Connect with us

EVENIMENT

Alexandru Cordoș lansează un PACT între partide pentru dezvoltarea județului Cluj

Publicat


alexandru cordos

Alexandru Cordoș, candidatul PSD la președinția CJ Cluj, lansează un PACT între partide pentru dezvoltarea județului Cluj.

Domnule Alexandru Cordoș, aveți o experiență vastă în administrația publică locală și în administrație privată: ați fost consilier local PSD în Cluj-Napoca, ați fost consilier județean, sunteți cadru universitar. Ce credeți că lipsește în acest moment județului Cluj pentru a se dezvolta la capacitate maximă?

Alexandru Cordoș lansează un PACT între partide pentru dezvoltarea județului Cluj

De câțiva ani stăm pe loc, nu mai avem proiecte de anvergură. Nouă în primul rând ne lipsește proiectul, și apoi vorbim de resurse și altele: nu avem în acest moment o idee în jurul căreia să ne adunăm toți, de la toate partidele, și să luptăm să o materializăm.

Vrem să punem bazele unui pact între partide pentru dezvoltarea județului Cluj pe principii solide. Nu spunem că nu s-a făcut nimic, nici nu arătăm cu degetul spre nerealizări (care, din păcate, sunt multe), ci vrem să gândim constructiv: haideți să ne unim forțele și să dezvoltăm județul Cluj! După alegeri, mă ofer să redactez acest pact și să îl transmit și celorlalți lideri județeni de la toate partidele care vor avea reprezentanți în Consiliul Județean!

Am auzit în ultima vreme despre strategia de dezvoltare locală pe care candidații PSD pentru Consiliul Județean o propun pentru județul Cluj.

Într-adevăr, împreună cu colegii mei am gândit o strategie de dezvoltare a economiei locale a județului, plecând de la susținerea producătorilor locali.

„Vrem să creștem producția internă prin dezvoltarea capacităților de procesare a materiei prime românești”

Fac aici o paranteză și vă spun că actualul guvern condus de Marcel Ciolacu – liderul PSD, a făcut deja pași importați pentru dezvoltarea comunităților rurale, prin creșterea gradului de industrializare a agriculturii, prin susținerea înființării și modernizării unităților de procesare în domenii deficitare, prin modernizarea și extinderea rețelei de irigații, alături de subvenționarea cu 50% a energiei pentru irigații.

De asemenea, a susținut fermierii români în discuțiile privitoare la modificarea regulamentelor Comisiei Europene astfel încât să nu mai existe diferențe mari între subvențiile acordate fermierilor români și cele acordate fermierilor din alte state membre ale Uniunii. Știm că există această problemă și domnul Vasile Dîncu, cel care va fi ambasadorul nostru la Bruxelles, ne-a promis că va milita în continuare pentru egalizarea subvențiilor.

Vrem să creștem producția internă prin dezvoltarea capacităților de procesare a materiei prime românești.

Dar revenind la producătorii locali: noi vrem să dăm posibilitatea fermierilor să producă hrană mai sănătoasă și mai ieftină pentru români și să fie mai competitivi pe piața europeană. Produs în România și Cumpără românește sunt două proiecte inițiate la nivel național, care înseamnă noi locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea nivelului de trai al tuturor românilor. Încurajarea producătorilor locali este esențială pentru dezvoltarea economică durabilă, creșterea autonomiei alimentare și promovarea sustenabilității. În județul Cluj, inițiativele de sprijinire a producătorilor locali pot aduce beneficii economice, sociale și de mediu.

„Trebuie să reînviem tradiția piețelor și a târgurilor”

Ne puteți spune câteva puncte cheie ale acestei strategii, domnule Alexandru Cordoș?

Aș începe cu susținerea lanțurilor scurte de aprovizionare: în primul rând avem nevoie să încurajăm formarea de cooperative sau asociații de producători care să faciliteze distribuția produselor locale. Trebuie să încheiem parteneriate cu retailerii locali, adică parteneriate între producători locali și magazine de cartier, restaurante și alte afaceri care pot vinde sau utiliza produsele lor.

Trebuie să reînviem tradiția piețelor și a târgurilor, mai ales în sate, ceea ce presupune organizarea și promovarea piețelor săptămânale sau lunare unde producătorii locali își pot vinde produsele direct consumatorilor. Putem crea mai multe evenimente tematice, inclusiv în mediul rural, cum ar fi festivaluri ale recoltei sau târguri de Crăciun, care să pună în evidență produsele locale.

De asemenea, trebuie să ne adaptăm tendinței generale de digitalizare: și piețele de desfacere sunt digitale, tot mai mult; astfel că avem nevoie de dezvoltarea unor platforme online unde producătorii locali își pot vinde produsele direct consumatorilor. Putem să susținem și campanii de publicitate prin intermediul rețelelor de socializare, pentru a promova produsele și poveștile producătorilor locali, ajutându-i să ajungă la un public mai larg.

Tot o piața importantă de desfacere este și cea creată prin participarea la achiziții publice locale: se pot implementa politici care să prioritizeze achiziția de produse locale pentru instituțiile publice, cum ar fi școlile, spitalele și administrațiile locale.

„Vom încuraja producătorii să adopte practici agricole ecologice și sustenabile”

Apoi, trebuie să folosim instrumente specifice marketingului: să creăm o identitate puternică a produselor locale din județul Cluj să avem un brand local; pentru asta, ar trebui să avem un sistem de certificare și etichetare pentru produsele locale pentru a garanta calitatea și autenticitatea lor.

Ce garanții avem că aceste produse locale sunt de calitate?

Păi în paralel, vom încuraja producătorii să adopte practici agricole ecologice și sustenabile prin oferirea de suport financiar și tehnic. Și, așa cum vă spuneam, noi am început deja să investim, de la nivel național, în  infrastructura necesară pentru agricultură sustenabilă, cum ar fi sisteme de irigații eficiente și acces la echipamente agricole moderne. Pentru că o altă componentă a strategiei este creșterea gradului de acces la finanțări nerambursabile, prin oferirea de suport tehnic: în fiecare UAT ar trebui să existe un birou de consultanță pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene.

Am propus înființarea unui departament pentru producătorii locali, la nivel de Consiliu Județean, unde fermierii pot primi sprijin pentru marketing, pentru management financiar sau pentru tehnici de producție durabile.

„Județul este confiscat de interese și orgolii politice”

Credeți că avem un public suficient de bine educat pentru consumul acestor produse?

Da, dar este loc și de mai bine. De aceea – o altă componentă a strategiei noastre este legată de lansarea de campanii de promovare a beneficiilor cumpărării produselor locale, subliniind aspectele de sănătate, calitate și sustenabilitate și de implementarea unor programe educative în școli pentru a crește conștientizarea tinerilor cu privire la importanța consumului de produse locale și sezoniere.

Putem să ne folosim și de turismul rural pentru promovarea acestor produse: să sprijinim fermierii locali în dezvoltarea de activități de agroturism, care pot include vizite la ferme, degustări de produse locale și experiențe de cazare rurală. Putem să organizăm iarăși tururi gastronomice care să includă vizite la producătorii locali și degustări de produse tradiționale.

A rămas mai puțin de o săptămână din campania electorală. Ce la transmiteți alegătorilor?

Să vină alături de noi ca să redăm Clujul oamenilor!

Acum, județul este confiscat de interese și orgolii politice. Oameni buni, este timpul să îndrăznim să vrem mai mult! Votați echipa PSD pentru Consiliul Județean și ajutați-ne să semnăm pactul pentru Clujul nostru!

CMF:21240002



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

AUR va participa la consultările inițiate de premierul Ciolacu privind data alegerilor prezidențiale

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va participa luni, 1 iulie, de la ora 11:00, la consultările anunțate de premierul Marcel Ciolacu cu privire la data alegerilor prezidențiale din acest an.

Delegația AUR va fi compusă din președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, și prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

AUR condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum și iresponsabilitatea coaliției PSD-PNL în privința modului deficitar în care cele două partide conduc țara și au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidențiale.

 

Citește mai departe

POLITICA

Cum se vor finanța apartamentele din Planul Simion și cine plătește terenul. Toate detaliile planului propus de liderul AUR

Publicat

Președintele AUR, George Simion, candidatul partidului la funcția de Președinte al României, și-a prezentat joi seara planul pentru alegerile prezidențiale din acest an.

În cadrul prezentării sale, George Simion a declarat că, în cadrul „Planului Simion”, își propune să construiască anual 100.000 de case la un preț începând de la 35.000 de euro.

De unde vor fi bani?

Un astfel de program nu costă pe atât de mult pe cât consideră oamenii. 50 de miliarde de euro este valoarea totală pentru a construi 1 milion de locuințe. Însă, în realitate, pentru că proiectul se desfășoară pe 10 ani, nevoia de finanțare este de doar 20 de miliarde de euro, pentru că ulterior locuințele se vând. Cu doar 20 de miliarde de euro facem o economie reală, iar valoarea activelor create va depăși la final 75 de miliarde de euro.

Cine plătește terenul?

Statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program.

Planul Simion își propune să construiască 1 milion de locuințe la un preț începând de la 35.000 de euro. Or să vă spună că nu se poate construi la acest preț. În condițiile în care terenul este asigurat de stat și infrastructura este asigurată de stat, nu există absolut niciun motiv ca antreprenorii din România să nu iasă cu profit atunci când vor vinde produse la 35.000 de euro.

Întrebați orice antreprenor: astăzi, noi plătim specula pe terenuri, birocrația și șpăgile care se dau în primării și plătim ratele bancare, nu doar pe cele pe care noi le avem când achiziționăm acele locuințe, ci și ratele bancare ale investitorului, care este blocat 4 – 5 ani. De aceea plătim de 2 ori mai mult. Fiecare român în acest fel, zidar, dulgher, va avea dreptul să își cumpere o locuință la un preț corect”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prânz de iunie la Mărgău. Vizitatorii vor închega lapte după metodă tradițională și vor face caș proaspăt

Publicat

De

Clubul Gastronomic Transilvan Cluj-Napoca organizează, duminică, un prânz de iunie în comuna clujeană Mărgău, la numărul 122, începând cu ora 12.

”Episodul al doilea al prânzurilor de vară are ca element principal povestea laptelui. Duminică, 30 iunie, o să vorbim despre lapte, despre oierit, meseriile conexe, dar și despre drumul laptelui de pe pajiște până în dieta noastră zilnică.

Fie că vorbim de lapte crud sau pasteurizat, de iaurt, caș proaspăt, jintiță sau brânză maturată, laptele este omniprezent în viața noastră, așa că, noi, Clubul Gastronomic Transilvan, ne-am gândit că ar fi bine să aflăm cât mai multe despre acest drum.

Pentru a avea o imagine cât mai completă, dar și un exemplu de agricultură integrată și bune practici, am apelat la vecinul nostru, Florin Panea, fermier la a nu-știu-câta generație.

Florin este un bun păstrător al tradițiilor legate de meseria de oier care, pe lângă toate acestea, a înțeles importanța sustenabilității și de aceea ferma lui este una certificată ecologic.

Pentru că o vizită la stână, în plin sezon, poate fi o activitate cu un anumit factor de risc, ne-am hotărât să aducem stâna la noi în curte.

Așa că, Florin o să ne aducă câteva mioare, o să închegăm lapte după metodă tradițională și o să facem caș proaspăt. Apoi, spre după amiază, după prima tură de potol, scoatem pastrama de oaie și facem și un balmoș moțesc”, arată organizatorii.

Programul evenimentului

12:00 – 12:30 – Primirea oaspeților (Mărgău nr. 122)
începând cu ora 12:30 – Servirea preparatelor reci
începând cu ora 13:30 – Demonstrații de închegare a laptelui și degustare caș
începând cu ora 15:30 – Servirea preparatelor calde
începând cu ora 17 – Servirea desertului

Prețul unui bilet este 116 lei pentru adulți și 58 de lei pentru copii.

Minorii sub 10 ani au acces gratuit.

Bilete se pot cumpăra AICI.

Comuna Mărgău se află la 70 de km de Cluj-Napoca.

Sursa foto: Laura Bâlc

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un șofer cu alcoolemie mare a intrat cu mașina într-o pasarelă de beton din Cluj-Napoca

Publicat

accident

Un alt accident rutier s-a produs, sâmbătă seara, în jurul orei 19.30, pe strada Transilvaniei, din municipiul Cluj-Napoca, din primele cercetări reieșind că un șofer de 54 de ani, din comuna Cămărașu ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând cu autoturismul într-o pasarelă de beton.

”Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 1,14 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A rezultat rănirea conducătorului auto care a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital”, au arătat polițiștii.

Conform primei evaluări acesta prezenta afecțiuni ușoare.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit accidentul rutier petrecut pe strada Transilvaniei cu o autospecială cu modul de descarcerare, motocicleta SMURD și un echipaj al serviciului de ambulanță județean.

Aceștia au găsit un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile.

 

accident

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax