CULTURA
VIDEO. Clujeanul Grigore Lup face pantofi pentru vedete, străini și Moș Crăciun: „Eu știu câtă lume încalț”. Povestea lui
Grigore Lup este un clujean din comuna Chiuiești care s-a lăsat pe mâna destinului, devenind, întâmplător, cizmar cu comenzi în toate colțurile lumii. Inițial, nu voia nimeni să îl angajeze, dar un profesor i-a deschis poarta către meseria vieții sale. A învățat rapid, de la un maestru, calificându-se după 3 luni de curs în loc de 6, iar în pragul falimentului cauzat de pandemie, a venit cu o idee ingenioasă care i-a scos afacerea din pericol. Nu a existat țară care să nu audă de el, în prezent trimițând colete unor nume mari din România, dar și străinilor din Canada, Italia, Spania, China și multe altele, către oameni care caută încălțăminte de calitate din piele naturală.
„Am venit la Cluj să fac o școală, am fost la Liceul Industrial Tehnofrig. După ce am terminat, nu am fost angajat acolo, au fost ceva probleme. Atunci, fostul meu diriginte, profesorul Gheorghe Coașan a zis să-mi caut în altă parte. Noi ne întâlniserăm întâmplător în gară când voiam să plec din Cluj. Mi-a spus <<Haide că o să găsim noi ceva>>. A vrut să mă facă brutar.
Pe vremea aia, pe timpul lui Ceaușescu, erau pene de curent și din cauza asta nu ne-am mai putut duce. Ne-am întors în centrul orașului, pe strada Dávid Ferenc, unde avea o cunoștință doamnă de serviciu. Acolo se școlarizau copiii pentru croitorie, cizmărie, dar se făceau și cojocari și curelari.
I-am explicat despre ce e vorba și mi-a zis să merg a doua zi dimineață la ei. Eram foarte mic de înălțime, aveam în jur de 1 metru 50, s-au uitat la mine, m-au văzut mărunțel și necăjit și au zis <<Ăsta nu o să se facă cizmar niciodată>>.
Lângă era o casă de modă și au zis să merg acolo să mă cunoască și ei. M-au pus lângă un muncitor maghiar care are 94 de ani acum și încă face încălțăminte. Un mare meseriaș, am avut noroc”, relatează clujeanul, pentru Cluj24.
S-a calificat la jumătatea cursului: „Am învățat mai repede”
De la el, în 2 luni a învățat să facă pantofi, iar după 3 a câștigat primii bani. Ulterior, a făcut și un curs de calificare.
„Trebuia să fie de 6 luni, dar pentru că am învățat mai repede, la 3 luni m-au calificat”, adaugă el.
De acolo a început meseria de cizmar, în Casa de Modă din Cluj-Napoca de pe strada Barițiu. Totul a fost o pură întâmplare. S-a lăsat dus de vânt, necăjit fiind, doar pentru a-și găsi un loc de muncă, dar acesta avea să-i schimbe viața, întrucât cu timpul, a ajuns să fie cunoscut peste mări și țări.
„N-am avut ce face, aveam nevoie, am fost 8 copii. De unde bani?”, notează acesta.
Invenția care l-a scos din faliment. Pantofii de distanțare socială au călătorit până în China
Cel mai mult durează să lucreze la pantofii de distanțare socială, pentru care trebuie să facă un calapod personalizat și să folosească mai mult material. De curând, a trimis niște colete în Canada și 5 perechi în China, lumea continuând să plaseze comenzi și la 2 ani după ce a explodat internetul și presa internațională care a scris despre el.
„Mi-a părut bine, că era o perioadă în care nu prea mai vindeam, din cauza pandemiei, și când au aflat cei din străinătate de încălțămintea de distanțare socială, nu a fost țară din lume să nu fi mediatizat. Au venit de la Reuters să afle despre ce e vorba și de atunci am multe comenzi”, povestește, fericit și recunoscător, clujeanul.
Ideea i-a venit într-o zi când era singur la muncă, neștiind ce să facă pentru a scoate afacerea din riscul falimentului.
„Vedeai la televizor că lumea nu respectă regulile de distanțare socială, cozi la magazine erau mereu. Odată am văzut niște pantofi mai lungi și m-am gândit să fac o pereche și mai mare, care să fie pentru distanțare socială. De acolo a pornit ideea”, relatează el, amuzat de inovația care a prins atât de bine la public.
Moș Crăciun își ia cizmele de la Grigore Lup
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a crescut și numărul de comenzi la cizmele de Moș Crăciun. A trimis astfel de colete în Iași, Craiova, dar și în alte orașe din țară.
Prețul unei perechi de ghete de Moș Crăciun oscilează între 650 și 700 de lei.
Totodată, Moșul a cumpărat și pantofi de distanțare socială de la cizmarul clujean.
400 de perechi de opinci pe lună: „Copiii arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare”
Echipa sa, formată din foști colegi de la Casa de Modă și colege de la fabrica de încălțăminte Clujana – una dintre cele mai reputate brand-uri din Europa – are constant de lucru.
„Facem o gamă foarte largă de încălțăminte. Orice, de la gală până la tradițională”, precizează meșterul.
Încălțămintea tradițională e din nou în vogă, cu atât mai mult cu cât Grigore face opinci personalizate și moderne, după preferințele clienților.
„Sunt interprete de muzică populară mai mici de înălțime pentru care am făcut și un toculeț. Chiar dacă e opincă, am făcut în așa fel să fie bine”, explică Grigore.
Contrar așteptărilor multora, tradiția românească ia din ce în ce mai mult amploare în rândul noilor generații, în opinia pantofarului clujean.
„Multă lume vorbește că tradiția e pe cale de dispariție. Nu e adevărat. Eu fac lunar 400 de perechi tradiționale. Sunt multe ansambluri, mulți copii mici care arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare.
Eu știu câtă lume încalț și câte ansambluri sunt în țară, că trimit încălțăminte la sute de grupuri de dans”, explică Lup.
De aceeași părere este un alt expert, dar în domeniul gastronomiei. Chef Paul Siserman a punctat, într-un interviu acordat Cluj24, că tinerii manifestă un interes deosebit față de cultura tradițională a românilor. Află mai multe cu un click aici: Istoria gastronomică a României. Rețete pierdute pe vecie. Chef Paul Siserman (Cluj): Singurul produs autentic românesc e coliva
Ar da afacerea mai departe, dar nu are cui: „Cam aici se termină încălțămintea”
Cu toate acestea, deși se manifestă un interes mai mare față de tradiția românească, meseria de cizmar, în sine, nu mai este la fel de populară.
„Nu cred că o să fac asta până la adânci bătrâneți, mă gândesc să mă pensionez pe la 60 de ani, acum am 58. Lucrez de la 16”, precizează Grigore.
Singurul lucru care face pensionarea mai dificilă este numărul mare de clienți, pe care nu vrea să îi dezamăgească. Ar da meseria mai departe, dar nu a găsit pe nimeni interesat.
„Cam aici se termină încălțămintea. Poate apare cineva între timp. Și acum caut muncitori, dar nu găsesc. Dacă e cineva curios și vrea să preia meseria, îl învăț cu drag. Că cei care caută un job nu au experiență. Nu e așa ușor să faci un pantof, mai ales manual. Nu e floare la ureche, dar sunt deschis să învăț pe oricine, și dacă e mai tânăr. Dau și afacerea mai departe dacă poate să o ducă. Deocamdată așteptăm”, mai spune acesta.
Comenzi de la vedete. Încălțăminte pentru striptease, dans popular și nu numai
Cu o vechime de peste 20 de ani și cu profesioniști care activează în domeniu de peste 35 de ani, S.C. Axa Magnolia S.R.L., atelierul de lucru al lui Grigore Lup, produce pantofi, sandale, saboți, ghete, botine și cizme din piele naturală pentru femei, copii și bărbați, în serie sau la comandă, dar face și reparații de orice fel.
Servește oamenii din 2001 în magazinul de pe strada Dâmboviței 50 din Cluj-Napoca, dar și prin intermediul magazinului online, având printre clienți: teatre, opere, dar și persoane care dansează latino, fac dansuri sportive, populare, striptease și nu numai.
În prezent, are în atelier o pereche pe care o va trimite actorului Tibi Codorean, alta pentru îndrăgita interpretă de muzică populară Mioara Velicu, dar până acum a avut și alți clienți faimoși, precum: Mirela Vaida (a comandat o pereche de ghete tradiționale și una de opinci), Ana Ilca Mureșan, Ionuț Fulea, Robert Târnăveanu, Nea Marin (Marin Barbu).
Întrebat cărui lucru i se datorează succesul, a răspuns ferm: seriozitatea.
„99% contează asta. Bineînțeles că și calitatea, dar mai presus de toate, trebuie să îi spui clientului înainte cam cum o să fie lucrul, nu trebuie să editezi fotografiile, să le retușezi. Eu mă duc la mine în grădină, pozez cizma și i-o trimit să vadă procesul, să vedem ce e de ajustat.
Mă mai întreabă de unele defecte care se văd pe cizme, eu le spun sincer: animalele umblă prin spini, se zgârie, și evident că rămâne urma pe piele. Prin urmare, măcar știu că e piele adevărată.
Cu sinteticul e mai greu, doar fabricile pot lucra mai mult. Noi, meșterii, nu prea putem lucra cu sintetic și n-aș lucra niciodată, e deja plin prin oraș de sintetice, ce rost mai are să fac și eu?”, punctează Lup.
Gamă largă de produse
În stoc, are și perechi speciale de opinci tradiționale românești, pe lângă perechile de încălțăminte maghiare, grecești, ucrainene, lipovenești și elvețiene. Pe toate le-a învățat din mers. De obicei, clienții trimit fotografii. Așa a învățat caracteristicile fiecărui tip de încălțăminte, în funcție de țară sau regiune.
„Cele românești au o talpă mai ușoară, ca noi dansăm mai mult, dar există și încălțăminte pe regiuni. În sud se comandă anumite modele, în Banat altele, și așa mai departe. Dar ideea e că opincile românești vândute prin piețe au o talpă mai subțire. Eu le pun o talpă de cauciuc cu care se poate merge și prin apă, și prin zăpadă. De sus nu se observă că ar fi diferite, dar ele au acest detaliu care le oferă un plus de protecție”, explică Lup.
A făcut și încălțăminte de femei pentru bărbați și invers.
„Tocurile de femei sunt foarte înguste, cele de bărbați au un toc mult mai robust. Am un consătean tâmplar care le face din lemn, eu le mai fasonez, le mai aranjez”, împărtășește el.
Cele mai multe comenzi primite sunt din zona Ardealului, dar trimite multe și cu firmele de curierat în alte zone ale României și în Diaspora. Recent a trimis în Italia, mai are de lucrat la o comandă pentru un ansamblu de români din Spania, iar lista continuă.
Clientul fidel din Canada: „Niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea”
Dincolo de produsele standard care se pot găsi pe site, face și încălțăminte la comandă. Un canadian i-a devenit client fidel. Pe lângă ansamblul folcloric din țara sa pentru care a dat mai multe comenzi în trecut, de data aceasta a venit la Cluj să își ia măsurătorile necesare celor două perechi de încălțăminte pe care plănuia să le comande.
Dimensiunile tălpii unui picior sunt cu 1 centimetru mai mare decât la celălalt, astfel că procedura e mai amănunțită.
„Puteți reveni peste câteva zile să faceți o probă?”, a întrebat Grigore.
„Eu voi pleca înapoi în Canada între timp, i le trimiteți soției, merg pe încredere, niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea luată de la dumneavoastră”, a răspuns acesta.
Soția este traducător pentru cei doi, fiind româncă din Galați. Împreună, au 2 fete adoptate care fac dansuri populare românești la rândul lor. Totul a pornit când bărbatul a descoperit că are originile aici, stră-străbunicii fiind români. A făcut rost de certificatele lor de naștere și a dezvoltat o pasiune pentru cultura românească pe care o promovează în afară.
Mai voia să cumpere o pereche de pantofi lăcuiți, dar meșterul i-a spus că lacul din stoc nu este cel mai bun la momentul actual, că vrea să îl returneze și să ia altul. I-a arătat despre ce e vorba, iar clientul i-a mulțumit pentru înștiințare, plănuind să revină atunci când Grigore va avea lacul bun.
„E un profesionist. E pantofarul meu. De la el am luat numeroase perechi pentru ansamblul din Canada. Face o treabă uluitoare, a produs încălțăminte pentru toți cei 40 și ceva de membri, adică pentru un autobuz întreg, în doar câteva zile”, a punctat canadianul.
Grigore are mult de lucru, având programul plin până în data de 23 decembrie inclusiv, timp în care pregătește o serie de comenzi din toată lumea. Magazinul său poate fi vizitat pe strada Dâmboviței 50, dar și online, cu un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Primăvara aceasta poartă-te cu ce te prinde cel mai bine – zâmbetul pe buze – și accesorizează-l cu piese vestimentare din noile colecții pe care brandurile din Iulius Mall Cluj le-au pregătit.
Pentru un plus de inspirație, consultă catalogul online, unde fiecare element a fost ales cu grijă și având mereu în vedere ultimele tendințe. „Yes, it`s new”, și sezonul, și outfit-ul, și vibe-ul tău!
Accentele metalice și texturile lucioase par să fie vedetele sezonului, iar dacă în garderoba ta nu se regăsește nici o rochie de satin ori o pereche de cercei supradimensionați, brandurile din Iulius Mall Cluj te așteaptă cu oferte pe care nu le poți refuza.
Pentru zilele relaxante de primăvară, poți opta pentru reinterpretări moderne ale pieselor clasice, cum ar fi o jachetă din denim și un top cu croi lejer. Siluetele fluide și croielile asimetrice adaugă un strop de imprevizibil ținutelor tale și atrag toate privirile. Dacă ești în căutarea „acelei piese” speciale pentru garderoba ta, cu siguranță o vei găsi în Iulius Mall.
Sezonul acesta, încălțămintea retro revine și ocupă primele locuri în top-ul alegerilor, iar balerinii, modelele de loafers și sneakers vintage par să fie variantele câștigătoare. O tendință în plină ascensiune sunt gențile micro și cele sculpturale, care completează orice outfit și adaugă un plus de personalitate.
Consultă catalogul online pentru inspirație, vino în Iulius Mall Cluj și alege piesele de primăvară care se potrivesc cel mai bine stilului tău!
ADMINISTRAȚIE
Peste 2.200 de cereri într-o lună, la Cluj, pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate. Sunt gratuite

În perioada 20 martie – 20 aprilie 2025, în județul Cluj au fost depuse nu mai puțin de 2.219 cereri pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate, potrivit unei analize realizate de Consiliul Județean Cluj și Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj.
Noua carte de identitate este gratuită și se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
Peste 2.200 de cereri într-o lună pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate
Începând cu 20 martie, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești au început preluarea fotografiilor, a amprentelor digitale și a documentelor necesare pentru emiterea noilor acte de identitate.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, distribuția cererilor pe localități este următoarea:
- Cluj-Napoca – 848
- DJEP Cluj – 579
- Dej – 184
- Turda – 184
- Câmpia Turzii – 153
- Florești – 128
- Gherla – 80
- Huedin – 63
Prima carte electronică de identitate în format actualizat din România a fost eliberată în 2 aprilie 2025, la sediul DJEP Cluj, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a chestorului de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, director general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, și a conducerii DJEP Cluj.
Programările pentru obținerea unei cărți electronice de identitate se fac exclusiv online, prin platforma Ministerului Afacerilor Interne.
EVENIMENT
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

O vertizare de tip nowcasting a fost emisă de meteorologi pentru Cluj-Napoca, dar și alte localități din județ.
Avertizarea Cod Galben este valabilă marți, 22 aprilie, până la ora 21.30.
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj
Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15 – 25 litri pe metru pătrat, descărcări electrice, și, izolat, grindină de mici dimensiuni.
Codul Galben este valabil pentru Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Căpușu Mare, Mociu, Sic, Chinteni, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Cătina, Țaga, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza și Ploscoș.

România are nevoie de o generație tânără puternică, educată, susținută și ascultată. Iar când studenții acestei țări îți trimit o scrisoare – nu doar de intenție, ci de speranță și responsabilitate – ai datoria să răspunzi cu seriozitate și onestitate.
Așadar, am primit o scrisoare de angajament din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și o susțin pe deplin. Nu doar din respect pentru miile de tineri care cred în puterea educației, ci și pentru că am fost și eu acolo. În cămine. În biblioteci. Știu ce înseamnă să visezi, dar să nu te audă nimeni. Știu ce înseamnă să vrei să rămâi în România, dar să nu ai încredere că lucrurile se pot schimba.
George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență
Mă angajez public ca, în calitate de președinte al României, să am un dialog permanent și sincer cu ANOSR și cu toți reprezentanții studenților. Vom construi împreună un calendar clar al măsurilor pentru învățământul superior, vom avea întâlniri regulate și vom pune educația unde îi este locul: în centrul strategiei de dezvoltare a țării.
Voi susține transparența în Administrația Prezidențială și voi desemna un consilier prezidențial dedicat educației și cercetării – un profesionist ales pe criterii meritocratice, care va lucra direct cu voi. Voi insista ca educația să fie inclusă în Strategia Națională de Apărare, pentru că o țară fără un sistem educațional solid este o țară vulnerabilă.
Știu că cererile voastre nu sunt doar pentru voi. Sunt pentru o țară mai bună. Pentru viitorul nostru. Pentru părinții voștri, care vor să vă vadă reușind aici, nu în altă parte. Pentru frații și surorile voastre mai mici, care vor învăța într-o Românie pe care noi o vom face demnă și suverană.
Îmi asum să transform aceste idei în realitate. Nu doar prin semnătură. Ci prin fapte. Cu respect. Cu seriozitate. Cu implicare.
Vă mulțumesc că aveți curajul să vă faceți vocea auzită. Și vă promit că și eu voi avea curajul să nu vă dezamăgesc. Așa să-mi ajute Dumnezeu!