Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Veste BUNĂ. Scade în continuare RATA de infectare în Cluj-Napoca și în județ. În continuare, secțiile ATI sunt pline

Publicat


covid

Rata de infectare cu Covid-19 este în continuă scădere la Cluj. În județ, aceasta a ajuns marți la 8,31 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Astfel potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, în perioada  23 octombrie -5 noiembrie, pentru care este făcută raportarea, în Cluj-Napoca au fost 3.074 de cazuri noi de Covid-19. Aici rata de infectare a ajuns la 9,12 cazuri la mie.

În Florești, rata de infectare este de 9,50 de cazuri la mie, 457 de persoane fiind diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus în perioada de raportare.

La nivelul întregului județ, în perioada amintită mai sus, au fost diagnosticate 6.286 de noi cazuri de infectare.

Astfel, se poate spune că județul Cluj a trecut de faza de „platou”, iar acum numărul de îmbolnăviri a intrat pe o pantă descendentă.

Negreni, Poieni, Feleacu și Valea Ierii, rată mare de pozitivare

În continuare, în județul Cluj mai sunt comune în care rata de infectare este mare, de peste 14 cazuri de Covid la mia de locuitori.

Cea mai mare rată de infectare este în Negreni, respectiv 18,14 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Aici, în perioada de raportare, au fost diagnosticate 41 de cazuri noi.

Urmează comuna Poieni, cu o rată de infectare de 14,95 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Aici au fost raportate 70 de noi cazuri.

În „top” se află și comuna Feleacu, unde rata de infectare este de 14,52 la mie. Aici au fost raportate 64 de cazuri noi de Covid-19.

De asemenea, în Valea Ierii, rata de infectare este de 14,07 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Aici, în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie, au fost 45 de noi cazuri de infectare cu virusu SARS-CoV-2.

Situație este în continuare gravă și la Apahida. Aici au fost raportate 166 de cazuri noi de Covid-19, iar rata de infectare este de 10,51.

Și la Gilău sunt 104 cazuri diagnosticate în perioada de raportare, rata incidenței fiind de 11,38.

Și în Baciu sunt 114 cazuri noi, dar aici rata de infectare este de 8,58 la mie.

49 de cazuri au fost raportate și în Chinteni, unde rata de infectare este de 13,20 la mie.

Deși rata de infectare scade, spitalele și secțiile ATI sunt în continuare pline.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FC Voluntari – „U” Cluj. Echipa lui Sabău LUPTĂ pentru victorie în ultima etapă din play-out

Publicat

U Cluj joaca cu FC Voluntari în n ultima etapă din play-out

Echipele FC Voluntari și FC Universitatea Cluj se vor întâlni duminică, de la ora 21:30 pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari unde vor disputa ultima partidă din play-out.

„Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să termine acest sezon pe locul secund din play-out.

FC Voluntari – „U” Cluj. Echipa lui Sabău LUPTĂ pentru victorie în ultima etapă din play-out

Echipa antrenată de Neluțu Sabău a disputat săptămâna trecută ultima partidă de pe teren propriu din acest sezon, acolo unde a obținut doar un rezultat de egalitate, 3-3 cu Dinamo București, rezultat obținut în minutele de prelungire, după ce Ovidiu Bic a stabilit egalitatea și a smuls un punct în penultima etapă din play-out.

FC Voluntari este obligată să obțină cele 3 puncte pentru a scăpa de emoțiile retrogradării directe și să mențină șanse la prima poziție aflată deasupra locurilor de baraj.

Echipa antrenată de Florin Pârvu calcă strâmb de trei etape și acest lucru a făcut ca FC Voluntari să stea cu emoții până la ultima etapă a play-out-ului.

Echipa din Voluntari are trei rezultate de egalitate în ultimele trei partide, ultimul dintre acestea fiind obținut cu o săptămână în urmă pe terenul celor de la FC Botoșani.

FC Universitatea Cluj vrea să obțină prima victorie împotriva echipei FC Voluntari

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 5 noiembrie 2023 pe Stadionul Cluj Arena, acolo unde „șepcile roșii” au fost învinse cu scorul de 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica pentru gazde, în timp ce pentru oaspeți au marcat Nemec și Dumiter, aducând victoria oaspeților.

Partida din returul campionatului s-a desfășurat pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari la data de 8 martie și s-a încheiat cu o remiză albă, astfel FC Universitatea Cluj poate obține mâine seară prima victorie din acest sezon împotriva echipei FC Voluntari.

Înaintea ultimei partide din play-out, FC Universitatea Cluj se află pe a patra poziție din play-out cu 30 de puncte și este salvată de orice emoție a retrogradării, în timp ce FC Voluntari ocupă loc de baraj și are nevoie de victorie pentru a avea șanse să scape de teama retrogradării.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook/ U Cluj

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevi din nouă județe, CAMPIONI la lectură și creativitate. Festivalul Ecvilemo s-a desfășurat la Liceul Bălcescu din Cluj

Publicat

De

FestivalEcvilemo, Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj

Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, din Cluj-Napoca, a fost, sâmbătă, gazda celei de a treia ediții a Festivalului – Concurs Interjudețean Literar Eco.Video.Moda.Lego. – Ecvilemo.

Proiectul, care are ca obiectiv principal promovarea lecturii, propune deschideri interdisciplinare, având în vedere că implică atât competențele digitale, cât și pe cele de sensibilizare în ceea ce privește mediul înconjurător.

FOTO. Elevi din nouă județe, CAMPIONI la lectură și creativitate. Festivalul Ecvilemo s-a desfășurat la Liceul Bălcescu din Cluj

Astfel, elevi din 20 de județe au acceptat provocarea de a citi cărțile propuse și de a participa, online, la un test de lectură, care a reprezentat proba eliminatorie a concursului.

Cărțile au fost următoarele

Nivelul 1: clasele a V-a și a VI-a

  • Copiii de făină, Anne Fine
  • Vacanța lui Nor, Ileana și Maria Surducan
  • Olguța și marea demascare, Alex Moldovan
  • Val și Cetatea sufletelor, Ana Alfianu

Nivel 2: clasele a VII-a și a VIII-a

  • Insula orfanilor, Laurel Snyder
  • Fahrenheit 451, Ray Bradbury
  • Pasărea albă, R.J. Palacio
  • Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, Robert Ersten

25 de echipe din nouă județe

Au fost clasificate 25 de echipe, din nouă județe. Fiecare echipă, formată din patru membri, a ales o carte și a creat, apoi, un produs media prin care să o promoveze. Apoi au urmat probele desfășurate face to face.

La prima dintre ele, membrii juriului au adresat concurenților întrebări legate de produsul media creat, respectiv tehnici de realizare, coloană sonoră, imagini și altele.

La proba a doua, a fost testată capacitatea de a găsi argumente pro și contra pentru o afirmație extrasă din cartea selectată. Proba a treia a vizat creativitatea elevilor, fiindcă au trebuit să confecționeze costume din materiale reciclabile.

Ecvilemo, un proiect de suflet la Liceului Bălcescu din Cluj

Ecvilemo rămâne proiectul de suflet al Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, reușind să adune, sub semnul lecturii, elevi și profesori entuziaști de la Vaslui, București, Bacău, Cluj, Buziaș, Galați, Bistrița-Năsăud sau Hunedoara.

Reușita acestui proiect se datorează entuziasmului profesorilor din echipa de management a liceului, director prof. Zamfir Marinela Violeta, director adjunct Teodorescu Iulian, director adjunct Rad Ciprian, prof. Borza Emilia, prof. Năsăudean Nicoleta (persoana de contact în cadrul proiectului) și a celor din echipa de implementare, prof. Bindean Laura, prof. Sim Ramona, prof. Pălăcian Felicia, prof. Copaciu Elena Gabriel, prof. Berindeiu Nicolae, prof. Oprea Ioana, prof. Chereș Adriana.

Elevii au fost recompensați cu premii oferite de sponsori.

Comisia de jurizare a fost formată din Inspector de Limba și Literatura Română, Smaranda Graur, Inspector Școlar pentru Educație Permanentă și Activități Extrașcolare, Amalia Gurzău, Aurelia Câmpean, președinte al Asociației Learn and Vision, Roxana Truță, Director la Librăriile Cărturești, Ancuța Roman, scriitoare, profesoara Laura Bindean, profesoara Sorinela Giloan, profesoara Ramona Sim, profesoara Felicia Pălăcian, profesoara Georgeta Rarinca, profesoara Ileana Oneț, profesoara Alexandrina Giurgiu, profesoara Ioana Oprea, profesoara Constanța Stăncescu, profesoara Gabriela Copaciu, profesor Alexandru Ciurean, Laura Achim, profesor pentru învățământul primar, Laura Neciu, profesor pentru învățământul primar, Adriana Șcheau și profesor pentru învățământul primar, Ioana Urșuț.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Un clujean emigrat în Canada, co-scenaristul unui film de scurtmetraj premiat la Festivalul de film Beverly Hills

Publicat

film

Doru Lupeanu, un clujean emigrat în Canada, este co-scenaristul unui film de scurtmetraj care a primit la începutul lunii mai premiul pentru Cel mai bun film străin la cea de-a 24 ediție a Festivalului de film Beverly Hills (SUA).

Filmul ”Document 56” are la bază o poveste reală din perioada președintelui american Richard Nixon și a omologului său român, Nicolae Ceaușescu.

”În România perioadei Războiului Rece, doi ofițeri de securitate interceptează o scrisoare a lui Richard Nixon către Nicolae Ceaușescu.

Având doar 48 de ore de pregătire pentru sosirea agenților CIA, cei doi agenți se grăbesc să stabilească agenda ascunsă a vizitei”, se arată în prezentarea filmului.

Scurtmetrajul prezintă alianța secretă din acea perioadă dintre CIA americană și Securitatea română pentru finanțarea regimului irakian al lui Saddam Hussein, în timpul războiului cu Iranul.

Turnură comică

film

”Sincer, oricât de mult m-aș bucura de trofeu, sau de orice altă distincție, mă bucur mai mult că un proiect la care am contribuit a fost realizat și are o viață proprie.

Povestea pentru <<Document 56>> a fost descoperită de Christopher Landry, regizorul și, de departe, persoana care are cea mai mare contribuție la acest film.

Inițial, povestea era mai mult o dramă, dar când am început să scriu scenariul a luat rapid o turnură comică”, a spus Doru Lupeanu pentru Cluj24.

Din distribuția filmului, regizat de Christopher Landry, fac parte și actorii români, Ștefan Iancu și Alexandru Georgescu, în rolul celor doi securiști, iar Irina Margareta Nistor a fost distribuită într-un rol de secretară.

Festivalul de film Beverly Hills a avut prima ediție în anul 2001.

Ce a mai scris Doru Lupeanu

Doru Lupeanu a scris scenariul la ”Fața galbenă care râde”, care câștigat în 2007 la TIFF, premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, dar și scenariul la ”Superman, Spiderman sau Batman”, regizat de Tudor Giurgiu, care a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film, în anul 2012.

Doru Lupeanu a emigrat în Canada și trăiește în Montreal.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc, cumpărături în Oser. A plecat cu o pălărie de paie, care să-l ferească de soare

Publicat

De

Emil Boc, cumpărături în Oser

Emil Boc a fost la Oser sâmbătă dimineața. Primarul a făcut și cumpărături. A plecat cu o pălărie de paie care să-l ferească de soare.

Boc a și filmat în Oser, a vorbit cu oamenii care au venit să vândă diverse produse și s-a fotografiat cu clujenii.

VIDEO. Emil Boc, cumpărături în Oser. A plecat cu o pălărie de paie, care să-l ferească de soare

Primarul a fost la Oser și în urmă cu câteva săptămâni când și-a cumpărat, printre aletele și o casetă cu Dire Straits.

„Nici nu va trece prin cap câte lucruri puteți găsi aici”, a spus primarul care i-a invitat pe clujeni să descopere Oserul.

Boc a plătit „prețul corect”

Emil Boc a trecut pe la tarabe și a filmat „descoperirile” făcute. Printre ele un ceas cu U Cluj, pe care a spus că îl va cumpăra.

A cumpărat însă, pe loc, o pălărie de soare din paie, care costă 60 de lei. Deși cea care vindea a lăsat din preț pentru primar, acesta nu a acceptat și a plătit prețul întreg.

Pe când era în piața de vechituri a Clujului, Emil Boc a fost abordat de mai mulți clujeni cu diverse probleme, cu care a spus că va vorbi după ce face turul pieței.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax