Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Clujean anchetat după ce și-a spânzurat cațelul într-un copac. Animalul a fost salvat de niște băieți

Publicat


Caz șocant la Turda. Un clujean este anchetat de poliție după ce și-a spânzurat cățeul de un copac în zona Băilor Sărate.

Cățelul a fost salvat de câțiva tineri care au văzut ce s-a întâmplat, după care a fost luat de o iubitoare de animale.

Clujean anchetat după ce și-a spânzurat cațelul într-un copac. Animalul a fost salvat de niște băieți

Un bărbat, cunoscut, de altfel, pentru cruzimea cu care tratează animalele, a fost văzut de niște tineri în timp ce trăgea cățelul cu lanțul în pădurea de lângă Băile Sărate.

Turdeanca Eva Pop, cea care a făcut cunoscută povestea pe Facebook, spune că  animalul a fost salvat de câțiva băieți care se plimbau chiar atunci prin zonă.

“Băieții l-au urmărit pe bărbat, dar când a fost fost găsit cățelul era deja spânzurat de un copac. Unul dintre băieți l-a ținut în brațe, iar celălalt i-a tăiat cablul.

L-au resuscitat dar după ce și-a revenit a dispărut împreună cu călăul lui! Au urmat apoi două zile de căutare a cățelului”, spune Eva Pop.

Cazul a ajuns la Poliția animalelor

Cățelul a fost găsit după câteva zile de căutări legat, ân curtea bărbatului. Acesta a fost preluat de turdeanca Eva Pop și este în siguranță.

Poliția animalelor a fost anunțată și s-a implicat imediat în acest caz.

O anchetă este acum în desfășurare.

UPDATE

La data 23 mai, polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de schingiurea animalelor, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205/2004, după ce în prealabil au fost efectuate verificări în cazul unui bărbat, de 62 de ani, din municipiul Turda, deținător al unui patruped.

În urma primelor verificări au reieșit indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii menționată mai sus, de către bărbatul în cauza, asupra patrupedului pe care îl avea în posesie.

Astfel, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor au ridicat animalul pentru acordarea îngrijirilor necesare și plasarea acestuia într-un adăpost.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și luării masurilor legale care se impun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE, părinți! Dacă ieșiți din țară cu copiii, certificatul de naștere NU REPREZINTĂ document de călătorie

Publicat

aeroport

Poliţia de Frontieră Română atrage atenţia cu privire la condiţiile privind călătoria minorilor în străinătate, având în vedere că se apropie vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi părinţi călătoresc împreună cu copiii în afara graniţelor ţării.

„Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis duminică, în ultima lună, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 150 cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorii în condiţii legale.

ATENȚIE, părinți! Dacă ieșiți din țară cu copiii, certificatul de naștere NU REPREZINTĂ document de călătorie

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani).

„Certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie, atrage atenţia Poliţia de Frontieră”

Cetăţenii români minori pot călători în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil – paşaport sau carte de identitate (minori peste 14 ani) numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

Odată cu aderarea ţării noastre la Spaţiu Schengen aerian şi maritim, cetăţenii români minori care călătoresc cu avionul în afara graniţelor României, ca şi adulţii, nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Minorii pot călători în spaţiul Schengen de pe aeroporturi cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.

Documentele necesare pentru a ieşi din ţară, în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

*document de călătorie valabil;

*acordul celuilalt părinte atunci când călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;

*acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;

*doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;

*doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:

*document de călătorie valabil;

*acord din partea ambilor părinţi;

*doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Poliţia de Frontieră subliniază faptul că însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.

„Numai în ultima lună, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a aproximativ 150 cetăţeni români minori”

Poate avea calitatea de însoţitor al minorului pe durata zborului şi personalul desemnat în acest scop din cadrul societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei.

În anul 2024, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiţii legale. Aceste situaţii sunt constatate tot mai des o dată cu apropierea finalizării cursurilor şi începerea vacanţelor de vară.

Astfel, numai în ultima lună, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a aproximativ 150 cetăţeni români minori, de cele mai multe ori pentru că nu deţineau documente de călătorie valabile sau părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte materializat prin procură notarială”, scrie Agerpres.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. ACCIDENT de ATV la Dăbâca. Bărbatul fără semne vitale. Se aplică manevre de RESUSCITARE

Publicat

ambulanta

Un accident în care a fost implicat un ATV a avut loc, duminică seara, la Dăbâca, în Cluj. La fața locului s-au deplasat un echipaj de pompieri și unul SMURD.

ATV-ul condus de un bărbat circula pe teren denivelat și s-a răsturnat. Conducătorul ATV-ului nu prezintă semne vitale și i se aplică manevrele de resuscitare, a comunicat ISU Cluj.

isu

UPDATE. ACCIDENT de ATV la Dăbâca. Bărbat fără semne vitale. Se aplică manevre de RESUSCITARE

Update:

Au fost readuse semnalele vitale ale bărbatului în prima fază, în acest moment el se află în ambulanță.

Update 2:

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu au intervenit în această seară la un incident în care un bărbat s-a răsturnat cu un ATV în apropiere de localitatea Dăbâca.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, cu multiple traumatisme și în stop cardio-respirator.

Pompierii au început imediat manevrele de resuscitare, iar în sprijin a sosit și un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean.

Din fericire, după aplicarea manevrelor de resuscitare semnalele vitale ale bărbatului au revenit, fiind preluat de către echipajul SAJ și transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

EURO 2024: Grupele MÂNCĂRURILOR tradiționale

Publicat

mancare

EURO 2024 abia a început, însă rivalitățile merg până la nivelul de mâncăruri tradiționale. Dacă italienii au lansat, la finala europeanului de acum 3 ani cu Anglia, sloganul: „Pizza is better than Fish & Chips”, elvețienii au plusat la meciul cu Ungaria de sâmbătă, afișând sloganul „Fondue is better than Goulasch”.

grupe mancare

Inedit duelul între preparatele tradiționale ale țărilor participante. N-a durat mult și pe Facebook a început să circule un „tablou” al grupelor campionatului în care fiecare țară este definită printr-o mâncare tradițională.

EURO 2024: Grupele MÂNCĂRURILOR tradiționale

România are ca preparat reprezentativ sarmaua, micul fiind, probabil, considerat prea mic și insignifiant. Uimește, însă, mâncarea specifică Angliei, și anume chicken tikka masala. Că Fish & Chips n-o muritu/ Numa-o țâr’ s-o hodinitu… E drept că plaja de selecție nu era din cale-afară de extinsă.

Sursa: Facebook

Citește mai departe

EDUCATIE

Începe BACALAUREATUL 2024. Luni, proba orală la limba română. Vezi CALENDARUL

Publicat

bacalaureat

La examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, s-au înscris peste 134.000 de candidaţi. Aceștia susţin luni prima probă la Limba şi literatura română – oral.

Ministerul Educației a stabilit calendarul. Absolvenții de liceu vor susține examenele în perioada 17 iunie – 4 iulie. Elevii care nu promovează examenul în sesiunea de vară mai au o șansă în sesiunea din luna august.

Începe BACALAUREATUL 2024. Luni, proba orală la limba română. Vezi CALENDARUL

Promoția curentă – 4.280
Promoții anterioare – 348
Total înscriși în jud. Cluj – 4.628

În următoarele 2 săptămâni se vor desfășura probele de evaluare a competențelor (17-27 iunie 2024), astfel:
A – Limba română – 4.320
B- Limba maternă – 549
C – Limba modernă – 3.377
D – Competențe digitale – 4.265

Din total candidaților, 3.288 sunt de la unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, ceilalți 1.340 sunt candidați din celelalte municipii.

Calendar prima sesiune

3 – 7 iunie: Înscrierea candidaților

7 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]

19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]

19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]

25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C]

1 iulie: Limba și literatura română – proba E.a) [proba scrisă]

2 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) [proba scrisă]

4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) [proba scrisă]

5 iulie: Limba și literatura maternă – proba E.b) [proba scrisă]

8 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

9 – 11 iulie: Soluționarea contestațiilor

12 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Sursa: Ministerul Educației

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax