Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj își reia activitatea. Prima cursă comercială după Starea de Urgență

PublicatAeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj și-a reînceput activitatea. Ieri, 18 mai, a avut loc primul zbor după Starea de Urgență. Este vorba de un zbor de ruta București-Cluj-Iași-București.

De la Cluj s-au îmbarcat aproximativ 30 de oameni, fiind extrem de relaxați. Întrebați dacă nu le este frică să zboare în timpul pandemiei, pasagerii au spus că se simt în siguranță și că și-au luat măsuri de protecție.

Astăzi au fost consemnate și primele zboruri internaționale. Este vorba despre curse cu Malmo și Billund.

Directorul  Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo, a declarat că sunt pregătiți pentru reluarea activității dinainte de Starea de Urgență. Acesta speră ca din 29 mai să se reia o mare parte din destinații.

„Pasagerii trebuie să vină la aeroport cu trei ore înainte de zbor. Acestora li se va lua temperatura la intrare. Dacă vor avea o temperatură de peste 37.3 grade nu vor putea intra. Mai mult, oamenii vor fi nevoiți să poarte mască de protecție. Autobuzele care sunt folosite pentru transportul pasagerilor la avioane vor avea capacitatea redusă la 50%”, a consemnat David Ciceo.

Răzvan DAN

vezi şi:

Comisie de anchetă în cazul românilor plecaţi de la Cluj la muncă în Germania!

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

BAC-ul și Evaluarea Națională ar putea fi anulate. Cu ce vor fi înlocuite notele

Publicat

Un deputat al PMP a depus un proiect de lege în Parlament în urma căruia ar putea fi posibilă anularea examenelor și echivalarea acestora după alte criterii. Consiliul Legislativ consideră favorabil proiectul, iar cei care nu au promovat bacalaureatul anul trecut ar urma să îl promoveze acum.

Proiectul de lege vizează echivalarea notelor de la examen cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de examen. Petru Movilă, parlamentar, este inițiatorul acestui proiect care anulează practic examenele.

Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil proiectului de lege, pe 25 mai, deși a precizat în cadrul avizului că „eliminarea unei metode prin care se asigură evaluarea obiectivă a elevilor, prin stabilirea unor subiecte unice la nivel național și a unui barem unic de notare, ar putea ridica probleme și din perspectiva art. 16 alin.(1) din Legea fundamentală, referitor la egalitatea în drepturi a cetățenilor”.

„Totodată, soluțiile legislative propuse nu au în vedere situația absolvenților de liceu din anii anteriori, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, prin luarea în considerare a mediilor obținute la promovarea claselor IX-XII, ar fi înfrântă chiar rațiunea organizării acestui examen, întrucât toți acești absolvenți ar urma să fie promovați”, avertizează Consiliul Legislativ.

Karla Fanea

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 28 mai (pamflet)

Publicat

În 1588, flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare în Marea Britanie. A scăpat-o puțin mai încolo și cum era o singura ancora la toată flota, s-au gândit ca n-or sa mai aibă ce arunca atunci când vor ajunge și-or să depășească insula, așa că s-au întors acasă…

În 1940: Al Doilea Război Mondial: Belgia se predă Germaniei. Mai întâi valonii, normal…

În 1968 a fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național. Asta precis i-a crescut self-esteem-ul…

În 1971 fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte-3″; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian. Mă rog, asta dacă nu se încurca utilajul cu un alambic de distilat vodca, care bineînțeles că n-a mai transmis nimic de pe Marte…

În 1975, 15 țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest. Poate e mult spus „semnează”, mai corect ar fi „au pus degetul”…

În 1987 are loc celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie. Asta i-a făcut pe ruși să se îndoiască de eficacitatea metroului moscovit cu care se ajungea până acum cel mai ușor în respectiva piață…

În 1992 a fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Ei își protejau investițiile și noi îi încurajam…

În 1998, oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare. Pentru început le-au testat la spălatul cu detergent de vase…

Marius Aciu

Citește mai departe

EVENIMENT

13 primării din Cluj, somate să respecte legea și să soluționeze solicitările privind finanțarea educației

Publicat

Un număr de 13 primării din județul Cluj au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.

Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Aghireșu, Aiton, Apahida, Beliș, Bonțida, Buza, Călărași, Călățele, Ciurila, Tureni, Măguri-Răcatau, Săcuieu și comuna Sic.

Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri.

Ce au vizat cererile?

Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități.

Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect.

”Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră”, a spus Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România

Funcționarii  nu au dat niciun răspuns la cereri

Cred că poate fi extrem de copleșitor să fii angajatul unei primării pentru că toate problemele unei comunități sunt responsabilitatea directă a acelora care lucrează într-o astfel de instituție. Totuși, să primești o cerere, să o treci într-un registru și să eliberezi un număr de înregistrare, iar apoi să o înmânezi cuiva responsabil direct pentru redacta un răspuns mi se pare un job floare la ureche.

În realitate, conținutul acestei cereri le-a dat mari bătăi de cap unor funcționari publici din multe varii motive. Am sunat și resunat să obținem acest răspuns sau măcar să aflăm care e stadiul cererilor noastre și tot ce am obținut a fost: O să verificăm si vă sunam inapoi, vă rugăm să reveniți, secretarul/a s-a pensionat și am deschis concurs pe post (4 cazuri), am pierdut cererea, o mai trimiteți încă odată și așa mai departe. – a relatat Tobias Pasăre, coordonator Școli curate în județul Cluj

Ce este inițiativa Școli Curate?

Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de monitorizare și responsabilizare a autorităților locale desfășurate de elevi și părinți la firul ierbii.

A. P.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

În Viișoara, jud Cluj, sparanghelul are miros de Covid. Posibil focar de infecție

Publicat

La Viișoara, lângă Turda, a crescut brusc numărul persoanelor infectate cu Covid-19, asta după ce patru copii dintr-o comunitate de romi au fost depistați infectați. Primarul localității, Ioan Roman, a declarat pentru TurdaNews că inițial copiii au fost internați la spitalul din Câmpia Turzii cu rujeolă, iar ulterior au fost declarați pozitivi la testul pentru coronavirus. Toți cei patru copii au fost aduși la Cluj și internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Primarul Roman a cerut autorităților județene instituirea carantinei în localitate, mai ales că aici există mai multe persoane întoarse acasă după ce au lucrat în Germania la cules de sparanghel.

„Tocmai am revenit de acolo. Sunt 4 cazuri pozitive la copii cu rujeola. Am luat decizia monitorizării izolării la domiciliu a întregii comunități din care fac parte copiii, aprox. 100 de persoane. Avem filtre amplasate la intrarea în comunitatea respectivă, amplasată pe o străduță din Viișoara. Contacții direcți au fost testați și sunt negativi. În măsura în care vor exista alte persoane simptomatice din comunitate, vor fi testate. Li se vor asigura cele necesare prin grija primarului. Cei 4 copii sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Acesta nu ia în calcul deocamdată varianta instituirii carantinei în Viișoara.

Citește mai departe