EVENIMENT
VIDEO. Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj, București și alte 9 județe. Cum funcționa rețeaua
Nu mai puțin de 26 de percheziții domicilare au avut loc joi, 13 martie, la Cluj, București, dar și în alte 9 județe din țară.
Procuroprii DIICOT au destructurat o amplă rețea care a făcut sume imense din afaceri ilegale cu gunoaie. Suma nu a fost încă dezvăluită de procurori.
Bani ilegali din GUNOAIE. Percheziții la Cluj
Joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Ilfov și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare a banilor.
Din probatoriul administrat de procurori a rezultat că, în primăvara anului 2022, un suspect a inițiat, pe raza județului Gorj, un grup infracțional cu scopul creării unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, prin intermediul cărora să fie obținute sume importante de bani de la OIREP – organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.
Cum funcționa rețeaua
Potrivit procurorilor, inițial, gruparea de criminalitate organizată s-a bazat pe relații de familie, liderul acesteia folosind o societate comercială pentru a intra în relații contractuale cu OIREP-urile și prin intermediul căreia să fie obținut și distribuit produsul infracțional între membrii grupării.
“Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate circuitului comercial conceput ca mod de operare, membrii grupării au cooptat mai mulți administratori (de fapt sau de drept) ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate colectarea de deșeuri, care în schimbul unor sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor, au aderat la gruparea de criminalitate organizată și au întocmit documente în care au menționat, în mod nereal, livrări de deșeuri către societatea comercială controlată de lider”, arată procutorii.
Astfel, în scopul atestării trasabilității deșeurilor de la generator până la reciclator, administratorii acestor societăți au întocmit în fals și înscrisuri privind achiziția de la persoane fizice sau de la alți colectori a cantităților de deșeuri facturate către firma liderului grupării.
Mai multe societăți comerciale, atrase în “afacere”
Pentru întregirea circuitului economic fictiv, arată procurorii DIICOT, suspecții au atras în gruparea infracțională reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri care, au întocmit documente de transport pentru curse neefectuate, au înregistrat prestări de servicii nereale și au încasat contravaloarea facturilor emise, obținând astfel o parte a produsului infracțional.
Prin acest mecanism, gruparea de criminalitate organizată a indus în eroare mai multe societăți de tip OIREP cu privire la faptul că au efectuat livrări de deșeuri pentru a fi reciclate, încasând sume de bani de la fiecare, pentru aceeași „marfă”.
“Ulterior, după ce erau transferate diverse sume de bani de către OIREP-uri sau alți clienți reali în conturile societății controlate de către lider, banii erau retrași în numerar de la ATM-uri sau virați in conturile firmelor membrilor grupului infracțional organizat”, conform reprezentanțiilor DIICOT.
30 de persoane duse la audieri
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse pentru audieri un număr de aproximativ 30 persoane, suspecți și martori. Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor subordonate Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Scandal în fața BT Arena. O tânără acuză Jandarmeria Cluj și firma de pază că i-ar fi bătut iubitul. Ce spun jandarmii

Un scandal a izbucnit duminică dimineață pe platoul din fața BT Arena din Cluj după concertul Willy William @ Heart Society 4 Years Anniversary, care a început sâmbătă la ora 22, fiind nevoie de intervenția jandarmilor.
Una dintre tinerele prezente la eveniment a relatat că voia să plece acasă împreună cu iubitul său şi verișorul acestuia, iar când a ieșit pe uşa sălii BT Arena, iubitul se afla în spatele său.
”Eu chemam taxiul şi dintr-o dată paza (de la firma VIP Guard Security – n.a.) a sărit la bătaie la prietenul meu fără nicio justificare.
I-a dat sângele pe gură și în momentul acela, jandarmul care ar trebui să fie omul legii, i-a dat și mai tare cu bocancul în gură.
A început să dea și în noi în fete, iar prietenei mele i-a dat cu pumnul în sân”, a precizat tânăra, care a subliniat că iubitul său a fost dus de urgență și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și operat, fiind suspect de ”fisurarea intestinului gros”.
Ce spun jandarmii clujeni?
Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj au transmis un punct de vedere, la cererea Cluj24, despre incident, din care reiese că a fost vorba despre ultraj asupra unui jandarm clujean aflat în misiune de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării unui eveniment muzical.
”În data de 16 martie a.c., în jurul orei 02:20, echipajul de jandarmerie, aflat în dispozitivul de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona BT Arena, a fost sesizat de către firma de pază cu privire la faptul că o persoana este agresivă în zona principală de acces.
Unul dintre jandarmii prezenți la eveniment s-a deplasat la locul indicat, constatând că un bărbat este imobilizat la sol de către agenții de pază, timp în care acesta era agresiv verbal.
Jandarmul a ajutat tânărul să se ridice de la sol, după care i-a cerut acestuia documentul de identitate sau datele de stare civilă în vederea legitimării. În acel moment, bărbatul a devenit din nou agresiv fizic, apucându-l de gât pe jandarm, după care l-a lovit cu pumnul în zona feței.
Tânărul, internat la Psihiatrie
Încercând să se apere, jandarmul a trecut imediat la imobilizarea tânărului agresiv, aplicând apoi măsura încătușării.
Bărbatul a fost îmbarcat în autospeciala Jandarmeriei și condus la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca în vederea identificării și luării măsurilor legale în vigoare.
La sediul secției de poliție, tânărul a continuat să se manifeste agresiv, trântindu-se pe podea și aducând amenințări cu acte de violență echipajului de jandarmi.
Ca urmare a comportamentului de o agresivitate ieșită din comun a bărbatului, s-a luat decizia de a solicita un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, în vederea transportării la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru a fi evaluat medical.
La Secția de Psihiatrie medicul de gardă a decis internarea acestuia.
Tânărului în cauză i-a fost întocmit un proces-verbal de sesizare, în vederea continuării demersurilor legale de către organele competente”.
EVENIMENT
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.
Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță
Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.
“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.
Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul
Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.
“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.
Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.
EVENIMENT
Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.
Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.
Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni
“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost identificat stabilindu-se că este vorba de un bărbat de 42 de ani din municipiu Cluj-Napoca”, au transmis polițiștii clujeni care au arătat că au demarat cercetări după ce imaginile au apărut în spațiul public.
Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
“În continuare se desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.
Două mașini s-au ciocnit.
Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.
Foto: ISU Cluj