ECONOMIE
Vești sumbre: Euro ar putea AJUNGE într-un an la 5,16 lei, spun analiștii

Miercurea aceasta, a fost publicat sondajul CFA România realizat luna, care arată o creștere a indicatorului de Încredere Macroeconomică de la 38,1 puncte la 40,4 puncte. Analiștii prognozează o creștere a euro la 5,16 lei într-un an.
Afirmația recentă a guvernatorului BNR, conform căreia nu ştie ce se va întâmpla cu cursul valutar în perioada următoare, dar a precizat că, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează şi lucrurile încep să intre în normal, atunci va fi dată mai multă flexibilitate cursului valutar, a ridicat așteptările analiștilor în ceea ce privește nivelul euro în următorul an. Mugur Isărescu nu a uitat să precizeze că bugetul pe acest an este realizat pe o valoare medie a cursului euro de 5,01 lei și de 4,70 lei în cazul dolarului, valoare calculată de Comisia de Prognoză.
Vești sumbre: Euro ar putea AJUNGE într-un an la 5,16 lei, spun analiștii
Dacă la precedentul sondaj din decembrie valoarea medie a anticipațiilor cursului euro pentru orizontul de șase luni a fost de 5,0404 lei, respectiv de 5,0886 lei pentru orizontul ianuarie 2026, la actualul sondaj cursul monedei unice ar urma să crească cu circa 3,6%.
Astfel, pentru orizontul de șase luni valoarea medie a anticipațiilor este de 5,0759 lei, iar pentru februarie 2026 valoarea medie a cursului anticipat este 5,1595 lei.
Totodată, în minuta ședinței de politică monetară care s-a desfășurat în 14 februarie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, se arată că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului rămân ridicate, au susținut în mai multe intervenții membrii Consiliului, evocând deficitele gemene mari, precum și situația politică internă, de natură să provoace îngrijorări legate de consolidarea fiscală în perspectivă apropiată.
„Cursul euro a crescut de la 4,9773 la 4,9774 lei, maxim al ultimului an”
Totodată, s-au făcut referiri la tensiunile geopolitice și la măsurile de politică comercială ale administrației SUA, cu potențiale implicații asupra deciziilor de politică monetară ale Fed/băncilor centrale majore și asupra volatilității de pe piața financiară internațională”.
Miercurea aceasta, cursul a crescut de la 4,9773 la 4,9774 lei, maxim al ultimului an, în timp ce tranzacțiile au continuat să se realizeze în culoarul 4,9770 – 4,9775 lei.
În piața monetară se observă o ușoară tendință de scădere a indicilor ROBOR, care rămân totuși în jurul pragului de 6%, în condițiile în care sondajul CFA România anticipează menținerea inflației din acest an în apropiere pragului de 5%.
Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,0 la 5,99% iar cel la 12 luni a coborât de la 6,08 la 6,07%.
„Prețul gramului de aur (…) a coborât la 443,9424 lei”
Înainte de publicarea unor date economice fundamentale din Statele Unite, euro creștea la 1,0487 – 1,0525 dolari, iar media monedei americane a coborât de la 4,7536 la 4,7417 lei, minim al ultimelor două luni.
Aceeași tendință de apreciere o avea euro și față de alte monede majore. Astfel, media francului elvețian a scăzut la 5,2954 lei iar a lirei sterline la 5,9965 lei, față de 6,0152 lei, maximul ultimelor două luni atins vinerea trecută.
Prețul gramului de aur, care a atins joia trecută maximul istoric de 452,3179 lei, a coborât la 443,9424 lei, rezultat al deprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.904 – 2.930 dolari/uncie.
După un raliu ascendent din ultimele două luni, declanșat de revenirea lui Donald Trump la Casa albă, piața cripto se află acum în plin proces de marcare a profiturilor, care împinge cotațiile în jos. La jumătatea săptămânii, bitcoin a coborât la 87.319 – 89.309 dolari iar ethereum la 2.416 – 2.503 dolari.
Radu Georgescu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.
Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE
Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.
Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).
După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.
„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”
Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.
În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.
Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

În funcție de vechimea vehiculului, inspecția tehnică perioadă (ITP) se efectuează la un anumit interval de timp. La ce trebuie să fie atenți șoferii astfel încât mașina lor să primească aprobarea de circulație pe drumurile publice.
Care sunt pașii de urmat ca să treci ITP-ul în anul 2025
Șoferii care au mașini mai vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la ITP în fiecare an. Toți conducătorii auto din România trebuie să respecte anumite lucruri înainte de a ajunge la o astfel de stație, în anul 2025, scrie Fanatik.
Printre lucrurile pe care trebuie să le analizeze toată lumea pentru a trece inspecția tehnică se află verificarea autoturismului. Specialiștii din domeniul auto recomandă oamenilor să fie atenți la unele aspecte de ordin tehnic.
ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME
E foarte important să se verifice uleiul și filtrele de ulei, aer, carburant și polen. Acestea ar fi bine să se schimbe pentru a fi sigur că primești aprobarea pentru circulația pe drumurile publice. De asemenea, se completează sau se înlocuiesc lichidele esențiale, cum ar fi de frână și de răcire.
În plus, experții recomandă șoferilor să fie atenți la plăcuțele de frână. Ele trebuie să fie în stare bună de funcționare, la fel și frâna de mână. Înainte de a merge la ITP se verifică gradul de uzură al ambreiajului și se scanează computerul de bord pentru eventuale erori.
Conducătorii auto trebuie să inspecteze starea anvelopelor, înainte de ITP, pentru a nu fi prea uzate. Mai mult decât atât, e bine să se asigure că filtrul de particule funcționează optim sau că parbrizul nu este crăpat. Acesta se înlocuiește neapărat.
În aceeași notă, experții recomandă să se repare orice problemă electrică, înainte de a te prezenta la o stație ITP, în 2025. În această categorie intră farurile, stopurile și semnalizarea, care trebuie să funcționează și becurile să nu fie arse.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan. Investiția este de 20 de milioane de euro

Drumul de la Sfântul Ioan va fi reabilitat și modernizat, a anunțat, luni, primarul Emil Boc, care a precizat că lucrarea va fi scoasă la licitație.
Se vor amenaja inclusiv trotuare și piste de biciclete.
Emil Boc, anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan
Reabilitarea drumului a Sfântul Ioan, care are 5,3 kilometri, este o investiție de 20 de milioane de euro. Drumul va fi reabilitat până la intersecția cu strada Făgetului. “Vrem să extindem rețeaua de piste de biciclete, de pe Observator, pe Calea Turzii, Făget și Sfântul Ioan, și de a spori confortul acelor care lociuesc în zonă”, a spus Emil Boc.
Acesta a mai anunțat că termenul de depunere a ofertelor este 28 aprilie. Lucrările vor dura 12 luni, după adjudecarea licitației, cu eventuale prelungiri în cazul în care nu se va putea lucra pe perioada iernii.
ADMINISTRAȚIE
Boc: Se interzice fumatul în stațiile de transport în comun, în parcuri și bazele sportive din Cluj-Napoca.”Fumatul pasiv ucide”

Primăria Cluj-Napoca pregătește interzicerea fumatului în stațiile de transport public, în parcuri și în bazele sportive care aparțin municipalității, proiect care se află în dezbatere publică și care va intra în vigoare din luna septembrie. Și țigările electronice sunt asimilate tutunului, a spus primarul Emil Boc.
”A fost pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local de interzicere a fumatului în stațiile de transport în comun, în parcurile publice și în bazele sportive aflate în proprietatea municipalității.
Atât în parcurile publice, cât și în bazele sportive, Primăria Cluj-Napoca va amenaja zone speciale în care se va putea fuma și le vom semnaliza corespunzător”, a spus, luni, Emil Boc.
În termen de 90 de zile de la data adoptării de către Consiliul Local vor fi amenajate și semnalizate locurile speciale în care se permite fumatul în parcuri și baze sportive.
De asemenea, în aceste zone se va amplasa textul ”Fumatul interzis”.
Care sunt amenzile
”Cei care nu vor respecta aceste prevederi care vizează interdicția fumatului vor primi o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei, aplicată de Poliția Locală.
HCL va intra în vigoare la 3 luni de la adoptare, astfel încât oamenii să fie informați și pentru a avea timp de amenajarea locurilor speciale de fumat.
Așadar, în toate stațiile de transport publice, parcurile și bazele sportive se va interzice fumatul, cu excepția locurilor special amenajate pentru fumat”, a precizat Emil Boc.
Acesta a explicat că Primăria Cluj-Napoca promovează acest proiect în condițiile în care nu există un nivel sigur de expunere la tutun, nici măcar în aer liber.
Fumatul pasiv ucide
”Fumatul pasiv ucide, afectează inimi, plămâni și nu numai pe cele ale fumătorilor, ci și pe cele ale nefumătorilor. Și nefumătorii pot avea probleme de sănătate, crescând riscul de boli respiratorii, inclusiv cancer.
Este dreptul fiecărui copil de a respira aer curat în parc și baze sportive, este dreptul fiecărui călător să aștepte în stații fără să inhaleze fum toxic.
Stațiile de transport în comun nu sunt camere de fumat în aer liber, bazele sportive sunt pentru sănătate nu pentru riscuri la adresa sănătății”, a menționat primarul Clujului, care a adăugat că speră că și bazele sportive private să adopte această prevedere.
Fumat interzis la festivaluri
Emil Boc a menționat că a discutat cu organizatorii de evenimente astfel că de anul viitor se vor crea zone speciale de fumat în cadrul festivalurilor care au loc în oraș, cum ar fi Untold, Zilele Clujului, TIFF sau Jazz in The Park.
”Noi, la Cluj-Napoca, avem datoria să fim în avangarda sănătății publice și să protejăm vieți”, a conchis edilul.
În ceea ce privește calendarul stabilit, Emil Boc a arătat că proiectul va sta în dezbatere publică 30 de zile, pe parcursul lunii aprilie, în luna mai va intra spre aprobare în Consiliul Local și va intra în vigoare în luna septembrie.