrate oficial în Cartea Funciară, oferind o garanție legală cumpărătorului.

Această măsură va oferi siguranță juridică și va reduce cazurile de litigii sau pierdere a banilor în cazul în care proiectul nu mai este finalizat.

Limitarea avansurilor și utilizarea controlată a banilor

Noua legislație impune un plafon clar pentru avansurile pe care dezvoltatorii le pot solicita de la cumpărători:

15% din valoarea totală a apartamentului la semnarea promisiunii de vânzare;
+25% la finalizarea structurii de rezistență a clădirii;
+25% la finalizarea lucrărilor de instalații.

Toate aceste sume trebuie virate într-un cont bancar dedicat, deschis pe numele dezvoltatorului, și pot fi folosite exclusiv pentru lucrările de construcție aferente proiectului respectiv.

Sancțiuni pentru dezvoltatorii care folosesc banii în alte scopuri

Pentru a descuraja eventualele abuzuri sau deturnări de fonduri, proiectul prevede amenzi de până la 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului care folosește banii avansați de clienți în alte scopuri decât finalizarea locuințelor promise.

Încrederea în piața imobiliară, în scădere

Această inițiativă vine într-un moment în care mulți români sunt reticenți să mai investească în proiecte imobiliare aflate în faza de plan. Tot mai multe cazuri în care dezvoltatorii au întârziat sau abandonat construcțiile – unele cu procese întinse pe ani – au afectat încrederea în sistem.

Date recente din 2025 arată că peste 60% dintre cumpărătorii care vor o locuință nouă caută deja apartamente finalizate sau aproape gata, evitând precontractele la faza de proiect.

Senatul este prima cameră sesizată, însă votul final va fi dat de Camera Deputaților. Dacă legea va fi adoptată, aceasta ar putea intra în vigoare chiar din a doua jumătate a anului 2025, după promulgare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, vizită oficială la Baku: „Continuăm consolidarea relației bilaterale România – Azerbaidjan”

Publicat

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, se află într-o vizită oficială la Baku, alături de o delegație parlamentară română, pentru a întări cooperarea bilaterală dintre România și Azerbaidjan.

În cadrul vizitei, delegația Parlamentului României va purta discuții cu cei mai importanți lideri ai statului azer, inclusiv cu președinta Parlamentului Sahiba Gafarova și cu prim-ministrul Ali Asadov.

„Astăzi, alături de o delegație importantă a Parlamentului de la București, am început vizita oficială la Baku, pe parcursul căreia vom avea discuții constructive cu cei mai importanți lideri, doamna Sahiba Gafarova, președinta Milli Majlis (Parlamentul Republicii Azerbaidjan), precum și cu domnul Ali Asadov, prim-ministrul țării gazdă. Cu toții avem un scop comun: stabilitatea și dezvoltarea pentru regiunile noastre”, a transmis Mircea Abrudean.

Eforturi depuse pentru sprijinirea colaborării bilaterale

Președintele interimar al Senatului i-a felicitat pe ambasadorul României în Azerbaidjan, E.S. Vasile Soare, și pe omologul său de la București, E.S. Gudsi Osmanov, pentru eforturile depuse în sprijinirea colaborării bilaterale.

„În toate domeniile facem pași înainte: în energie și conectivitate, în securitate regională, în diplomație, inclusiv parlamentară, în schimburi economice și culturale. Un rol important, în toată această perioadă, l-au avut ambasadorul României în Azerbaidjan, E.S. domnul Vasile Soare, precum și omologul său în țara noastră, E.S. domnul Gudsi Osmanov, pe care îi felicit pentru efortul depus”, a arătat Abrudean.

Moment de reculegere

Vizita a inclus și un moment de reculegere la două locuri simbolice pentru națiunea azeră: Monumentul Victoriei și mormântul liderului național Heydar Aliyev.

„Un moment al zilei plin de emoție a fost depunerea de coroane la două monumente emblematice pentru Azerbaidjan: Monumentul Victoriei, care amintește de unitatea acestei națiuni în cele mai dificile încercări, și mormântul Liderului Național Heydar Aliyev. Îi mulțumesc domnului Azay Guliyev, președintele Grupului parlamentar de prietenie Azerbaidjan – România, pentru că mi-a fost aproape la depunerea de coroane, dar mai ales pentru toate detaliile oferite”, a mai arătat președintele Senatului.

Citește mai departe

EVENIMENT

INVESTIȚIE de 21 milioane de euro în Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca

Publicat

iocn

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a semnat luni un contract de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Contractul a fost semnat din partea Institutului de către Cătălin Vlad, managerul unității medicale.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Sănătate – apelul „Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice” și va transforma semnificativ infrastructura medicală a unuia dintre cele mai importante centre oncologice din țară. Timp de 38 de luni, Institutul va fi implicat într-un amplu proces de extindere, reabilitare și dotare cu echipamente moderne, care vizează blocul operator, secția de anestezie și terapie intensivă, corpul administrativ – inclusiv laboratorul de anatomie patologică – și corpul destinat activităților de ambulatoriu.

iocn

INVESTIȚIE de 21 milioane de euro în Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca

„Această investiție reafirmă angajamentul nostru ferm de a susține dezvoltarea infrastructurii sanitare din banii europeni. Modernizarea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca înseamnă nu doar infrastructură nouă, ci speranță și demnitate pentru mii de pacienți care luptă cu o boală grea. Acest proiect în valoare de 21 milioane de euro va contribui direct la creșterea calității actului medical în regiunea Nord-Vest și la nivel național. Vă reamintesc că din fonduri europene susținem și programe de screening care vor contribui la depistarea precoce a cazurilor de cancer și vor permite astfel salvarea vieților celor afectați de această boală necruțătoare,” a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

iocn

Proiectul va permite deservirea a peste 26.000 de persoane anual, creșterea capacității laboratorului de anatomie patologică la 70.000 de blocuri de parafină procesate pe an – o etapă esențială în diagnosticul oncologic – și îmbunătățirea serviciilor medicale pentru peste 6.400 de pacienți. Totodată, echipamentele și dotările achiziționate, în valoare de peste 45 de milioane de lei, vor susține munca echipelor medicale și cercetarea de înalt nivel din cadrul institutului.

iocn

„Este un proiect de suflet pentru mine și, fără îndoială, poate cel mai important din existența Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’. Ne dorim să modernizăm infrastructura și să oferim pacienților noștri servicii medicale de cea mai înaltă calitate, cu rezultate oncologice pe măsură.

„IOCN este un centru de cercetare recunoscut pentru deschiderea către inovație și abordări interdisciplinare”

Am muncit timp de doi ani, alături de colegii mei și de partenerii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru ca acest vis să prindă contur. Sper ca roadele acestei investiții să se traducă în cât mai mulți ani de viață câștigați pentru pacienții noștri – ani trăiți cu demnitate, alături de familiile lor,” a declarat Dr. Cătălin Vlad, șef lucrări și manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, fondat în 1929, este nu doar un pilon al tratamentului oncologic din România, ci și un centru de cercetare recunoscut pentru deschiderea către inovație și abordări interdisciplinare. De-a lungul timpului, a devenit un reper în cercetarea cancerului, promovând idei de avangardă, colaborări naționale și internaționale și formarea continuă a personalului medical.

Prin această investiție, institutul face un pas important în consolidarea poziției sale ca centru de excelență în sănătate publică, oferind acces echitabil și servicii medicale avansate pentru pacienții din întreaga țară. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă astfel să sprijine dezvoltarea unei infrastructuri medicale moderne și accesibile, care pune pacientul în centrul sistemului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate