Connect with us

EVENIMENT

Planul lui Alexandru Cordoș, candidat PSD pentru președinția CJ Cluj, pentru a susține sănătatea în mediul rural

Publicat


Cordoș

Planul consilierului județean PSD, Alexandru Cordoș, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj pentru a susține sănătatea în mediul rural: cabinete cu medici de familie în fiecare UAT, locuințe pentru personalul din servicii publice, centre de zi pentru vârstnici, îngrijire la domiciliu și un centru județean de îngrijiri paliative.

Servicii medicale de calitate

Rep: Domnule Alexandru Cordoș, după cum am văzut de pe rețelele de socializare, ați mers mult în județ în ultimele luni. Sunteți candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Cluj. Au vreo șansă locuitorii din rural la servicii medicale de calitate?

A.C: În paralel cu depopularea satelor, constatăm într-adevăr o îmbătrânire a populației, iar dacă nu acționăm din timp vom ajunge să avem probleme mari legate de acest subiect. Bătrânii vor fi singuri la sate, copii fiind plecați la muncă în orașe sau în străinătate.

Trebuie să întărim infrastructura medicală din mediul rural!

Asta înseamnă în primul rând să avem spații destinate cabinetelor medicale, cu dotările aferente. De la Consiliul Județean, putem să ghidăm primarii din comune să acceseze fonduri europene pentru construirea și/sau dotarea unor astfel de spații; bani sunt, trebuie doar accesați!

În al doilea rând, trebuie să avem cadre medicale care să fie dispuse să meargă să lucreze în mediul rural – și aici mă refer la medicii de familie și apoi la personalul auxiliar.

De la nivel de județ, noi am gândit un program de locuire: adică să avem în fiecare UAT o serie de spații locative care să poată fi acordate personalului specializat din serviciile publice, cu o chirie modică (de ex. cadrelor din învățământ, cadrelor medicale, polițiștilor), scutindu-i de navetă și încurajându-i astfel să ocupe un post la sat. Astfel, putem să oferim zilnic servicii medicale.

Nu îi poți spune omului ˝astăzi nu ai voie să te îmbolnăvești, că doctorul mai are program abia peste două zile˝. Asta este o altă problemă importantă pe care trebuie să o rezolvăm!

Avem iarăși o discuție legată de farmacii – ar trebui să existe minimum câte o farmacie în fiecare comună!

De la nivel județean vom sprijini fiecare primărie să atragă lanțuri de farmacii mai aproape de locuitorii fiecărei comunități.

Bătrâni salvați

Rep: Cum salvăm bătrânii de la sate de la nefericire?

A.C: Asta e o întrebare foarte grea! Sociologic vorbind, în momentul în care a început migrația tinerilor spre oraș, a început să se distrugă încet și familia; avem mulți oameni peste 65 de ani care au copiii plecați și ei sunt singuri – mulți și văduvi. Poate că mai au rude rămase în sat, dar puține.

Bătrânii suferă cel mai mult de singurătate, și asta ajunge să îi afecteze și fizic. Trebuie cumva să le redăm sentimentul de utilitate: mulți cred că dacă au ajuns neputincioși, nu mai trebuiesc nimănui și nu mai au motivația nici să meargă la medic din timp, nici să își ia medicamentele și așa mai departe.

Centre de zi

Cunoscând această realitate dură, noi ne-am gândit că ar ajuta mult la ameliorarea situației dacă ar exista centre de zi în fiecare comună, unde oamenii să meargă și să poată face tot felul de activități, să găsească pe cineva cu care să povestească și care să îi asculte, să îi îndrume spre medici dacă au probleme, să îi ajute să ia legătura cu nepoții sau copiii, prin medii care suportă și apeluri video, să participe la spectacole, să se bucure cum se cuvine de bătrânețe.

Cu alte cuvinte – să aibă din nou viață socială și să se simtă utili.

Sunt uimit de fiecare dată când merg la târgurile săptămânale din sate: este o efervescență de nedescris, este un eveniment care scoate satul din rutină; au n-au treabă în mod special, bătrânii își pun haine de sărbătoare, ies din casă și merg să vadă ce mai e prin târg, se mai întâlnesc cu câte un vecin, un prieten, mai vorbesc de vreme, de vremuri…

Noi am putea să le punem la dispoziție un spațiu permanent unde să poată merge, atunci când simt nevoia.

Compartimente asistență socială

Rep: Și cu cei care sunt grav bolnavi și nu au cine să îi îngrijească, ce facem?

A.C: Ne-am gândit și la ei. La nivel de comune, avem compartimentele de asistență socială – care este obligatoriu să fie înființate în fiecare UAT, chiar dacă în acest moment nu există încă peste tot.

De la județ, putem să stabilim un interval de timp în care toți primarii să înființeze acest compartiment la nivel local.

În cadrul acestor compartimente, pot funcționa mai multe servicii de asistență socială, printre care și cel de îngrijire la domiciliu. Pentru persoanele care nu au ajuns într-o stare avansată a bolilor, astfel încât să aibă nevoie de însoțitor permanent, îngrijirea la domiciliu este mană cerească.

Personalul plătit de primărie – îngrijitorul la domiciliu – merge acasă la persoana în cauză, cu o frecvență prestabilită – și zilnic daca e nevoie, îi duce medicamente, îi cumpără de mâncare, îl ajută cu treburile gospodărești, mai stă de vorbă…

Pe de altă parte, avem persoanele care au nevoie de asistență medicală permanentă sau cel puțin de un însoțitor permanent. În acest caz, planul nostru este să construim un centru de îngrijiri paliative în zona Turda, care să preia pacienți din tot județul.

CMF: 21240002



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. O autoutilitară a luat FOC pe Observator, în Cluj-Napoca. Șoferii CTP au ajutat la STINGEREA incendiului

Publicat

Explozie la o casă din Fizeșu Gherlii

O autoutilitară a luat foc, în jurul orei 11,20, pe str. Observator din Cluj-Napoca. Mai mulți șoferi CTP au ajutat la stingerea flăcărilor.

E vorba de șoferii autobuzelor 833 /43 P , 941 / linia 35 si 971 / linia 46.

VIDEO. O autoutilitară a luat FOC pe Observator, în Cluj-Napoca. Șoferii CTP au ajutat la STINGEREA incendiului

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Licitația pentru centura metropolitană, gata de relansare. Emil Boc: Și eu sufăr din cauza traficului din oraș

Publicat

De

centura metropolitana milioane

Procedura de achiziție pentru contractul tronsonului 2 de pe centura metropolitană a Clujului este în curs de analiză. Primarul Emil Boc arată că este „o chestiune de zile, dacă nu de ore” până la relansarea licitației.

Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane va fi relansată în curând, a transmis primarul Emil Boc. Procedura anterioară a fost anulată, întrucât singura ofertă, depusă de Asocierea CON-A Operations (lider de asociere), Dimex 2000, Drosroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden, a fost declarată neconformă.

„O chestiune de zile, dacă nu de ore”

Edilul clujean arată că, în următoarele zile, anunțul de licitație va fi publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

„Urmăresc cu strictețe în fiecare secundă, procedura este în validare în SEAP. Astăzi se împlinesc 20 de zile de când ei ar trebui să ne dea răspunsul și să se accepte depunerea de oferte, cel mai probabil 90 de zile va fi stabilit un termen pentru depunerea ofertelor. Este o chestiune de zile, dacă nu de ore, până când această procedură reluată va merge mai departe cu depunerea ofertelor”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Anularea licitației l-a costat electoral pe Emil Boc

Primarul este de părere că „a decontat” electoral eșecul licitației anterioare, anunțul privind anularea procedurii venind în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Am preferat să fiu corect cu clujenii, să fiu transparent, puteam să țin până în 25 iunie procedura și abia apoi să anulez licitația, să nu anunț în plină campanie electorală și știu că acest lucru m-a costat din punct de vedere electoral, dar pot să mă uit în ochii fiecărui clujean și să spun că am făcut ce trebuie”, a mai arătat Boc.

„Și eu sufăr din cauza traficului din Cluj”

Emil Boc a dat asigurări că proiectul centurii metropolitane rămâne un proiect prioritar pentru descongestionarea traficului din municipiu și nu va fi abandonat de administrația locală.

„Știu, că și eu sufăr din cauza traficului din Cluj, știu că doar împreună putem reuși, știu că doar atrăgând acești bani europeni putem să facem ceea ce trebuie și nu am ezitat nicio secundă să las lucrurile să meargă în maniera lor firească”, a conchis primarul.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cu cât se închiriază o garsonieră sau un apartament în Cluj? Chirii ce le depășesc pe cele din Capitală

Publicat

De

blocuri reabilitare termica (3)

Chiriile din Cluj-Napoca rămân în topul celor mai mari din țară. Multe proprietăți se închiriază chiar mai scump ca în București.

Garsonierele și apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, cu prețuri mai mari decât în Capitală, arată o analiză Imobiliare.ro. Este vorba despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor și de 550 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 camere.

Chiriile sunt în creștere

Sumele solicitate la nivel de piață sunt în creștere față de anul trecut în toate centrele regionale majore din România, atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere.

„Există diferențe mari între un oraș sau altul dar și între o zonă sau alta în cadrul aceluiași oraș. Zona, dar și starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă și gradul de utilare și confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea prețului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziționat ca preț, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă ca prețul nu este în piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cartierele unde se pot câștiga cele mai mari sume

Garsonierele din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, în medie cu 350 euro/lună în cazul garsonierelor. Apartamentele cu două camere au prețul mediu 550 euro/lună. Chiriile pentru acestea sunt mai mari decât în Capitală.

Un apartament cu 3 camere însă se închiriază la Cluj-Napoca cu mai ieftin decât o proprietate similară din București.

Cele mai căutate zone din Cluj-Napoca

Zonele Mărăști și Mănăștur se bucură de un interes foarte mare și de un număr considerabil de potențiali chiriași. Chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament în Mărăști este de 550 euro/lună.

În Mănăștur prețurile sunt printre cele mai mici de pe piață, media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună. Doar în cartierul Someșeni apartamentele se închiriază mai ieftin.

Apartamentele cele mai scumpe, la 650 euro/lună

Alte două zone-magnet pentru chiriași sunt Gheorgheni și Zorilor. Apartamentele se închiriază aici la prețuri similare cu cele din Mărăști.

Centrul orașului este și el atractiv, iar avantajul proprietarilor este că în acest caz pot solicita chirii semnificativ mai mari pentru locuințele lor. Apartamentele de aici se închiriază, în medie, cu 650 euro/lună, cel mai mare preț din oraș.

Experții imobiliari arată că cererea pentru apartamentele din Cluj-Napoca va începe să crească semnificativ în scurt timp, odată cu apropierea noului an universitar și întoarcerea studenților la cursuri.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO Director Colegiul Anghel Saligny Cluj, despre cărțile aruncate la gunoi: Sunt casate de 10 ani, reprezintă risc biologic

Publicat

De

Cărâi vechi aruncate școala Cluj

Cărțile aruncate la gunoi la Colegiul Tehnologic Anghel Saligny din Cluj-Napoca sunt casate din anul 2014, uzate și cu acarieni, spune directoarea unității de învățământ, Ana Maria Mateuț.

Chiar dacă imaginea cu cărțile din container a suscitat comentarii aprinse în spațiul public, aceasta spune că nu mai pot fi împrumutate la copii și că prezintă risc biologic.

Director Colegiul Anghel Saligny Cluj, despre cărțile aruncate la gunoi: Sunt casate de 10 ani, reprezintă risc biologic

Colegiul Anghel Saligny din Cluj-Napoca intră în lucrări de renovare prin PNRR, iar toate spațiile au trebuit să fie golite.

Astfel, aproximativ 90 de cărți din cele două biblioteci ale colegiului au fost aruncate și asta pentru că nu mai pot fi împrumutate copiilor, având în vedere că sunt vechi.

„Este un container adus de REMAT, unde au fost aruncate și alte lucruri. Cărțile, în jur de 90, au fost puse peste alte deșeuri de hârtie reciclabilă.

Sunt cărți uzate, casate din anul 2014. Le-am ținut 10 ani, în caz că le vrea cineva. Dar sunt cărți foarte vechi, care conțin acarieni și nu le mai putem împrumuta la copii”, a declarat pentru Cluj24.ro, Ana Maria Mateuț, directoarea colegiului.

Sunt și cărți de specialitate cu limbaj învechit

Printre cărțile cu Povești nemuritoare și cu poezii sunt și cărți de informatică aplicată, din anul 1975 sau de electromecanică, tipărite în anii ’60, cu limbaj învechit.

„Colegii s-au uitat prin ele. Sunt și dicționare vechi, variane de dicționare rusești, nu mai avem ce face cu ele”, a mai precizat directoarea colegiului, care a spus că bibilotecile școlii sunt bine dotate cu cărți noi, inclusiv de poezie.

Mai mulți clujeni au mers azi la colegiu să ia cărți

După ce imagini cu containerul cu cărți au apărut în spațiul public, marți, mai mulți clujeni au mers la Colegiul Anghel Saligny gândindu-se că le pot recupera.

„Au venit azi (marți, n.red.) mulți oameni la poartă. Eu le dau cu mult drag, dar au plecat cu mâna goală”, a mai spus Ana Maria Mateuț.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax