Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO/ Chinteniul devine exemplu în județul Cluj la nivel de urbanism. Au trecut la altă ligă în mediul rural

Publicat


Chinteniul trece la nivelul următor și dă tonul în materie de urbanism pe raza județului Cluj. Pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Urbanism a Consiliului Județean s-a aflat, joi, un Plan Urbanistic Zonal care a reglementat 32 de hectare de teren, suprafață aflată la intrarea în localitate.

Proiectul, având ca beneficiar Primăria Chinteni, a fost relizat de urbaniștii de la Made By pentru zona denumită popular Sub Plopi.

Străzile vor avea o lățime de cel puțin 9 metri și toate proiectele vor avea regim de locuință familială. Aici se așteaptă ca în viitor să se stabilească aproximativ 1000 de persoane.

Pentru ei au fost gândite un centru de socializare, multe spații verzi și rețele edilitare corespunzătoare.

”Un asemenea PUZ înseamnă un volum foarte mare de muncă, responsabilitate, curaj, și să nu neglijăm partea financiară. E zona de intrare în Chinteni, unde ne dorim o amenajare unitară, cu tronsoane de drum corespunzătoare. Nu vă ascund că urmează să demarăm și pe alte zone asemenea PUZ-uri.

Venim astfel în sprijinul cetățenilor care vor să își valorifice terenurile, în întâmpinarea dorințelor celor care doresc să se stabilească în Chinteni și pot depăși astfel o etapă mult mai ușor, elaborând noi aceste PUZ-uri.

Dacă dezmembrezi bucăți mai mici de teren, chiar dacă respecți toate regulile, când așezi toate bucățile o sa vezi că undeva sunt părți care nu sunt la locul lor. Nu ne dorim o dezvoltare haotică, să avem străzi nepracticabile, dorim să ne dezvoltăm frumos, să creștem valoarea comunei și a terenurilor din zonă și cei care aleg să locuiască în Chinteni să aibă tot ceea ce înseamnă liniștea unei familii”, a declarat primarul Lucia Suciu pentru Cluj24.

Și arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, a apreciat acest model de dezvoltare inițiat de la nivelul Primăriei Chinteni. Singura recomandare pe care a făcut-o a fost ca spațiile verzi generoase, gândite pentru fiecare locuință, să aibă și un numitor comun în vederea generării unor centre de socializare.

Claudiu Salanță a precizat pentru Cluj24 că este o mare nevoie în comunitățile din județ, chiar și în mediul rural, de abordări care să aducă mai aproape locuitorii unei anumite zone.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Una dintre cele mai mari companii din Shandong (China), interesată să INVESTEASCĂ în Cluj

Publicat

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a primit miercuri, 23 iunie 2021, vizita domnului Zhang Jianchao, director pe Europa al companiei HiSpeed Group din provincia chineză Shandong, regiune înfrățită cu județul Cluj.

„Scopul acestei întâlniri l-a constituit dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două părți, prin identificarea și materializarea de noi proiecte de investiții reciproc avantajoase.

????????????????????????????????????

Marius Mînzat: „Ne bucură faptul că noi investitori sunt interesați să dezvolte afaceri profitabile în capitala Ardealului și cel mai dinamic oraș din țară. Suntem deschiși spre acele colaborări care pun în evidență toate avantajele de care dispune județul nostru, cu atât mai mult cu cât experiența și expertiza chinezilor ne pot fi de un real folos”.

Cu prilejul vizitei ce a avut loc la sediul Consiliului Județean, domnul vicepreședinte a prezentat investitorului chinez potențialul economic şi investiţional al judeţului Cluj, precum și principalele proiecte aflate în derulare la nivelul instituției. În acest context, o atenție aparte a fost acordată celor mai mari investiții în infrastructura spitalicească gestionate de forul administrativ județean – Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant.

„Investitorului chinez i-au fost prezentate oportunitățile oferite de Parcurile Industriale administrate de forul administrativ județean”

De asemenea, domnul Marius Mînzat a vorbit despre proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj, investițiile în extinderea, modernizarea și reabilitarea rețelei de drumuri județene, dar și despre proiectul Park&Ride și conceptul acestuia.

Nu în ultimul rând, pe parcursul întrevederii, investitorului chinez i-au fost prezentate oportunitățile oferite de Parcurile Industriale administrate de forul administrativ județean prin intermediul Tetarom S.A. și multiplele facilităţi pe care acestea le oferă agenților economici.

La rândul său, domnul Zhang Jianchao, aflat pentru prima oară în județul Cluj, a făcut o prezentare succintă a domeniului de activitate a HiSpeed Group, una dintre cele mai mari companii din provincia înfrățită Shandong. Acesta și-a manifestat interesul față de proiectele de investiții gestionate de Consiliul Județean Cluj, în principal în domeniile care vizează infrastructura de transport și construcțiile”, informează CJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Care sunt drumurile județene din Cluj pe care se lucrează în acest an

Publicat

De

Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, dacă se va respecta calendarul de lucrări propus pentru acest an, județul va ajunge la peste 90% – aproape 100% drumuri asfaltate.

Alin Tișe a explicat că peste 20 milioane de euro din bugetul județului pentru acest an au fost direcționați pentru spitale în lupta împotriva COVID19, bani care altfel ar fi putut să fie alocați pentru asfaltări.

Astfel, în prezent se lucrează la întreținere pe următoarele drumuri: drumul județean de la Iclod la Aluniș, refacerea unui pod pe drumul județean din comuna Călățele, care leagă Călățele de Mănăstireni, repararea unui pod din comuna Jichiș, drumul care leagă Țaga de Sucutard, care merge pe proiect european până la limita cu județul Bistrița.

De asemenea pe listă sunt mai multe drumuri județene din zona de munte: Scrind, Valea Ierii, Bologa-Săcuieu, Turda-Petrești, Tritenii de Jos, Crăiești, Suatu, mai sunt drumurile dintre Turda și Ploscoș, Turda – Petreștii de Jos, Cluj – Popești, Iuriu de Câmpie – Cojocna – Apahida, drumul de la Săndulești la Cheile Turzii, Vlaha – Vălișoara, Someșul Rece – Stolna,  cel de la Recea Cristur până la limita cu județul Sălaj, un drum care va scurta drumul dintre Geaca și Cluj cu 25 de km.

Totodată sunt în licitație proiecte pe bani europeni pentru modernizare: Săvădisla – Iara – Buru – limita cu Alba, Recea Cristur – Panticeu – Chinteni – limita cu municipiul Cluj-Napoca, Mociu – Frata – Viișoara – Câmpia Turzii și Geaca – Sucutard – Palatca, limita cu Bistrița-Năsăud.

Alin Tișe a arătat, invitat la Ziua Live, că mai mulți constructori s-au plâns de ploi așa că nu au putut să lucreze într-un ritm mai accelerat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A venit CANICULA la Cluj-Napoca. Ce trebuie să facem

Publicat

Primăria Cluj-Napoca  recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri, având în vedere transmiterea la nivelul municipiului Cluj-Napoca a codului portocaliu de caniculă pentru perioada 24-25.06.2021:

– să evite ieșirea din locuință precum și deplasările inutile în perioadele cu temperaturi ridicate;

– să consume zilnic minim 2 litri de lichide – apă plată, ceai sau sucuri naturale;

– să evite consumul băuturilor alcoolice, îndeosebi a celor spirtoase;

– persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11.00-16.00;

– persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure  vor fi vizitate cel puțin o dată sau de două ori pe zi de către aparținători;

– pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare;

– se recomandă ca îmbrăcămintea să fie căt mai lejeră, din țesătură de bumbac, cât mai deschisă la culoare;

– în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor;

– se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujenii pot solicita Primăriei să li se transmită online ce taxe și impozite au de plătit

Publicat

În ședința de marți a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost aprobată lista actelor administrative fiscale, a actelor de executare și a altor acte emise de organul fiscal local prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Astfel, printr-o cerere înregistrată la Primărie, personal sau online, la Direcția de taxe și impozite, se poate solicita crearea unui cont special pentru comunicarea la distanță.

Municipalitatea a creat acest serviciu pe platforma e-primariaclujnapoca.ro.

Acest lucru este posibil după ce angajații Primăriei, peste 700 de persoane, au obținut semnături electronice calificate.

Momentan Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția cetățenilor peste 300 de proceduri care se pot efectua online.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate