CULTURA
Veturia Ghibu, supranumită ”doamna liedului”, comemorată la Cluj. Pianistă și soprană, a fost soția pedagogului Onisifor Ghibu
Veturia Ghibu, una dintre figurile importante și adesea subestimate a culturii muzicale românești va fi comemorată la Cluj, la 135 de ani de la naștere.
Pianistă și soprană, Veturia Ghibu, a avut o contribuție remarcabilă în promovarea genului lied în România.
Veturia Ghibu, supranumită ”doamna liedului”, comemorată la Cluj. Pianistă și soprană, a fost soția pedagogului Onisifor Ghibu
Mai mult, ea a avut un rol însemnat în dezvoltarea creației muzicale românești și în organizarea vieții culturale din Transilvania, în special în Cluj-Napoca, după Marea Unire, arată reprezentanții Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), care anunță și proiectul cultural „Veturia Ghibu”.
„Prin aniversarea în 2024 a 135 de ani de la nașterea și 65 de ani de la trecerea sa în eternitate, proiectul readuce în atenție o perioadă esențială din istoria muzicii românești, marcată de reconfigurarea identității naționale și de integrarea în rețeaua culturală europeană”, arată reprezentanții UCIMR .
Veturia Ghibu a fost soția savantului, luptătorului pentru Marea Unire de la 1918 și pedagogului militant Onisifor Ghibu și o muziciană cu influență majoră în dezvoltarea creației muzicale românești și în promovarea liedului în România, fiind inițiatoarea acestui gen muzical la noi în țară.
Prima promotoare a recitalurilor de muzică românească
Ca soprană, pianistă și profesoară, de numele său se leagă mai multe premiere importante în domeniul muzical interpretativ și educativ în perioada 1919-1948.
Astfel, ea este prima promotoare a recitalurilor de muzică românească, susținătoare a învățământului muzical, organizatoare de concerte, animatoare a vieții cultural-muzicale în Cluj-Napoca, Sibiu și București, colaboratoare a lui George Enescu, acompaniată de acesta în concerte, prima interpretă de origine română înregistrată pe disc, la Casa de Discuri „Columbia” din Regatul Unit al Marii Britanii în 1927 și prima româncă difuzată la postul Radio-Paris.
Veturia Ghibu și influența sa asupra culturii muzicale românești și europene
Despre contribuția Veturiei Ghibu se știe și se vorbește foarte puțin astăzi, iar proiectul care-i poartă numele își propune sa-i omagieze viața și opera, aducând în atenție importanța și influența sa asupra culturii muzicale românești și europene, arată organizatorii.
Astfel, 5 popasuri muzicale, programate pentru lunile septembrie și octombrie, în orașele cu legătură semnificativă cu viața și activitatea sa, vor prilejui conlucrarea între factorul uman și noile tehnologii pentru portretizarea Veturiei Ghibu în tonuri contemporane, care să o apropie de publicul larg.
„Popasurile muzicale” vor avea loc, la Cluj-Napoca, București, Brașov, Sibiu și Sinaia.
Conferințele-spectacol vor cuprinde prezentări istorico-bibliografice și muzicologice, recitaluri în dialog multimedia, sesiuni de întrebări și răspunsuri, o expoziție de fotografie digitală, în orașe dragi ale artistei, de care era legată prin biografia, anii săi de formare, activitatea pianistică și de canto.
Recitaluri în dialog
Conferințele muzicologice despre viața și activitatea Veturiei Ghibu vor fi prezentate în urma unei ample cercetări realizate de Dr. Bianca Manoleanu, soprană și Cadru Didactic Asociat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, și Dr. Corneliu Beldiman, istoric, muzeograf, cercetător științific la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română București.
Recitalurile în dialog vor fi prezentate de Dr. Bianca Manoleanu, cu participarea unui duo de voce și pian, compus de Stanca-Maria Manoleanu, soprană, și Mihai Murariu, pianist-compozitor.
”Aceștia vor interpreta lieduri compuse de compozitori contemporani nouă, într-un dialog multimedia cu înregistrări ale Veturiei Ghibu interpretând lieduri contemporane din vremea sa.
Liedul (din germană „Lied”, care înseamnă „cântec”) este o compoziție muzicală vocală, acompaniată de obicei de pian, bazată pe un text liric, adesea o poezie scurtă.
În cadrul evenimentelor vor avea loc sesiuni de întrebări și răspunsuri cu jurnalista Ivona Cristescu, muzicolog și realizatoare TVR”, au mai precizat organizatorii.
În paralel, va exista o expoziție de fotografie digitală cu imagini din viața Veturiei Ghibu, pe care cei interesați o vor putea accesa AICI.
Evenimentul de la Cluj-Napoca va avea loc la Academia de Muzică Gheorghe Dima – Studioul de concerte, joi, 19 septembrie, ora 19.00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie se va majora. Acesta ar putea ajunge la 4.100 de lei, adică un venit net de 2.450 de lei, față de 2.363 de lei cât este în prezent.
Senatul va adopta proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim adecvat, în conformitate cu standardele europene.
De la 1 ianuarie 2025 se MAJOREAZĂ salariul minim pe economie la 4.100 lei brut
Printre modificările aduse se numără și stabilirea anuală a salariului minim, care va fi actualizat periodic și aplicat de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale. Acest proces are scopul de a asigura o predictibilitate mai mare în stabilirea salariilor.
Ca o noutate, angajații vor fi plătiți și pe perioada în care se află în grevă. Formula exactă de calcul pentru salariul minim va fi emisă până la data de 12 noiembrie prin Hotărâre de Guvern.
EVENIMENT
Lista definitivă a candidaților la prezidențiale, anunțată de Biroul Electoral Central. Câți s-au înscris în cursă
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi că a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România, programate pentru 24 noiembrie 2024, primul tur, și al doilea pe 8 decembrie, arată Mediafax.
Lista definitivă a candidaților:
Formațiuni politice:
– George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor
– Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România
– Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal
– Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
– Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
– Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
– Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
– Ludovic Orban – Forța Dreptei
– Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
– Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională
Candidați independenți:
– Călin Georgescu
– Mircea-Dan Geoană
– Ana Birchall
– Cristian Diaconescu
EVENIMENT
Fosta șefă a Casei Unirea, clujeanca Mariana Cotoi, arestată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu – 45 de milioane de lei
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de joi, 10 octombrie, față de Mariana Cotoi, fost director general al Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Ulterior, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a acesteia pentru 30 de zile.
De asemenea, au mai fost reținute trei persoane fără calitate specială, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
Exercitare cu rea credință a mandatului
Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie – decembrie 2023, inculpata Mariana Cotoi, prin încălcarea dispozițiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în derularea operațiunilor, exercitându-și cu rea-credință mandatul de director general, contrar intereselor societății și în lipsa oricărei prudențe și diligențe specifice unui bun administrator în ceea ce privește încheierea contractelor și derularea operațiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, și mai multe societăți comerciale, pe de altă parte.
Prejudiciu 45 de milioane de lei
”Astfel, inculpata Cotoi Mariana ar fi folosit „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. ca un intermediar între societăți care acționau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv și care ar fi condus la prejudicierea societății comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.
Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L.
La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacțiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%.
Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor.
Ulterior, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, inculpata Cotoi Mariana ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor”, precizează procurorii DNA care efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Cine este Mariana Cotoi
Mariana Cotoi (fostă Maier) a fost membră a PSD Cluj și a fost numită în fruntea Casei Unirea în anul 2022 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Cotoi este absolventă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, iar printre funcțiile deținute s-au numărat și cea de secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în Guvernul Ludovic Orban.
Aceasta a mai lucrat ca director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Cluj, la Direcția de Agricultură și Alimentațue Cluj, dar și în consultanță.
Cotoi declara anul trecut că societatea pe care o conducea intenţina să cumpere un abator și o fabrică de procesare, dar și să deschidă un magazin în care se vor comercializa produse agroalimentare româneşti.
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o companie naţională înfiinţată în ianuarie 2019 cu un capital social capital social de 93 de milioane de lei (circa 19 milioane euro), din bugetul de stat, cu scopul de a valorifica producţiile agricole primare.
De asemenea, Cotoi a lucrat și la firma Ben&Ben controlată de omul de afaceri clujean Ioan Bene, cercetat și el într-un dosar de corupție.
EVENIMENT
UPDATE. Fată de 13 ani, lovită de o mașină pe o stradă din Turda. Care este starea ei de sănătate
O fată de 13 ani a fost lovită, joi, de o mașină, pe Calea Victoriei din Turda, anunță ISU Cluj.
Aceasta a fost preluată de către echipajul SMURD și transportată la spital.
”La o primă evaluare, victima era conștientă, dar prezenta multiple traumatisme”, au spus pompierii.
Poliția Cluj despre accident
Polițiștii au precizat că accidetul fost înregistrat pe strada Calea Victoriei din municipiul Turda iar din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 46 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Câmpia Turzii, ar fi accidentat o minoră de 13 ani, aflată în traversarea părții carosabile prin loc neamenajat.
”În urma impactului, minora a necesitat îngrijiri medicale de specialitate.
Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.
În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor”, au precizat polițiștii.