Connect with us
"

EVENIMENT

VIDEO/ Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj își reia activitatea. Prima cursă comercială după Starea de Urgență

Publicat


Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj și-a reînceput activitatea. Ieri, 18 mai, a avut loc primul zbor după Starea de Urgență. Este vorba de un zbor de ruta București-Cluj-Iași-București.

De la Cluj s-au îmbarcat aproximativ 30 de oameni, fiind extrem de relaxați. Întrebați dacă nu le este frică să zboare în timpul pandemiei, pasagerii au spus că se simt în siguranță și că și-au luat măsuri de protecție.

Astăzi au fost consemnate și primele zboruri internaționale. Este vorba despre curse cu Malmo și Billund.

Directorul  Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo, a declarat că sunt pregătiți pentru reluarea activității dinainte de Starea de Urgență. Acesta speră ca din 29 mai să se reia o mare parte din destinații.

„Pasagerii trebuie să vină la aeroport cu trei ore înainte de zbor. Acestora li se va lua temperatura la intrare. Dacă vor avea o temperatură de peste 37.3 grade nu vor putea intra. Mai mult, oamenii vor fi nevoiți să poarte mască de protecție. Autobuzele care sunt folosite pentru transportul pasagerilor la avioane vor avea capacitatea redusă la 50%”, a consemnat David Ciceo.

Răzvan DAN

vezi şi:

Comisie de anchetă în cazul românilor plecaţi de la Cluj la muncă în Germania!

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Oserul se deschide duminică. Oserul din Brăzeşti, Alba. “Târg de toate alea” din Apuseni, organizat de o clujeancă

Publicat

Un târg de vechituri. Dar vechituri făcute de înaintaşi, cu mâna lor. Unicate. Târgul va avea loc duminică, la circa 80 de kilometri de Cluj-Napoca. La Brăzeşti, în Apuseni, pe Valea Arieşului. Organizatorul este o clujeancă, Geta Sârbu, mutată de curând în zonă.

Lucruri din sufletul Apusenilor

“TÂRG DE TOATE ALEA – Oser de Brăzeşti.
“Opreşte-te! Atâta tre’ să faci, să te opreşti. Să te opreşti şi să priveşti iară firul de iarbă, să vezi floarea, să-i simţi parfumul, să te închini la sfântul Soare şi să-i mulţumeşti că ţi-a mai dat o nouă zi. Să asculţi foşnetul frunzelor, ciripitul păsărilor şi acolo, acolo, în liniştea aceea, în liniştea aceea multă, acolo să te găseşti tu pe tine din nou. Şi vei deveni ce-ai fost cândva iară” (Părintele Arsenie Boca).

Invităm prieteni, cunoștințe actuale și din viitor, invităm Oameni care vor să descopere sufletul Apusenilor în oamenii locului. În obiectele pe care înaintași de-ai lor le-au făurit. În ceea ce localnicii actuali făuresc sau cultivă.

Unde: Școala din Satul Brăzești, oraș Baia de Arieș – pe Valea Arieșului județul Alba.

Când: Duminică 16 august 2020, de la 12h la 18h.

Aducem spre vânzare obiecte din șură, din pod, din grădină, care sunt în plus la noi și care vor face plăcere altor

Oameni dragi să le aibă în preajma lor – sau să le deguste!

Aducem căni și oale, lepedee și perini, obiecte din lemn de-ale casei și veselă, icoane și rame. Și altele, mai multe.

Dăm spre vânzare roade de-ale pământului în forma lor naturală sau pregătite în borcane.

Iar ca sa fie ziua și mai frumoasă, am pregătit ceva muzică de-aici de la noi.

Și-am pregătit și surprize care, dacă sunt surprize, vă lăsăm să le descoperiți singuri. Alea nu se vând, alea se trăiesc aci, în îmbrățișare de suflete!

Iar dacă vreți să vă faceți ziua de duminică una cât se poate de plină, Valea Arieșului vă oferă multe locuri de vizitat, poieni și izvoare și cascade de zăbovit. Chiar aici, la ieșire din Brăzești spre Baia de Arieș, cascada din pădure vă oferă răcoarea și drăgălășenia apei de munte și-un spatiu de pick-nick și de plimbare de neuitat !

Evenimentul este organizat cu sprijinul și colaborarea Primăriei Baia de Arieș”, anunţă organizatorii evenimentului.

Vechituri din gospodăriile moţilor

Geta Sârbu, organizatoarea târgului şi pasionată de tot ceea ce ţine de vechi şi de tradiţie, spune că toţi ar trebui să-şi lase acasă laptop-urile şi celelalte conexiuni cu modernitatea, şi să facă o călătorie în trecutul înaintaşilor.

“M-am mutat din Cluj tocma’ în Valea Arieşului, într-un sat bucolic, numit BRĂZEŞTI. Mă fac moaţă! Şi aici am hotărât să organizez un târg, ca cel de la Cluj, un mic Oser cu “vechiturile” brăzăştenilor, dar şi cu “noiturile” lor, adică cu ce au ei prin grădini, prin pivniţi, prin şuri, prin dulapuri pierdute etc.

Şi ne vom îmbrăca tradiţional şi vom povesti legendele locului şi vom cânta din Ţara Moţilor şi ne vom simţi în armonie cu natura încă atât de autentică! Vom avea şi surprize, vorba clujenilor : “kicsi, kicsi, da’ hî”! Nu vom mânca mici, nu vom bea bere, dar vom găsi ceva să ne stâmpăram setea şi foamea şi dorul de bun, de gustos, de drag!

Îi aştept pe toţi cei care îşi lasă acasă laptop-ul, ATV-ul, pretenţiile de orăşan şi vin cu inima deschisă către aceşti moţi care, pentru prima dată în viaţa lor, vând din obiectele făcute de înaintaşii lor … şi-ai noştri!”, spune, pentru www.cluj24.ro, Geta Sârbu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii ignoră legea și se joacă cu COVIDUL! Zeci de persoane fără mască de protecție în zona Belvedere

Publicat

Masca de protecție a devenit obligatorie din 8 august în județul Cluj, chiar și în spațiile deschise aglomerate. Această măsură are ca scop limitarea răspândirii virusului COVID-19, dar unii clujeni ignoră legea, iar autoritățile nu se conformează.

În seara de 13 august, mai mulți clujeni au fost prezenți în zona Belvedere fără mască de protecție unde, zi de zi, sute de persoane merg în parc pentru a socializa. Mai mult, în acea zonă sunt și rulote de unde se poate cumpăra mâncare sau băuturi alcoolice. Cu toate acestea, persoanele prezente acolo par total indiferente în fața pericolului.

Reamintim faptul că legea obligă persoanele din fotografie să poarte masca de protecție, iar pe autorități să îi sancționeze pe cei care o încalcă.

Cazurile de COVID-19 din România cresc pe zi ce trece, astăzi înregistrându-se un nou record la nivel național (1454). Mai mult, spitalele COVID din județul Cluj sunt aproape pline.

 

Citește și OFICIAL: Masca de protecție devine obligatorie în Cluj chiar și în spațiile deschise. Măsura intră în vigoare din 8 august

FOTO: Răzvan Cherecheș

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO EXCLUSIV/ Bomba epidemiologică de la Nicula. Credincioșii pupă Icoana Făcătoare de Minuni, contrar regulilor. Cazurile de COVID-19 pot exploda

Publicat

În timpul hramului de la Mănăstirea Nicula, credincioșii au pupat, miercuri, în prima zi de pelerinaj, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Interdicțiile autorităților au fost clare, dar pelerinii au încălcat regulile stabilite în prealabil şi au sărutat icoana chiar în văzul jandarmilor. Forţele de ordine n-au încercat să-i oprească pe oameni să sărute icoana. Şi nicio persoană nu a fost sancționată în urma nerespectării interdicțiilor Prefecturii Cluj.

Mesajul Prefecturii a fost clar, impunând, printre altele, și respectarea distanței fizice dintre pelerini și icoană.

vezi şi:

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

„Credincioșii se vor putea închina la Icoana Făcătoare de Minuni de la distanța de 1.5 m, fără a avea contact cu aceasta”, se arată în mesajul autorităților. Mai mult, șeful DSP spunea, înainte de începerea hramului, că „poate să fie un risc mare, că de la manifestări de genul acesta încep problemele”.

vezi şi:

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

De asemenea, dr. Alexandru Rafila a tras acum o zi un semnal de alarmă cu privire la hramul Mănăstirii Nicula. „Aceasta este o situaţie care determină transmiterea acestei boli. Este vorba despre aglomeraţie. Sunt reguli foarte simple, pe care trebuie să le respectăm atunci când mergem la pelerinaj. Şi să fim siguri că ne întoarcem sănătoşi de acolo, că nu aducem virusul în familiile noastre, în comunităţile noastre”, declara acesta pentru Cluj24.

vezi şi:

Mesajul dr. Alexandru Rafila pentru credincioşii de la Nicula. Să fim siguri că ne întoarcem sănătoşi, că nu ducem coronavirusul în familiile noastre

Reamintim că, în zilele trecute, atât numărul de cazuri de coronavirus, cât și procentul de pozitivitate din testele realizate, au ajuns la valori record. Astăzi au fost raportate 1.454 de cazuri noi în țară, dintre care 30 în Cluj, iar procentul de teste pozitive a fost de 6,4%. Mai mult, spitalele destinate pacienților cu COVID-19 din Cluj sunt aproape pline, iar locurile la ATI sunt aproape epuizate.

Ștefan Chețan și Cristian Lungu

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Motivele din spatele deciziei lui Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, de a nu candida împotriva lui Emil Boc pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca

Publicat

Unul dintre cei mai importanți antreprenori ce activează în mediul de afaceri clujean, medicul Dragoș Damian, directorul fabricii de medicamente Terapia, a anunțat că nu va candida pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Acestea sunt ideile pe care le-a expus omul de afaceri pentru a-și motiva alegerea:

Apariția ideii de a candida la Primăria Cluj

 • „Am avut discuții cu Domnii Simon și Dâncu cu privire la o posibilă candidatură a mea la Primăria Cluj ca independent susținut de PSD sau la Consiliul Local pe listele PSD. Am fost onorat de propunere, m-am gândit la ea și pentru că, paradoxal, deși sunt un om de afaceri, am o tendința ideologică de stânga, probabil este din cauza domeniului particular în care îmi desfășor activitatea.

O dezvoltare de stânga este potrivită pentru România, consideră Dragoș Damian

 • România trebuie să mențină un pol sănătos și reformat de stânga, în opinia mea din cel puțin două motive, unu, am pierdut prea multă suveranitate economică, trebui s-a recuperăm până în 2030 si doi, migrația și structură demografică a României ne pune pe direcția semi-extincției până în 2050. La modul mai general de altfel, toată UE se va mișcă implacabil către o economie de stânga, vezi mugurii de taxare a bogăției și de taxare suplimentară a veniturilor din anumite sectoare economice considerate “prea bogate”.

Unii afaceriști de succes preferă să nu intre în politică

 • Sunt mulți oameni de afaceri în vârstă de 50+ de ani în România și desigur, în Cluj, care conduc organizații antreprenoriale puternice sau sunt în fruntea unor multinaționale cu afaceri globale de miliarde și care au atins un nivel de satisfacție profesională, personală și materială care să-i pună să se gândească ce ar trebui să facă pentru comunitate, ce ar trebui să dea înapoi, dacă ar fi în serviciul public.
 • Subliniez, pentru comunitate, nu pentru ei însăși sau pentru prietenii lor. Unii aleg să aibă activități responabilitate comunitară, după care se lăuda cu ele în presă. Alții îngrijesc zonele verzi din sensurile giratorii. Dar sunt foarte mulți autentici, care ar putea foarte bine să fie Primari sau consilieri locali, și care să facă treabă bună.

Principiile lui Dragoș Damian pentru modernizarea politicii din România

 • Nu mă pricep (nu am vrut să mă pricep) la politică mai mult decât orice pensionar care își da cu părerea în față blocului. Dar ader cu fermitate la două principii pentru modernizarea politicii în România.
  Primul, un ales local pe criterii politice nu trebuie să aibă mai mult de două mandate succesive (fie ele și de 2 x 5 ani), iar alegerile trebuie să fie în două tururi, pentru că democrația să aibă timp să să gândească și răzgândească.
 • Administrația publică ar trebui să se inspire din administrația corporațiilor listate la bursă (deci publice), în care un director senior de companie, oricât de performant, nu stă în aceeași poziție mai mult de 10 ani, se duce fie în sus, fie în lateral, putând să revină ulterior. Asta pentru că riscul de complacere, toropeală, automulțumire, plictis, abuz de putere – spuneți-i cum doriți-este foarte mare, și atunci dispare orice eficientă.
  Și al doilea, politicienii români trebuie să devină politicieni de carieră. Nu poți transfera un director de companie pe un post de politician sau pe un post de administrator de oraș așa, peste noapte, doar pentru că are un succes excepțional sau o reputație solidă. Și desigur, și invers.
 • Trebuie să existe o perioadă de sevraj, de formare, de acumulare de cunostiinte noi. Trecerea din administrația privată în cea publică este teribil de grea, imposibilă dacă se face peste noapte. Și desigur, și invers.

Dialogul cu autoritățile locale, cvasi-inexistent

 • În ultimii 4 ani nu a intrat pe poartă companiei mele nici un administrator local sau politician de Cluj, că să mă întrebe cu ce să mă ajute, deși sunt unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite și angajatori din oraș și am continuat să îmi dezvolt operațiunile pe platformă din Cluj-Napoca.
 • Asta probabil pentru că orașul a mers pe direcția dezindustrializării manufacturii (30 de fabrici închise), orientându-se cu succes către alte direcții. Am lucrat în schimb excepțional de bine cu politicienii de la centru, mai ales din Comisiile de Specialitate din Parlament, indiferent de culoarea politică, care s-au implicat mai mult decât s-ar putea crede în problemele pe care le-am pus pe tapet. Astfel încât, relația mea cu politicul este una de tip sentimente contradictorii.

Dragoș Damian preferă să-și continue parcursul în mediul de afaceri clujean

 • Știu că voi putea servi mai bine România și Cluj-Napoca continuând de pe poziția pe care o am acum. Rămân la dispoziția tuturor partidelor politice pentru a elabora politici publice sustenabile în domenul sănătății și a reindustrializarii.

Obiectivele omului de afaceri din următoarea perioadă

 • Aștept sprijin de la toate partidele politice în inițiativă pe care am pornit-o alături de directori de fabrici din farma și chimie, de a crea un hub industrial de chimie în țara, pentru a recâștigă până în 2030 un domeniu economic care a fost de prima mărime înainte de 1990. Voi continuă initativa personală “Cumpară Fabricat în România”, pentru că o cultură de consumator responsabil se crește cu greu, în timp și cu multe resurse.

Emil Boc, 100% câștigător al unui nou mandat de primar

 • Domnului Emil Boc, care va câștiga încă un mandat de 4 ani la Cluj-Napoca, și viitorilor consilieri locali, le urez succes, va urmă un 2021 foarte greu, cu al doilea timp al crizei economice post pandemie.

Viitorul României nu este roz

 • România intră în 2021 cu o datorie publică de 40% din PIB, un deficit bugetar care probabil va depăși 10% și un deficit de balanța comercială care probabil se va apropia de 20 miliarde Euro. Pe înțelesul tuturor, suntem foarte îndatorați și producem puține bunuri și servicii sustenabile. Așa încât, al doilea oraș că putere economică din România va plăți și el un preț, poate mai redus dacă va știi să navigheze curajos și va capitalizeze pe universități, turismul medical și reindustrializare”, a afirmat Dragoș Damian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate