Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO/ 7 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Ce s-a schimbat în modul de intervenție. Ce spun salvamontiștii clujeni și ISU

Publicat


Azi, în 20 ianuarie, se împlinesc șapte ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, când un avion medical s-a prăbușit pe Vârful Petreasa din comuna Horea – între județele Cluj și AlbaAtunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața.

Procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat în august 2018 dosarul accidentului aviatic, care viza modul de intervenție al serviciilor de urgență.

Anchetatorii au precizat atunci că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

În 2014 au existat mai multe acuze legate de modul de intervenție al autorităților, întreaga operațiune fiind catalogată drept un ”haos”, noroc cu intervenția localnicilor.

Salvamontiștii, care cunosc cel mai bine zona, au fost ultimii anunțați pentru operațiunile de salvare.

S-a înființat DSU

De atunci s-au produs multe schimbări în bine, la început în ritm de melc, însă astăzi există o procedură mult mai clară pentru incidentele produse în zona montană. Cel mai mult a ajutat înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în coordonarea lui Raed Arafat, cu misiunea clară de a gestiona resurse în situații complicate, de la diferite structuri.

”Am intrat în coordonarea operativă la DSU. De atunci a început să se clarifice fiecare ce zonă de responsabilitate are. Există un index de alarmare, iar operatorii de la 112 trebuie direcționeze apelul către o anumită structură.

Dacă structura constată că are nevoie de resurse suplimentare, poate să ceară dispeceratului de la ISU mai multe resurse. Avem și multe acțiuni de căutare care pot fi gestionate de Poliție, de la caz la caz. S-a tot îmbunătățit partea de a face distincție în funcție de caz – cine e responsabil și cum se pot solicita resurse suplimentare”, a declarat directorul Salvamont Cluj, Gheorghe Frățilă, pentru Cluj24.

S-au îmbunătățit dotările

Șeful extensiei Vlădeasa a Salvamontului clujean, Florin Mihuț, consideră la rândul său că aceste schimbări erau necesare întrucât până la respectivul accident aviatic, anunțarea salvamontiștilor era o chestiune opțională.

Însă nu doar modul de alertare s-a schimbat, ci au crescut și dotările de care dispun salvamontiștii.

Nivelul de dotare al Salvamontului s-a ridicat enorm. Am accesat și fonduri europene în această direcție. Acum dispunem și de o Ambulanță specială de intervenție omologată, dar și de snowmobil, cu care putem acoperi mult mai rapid zonele înzăpezite. Am pus accent și pe resursa umană. 

Sunt buni și voluntarii, pentru că sunt plini de pasiune și sunt bine pregătiți, dar nu poți să îl iei la intervenții fără să îi anunți din timpMergem mai mult pe partea de angajări pentru o mai multă responsabilizare”, mai precizează Mihuț.

Salvamontiștii au fost dotați și cu stații de comunicații Tetra pentru o comunicare mai bună, care să nu depindă de semnalul telefoniei, cu UTV-uri pe șenile și mai multe mașini 4×4.

”Foarte importantă e resursa umană și că avem mai mulți voluntari și angajați. Există un calendar anual de pregătire, pe trei direcții – pentru că avem Salvamont, Salvaspeo și scufundări, dar avem și pregătiri medicale comune.

Toate acestea sunt necesare mai ales pentru că a crescut numărul de turiști pe partea de drumeții și ieșiri în natură. Iarna ne confruntăm cu pârtii ultrapline și mulți drumeți”, a mai spus Gheorghe Frățilă.

Schimbări profunde și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Una dintre schimbările majore, survenite după accidentul aviatic, a fost înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul M.A.I, cu atribuții de coordonare la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

De asemenea, au fost derulate proiecte atât finanțate cu fonduri europene, cât și guvernamentale, pentru dotarea și modernizarea tehnicii și echipamentelor de intervenții, care au adus un aport semnificativ în ceea ce privește creșterea capacităților de intervenție.

Potrivit ISU Cluj, sunt desfășurate cu regularitate exerciții comune de pregătire pentru diferite situații de urgență, care au implicat Salvamontul și Jandarmeria Montană, iar Salvamontul a fost inclus în agențiile alertate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Dezvoltarea este planificată pe termen lung

Astfel, a fost elaborată și aprobată prin Hotărâre de Guvern strategia de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada 2016-2025 și au fost reactualizate procedurile de lucru și protocoalele de colaborare între agențiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, fiind elaborate elaborate și proceduri de lucru noi.

”În cazul unei catastrofe asemănătoare cu cea de acum șapte ani, trebuie să precizăm că sunt implementate proceduri de lucru, instrucțiuni și protocoale de colaborare cu agențiile care dețin forțe și mijloace specializate pentru a răspunde unor astfel de situații, astfel încât asistența de specialitate să ajungă cât mai prompt la persoanele aflate în pericol.

Toate aceste planuri de lucru au un caracter programatic, care pot fi utilizate atât de către instituțiile centrale din România, cât și de instituțiile locale. Ele reglementează în primul rând partea de identificare a riscurilor și sunt stipulate date despre modul de acțiune și toate aspectele de interes operațional, care pot sprijini desfășurarea unei intervenții într-o astfel de situație.

Bineînțeles, aceste documente completează tot ceea ce este reglementat, din punct de vedere legislativ și operațional, pentru siguranța traficului aerian, cu tot ceea ce însemnă măsuri de prevenire și verificare implementate, astfel încât să se reducă la minim riscurile producerii accidentelor aviatice sau atenuarea urmărilor acestora.

Amintim aici de Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. care sunt două dintre agențiile principale care urmăresc diminuarea acestor riscuri la minim”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

”Statul român poate face față acum unui eveniment similar”

Doctorul Radu Zamfir a declarat pentru Cluj24.ro că, în primul rând, la comemorarea celor 7 ani trebuie să avem un gând pios pentru cei care nu mai sunt printre noi.

”În al doilea rând, pot să vă zic că noi, cei care am reușit să scăpăm, ne-am făcut menirea în continuare și am contribuit la salvarea de vieți omenești, pentru că acesta este scopul nostru, din punct de vedere profesional, ca medici.

Eu cred că statul român, acum, la 7 ani de la tragedie, ar putea face față la un eveniment similar… Cred că da. Cu trecerea timpului ne așteptăm permanent să existe schimbări în bine în toate domeniile”, a spus Zamfir.

Ce s-a întâmplat în 20 ianuarie 2014

În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta de la Medicină Aurelia Ion și au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei săteni din județul Alba – Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Iovan a fost găsit încarcerat

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă și nu a mai putut fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu.

Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Concluziile CIAS

În octombrie 2015, reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au anunţat concluziile anchetei tehnice, la aproape doi ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni.

Raportul avea 158 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie – stat de fabricaţie a aeronavei şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.

Potrivit raportului CIAS, decizia eronată a comandantului Adrian Iovan de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător reprezintă una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic din Apuseni.

Specialiştii CIAS au stabilit că „oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor” a fost cauza determinantă a prăbuşirii aeronavei BN-2A-27, în vecinătatea comunei Horea din judeţul Alba.

În raport se mai arăta că pasagerii aeronavei prăbuşite în Munţii Apuseni s-au aşezat în avion după cum au dorit şi doar unul dintre aceştia, medicul Radu Zamfir, purta centura de siguranţă.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

165,4 milioane de lei a plătit Ministerul Finanțelor pentru microgranturile pentru IMM-uri, PFA-uri și medici de familie

Publicat

Ministerul Economiei a plătit 17.093 de microgranturi de 2.000 de euro până la finalul lunii februarie. 

De asemenea, Ministerul Finanțelor a finanțat și 3.009 granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro.

Valoarea totală a microgranturilor plătite a ajuns la 165,4 milioane de lei, iar cea a granturilor pentru capital de lucru se ridică la 1,05 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 153 de microgranturi de 2.000 de euro şi 72 de granturi pentru capital de lucru.

29.250 de companii au aplicat pentru un microgrant de 2.000 de euro, dintre care 19.564 au fost admise, 9.626 au fost respinse, iar 60 sunt în curs de clarificare până la data de 26 februarie.

Microgranturile de 2.000 de euro se acordă IMM-urilor fără salariaţi, dar şi PFA-urilor sau cabinetelor medicale pentru susţinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile sau pentru acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi.

22.226 de IMM-uri au aplicat pentru un grant pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro, dintre care, până pe 26 februarie, 19.459 au fost procesate, 2.640 au fost respinse, iar 16.630 au fost admise.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

În plină pandemie, se dezvoltă segmentul rezidențial. A crescut numărul autorizaţiilor de construire eliberate

Publicat

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 10,2% în ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în prima lună a acestui an s-au eliberat 2.558 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu o suprafaţă utilă totală de 657.687 mp (+37,7%). Din totalul documentelor eliberate, aproape două treimi (65,6%) au fost pentru zona rurală.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie, s-a evidenţiat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+237), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+119 autorizaţii), Sud-Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36).

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

La capitolul clădirilor nerezidenţiale, statistica oficială arată că, în luna ianuarie a acestui an, s-au eliberat 382 de autorizaţii de construire, în scădere de 5%, faţă de luna similară a anului precedent, în suprafaţă utilă totală de 284.611 mp (+150,9%).

Pe acest segment, în profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Vest (+64.010 mp), Bucureşti-Ilfov (+21.890 mp), Nord-Vest (+21.025 mp), Sud-Est (+17.078 mp), Sud-Muntenia (+13.402 mp), Centru (+13.269 mp), Nord-Est (+11.752 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759 mp).

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 1-7 martie și cine va avea succes și noroc

Publicat

Berbec

Este o săptămână în care eforturile tale încep să dea roade, chiar din prima zi a săptămânii. Lumea din jur, atât prietenii, cât și familia te vor aprecia pentru reușitele tale. De asemenea, fii alert deoarece oportunităţile pot apărea oricând. Nu lăsa entuziasmul să te păcălească totuşi pentru că vei avea nişte acte de semnat şi îţi va trebui multă atenţie, deoarece unii nu se bucură prea tare de realizările multiple din ultima vreme.

Taur

Relațiile de familie vor deveni mai bune. Toată lumea te roagă să fii mai înțelegător și ascultător. Iertarea este cheia în această săptămână. Mai mult, pentru a avea succes trebuie să acționezi cu maturitate și seriozitate în toate situațiile si să te remarci prin ambiție și curaj.

Gemeni

Această săptămână îți aduce în viață o persoană nouă cu care vei petrece mult timp și îți vei da seama că te poate ajuta în rezolvarea a foarte multe probleme. Eşti foarte concentrat pe propriile dorinţe şi cauţi să te bucuri cât mai mult de pasiunile tale. Weekendul e dominat de romantism alături de persoana iubită și poate și niște prieteni de familie.

Rac

Cel mai bun sfat pentru această săptămână este să rămâi cu picioarele pe pământ. Toată energia pe care o ai și o dobândești din reușitele tale trebuie să o canalizezi spre ceva mai bun. Totuși, îți recomandăm să iei în calcul și ceea ce îți spun alte persoane pentru că ar putea să te ajute.

Leu

O idee s-ar putea materializa într-un proiect de success, poate un birou, o casă sau ceva ce ți-ai dorit de mult, dar va fi nevoie de multă muncă. Intuiţia te va ajuta toate aceste zile. Aspectele sentimentale cer o atenţie suplimentară şi ar fi bine să nu mai amâni rezolvarea lor. Amânarea duce la distanțare și multe regrete pe viitor.

Fecioară

Achiziționarea de lucruri materiale pe care le-ai dorit în trecut nu te mai interesează așa mult, dar exact din această cauză ajungi să primești ceea ce îți dorești. Aspectele sociale sunt foarte bine evidenţiate şi profită de toate evenimentele care apar pentru a lega noi prietenii. Acestea te vor ajuta cu siguranță în viitor și vei crește și evolua alături de acele persoane.

Balanță

Aveți o săptămână perfectă. Se pare că ai foarte mult bun gust la îmbrăcăminte şi vei atrage toate privirile. Te vei simți extrem de bine în pielea ta și vei avea multe realizări. Pe plan sentimental relația este mult mai bună ca în trecut. Vă puteți aștepta la o veste mare, precum o nuntă, un copil sau o locuință nouă.

Scorpion

Şi tu vei avea parte de oportunităţi în carieră şi nu ar trebui să refuzi nimic. E o şansă la o mie, ce îţi apare săptămâna aceasta. Trebuie să profiți și să fii cât mai deschis, dar și dedicat muncii. Ar fi bine să începi să strângă bani pentru că viitorul înseamnă multe planuri de călătorii.

Săgetător

Eşti plin de inspiraţie şi predispus la a schimba ceva în viaţa ta. Dorești să îți îmbunătățești situația financiară și să fii din ce în ce mai apreciat de cei din jurul tău. Pui foarte mare accent pe viața social și cum te privește lumea, așadar, cel mai bine ar fi să fii focusat pe ceea ce îți dorești.

Capricorn

E posibil să primeşti un bonus sau niște bani sub forma unei moșteniri ce te vor încânta peste măsură. Dacă ai vreun credit, atunci vei putea să îl gestionezi mult mai uşor de acum încolo. Ar fi bine dacă ţi-ai exprima sentimentele şi ai fi sincer în comunicarea lor. Relaţia ta de dragoste va avea doar de câştigat.

Vărsător

O ofertă de nerefuzat se va arăta săptămâna aceasta. Totuși, fii atent și gândește de mai multe ori mișcările pe care urmează să le faci.  Trebuie să fii alert şi să ceri nişte sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie. Nu întotdeauna ceea ce este ambalat frumos, este şi potrivit. Acum te definește proverbul, „nu da cioara din mână pentru pasărea de pe gard.”

Pești

Cu finanţele vei sta mai bine în această săptămână. Vor începe proiecte sau contracte noi şi vei avea mai mult de muncă însă vei derula totul cu plăcere. Relația sentimentală este una bună, dar ar trebui să poți să îți apreciezi partenerul sau partenera de viață mai mult.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-au decernat Globurile de Aur. Vezi care au fost marii câștigători

Publicat

Filmul Nomadland, regizat de Chloe Zhao, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj dramă, The Crown este cel mai bun serial TV dramă, Schitt’s Creek este cel mai bun serial de comedie iar The Queen’s Gambit este cea mai bună miniserie.

Gala decernării Globurilor de Aur a avut loc într-un format restrâns, iar gazdele evenimentului au fost Amy Poehler și Tina Fey. Premiile sunt aacordate pentru 25 de categorii și sunt votate de memberii Asociației Presei Străine de la Hollywood.

Cele mai importante premii acordate au fost:

Cel mai bun serial TV dramă: The Crown
Nominalizate: Lovecraft Country, The Mandalorian, Ozark, Ratched

Cea mai bună actriță într-o serial dramă: Emma Corrin, The Crown
Nominalizate: Olivia Colman, The Crown; Jodie Comer, Killing Eve; Laura Linney, Ozark; Sarah Paulson, Ratched

Cel mai bun actor în serial de comedie: Josh O’Connor, The Crown
Nominalizați: Jason Bateman, Ozark; Bob Odenkirk, Better Call Saul; Al Pacino, Hunters; Matthew Rhys, Perry Mason

Cel mai bun serial TV musical sau comedie: Schitt’s Creek

Nominalizări: Emily in Paris; The Flight Attendant; The Great; Ted Lasso

Cea mai bună actriță în serial TV: Catherine O’Hara, Schitt’s Creek
Nominalizări: Lily Collins, Emily in Paris; Kaley Cuoco, The Flight Attendant; Elle Fanning, The Great; Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist

Cel mai bun actor în serial TV – musical or comedy: Jason Sudeikis, Ted Lasso
Nominalizați: Don Cheadle, Black Monday; Nicholas Hoult, The Great; Eugene Levy, Schitt’s Creek; Ramy Youssef, Ramy

Cea mai bună miniserie: The Queen’s Gambit
Nominalizări: Normal People; Small Axe; The Undoing; Unorthodox

Cel mai bun film, dramă: Nomadland

Nominalizări: The Father; Mank; Promising Young Woman; The Trial of the Chicago 7

Cea mai bună actriță în lungmetraj dramă: Andra Day, The United States vs. Billie Holiday
Nominalizări: Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom; Vanessa Kirby, Pieces of a Woman; Frances McDormand, Nomadland; Carey Mulligan, Promising Young Woman

Cel mai bun actor în lungmetraj dramă: Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom

Nominalizări: Riz Ahmed, Sound of Metal; Anthony Hopkins, The Father; Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Cea mai bună comedie: Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: Hamilton; Music; Palm Springs; The Prom

Cea mai bună actriță într-un musical or comedie: Rosamund Pike, I Care A Lot
Nominalizări: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm; Kate Hudson, Music; Michelle Pfeiffer, French Exit; Anya Taylor-Joy, Emma

Cel mai bun actor într-un musical sau comedie: Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: James Corden, The Prom; Lin-Manuel Miranda, Hamilton; Dev Patel, The Personal History of David Copperfield; Andy Samberg, Palm Springs

Cel mai bun regizor, lungmetraj: Chloe Zhao, Nomadland
Nominalizări: David Fincher, Mank; Regina King, One Night in Miami; Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7; Emerald Fennell, Promising Young Woman

Cel mai bun scenariu: The Trial of the Chicago 7
Nominalizări: The Father; Mank; Nomadland; Promising Young Woman

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate