Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Alexandru Cordoș (PSD), candidat la președinția CJ Cluj: „Aeroportul are nevoie de transport intermodal”

Publicat


Alexandru Cordoș, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Cluj, promite că se va implica în continuare în dezvoltarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, inclusiv prin dezvoltarea transportului intermodal.

Alexandru Cordoș, candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Cluj, a subliniat importanța extinderii Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca și a promis continuarea dezvoltării infrastructurii aeroportuare.

O dezvoltare incompletă

În cadrul unui interviu oferit Cluj24, Cordoș a evidențiat eforturile depuse de-a lungul anilor pentru realizarea acestui proiect major și a subliniat necesitatea unor investiții suplimentare pentru a completa această realizare.

„Astăzi este un moment important, extinderea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca. Au fost mulți ani de muncă, am contribuit cu toții la această realizare. Este o realizare incompletă, pentru că am fi avut nevoie și de un intermodal, am fi avut nevoie de o dezvoltare mult mai largă a Aeroportului Internațional”, a declarat Cordoș.

Sistem intermodal la Aeroportul Cluj

Cordoș a evidențiat planurile sale ambițioase pentru viitorul aeroportului, subliniind necesitatea integrării unui sistem intermodal și dezvoltarea infrastructurii, inclusiv prin realizarea trenului metropolitan, pentru a îmbunătăți conectivitatea aeroportului.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, voi continua această dezvoltare, dar mai ales voi face în așa fel încât atât trenul metropolitan și tot ceea ce înseamnă infrastructura Aeroportului Internațional să fie realizate într-un termen cât mai scurt. Vreau să cred că, în continuare, Consiliul Județean va fi mult mai aproape de această investiție și că tot ceea ce s-a realizat astăzi va fi finalizat înspre binele și înspre confortul tuturor celor care ne trec pragul”, a adăugat candidatul PSD.

Cordoș a accentuat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă și modernizarea infrastructurii județene.

CMF: 21240002



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Elev clujean de 12 ani, joacă golf de la 6 ani. Trimite mingea la 250 de m. Vrea să ajungă jucător profesionist

Publicat

golf

Călin are 12 ani și este elev la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”  Cluj-Napoca, proaspăt absolvent al clasei a VI-a. Joacă golf de la 6 ani și a descoperit că este extrem de talentat, având, deja, o serie de reușite, printre care și cea mai lungă lovitură, după ce a trimis o minge la 250 de m.

Iubește golful pentru că, deși pare un joc solitar, implică interacțiune cu alți jucători pe perioada multor ore cât durează, de obicei, o partidă.

”Îmi place să lovesc mingea și să o văd cum zboară și până unde, iar aceste aspecte mi se par interesante față de alte sporturi. Un bun jucător de golf trebuie să aibă înălțime, mâinile lungi și viteză”, crede tânărul, care se încadrează în caracteristicile enumerate.

În plus, la acest sport contează foarte mult și faptul că se joacă în aer liber, iar în timpul unui joc un copil nu stă cu nasul în calculator sau telefon.

Cea mai lungă lovitură

În timp ce alți băieți de vârsta lui petrec majoritatea timpului pe calculator, tabletă sau telefon, Călin joacă câte 3-4 partide pe săptămână în aer liber, fiecare cu o durată de 3-5 ore și își perfecționează jocul, învățând de fiecare dată câte ceva, cum ar fi să-și controleze emoțiile sau să reușească cea mai bună lovitură.

”Ai nevoie de concentrare, precizie, răbdare, să nu te enervezi foarte ușor și să gândești înainte de fiecare lovitură cum să procedezi. Am învățat ce tip de crosă să folosesc în funcție de lovitură, să țin cont de vânt.

Sunt bun la loviturile de lungime, dar și la precizie, la introducerea mingii în gaură. Cea mai lungă lovitură a mea a fost de 250 de m, ceea ce e foarte bine pentru vârsta mea”, spune Călin pentru Cluj24.

Modelele sale în golf

În afară de jocurile de pe terenurile de golf din țară, tânărul clujean joacă și în străinătate, mai mult pentru a căpăta experiență, modele sale fiind jucătorii de golf  Victor Hovland din Norvegia și americanul Bryson Dechambeau.

Călin susține că dacă cineva joacă golf doar ca hobby, sportul nu este unul scump, dar devine scump pentru cel care țintește să devină profesionist, iar  părinții lui investesc în el pentru a-l ajuta ca visele să devină realitate. Astfel, doar echipamemtul folosit acum de tânărul jucător clujean, cu crose cu tot, se ridică la circa 5.000 de euro.

Deși are are doar 12 ani, deja își face planuri de viitori, cum să joace golf la profesioniști, pas care presupune să plece din România după ce împlinește 18 ani.

Terenul spectaculos de la Sânpaul

Călin joacă cel mai mult pe terenul de la Transilvania Golf Club din comuna clujeană Sânpaul, care se întinde pe aproape 60 de hectare, și care are 10 găuri, înființat în 2011.

Proprietarul terenului, Octavian ”Tavi” Damian, a investit aici cam 3 milioane de euro, realizând unul dintre cele mai spectaculoase terenuri din țară.

Acesta respiră golf prin toți porii și, la cei 60 de ani depășiți, recunoaște că este iremediabil îndrăgostit de sportul pe care îl practică de 18 ani, din 2006, și pe care îl asociază, deseori, cu situații care se pot întâmpla în viață.

Pentru Tavi Damian, golful se reduce, simplu, la a introduce mingea în gaură din cât mai puține lovituri, iar pentru asta un jucător trebuie să respecte trei reguli de bază: ”joacă terenul așa cum îl găsești, joacă mingea așa cum stă și joacă correct”.

”O rundă de 18 găuri este ca o viață, ai suișuri și coborâșuri, bune și rele și trebuie să le faci față. Dacă în viață iei o decizie greșită, a doua zi nu mai poți reveni și va trebui să te descurci cu ea. Așa e și la golf, dacă ai dat o minge greșită nu mai poți să revii, nu ai cum. Terenul nostru are și porțiuni de deal și vale, la fel ca în viață, cobori și urci.

Sport asemănător vieții

Nu există alt sport mai asemănător cu viața însăși. Ar fi bine să ai noroc la lovituri, dar, în general, îți faci norocul cu mâna ta, la fel ca în viață.

Norocul nu îți pune mingea pe mijloc, dar cum rulează mingea depinde de tine, nu poți trișa.

Tot ca în viață, trebuie să îți placă ceea ce faci. În golf, singura problemă a ta ești tu, ca jucător.Și tot ca în viață, înveți din prorpiile greșeli anterioare, nu ale altora”, filosofează Damian.

Jocul l-a prins pentru că altfel nu ar fi băgat bani într-un teren de golf, deși acest lucru presupune o activitate continuă.

Pentru proprietarul terenului din Sânpaul, golful nu este un sport pentru elite, așa cum ar părea la prima vedere, în condițiile în care este al doilea cel mai popular sport din lume, după baschet, ca număr de practicanți.

Cât e tariful anual

Potrivit acestuia, nu este nici măcar un sport scump, fiind sporturi mult mai scumpe, cum sunt tenisul, schiul sau cele cu motor.

”La noi la club, ca să să joci tot anul tariful este de 600 de euro, iar copiii până în 16 ani au intrare gratuită. Trebuie să te apuci de golf de la 6-8 ani, ca să poți face performanță până la 16 ani.

Echipamentul costă în jur de 3000 de euro, cu crose și haine, fiind nevoie de pantofi speciali, cu crampoane mai mici, să nu aluneci în momentul în care faci rotirea pentru lovirea mingii”, a explicat Tavi Damian.

Acesta a adăugat că golful oferă și o companie bună, existând o politețe obligatorie între jucători, te bucuri de o lovitură bună a adversarului, dar este nevoie și de simțul umorului pentru a depăși momentele de frustrare când nu îți iese o lovitură.

”Ca să joci golf nu trebuie să fii atletic, nu trebuie să alergi, trebuie doar să dai dovadă de perseverență, să fii civilizat. Ai nevoie de creativitate, mai ales când joci pe un teren atipic, trebuie să calculezi distanțele.

Joci 4-5 ore în diverse condiții, poate să fie cald, să plouă sau să bată vântul, obosești, nu poți să cedezi la prima lovitură greșită.

Îți trebuie creier, nu mușchii fac diferența. În plus, golful îți asigură mișcare, faci 10-12 km pe jos la o rundă de 18 găuri”, a mai adăugat Tavi Damian.

Jucătorul său favorit este Bobby Jones, un jucător american care a rămas amator toată viața.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC Cluj 2024. 35 de absolvenți de liceu NU s-au prezentat la prima probă scrisă

Publicat

De

35 de absolvenți de liceu din Cluj nu s-au prezentat la prima probă scrisă

Absolvenții claselor a XII-a au susținut luni, 1 iulie, prima probă scrisă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.

Este vorba de proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 4.400 de candidați.

BAC Cluj 2024. 35 de absolvenți de liceu NU s-au prezentat la prima probă scrisă

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, au debutat azi, 1 iulie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română, proba E.a), în 17 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj.

La prima probă scrisă au fost prezenți 4.411 candidați, iar 35 de candidați nu s-au mai prezentat la examen.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Ce examene urmează

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la Limba și literatura română – proba E.a) au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, astăzi, 1 iulie 2024, la ora 15:00.

Citește și: UPDATE LIVE VIDEO. Rezolvarea subiectelor la proba scrisă de Limba și Literatura Română la Bacalaureat. BAREMELE de corectare

Marți, 2 iulie 2024 va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului–proba E.c), iar joi, 4 iulie 2024, este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării–proba E.d).

Vineri, 5 iulie 2024 va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă–proba E.b).

Când se depun contestațiile

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi.

Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Informații utilie cu privire la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024 sunt disponibile, accesând următorul link. https://www.isjcj.ro/bacalaureat-2024/
Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2023_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Două trenuri de călători de pe ruta Cluj-București și retur, OPRITE din cauza unui ACCIDENT

Publicat

De

Două trenuri de călători oprite în stații

Două trenuri de călători care fac legătura între Cluj și București au fost oprite din circuație din cauza unui deranjament la sistemul de alimentare cu energie electrică

Potrrivit CFR SA, circulația feroviară este oprită temporar între stațiile Apața și Augustin.

Două trenuri de călători de pe ruta Cluj-București și retur, OPRITE din cauza unui ACCIDENT

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că traficul feroviar este oprit la această oră între stațiile Apața și Augustin, unde se intervine cu drezina pantograf pentru remedierea unui deranjament la sistemul de alimentare cu energie electrică.

Acesta a fost provocat de o autobasculantă care circula în zona șantierului de lucrări, deschis pe firul I.

Stâlp lovit de o autobasculantă

Din primele informații transmise de la fața locului, de către personalul feroviar al SRCF Brașov, o autobasculantă, care aparține contructorului ce desfășoară lucrări de reabilitare pe firul I, a lovit un stâlp de susținere și a avariat inclusiv componentele sistemului de alimentare cu energie electrică a liniei de contact de pe firul II.

Se intervine pentru reparații

Personalul de specialitate al Regionalei CF Brașov se află la față locului și intervine cu drezina pantograf pentru reparații, înlocuire componente avariate și remedierea deranjamentului, iar timpul estimat pentru finalizarea operațiunilor și repunerea sub tensiune a liniei de contact de pe firul II (firul I fiind închis pentru lucrări de reabilitare) este de circa 2 ore.

Până la finalizarea intervențiilor și retragerea drezinei pantograf din linie curentă, următoarele 3 trenuri de călători IR 1734 (Cluj Napoca – București Nord), IC 531 (București Nord – Cluj Napoca) și R 3503 (Brașov – Mediaș) sunt oprite temporar în stațiile Racoș, respectiv Feldioara.

În circulație la această oră, dar cu estimare staționare temporară până la finalizarea lucrărilor de intervenție, sunt și trenurile R 3533 (Brașov – Mediaș) și R 3536 (Mediaș – Brașov).

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesaj RO ALERT pentru mai multe localități din județul Cluj. Ploi și VIJELII

Publicat

De

Mesaj RO ALERT la cluj

Un mesaj RO ALERT de vreme severă imediată a fost transmis către locuitorii mai multor localități din județul Cluj.

Acesta este valabil luni, până în jurul orei 17.30.

Mesaj RO ALERT pentru mai multe localități din județul Cluj. Ploi și VIJELII

Sunt așteptate averse torențiale care vor acumula 25 – 40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină).

Acesta este valabil în zona Bonțida, Mociu, Mintiu Gherlii, Unguraș, Sic, Căianu, Fizeșu Gherlii, Cătina, Țaga, Sânmărtin, Geaca, Pălatca și Buza.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax