Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Chestionar lansat la Cluj despre nivelul de trai. Ascultă PIESA pentru cei care caută o CASĂ la Cluj-Napoca

Publicat


t.r.a.i. by storia.ro (1)

Storia.ro invită clujenii să își spună părerea despre nivelul de trai din cartierele în care locuiesc, contribuind la actualizarea indexului T.R.A.I. Aceștia îi vor ajuta, prin părerile lor, pe cei care își caută o casă în oraș.

Indexul măsoară starea traficului, reperele, calitatea aerului și costul imobiliarelor.

Chestionar lansat la Cluj despre nivelul de trai. Ascultă piesa pentru cei care caută o casă la Cluj-Napoca

La inițiativa platformei de imobiliare Storia.ro, locuitorii din Cluj-Napoca au ocazia să își spună părerea despre nivelul de trai din cartierele lor, prin completarea unui scurt chestionar, cu scopul de a ajuta viitorii vecini să afle mai multe informații despre calitatea vieții din zonele în care doresc să se mute, dar și de a contribui la actualizarea datelor din platforma trai.storia.ro.

Indexul își propune să simplifice deciziile de achiziție sau închiriere de locuințe și măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele, respectiv traficul, reperele, aerul și, nu în ultimul rînd, imobiliarele, respectiv costurile pe metru pătrat pentru locuințele din fiecare zonă selectată.

Chestionarul cuprinde întrebări despre cât de sigure sunt percepute cartierele în care locuiesc respondenții, despre nivelul de curățenie de pe străzi, dar și despre disponibilitatea locurilor de parcare.

Totodată, sunteți întrebați dacă există mijloace de transport în apropierea locuinței, dacă există acces la piste de biciclete sau trotinete, dacă zone mai degrabă liniștită sau zgomotoase, dar și dacă sunteți mulțumiți de serviciile disponibile în cartier, precum apa curentă, încălzirea, salubrizarea, canalizarea și altele.

Indexul T.R.A.I., care poate fi accesat pe platforma trai.storia.ro, a fost lansat la finalul anului trecut și a funcționat inițial prin integrarea automată a unor date din tool-uri digitale pentru a determina: nivelul de poluare a aerului – din airly.org, intensitatea traficului – din Google Traffic, varietatea punctelor de interes – din Google Places și costurile medii pe metru pătrat – din platforma Storia.ro.

În perioada următoare, indexul va fi actualizat cu datele obținute din chestionarul nou-lansat, oferind o viziune mai largă asupra nivelului de trai din cartiere.

Astfel, prin intermediul indexului T.R.A.I., Storia.ro își propune să simplifice procesul de căutare a locuințelor și să ofere, pe lângă informații imobiliare sau date despre bunăstarea cartierelor din toată țara, și informații subiective, provenite direct de la locatari.

În cadrul campaniei trai.storia.ro, a fost lansat și albumul T.R.A.I., din care face parte și piesa depre Cluj-Napoca.
Aceasta este dedicată celor aflați în căutarea unei noi case.

YouTube videoDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj-„U” Craiova 1948, 0-0 (1-0 după prelungiri). Echipa lui Dan Petrescu OBȚINE biletele pentru cupele europene

Publicat

De

De la 20:30, feroviarii au înfruntat-o pe „U” Craiova 1948 în finala barajului pentru Conference League. La finalul unui duel foarte tensionat, ardelenii au reușit să se impună la limită și astfel vor evolua în Europa în sezonul următor. Singurul gol al meciului a fost înscris de către Denis Kolinger (min. 97).

Echipele de start
CFR CLUJ: Scuffet-Manea, Yuri, Kolinger, Camora-Fică, Boateng, Cvek, Krasniqi-Bîrligea, Janga
REZERVE: Sava-Peteleu, Țîru, Hoban, Muhar, Filip, Yeboah, Maglica, Petrila
ANTRENOR: Dan Petrescu
FC „U” CRAIOVA 1948: Gurău-Negru, Duarte, Henriques, Mascarenhas-Achim, D. Albu-Baeten, Bauza, Bahassa-Chițu
REZERVE: Mogo-Huyghebaert, Zanfir, Van Durmen, Asamoah, Giovanni, Sidibe, Ganea, Blănuță
ANTRENOR: Nicolo Napoli
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru: Kovacs Istvan / Asistenți: Neacșu George Florin, Tunyogi Ferencz

Desfășurarea partidei

Prima repriză a fost una echilibrată. Ambele echipe și-au creeat faze de a înscrie, însă niciuna dintre ele nu a fost inspirată în fața porții, și astfel au intrat cu 0-0 la cabine.

CFR a reușit să deschidă scorul în repriza secundă, însă golul lui Cvek a fost anulat pe motiv de offside. În min.68 Bauza a văzut al doilea galben după un fault și și-a lăsat echipa cu un om în minus. La scurt timp, Bîrligea a avut ocazia de a marca, însă șutul acestuia a fost respins de către Gurău. În min.75, Scuffet i-a dat replica lui Gurău, portatul italian având o intervenție spectaculoasă la execuția lui Chițu. În min.90, Bîrligea a avut din nou șansa de a aduce victoria pentru echipa din Gruia, însă Gurău a fost din nou la post. Egalitatea s-a menținut și după cele 90 de minute și astfel partida a intrat în prelungiri.

În cele din urmă gazdele au reușit să spargă gheața. În min.97, după o centrare venită din partea lui Petrila, Kolinger l-a învins pe portarul Craiovei cu o lovitură de cap plasată. În min.105+1, după o intervenție a VAR-ului, Huyghebaert a fost eliminat de către centralul partidei. Formația lui Dan Petrescu s-a impus la limită și astfel a obținut calificarea în turul al 2-lea preliminar din Conference League.

Daniel Cucu-Kovaci

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mercedes-urile bicicletelor electrice, la Cluj. Autonomie de 250 km. „Bicicleta electrică nu e viitorul, e prezentul”

Publicat

De

biciclete electrice femeie

Pentru cei pasionaţi de biciclete, dar şi pentru cei care deplasarea cu ele a devenit o necesitate, Clujul oferă un showroom, E-bike Store, de biciclete electrice Atala și Whistle. Unele dintre biciclete au 750Wh şi autonomia lor poate să ajungă până la chiar 250 de kilometri.

biciclete electrice 2

Bicicleta electrică nu e viitorul, este prezentul

 

Bicicleta electrică nu e viitorul, este prezentul. Este cel mai la îndemână mijloc de locomoţie în aglomerările urbane, mai ale în oreşe precum Clujul, în care este mult dezvoltată infrastructura şi este inhibat, cât se poate, transportul cu autoturismul personal. Clujul, oraş cu dealuri – e foarte greu să te deplasezi cu o bicicletă normală, iar bicicleta electrică chiar face diferenţa şi poţi urca orice pantă, fără efort.

biciclete electrice 1

Mai mult decât atât, când va fi gata proiectul pistei de biciclete de la Gilău la Apahida, oamenii vor putea veni foarte uşor pe bicicletă la serviciu în oraş.
Dar bicicleta electrică este mult mai mult decât atât. Nu este vorba doar depre mobilitate urbană; este vorba despre pasiune, este vorba despre sport, este vorba despre ieşire în natură. Bicicleta electrică este un instrument care îţi îndeplineşte visele. Adică, poţi ajunge unde n-ai fi visat că ajungi cu bicicleta, poţi să pedalezi alături de oameni cu care n-ai visat că poţi să ţii pasul, poţi să stai lângă campioni la bicicletă, dacă tu ai un motor şi o beterie pe bicicletă. Bicicletele pe care le comercializăm, brandurile Atala şi Whistle, sunt branduri de tradiţie, fabricate în Italia, construite în Italia cu grijă şi cu acea pricepere pe care o au italienii, o ţară în care ciclismul este foarte, foarte dezvoltat. Whistle este un brand nord-american preluatt de italieni şi făcut brandul lor de performance, biciclete de munte, foarte performante, biciclete cu cadru de carbon şi foarte bine echipate. Acestea sunt bicicletele pe care le propunem pentru publicul clujean”, a spus reprezentantul magazinului E-bike Store din Cluj-Napoca.

 

Istorie de campioni

Este demn de remarcat faptul că prima ediție a Giro d’Italia, în 1909, a fost câștigată de Luigi Ganna, cu o bicicletă Atala. Şi a existat un lung șir de victorii ale bicicletelor Atala, atât cele din Il Giro (Turul Italiei la ciclism), dar și cele din alte competiții majore, inclusiv multiplele succese de la începutul anilor ’80, iar acum bicicletele Atala, împreună cu brandul subsidiar Whistle sunt disponibile în România cu o gamă largă de modele, cu asistare electrică sau fără. La Cluj, se vând la un showroom de pe strada Tăbăcarilor, nr. 2.

biciclete electrice femeie

Brandul Atala s-a născut în 1907, compania fiind fondată de Angelo Gatti. Din 1921 Cesare Rizzato, un meșter care construia cadre în Padova, a adăugat marca Atala brandului Ceriz, urmată apoi și de prestigioasele Maino și Dei, care în anii 60 au animat scenele competiționale internaționale. În 2002, compania a luat numele de Atala S.p.A si cu sediul in Monza, iar din 2011 face parte din Accell Group, lider european în industria de biciclete și accesorii. Atala realizează acum biciclete tradiționale sau cu asistare electrică, o linie completă de accesorii, dar și aparate de fitness.

Italienii se laudă că de peste 100 de ani angajamentul Atala a rămas neschimbat: proiectarea și fabricarea bicicletelor de înaltă calitate și performanță. De la primele etape de proiectare a cadrului și alegerea tehnologiilor si materialelor, cei de la Atala monitorizează cu atenție fiecare detaliu pentru a se asigura că ciclistul are cea mai bună ergonomie în șa, manevrabilitate și stabilitate maximă. Cadrele de carbon sunt fabricate din fibre Toray pentru maximizarea rigidității și reducerea concomitentă a greutății. Construcția triunghiului frontal cu tehnologie monococă permite eliminarea punctelor de sudură în favoarea unei linii mai curate și optimizarea distribuției tensiunilor din aceste elemente. Și cadrele din aluminiu sunt foarte performante. Acestea utilizează aliaje din seria 6000 care sunt durabile, ușor de modelat și sudabile, permițând obținerea de profiluri speciale datorită procesului de hidroformare.

Cumpărarea și deținerea unei biciclete Atala înseamnă alegerea unui produs de excelență, care își are rădăcinile adânci în Italia, un leagăn al ciclismului, țară care are și astăzi un rol primordial în industria europeană de profil. Cu cuvinte puține, un produs capabil să răspundă nevoilor tuturor celor care doresc să meargă pe bicicletă.

WHISTLE, al doilea brand al grupului, este o marcă originală din Colorado, care păstrează la rândul său imaginea și filosofia originilor și care se poziționează într-un segment mai performant. O gamă completă de MTB, biciclete de curse (road) și E-bikes din segmentul mediu-expert, destinată atât profesioniștilor cât și amatorilor, este rezultatul unui design și a unei proiectări atente a componentelor și a produsului.

Împreună, Atala și Whistle oferă o gamă completă de biciclete, de la cele pentru performanță pură, până la cele de loisir sau cele pentru copii. MTB, Road, BMX, Trekking, Urban și, bineînțeles,urmând trendul actual, o paletă completă de biciclete electrice.

EBike-ul stimulează tendința de mișcare și este unul dintre cele mai durabile și sănătoase mijloace de transport din vremurile noastre. Un E-City te poate transporta la și de la locul de muncă mult mai rapid decât mașina și, în orice caz, mai economic și ecologic. Si poți merge și in ținută office pe bicicletă, pentru că transpiri doar dacă vrei. E-Trekking-ul te ajută să descoperi lumea într-un mod relaxant și să parcurgi pe bicicletă distanțe la care doar visai. E-MTB Hardtail te duce mai departe decât puteai până acum pe cărări sau pe lângă ele, sau, mai important, te integrează în gașca de prieteni cu care nu puteai ține ritmul. E-MTB Full, Carbon sau Alu, te ajută să ajungi și mai sus, pe orice teren, cu un grad de efort în limite rezonabile, oferindu-ți apoi bucuria downhill-ului, oricât de tehnică ar fi coborârea.

ATALA si WHISTLE le au pe toate cele de mai sus, în diferite variante, de la Full Suspension Carbon până la Trekking sau City, echipate cu motoare Bosch, AM80 sau Ecologic. E de subliniat că Atala continuă o fructuoasă colaborare cu Bosch, cel mai bun producător mondial de motoare electrice. Acesta oferă bicicletelor italiene sistemul inovator Bosch Intelligent System, noua generație Bosch eBike System, motoare noi, baterii mai eficiente, dar și noua aplicație eBike Flow.

Însă, noutatea și elementul care face diferența într-o piață ultracompetitivă , este motorul Atala AM80 care concurează fără probleme cu mărcile consacrate de motoare și care a dus la o scădere semnificativă a prețurilor la bicicletele electrice pe care le echipează.

AM80 (Atala Motor 80Nm) a fost dezvoltat pe baza unei idei a Departamentului R&D Atala, in colaborare cu OLI si Ananda, pentru a răspunde nevoilor clienților de calitate și performanță eBike cu motor central puternic. Bicicletele electrice cu motoare AM80 aduc ciclistului toate avantajele motorului central la preturi apropiate de motoarele pe roata din spate.

Aceasta motorizare Atala acopera intreaga paleta de biciclete electrice: AM80 pentru MTB Hardtail, AM80 Agile pentru City si Trekking iar in aceasta vara se lanseaza o gama noua de Full Suspension de carbon cu AM80 OliEDS M03, cu cuplu de 90Nm!

Citește mai departe

EDUCATIE

Cursuri GRATUITE de IT pentru 72 de elevi clujeni

Publicat

dpit3

120 de liceeni şi studenţi selecţionaţi din toată ţara vor fi ajutaţi pe parcursul următoarelor șase luni să-şi dobândească abilitățile, cunoștințele și resursele necesare pentru a folosi tehnologia în scop util construind produse tech cu impact social. Dintre aceștia, 72 de elevi sunt clujeni.

dpit2

„Cursurile și sesiunile practice au loc în cadrul celei de a 9-a ediții a Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT (DpIT).
120 de tineri din orașe ale României se gândesc la viitorul lor încă de pe acum și își fructifică timpul liber din vacanța de vară implicându-se în activitățile care le plac și investind mai mult timp în dezvoltarea lor personală.

Dezvoltarea cunoștințelor în domeniul informaticii, aprofundarea abilităților de a lucra într-o echipă, cunoașterea persoanelor din mediul academic și a mentorilor specializați în domeniul IT reprezintă doar o parte din beneficiile
pe care le oferă experiența în AcademiaDpIT.

La Sibiu, două echipe alcătuite din 12 liceeni aşteaptă cu nerăbdare startul ediţie cu nr. 9 a programului. Cu toții sunt elevi ai Colegiului Naţional “Samuel von Brukenthal”.

Academia DPIT continuă la Oradea și la ediţia 2023 unde două echipe formate din studenţi de la Universitatea din Oradea şi elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” şi Colegiul Național „Emanuil Gojdu” vor participa anul acesta la program, iar la  Braşov sunt 12 cursanți de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”.

dpit1

La Cluj vor lua parte la activitățile DpIT 72 de elevi, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „George Barițiu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Báthory István”, Liceul Teoretic „Eugen Pora”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, Liceul cu Program Sportiv şi Wolsey Hall Oxford.

De activităţile din program vor beneficia şi elevi selecţionaţi din licee aflate în alte oraşe ale ţării precum: Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, Colegiul Național „Gheorghe
Șincai” Baia Mare, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare, Colegiul Național „Unirea” Târgu Mureș, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, precum şi o echipă formată din șase tineri ucraineni refugiaţi.

„Ne bucurăm, din nou, că atât de mulți elevi aleg să își fructifice vacanța de vară pentru a dobândi cunoștințe noi. Am dezvoltat acest program din convingerea că e nevoie ca educația să furnizeze liceenilor repere de bază în alegerea carierei și să le deschidă orizontul așa încât, ca viitori angajați sau dezvoltatori de start-up-uri, să înțeleagă proiectele nu doar din unghiul tehnic, ci și din perspective manageriale, de marketing sau antreprenoriale.

„Elevii selecționați în programul „Academia DpIT”,  vor fi îndrumați să gândească inovativ”

Susținem educația în IT și contribuim, prin proiectele noastre, la creșterea numărului tinerilor care aleg să urmeze o carieră în acest domeniu și la recunoașterea Clujului ca un important centru de educație și dezvoltare în IT”, declară Liliana Ştefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

Timp de șase luni, elevii selecționați în programul „Academia DpIT”,  vor fi îndrumați să gândească inovativ, să-și asume roluri și responsabilități. Vor afla ce înseamnă munca în echipă, și, mentorati de developeri din firme de IT, vor crea aplicații viabile, utile în rezolvarea unor nevoi reale din domenii variate.

„De nouă ani încoace, începutul verii ne bucură și prin lansarea unei noi ediții a Academiei DpIT. Sunt mândru că am reușit să fim alături de program în toți acești ani și să contribuim împreună la dezvoltarea lui în comunitatea locală. Educația rămâne o prioritate pentru noi, un pilon important în strategia companiei. Aceasta este un drept și o șansă a tinerilor pasionați de tehnologie să pună bazele unei cariere în IT.

Felicitări organizatorilor, voluntarilor, mentorilor și partenerilor implicați în program. Academia DpIT nu ar fi posibilă fără voi. Participanților le urez multă baftă! Să vă bucurați de experiență și să o fructificați la maximum.
Sunt convins că aceasta vă va deschide noi orizonturi de dezvoltare și va rămâne un pas memorabil în experiența voastră profesională”, declară Călin Văduva, CEO Fortech, a GlobalLogic company.

Nu în ultimul rând, întrucât programul Academia DpIT dorește să stimuleze spiritul antreprenorial, iar implementarea unui produs viabil depinde în mare măsură de interesul și sprijinul utilizatorului, participanților li se mai oferă o ultimă experiență practică înainte de absolvire. Mai exact, produsele tech realizate vor fi prezentate publicului în cadrul evenimentului de încheiere a ediției cu numărul 9, care va cuprinde Expoziția aplicațiilor și
Festivitatea de premiere a celor mai bune aplicații.

Programul „Academia DpIT” este organizat de Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, și a pornit de la Cluj. Liceenilor din județe precum Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov sau Maramureș, li se oferă în acest fel
posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie. Programul este susținut de peste 40 de parteneri atât din mediul de business, cât și din învățământul preuniversitar și
academic”, au comunicat organizatorii.

Citește mai departe

Aberații de România

Planul de combatere a cancerului, lovit de cancerul orgoliilor politice. Patriciu Achimaş: Rafila vrea să-şi însuşească planul

Publicat

De

achimas cadariu
În luna octombrie a anului trecut, România anunţa cu surle şi trâmbiţe că are, în sfârşit, un plan naţionalde prevenire şi combatere a cancerului, avându-l ca iniţiator şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru pe profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimaş Cadariu. Planul a devenit lege, care a fost promulgată tot atunci de preşedintele Klaus Iohannis. Dar, după 6 luni, în aceste zile, ministrul Alexandru Rafila a şters tot cu buretele, inclusiv legea, şi a lansat un alt plan de combatere a cancerului. Patriciu Achimaş Cadariu se declară şocat de ceea ce se întâmplă şi crede că ministrul Rafila a vrut să-şi treacă planul „pe persoană fizică”, în nume propriu, deşi la elaborarea lui au lucrat sute de specialişti.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică

Într-un interviu acordat Cluj24, Patriciu Achimaş Cadariu crede că e vorba de un orgoliu nemăsurat.
Rep: Domnule profesor, aș începe mai în glumă, deşi nu prea e de glumit cu astfel de lucruri. Avem două planuri de combatere a cancerului…
Patriciu Achimaş Cadariu: Da, planul A şi planul B. În comedie am văzut că s-a făcut și documentarea vizavi de ce am spus și eu la un moment dat, comparând situaţia cu un anumit film. Dacă și-ar fi făcut documentarea la fel de serios și pentru planul B, poate nu scăpau câteva documente programatice de la nivel european, care se referă la la acest lucru. Revenind la serios, situația este de un penibil fără seamăn, dar am mai trăit-o în ultimii 30 de ani. Am învățat-o și în cărțile de literatură de la Meșterul Manole încoace. Ce să vă spun?! Am citit planul B în mare. E ușor așa, acolo, cum să vă zic?! Iei ciorba, o laşi câteva zile, după aceea o mai lungeşti cu ceva apă şi iese o chestie. Cam asta e.
Rep:Dar cum s-a întâmplat, cum s-a ajuns la situația asta? Sau care este explicația?
PAC: În mod evident, ca să simplificăm problemele: dintr-un orgoliu nemăsurat de a se vedea unic autor, din incapacitatea instituțională și a echipei pe care o coordonează de a face norme, poate și din lipsa de chef de muncă și din lipsa dorinţei de a se bate pentru finanțare. Fiindcă. iarăşi, în condițiile date, deși suntem tigrul Europei, ne lăudăm cu asta, nu găsim finanțare pentru tot felul de lucruri care ar însemna dezvoltare. Adică facem ca în Africa, ca să zic așa.
Rep: Deci, de ce a simțit ministrul Rafila nevoia să lanseze încă o dată un plan de combatere a cancerului. Sau e un alt plan?
PAC: E o supă diluată, dar care nu are nimic de-a face cu un plan de cancer. Este făcut, în afară de metodologia unui plan de cancer. E ca și cum m am apucat noi doi să facem un plan de lansare a unei rachete, neavând cunoștințe în acest sens.
Rep: Vă acuză ministrul Rafila că ați refuzat orice dialog.
PAC: Asta este o altă minciună. Vă voi spune exact cum a fost. Da, întra-devăr s-a creat un grup la momentul acela și am participat la o primă întâlnire în care erau trasate foarte clar sarcinile de a se modifica planul, nu de a se face norme, de a se modifica și de a pune în penibil tot ceea ce s-a lucrat. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, eram atrași și în această capcană a incompatibilității. Odată ce cineva a făcut o lege, nu poate să și centreze și să dea cu capul. Legislativul e una, executivul e altul. Deci, nu cred că era normal să fiu acolo. Dar din nou, nu pot să fiu atras în astfel de de capcane de doi lei. Dar, pe de altă parte, era evident că de la bun început se dorea modificarea, transformarea, facerea harcea-parcea a ceea ce însemna un plan de cancer, la care s-a lucrat chiar foarte serios şi foarte mult.
Rep: Cu ministrul Rafila aţi vorbit în particular?
PAC: Am vorbit stunci când mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică, prin ordin de ministru. Altfel, nu am de ce să vorbesc în particular. Cred că reprezentăm instituţii ale statului fiecare, cred că există o reglementare, îmi place să cred că nu e stat african.
Rep: Cum adică să-l dea pe persoană fizică? Să şi-l însuşească?
PAC: Da, exact. Aşa ceva… Nu e planul meu, în primul rând, este planul lucrat de un grup larg de specialişti, nu numai medici, din oraganizaţii non guvernamentale, reprezentanţi de pacienţi. El a stat şi pe site 6 luni şi  au fost până spre 200 de oameni cei care au contribuit real la acest plan. Deci, nu este planul meu personal; dar am lucrat şi m-am străduit din 2016 ca România să aibă un plan. Dar, din nou, nu e o chestiune personală a mea, e o chestiune prin care ştim că putem interveni în mod direct asupra îmbunătăţirii situţiei pacienţilor de cancer, în ceea ce priveşte supravieţuirea, calitatea vieţii etc.
Rep: Să intrăm un pic şi în plan politică. D-voastră şi ministrul Rafila sunteţi din acelaşi partid, totuşi…
PAC. Aşa, şi ce are asta de a face? Eu nu aşa înţeleg politica. Deci, dacă politica înseamnă să accepţi inepţiile altora sau să construieşti false piedestaluri pentru oameni care îşi imaginează că dacă au pălăvrăgit una întruna şi au avut şansa unei pandemii să pălăvrăgească, acum îşi imaginează că vor ocupa, că li se compete totul şi că vor ocupa tot felul de funcţii… Îmi pare foarte rău. Eu accept şi respect disciplina de partid, nu am vorbit vreodată împotriva partidului, dar, îmi pare foarte rău, nu accept nici varianta asta de partid unic.
Rep: Colegii din partid, preşedintele, conducerea partidului ce zic de situația asta?
PAC: Toată lumea dă din umeri. E foarte interesant. Nu am fost nici apostrofat, nici lăudat.
Rep: Ce ar urma de acum încolo? Ce o să se întâmple cu planul?
PAC: În mod logic, cred că ar trebui pus în practică planul votat ca lege și promulgat de președintele României. Asta ar fi într o țară normală, într o democrație funcțională asta ar fi normal. Altfel, vom vedea ce se întâmplă. Dar tot vedem de 30 de ani și ne tot minunăm că suntem pe ultimul loc la toate, în toate clasamentele sau situațiile în care suntem evaluați. Eu cred că este o consecință directă a acestui mod în care funcționăm. Cred că este foarte important ca democraţia să fie funcţională.

Cum au evoluat/involuat lucrurile

Camera Deputaţilor a adoptat în 19 octombrie 2022, în calitate de for decizional, primul Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului pe care îl va implementa România, a anunţat profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimas Cadariu, iniţiator al legii şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru.
Legea a fost adoptată cu 260 de voturi „pentru”, din totalul de 265 de deputaţi prezenţi. Cinci deputaţi s-au abţinut de la vot. Legea urmează să fie trimisă la promulgare.
„Prezentul proiect de lege se adresează întregii populaţii a României şi celor aproape 100 000 de românce şi români care anual sunt diagnosticaţi cu această boală, cancer.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.
Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, apoi, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
„Sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. Vă asigur că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situaţii incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deşi rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuşi împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei. „În ceea ce priveşte aplicarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală şi al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale ştiinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului”, spunea atunci preşedintele Iohannis.

Rafila se suceşte

Acum, în urmă cu o zi, Alexandru Rafila a anunţat că a fost finalizată noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului
„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare”, a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.
Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi „ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT”.
„O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (…) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (…) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă”, a afirmat Rafila.
Potrivit acestuia, această nouă formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată.
„Noi am început încă din luna decembrie a anului 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au niciun fel de legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul sau cu tratamentul cancerului. Atunci, am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei”, a explicat el.
Ministerul Sănătăţii a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activităţii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale cu responsabilităţi în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax