Connect with us

EVENIMENT

Planul lui Alexandru Cordoș, candidat PSD pentru președinția CJ Cluj, pentru a susține sănătatea în mediul rural

Publicat


Cordoș

Planul consilierului județean PSD, Alexandru Cordoș, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj pentru a susține sănătatea în mediul rural: cabinete cu medici de familie în fiecare UAT, locuințe pentru personalul din servicii publice, centre de zi pentru vârstnici, îngrijire la domiciliu și un centru județean de îngrijiri paliative.

Servicii medicale de calitate

Rep: Domnule Alexandru Cordoș, după cum am văzut de pe rețelele de socializare, ați mers mult în județ în ultimele luni. Sunteți candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Cluj. Au vreo șansă locuitorii din rural la servicii medicale de calitate?

A.C: În paralel cu depopularea satelor, constatăm într-adevăr o îmbătrânire a populației, iar dacă nu acționăm din timp vom ajunge să avem probleme mari legate de acest subiect. Bătrânii vor fi singuri la sate, copii fiind plecați la muncă în orașe sau în străinătate.

Trebuie să întărim infrastructura medicală din mediul rural!

Asta înseamnă în primul rând să avem spații destinate cabinetelor medicale, cu dotările aferente. De la Consiliul Județean, putem să ghidăm primarii din comune să acceseze fonduri europene pentru construirea și/sau dotarea unor astfel de spații; bani sunt, trebuie doar accesați!

În al doilea rând, trebuie să avem cadre medicale care să fie dispuse să meargă să lucreze în mediul rural – și aici mă refer la medicii de familie și apoi la personalul auxiliar.

De la nivel de județ, noi am gândit un program de locuire: adică să avem în fiecare UAT o serie de spații locative care să poată fi acordate personalului specializat din serviciile publice, cu o chirie modică (de ex. cadrelor din învățământ, cadrelor medicale, polițiștilor), scutindu-i de navetă și încurajându-i astfel să ocupe un post la sat. Astfel, putem să oferim zilnic servicii medicale.

Nu îi poți spune omului ˝astăzi nu ai voie să te îmbolnăvești, că doctorul mai are program abia peste două zile˝. Asta este o altă problemă importantă pe care trebuie să o rezolvăm!

Avem iarăși o discuție legată de farmacii – ar trebui să existe minimum câte o farmacie în fiecare comună!

De la nivel județean vom sprijini fiecare primărie să atragă lanțuri de farmacii mai aproape de locuitorii fiecărei comunități.

Bătrâni salvați

Rep: Cum salvăm bătrânii de la sate de la nefericire?

A.C: Asta e o întrebare foarte grea! Sociologic vorbind, în momentul în care a început migrația tinerilor spre oraș, a început să se distrugă încet și familia; avem mulți oameni peste 65 de ani care au copiii plecați și ei sunt singuri – mulți și văduvi. Poate că mai au rude rămase în sat, dar puține.

Bătrânii suferă cel mai mult de singurătate, și asta ajunge să îi afecteze și fizic. Trebuie cumva să le redăm sentimentul de utilitate: mulți cred că dacă au ajuns neputincioși, nu mai trebuiesc nimănui și nu mai au motivația nici să meargă la medic din timp, nici să își ia medicamentele și așa mai departe.

Centre de zi

Cunoscând această realitate dură, noi ne-am gândit că ar ajuta mult la ameliorarea situației dacă ar exista centre de zi în fiecare comună, unde oamenii să meargă și să poată face tot felul de activități, să găsească pe cineva cu care să povestească și care să îi asculte, să îi îndrume spre medici dacă au probleme, să îi ajute să ia legătura cu nepoții sau copiii, prin medii care suportă și apeluri video, să participe la spectacole, să se bucure cum se cuvine de bătrânețe.

Cu alte cuvinte – să aibă din nou viață socială și să se simtă utili.

Sunt uimit de fiecare dată când merg la târgurile săptămânale din sate: este o efervescență de nedescris, este un eveniment care scoate satul din rutină; au n-au treabă în mod special, bătrânii își pun haine de sărbătoare, ies din casă și merg să vadă ce mai e prin târg, se mai întâlnesc cu câte un vecin, un prieten, mai vorbesc de vreme, de vremuri…

Noi am putea să le punem la dispoziție un spațiu permanent unde să poată merge, atunci când simt nevoia.

Compartimente asistență socială

Rep: Și cu cei care sunt grav bolnavi și nu au cine să îi îngrijească, ce facem?

A.C: Ne-am gândit și la ei. La nivel de comune, avem compartimentele de asistență socială – care este obligatoriu să fie înființate în fiecare UAT, chiar dacă în acest moment nu există încă peste tot.

De la județ, putem să stabilim un interval de timp în care toți primarii să înființeze acest compartiment la nivel local.

În cadrul acestor compartimente, pot funcționa mai multe servicii de asistență socială, printre care și cel de îngrijire la domiciliu. Pentru persoanele care nu au ajuns într-o stare avansată a bolilor, astfel încât să aibă nevoie de însoțitor permanent, îngrijirea la domiciliu este mană cerească.

Personalul plătit de primărie – îngrijitorul la domiciliu – merge acasă la persoana în cauză, cu o frecvență prestabilită – și zilnic daca e nevoie, îi duce medicamente, îi cumpără de mâncare, îl ajută cu treburile gospodărești, mai stă de vorbă…

Pe de altă parte, avem persoanele care au nevoie de asistență medicală permanentă sau cel puțin de un însoțitor permanent. În acest caz, planul nostru este să construim un centru de îngrijiri paliative în zona Turda, care să preia pacienți din tot județul.

CMF: 21240002Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. România „a luat bătaie” de la Belgia, scor 2-0, la EURO 2024

Publicat

Naționala de fotbal a României a pierdut meciul cu Belgia, jucat sâmbătă seară la Köln. Adversarii au învins cu scorul de 2-0.

„Tricolorii” au fost învinși de „diavolii roșii”, în cel de-al doilea meci din Campionatul European de Fotbal 2024. Belgia a câștigat meciul, scor 2-0. România rămâne cu 3 puncte în grupă și încă are șanse la calificarea în optimi.

România „a luat bătaie” de la Belgia, scor 2-0, la EURO 2024

Cele două goluri ale Belgiei au fost marcate de Youri Tielmans (minutul 2) și de Kevin De Debruyne (minutul 80).

România a întâlnit sâmbătă seară, de la ora 22, cea mai puternică formație a grupei, Belgia, locul 3 în clasamentul FIFA. Selecționata Belgiei a pierdut în primul meci cu Slovacia, 0-1, însă datorită victoriei obținute împotriva României încă mai are o șansă la calificare.

Mii de români, alături de echipă

Sute de mii de suporteri români au trăit emoția meciului, fie din tribune, fie de la distanță, în fața micilor (sau marilor) ecrane. Înaintea meciului, galeria României a făcut atmosferă în fața Domului din Köln, strigând, sărind și cântând pentru echipa națională. „O mare galbenă” a luat cu asalt tribunele stadionului.

În țară, suporterii s-au strâns pe terasele barurilor pentru a vedea meciul.

La Cluj-Napoca, microbuștii și-au dat întâlnire în Piața Unirii, unde în cadrul TIFF, meciul a fost proiectat pe un ecran de mari dimensiuni. Mii de persoane au vizionat meciul în centrul Clujului.

 Jucăm calificarea în meciul cu Slovacia

„Tricolorii” au revenit pe teren după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Luni seară, echipa României a reuşit o victorie istorică, la 24 de ani de la precedenta, deşi porneau cu şansa a doua în acest meci.

România va juca următorul meci cu Slovacia, pe 26 iunie, la Frankfurt.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Trofeul Transilvania al TIFF, câștigat de filmul indian ”Fetele vor fi fete”. Cât e valoarea premiului

Publicat

De

transilvania

Trofeul Transilvania al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a fost câștigat de filmul indian ”Fetele vor fi feet”, decizia fiind anunțată, sâmbătă seară, la gala de premiere desfășurată la Teatrul Național.

Filmul a fost regizat de Shuci Talali, premiul fiind în valoare de 10.000 de euro.

Regizoarea a transmis un mesaj video și a spus că este foarte fericită și onorată pentru că a primit marele premiu al TIFF.

Premiu de excelență pentru Catrinel Dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit Premiul de Excelență al TIFF, aceasta mulțumindu-i lui Tudor Giurgiu care a adus-o la Cluj-Napoca, oraș unde a jucat cu ani în urmă și de care îi era un dor infinit, dar și publicului.

”Mulțumesc Doamne că m-ai sărutat pe frunte deși nu meritam”, a spus Catrinel Dumitrescu.

Alte premii

Premiul juriului ecumenic: Frate de-o vară (r. Joren Molter)

Premiul pentru cel mai popular film românesc de la TIFF: Moromeții 3 (r. Stere Gulea)

Transilvania

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: Flori, fete și băieți (r. Simona Borcea)

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru lungmetraj: Clasat (r. George Ve Ganaeaard și Horia Cucută

Premiul Publicului: Frate de-o vară (r. Joren Molter)

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Hassan Pourshirazi din Iran pentru rolul din filmul Bătrânul burlac

Premiul special al juriului: Fata neclintită (r. Vinothraj Palani)

Premiul pentru cea mai bună regie: Sebastian Quebrada pentru filmul Celălalt fiu

 

Decorație pentru Tudor Giurgiu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, i-a înmânat președintelui TIFF, Tudor Giurgiu, decorația din partea președintelui Klaus Iohannis ”Ordinul cultural în grad de cavaler – pentru artele spectacolului”.

”Decorația a fost conferită pentru contribuția adusă la promovarea culturii noastre naționale, ca moștenire comună a umanității”, spus Turcan.

Tudor Giurgiu a mulțumit pentru decorație și a declarat că este onorat, precizând că dacă ar putea să împartă distincția ar face-o cu toți colegii de la TIFF, dar și celor cu care colaborează la realizarea unor filme.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mii de clujeni „în galben”, în Piața Unirii, la meciul România-Belgia

Publicat

Mii de clujeni s-au strâns sâmbătă seară în Piața Unirii să vizioneze împreună meciul România-Belgia de la EURO 2024.

Mii de clujenii s-au adunat sâmbătă seară în Piața Unirii să vadă meciul România-Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF. Acesta este difuzat sâmbătă, începând cu ora 22:00, intrarea fiind liberă.

Clujenii poartă tricouri galbene și au adus drapeluri și fulare cu culorile roșu, galben și albastru. Organizatorii au pus la dispoziție 2.000 de scaune, însă mulți dintre spectatori stau în picioare sau pe jos. Clujenii au intonat de la distanță imnul național, la unison cu jucătorii.

România joacă astăzi al doilea meci din grupele turneului final al Euro 2024, cel împortiva Belgiei, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Publicația belgiană de sport Walfoot a scris ulterior că „au jucat un meci perfect, și-au anihilat complet adversarul. Presiunea pe băieții noștri e deja la maximum”.

Mii de suporteri, pe stadionul din Köln

Mii de suporteri români se află în tribunele stadionului din Köln, unde „tricolorii” au întâlnit naționala Belgiei de la ora 22. Înaintea meciului, ei „au făcut spectacol” pe platoul din fața Domului. Printre ei se numără și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Oferta educațională a UMFIH Cluj-Napoca, prezentată în SUA de rectorul Dana Buzoianu

Publicat

Oferta educațională diversă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a fost prezentată de rectorul Dana Buzoianu în SUA, la Miami.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Dana Buzoianu, a participat săptămâna aceasta la o delegație oficială în Statele Unite, organizată de Ambasada SUA și AMCham US.

Întâlnire cu diaspora românească din Miami

Prima zi a delegației a început la Miami, cu o întâlnire cu diaspora românească, unde rectorul a prezentat oferta educațională a universității și a răspuns întrebărilor potențialilor candidați.

„Prima zi a delegatiei in SUA a debutat la Miami cu întâlnirea cu diaspora românească, unde am prezentat oferta educațională a Universității noastre și am răspuns întrebărilor potențialilor candidați.

Mulțumim părintelui Florin Mihalache pentru organizarea evenimentului și pentru căldura cu care ne -a primit. Am fost onorată să văd că universitatea noastră și realizările ei sunt cunoscute și în comunitatea românească din Miami, iar școala medicală clujeană este apreciată pentru felul în care are grijă de pacienți, părinți sau rude ale românilor din Miami. Recunoștință peste mări și țări, a fost foarte impresionant pentru mine și colegii mei care mă însoțesc, prof. Sorin Man și prof dr. Olga Orășan”, a transmis rectorul Universității.

Vizită la o companie de top

Delegația a continuat cu o vizită la DemeTech, lider mondial în producția de fire de sutură chirurgicală și principal furnizor american de materiale de protecție în perioada pandemiei.

Delegația a fost impresionată de managementul eficient și calitatea primordială a companiei.

Tehnologie de ultimă generație

Ultima oprire a fost la spitalul Baptist Health South Florida din Miami, unde delegația a fost primită de conducerea spitalului și a vizitat un centru de simulare în chirurgia robotică.

„Am avut apoi oportunitatea de a vizita spitalul Baptist Health South Florida din Miami si de a fi primiți de conducerea spitalului care ne -a prezentat funcționarea acestei instituții medicale de elită din Florida. Am văzut un centru de simulare în chirurgia robotică excelent dotat și ne-am bucurat ca am reușit și la UMF Cluj să dotăm centrul nostru de simulare cu un simulator pentru operațiile robotice Da Vinci.
În acest domeniu, am avut onoarea să discutăm cu profesori americani americani care performeaza in domeniul roboticii chirurgicale. Performanta si profesionalismul acestora, ne -a impresionat in mod deosebit, echipe cu peste 5000 de operații robotice, care practică medicina viitorului”, a mai transmis Dana Buzoianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax