Connect with us

ACTUALITATE

Vești grozave! Rata incidenței de coronavirus la Cluj-Napoca a scăzut sub 1 la mie

Publicat


Piata Unirii
Direcția de Sănătate Publică Cluj a anunțat rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1000 locuitori pe localitati (UAT) la data de 23.05.2021 pentru perioada 06.05.2021-19.05.2021.

Din documentul publicat reiese că la Cluj-Napoca, numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut sub 1 la mia de locuitori.

Astfel, în acest moment la Cluj-Napoca rata incidenței este de 0.96 de cazuri de coronavirus la o mie de locuitori.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Boxer clujean, campion național la Juniori, la Campionatul Național de la Bacău. Antrenor: Al 3-lea an când aduce Cupa la Cluj

Publicat

De

Elisei Otvos, elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv și legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion național la Bacău, fiind singurul sportiv din Cluj care a reușit această performanță anul acesta.

La categoria sa de vârstă au concurat 24 de boxeri, Elisei fiind singurul reprezentant din județul Cluj care a ajuns în finală. Acesta este al treilea an consecutiv în care Elisei Otvos reușește să aducă cupa la Cluj.

„Este al treilea an la rând care aduce cupa la Cluj, anul acesta Elisei fiind singurul sportiv din județul Cluj care a ajuns în finală. La categoria lui, au concurat 24 de boxeri. Elisei este elev la Liceul cu Program Sportiv, în clasa a IX-a și este legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca. Acum o să înceapă drumul mai greu pentru el, pentru că va trece la o categorie mai mare de vârstă. Practică boxul de șapte ani”, a declarat, pentru Cluj24, antrenorul tânărului, Victor Lupo, un nume marcant în boxul profesionist mondial.

Performanțe remarcabile la campionate internaționale

Performanțele sale nu se opresc aici – acum doi ani, Elisei a ocupat locul cinci la Campionatul European, iar anul trecut a obținut locul doi la Campionatul Balcanic.

În plus, peste zece zile, tânărul boxer va participa la Olimpiada Gimnazială din Bahrain, unde speră să obțină noi rezultate remarcabile.

„Elisei a câștigat din 2022 cupa și campionatul în fiecare an. A luat locul cinci la Campionatul European acum doi ani și locul doi la Campionatul Balcanic, anul trecut. Peste zece zile vom participa la Olimpiada Gimnazială de la Bahrain”, a mai arătat Victor Lupo.

300 de sportivi s-au duela în ring

Campionatul Național de Box la Juniori s-a desfășurat, între 7 și 11 octombrie 2024, la Sala de Atletism din Bacău. În ring s-au duelat aproximativ 300 de boxeri, cei mai buni de la toate cluburile din țară.

Campionatul Național de Box la Juniori a fost organizat de Federația Română de Box, Sport Club Municipal Bacău și Direcția Județeană pentru Sport Bacău.

Citește mai departe

EVENIMENT

România nu intră anul acesta în SCHENGEN cu granițele terestre, spune un europarlamentar

Publicat

schengen

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spune că dosarul Schengen ar trebui închis la Consiliul JAI din februarie sau aprilie. El crede că România poate bloca alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria.

Eugen Tomac critică declarațiile ministrului austriac de Interne în dosarul Schengen: „Mi se par extrem de incorecte la adresa României, în condițiile în care atât domnul ministru Karner, cât și toți ceilalți omologi ai săi din UE știu foarte bine că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile și evident că aici asistăm la un joc politic incorect la adresa țării noastre și a Bulgariei. Nu există nici un argument politic și tehnic pentru a justifica acest abuz de putere pe care-l face Austria de aproape doi ani de zile la adresa noastră”.

România nu intră anul acesta în SCHENGEN cu granițele terestre, spune un europarlamentar

Eurodeputatul consideră că România ar trebui să blocheze alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria în dosarul Schengen.

„Nici o țară nu este obligată să-și justifice votul, chiar și atunci când blochează o decizie ce ar trebui să acționeze în loialitate față de Acord sau Tratat, ceea ce înseamnă că și România la rându-i poate oricând bloca orice decizie importantă la nivel european, fără a-și justifica poziția”, adaugă el.

Eugen Tomac crede că România nu are șanse să intre și cu granițele terestre în Spațiul Schengen în acest an.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”

„În momentul de față este clar că în 2024 nu există nici o șansă ca România să intre terestru în Spațiul Schengen (…). Dacă România va avea capacitatea după aceste alegeri prin care vom trece să-și instaleze rapid un Guvern capabil să discute cu Varșovia, pentru că anul viitor, în prima parte a anului, președinția UE va fi deținută de Polonia și cred că Donald Tusk are capacitatea să impună pe agenda UE acest subiect și experiența necesară pentru a ne sprijini eficient (…), în Consiliul JAI din februarie sau din aprilie ar trebui să închidem acest dosar, încheie Tomac”.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care admite că România și Bulgaria au făcut progrese, dar consideră că nu e momentul unei aderări la Schengen și cu granițele terestre.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe refacerea infrastructurii exterioare din Complexul Neuro al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj demarează un proiect de refacere a infrastructurii exterioare din cadrul Complexului Neuro, menit să îmbunătățească accesul pacienților la cele șapte secții clinice care operează în zonă.

Luni, 14 octombrie, demarează lucrările de refacere a infrastructurii exterioare din incinta Complexului Neuro, o investiție importantă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are ca scop îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile oferite de cele șapte secții clinice care își desfășoară  activitatea în această zonă.

Reparații la căile de acces, la spațiile verzi și la sistemul de iluminat

Lucrările aferente acestui proiect constau în reparații la sistemul de utilități-canalizare, alimentare cu apă, reparații la infrastructura rutieră și pietonală, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în condiții optime, amenajarea spațiilor verzi și amplasarea de mobilier stradal, reparații la sistemul de iluminat exterior de incintă și, nu în ultimul rând, optimizarea circuitului pentru deplasarea ambulanțelor și a autospecialelor de servicii medicale.

Toate lucrările se vor executa astfel încât să nu afecteze ralizarea actului medical în secțiile din incintă.

Lucrări sprijinite financiar de municipiul Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca susține financiar lucrările aferente proiectului de reabilitare. Valoarea contractului de finanțare este de 3.000.000 lei și se adaugă unei alocări anterioare de 300.000 lei, destinată reabilitării rețelelor de apă și canalizare în această zonă.

De altfel, municipalitatea clujeană a susținut  permanent activitățile de investiții ale spitalului, iar  în ultimii patru ani aproximativ 21.700.000 lei au fost direcționați către spital în vederea achiziționării de echipamente, aparatură medicală și executării de reparații curente în spațiile în care se desfășoară activitatea medicală.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Prețuri mai mari pentru ridicarea gunoiului, în Cluj. Consiliul Local a aprobat majorarea tarifelor la salubritate

Publicat

De

Tarifele pentru ridicarea gunoiului vor crește pentru locuitorii din județul Cluj, lotul 1 – Cluj-Napoca/Huedin și comunele învecinate. Este a doua creștere a prețurilor în mai puțin de doi ani, ultima majorare fiind aprobată în iulie 2023.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de vineri, 11 octombrie, majorarea tarifelor pentru serviciile de salubritate prestate de SC Supercom SA la nivelul județului Cluj – lotul 1. Hotărârea va fi votată în cadrul AGA ADI Eco-Metropolitan Cluj.

Care sunt noile tarife?

Tarifele aprobate pentru activitățile de salubrizare prestate de SC Supercom SA (Lotul 1) sunt următoarele:

  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul urban – Ture = 637,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,40 lei/persoană/lună fără TVA (de la 272,66 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,32 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale și biodegradabile de la populaţia din mediul urban – Turez = 386,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 5,15 lei/persoană/lună fără TVA (de la 263,69 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,25 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul rural – Trrec = 708,22 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,83 lei/persoană/lună fără TVA (de la 633,31 lei/tonă fără TVA, res­pectiv 1,40 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile de la populația din mediul rural – Trez = 455,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 6,44 lei /persoană/lună fără TVA (de la 461,80 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,01 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile similare (inclusiv de la administratorii de pieţe) – Toprez = 391,28 lei/tonă fără TVA (de la 197,60 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor menajere periculoase la solicitare – Tperic = 922,54 lei/tonă fără TVA (de la 563,29 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor voluminoase la solicitare – Tvolum = 853,81 lei/tonă fără TVA (de la 190,69 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea, transportul, tratarea şi eliminarea deşeurilor de construcții-demolări la solicitare – TC-D = 527,89 lei/tonă fără TVA (de la 99,91 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor de cadavre de animale de pe domeniul public – Tcadanim = 47.514,61 lei/tonă fără TVA (de la 33.513,09 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru operarea și administrarea stațiilor de transfer – TST = 494,37 lei/tonă fără TVA (de la 243,83 lei/tonă fără TVA);

Noile tarife pentru deșeurile municipale

Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deşeurile municipale, pentru lotul 1

  • Pentru populația din mediul urban: 1.775,61 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,38 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru populaţia din mediul rural: 1.846,34 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,93 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru agenți economici/instituții/pieţe: 1.972,54 lei/tonă fără TVA.

Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și similare şi al altor deşeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic şi sticlă, pentru lotul 1

  • Pentru populaţia din mediul urban: 1.347,51 lei/tonă fără TVA, respectiv 8,28 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru populaţia din mediul rural: 1.416,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 10,04 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru agenți economici/instituţii/pieţe: 1.351,89 lei/tonă fără TVA.

Tarifele distincte prezentate mai sus nu se facturează utilizatorilor.

Ultima majorare a prețurilor a avut loc anul trecut

Ultimele tarife au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj din data de 14 iulie 2023. Solicitarea ADI Eco-Metropolitan Cluj are la bază cererea SC Supercom SA de modificare a tarifelor aprobate atunci.

ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului, iar compania de salubritate Supercom a câștigat contractul pentru colectarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani.

Supercom are trei loturi în județul Cluj, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Lotul 1 cuprinde Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și 30 de comune: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni și Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax