EVENIMENT
Veste BUNĂ. Rata incidenței COVID scade la Cluj sub 4 la mia de locuitori
Prefectura Cluj a prezentat sâmbătă situația epidemiologică în județ din care reiese că rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire cu COVID a scăzut la 3,79 la mia de locuitori.
➡️ În ultimele 24 de ore, 114 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;
➡️ Total număr de teste 1.638 din care 588 diagnostic grupe de risc, 707 teste efectuate la cerere și 343 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 476.383 de teste, la nivelul județului Cluj;
➡️ 90 persoane internate în ATI;
➡️ Total vindecați și externați 2.230 din care 1.713 din județul Cluj;
➡️ Total decedați 854 din care 537 din județul Cluj.
🔴 În acest moment sunt internați 753 de pacienți, din care 685 din județul Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, investigată de autorități. Percheziții la Brașov
Autoritățile au descins sâmbătă dimineața în Brașov, unde au efectuat trei percheziții domiciliare în cadrul unei anchete ce vizează finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu. Principala persoană vizată este Bogdan Peșchir, suspectat că a utilizat peste un milion de euro pentru promovarea acestuia pe TikTok.
Procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează, sâmbătă dimineaţa, trei percheziţii domiciliare în oraşul Braşov, vizat fiind Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic
Conform unui comunicat al Parchetului, în cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, spune Parchetul.
Descinderi la Bogdan Peşchir, finanţatorul campaniei lui Georgescu
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că au loc descinderi la Bogdan Peşchir, care s-a ocupat de finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro.
Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul „bogpr”, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024, arată SRI.
Plăți, realizate printr-o firmă de origine sud-africană
Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.
SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite.
„Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, arată SRI.
Tot sâmbătă dimineață, polițișștii au făcut nouă percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, în urma evenimentului care a avut loc pe 30 noiembrie la Tâncăbeşti, când mai multe persoane au participat la comemorarea a 86 de ani de la moartea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
ANM a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 6 ianuarie 2025. Temperaturile vor fi mai mari față de cele obișnuite pentru această perioadă. Maximele ajung până la 6-10 grade.
După data de 20 decembrie, temperaturile vor scădea sub zero grade și minimele vor coborî până la -9 grade Celsius în nord și -10 grade la munte.
VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi ridicate, apoi frig și NINSORI
De Crăciun, se așteaptă 1-4 grade și ninsori în majoritatea regiunilor. De Revelion și Anul Nou vor fi 0-1 grade și minime între -3 și -9 grade Celsius. Vor fi, de asemenea, ninsori.
Perioade cu ploi, lapoviță și ninsori mai sunt anunțate în 9-14, 17-20, 26-28 și 30-31 decembrie, dar și în jurul datei de 3 ianuarie.
Anul Nou începe cu maxime de -1…0 grade apoi temperaturile cresc până la 4-6 grade (vest și sud). Posibile ploi sau ninsori vor mai fi și în 5-6 ianuarie.
Săptămâna 9-15 decembrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. O abatere termică pozitivă ușor mai accentuată va fi în regiunile sud-estice.
În regiunile vestice, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale. În rest, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.
Săptămâna 16-22 decembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 23-29 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.
Săptămâna 29 decembrie – 6 ianuarie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
După succesul răsunător pe care l-a avut în București, unde a atras peste 100.000 de vizitatori, expoziția ”Universul lui Salvador Dalí” ajunge la Cluj-Napoca.
Itinerată anterior în orașe precum Paris, Shanghai și Florența, această colecție extraordinară, compusă din peste 170 de exponate – litografii, grafică, gravuri, sculpturi, miniaturi din aur și diamante – aduce o incursiune fascinantă în lumea suprarealistă a maestrului Dalí, completată de o experiență unică de realitate virtuală. Găzduită de Casa Hintz, clădire istorică datând din 1573, expoziția marchează inaugurarea nivelurilor superioare recent restaurate ale acestei clădiri emblematice din Piața Unirii, în care a funcționat prima farmacie din oraș și care găzduiește astăzi, la parter, Muzeul Farmaciei. Publicul va putea explora această lume extraordinară între 20 decembrie 2024 și 30 aprilie 2025.
FOTO. Universul lui Salvador Dali ajunge la Cluj. Peste 170 de exponate, la Casa Hintz
”Salvador Dali este un artist grandios, pentru că viziunea sa are puterea de a ne modifica și de a ne amplifica percepția asupra lumii. Artist vizionar prin excelență, Salvador Dali a fost genial și pentru că avea o minte, o inteligență mereu neobosită în a crea fantasme seducătoare estetic, dar, în același timp, perfect adaptate nevoii publicului său de a se recunoaște într-un secret de nemărturisit despre abisurile ființei umane. În același timp, Salvador Dali ne provoacă să vedem dublul spiritual al lumii fenomenale, de aici și nota de stranietate a imageriei sale copleșitoare.” – dr. Dan-Octavian Breaz, curator, critic și istoric de artă.
”Ne bucurăm că am trecut de cele două mari provocări ale acestui proiect: să găsim locația perfectă pentru această expoziție complexă și să convingem deținătorii acestei colecții să aducă evenimentul la Cluj-Napoca. Credem că orașul nostru merită să găzduiască o expoziție de un asemenea calibru, care s-a bucurat de un succes internațional. Suntem onorați să oferim comunității locale și vizitatorilor o ocazie unică de a explora universul fascinant al unuia dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, într-un spațiu emblematic precum Casa Hintz.” – Iancu Șerbănescu, organizator – Spotlight Events.
170 de opere care sfidează imaginația
Expoziția este o imersiune în universul vibrant și oniric al lui Salvador Dalí, un loc unde publicul este provocat să își depășească limitele imaginației. Una dintre cele mai importante piese expuse la Cluj este sculptura monumentală din bronz Saint George and the Dragon. Concepută în 1977, această lucrare reinterpretată de Dalí transformă legenda tradițională într-un simbol suprarealist al luptei dintre bine și rău. Detalii precum aripile dragonului metamorfozate în flăcări sau limba în formă de cârjă, un simbol preferat al artistului, reflectă stilul său unic. O versiune de dimensiuni mai mari a acestei capodopere a fost oferită în 1995 Papei Ioan Paul al II-lea de către Dalí Universe, fiind inclusă în colecția Vaticanului, consolidând astfel importanța culturală și artistică a acestei lucrări.
În conexiune cu istoria Clujului, farmacia din Casa Hintz, care găzduiește expoziția, a purtat cândva numele „Farmacia Sfântul Gheorghe,” iar familia actualului moștenitor a realizat o statuetă din porțelan inspirată de această sculptură care poate să fie văzută încastrată în clădire și protejată de sticlă.
Printre lucrările deosebite expuse la Cluj se mai numără: Homage to Terpsichore, Man with Butterfly, Woman of Time sau Surrealistic Ange. Unele dintre aceste sculpturi impresionante depășesc doi metri înălțime. Sculpturi de dimensiuni mai mici precum Javanese Mannequin și Moth and Flame vor fascina publicul prin capacitatea de a provoca percepția privitorului asupra realității.
Un alt punct de atracție îl reprezintă cele patru bijuterii-sculpturi, adevărate opere de artă în miniatură: Alice in Wonderland, o reinterpretare suprarealistă a faimosului basm, Dance of Time, care reia tema iconică a ceasurilor topite, Triumphant Angel, ce simbolizează victoria spirituală, și Unicorn, o metaforă a purității și fanteziei. De asemenea, expoziția include obiecte din aur, litografii rare și ilustrații.
Ce aduce nou expoziția de la Cluj?
Expoziția Universul lui Salvador Dalí de la Cluj oferă o premieră absolută pentru publicul din România, prin includerea a trei opere remarcabile care nu au fost expuse la București: Twisted Christ, o reinterpretare simbolică a figurii lui Hristos, Zootrope Model, bust suprarealist plin de detalii inedite, și Head of Venus, o lucrare ce explorează teme precum dualitatea frumuseții și percepția realității.
VR Experience – o incursiune virtuală în universul lui Dalí
Inspirată de viziunea suprarealistă a maestrului, expoziția din Cluj combină imaginația artistică a lui Salvador Dalí cu tehnologia modernă a realității virtuale. Deși VR-ul nu a existat în timpul vieții artistului, această experiență fascinantă îl aduce pe Dalí însuși în postura de ghid virtual care îi conduce pe vizitatori, prin capodoperele sale într-o dimensiune complet nouă, care pare desprinsă direct din universul său suprarealist.
Program și bilete „Universul lui Salvador Dalí” Cluj
Expoziția va fi deschisă zilnic între 20 decembrie 2024 și 30 aprilie 2025, între orele 11:00 – 20:00 (ultima intrare la ora 19:00), cu excepția zilelor de 26 decembrie și 1 ianuarie, iar pe 24 decembrie și pe 31 decembrie va avea un program scurt. Biletele sunt disponibile deja online pe universuldali.ro sau enterix.ro, și fizic, în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca. După deschiderea expoziției, acestea vor fi disponibile și direct de la locație, la Casa Hintz. Prețurile încep de la 75 de lei pentru adulți, 50 de lei pentru copii, iar grupurile școlare (minim 20 de persoane) beneficiază de un tarif redus de 40 de lei/persoană. Cei interesați de experiența VR vor plăti o taxă suplimentară de 10 lei.
Expoziția va include și un shop dedicat, de unde vizitatorii pot achiziționa suveniruri unice sau cadouri inspirate din universul lui Dalí.
Salvador Dalí, maestrul suprarealismului
Salvador Dalí este celebrat ca „maestrul suprarealismului”, dar și ca un vizionar care a transformat viața sa într-o operă de artă. Pe lângă picturile sale celebre, Dalí s-a exprimat prin diverse mijloace artistice: sculptură, ilustrație de carte, obiecte din aur și colaborări unice, precum cele cu manufactura de sticlă Daum. Obsesia sa pentru timpul care se topește, feminitate, psihanaliză și vis se regăsește în toate lucrările sale. Dalí a fost, de asemenea, un pionier al autopromovării, personalitatea sa excentrică și inconfundabila mustață transformându-l într-un adevărat brand artistic.
Despre Beniamino Levi și colecția Dalí Universe
Nicholas Descharnes, expert mondial în opera lui Dalí: ”În decursul a patruzeci de ani, Beniamino Levi, prin Dalí Universe, a reunit cea mai importantă colecție de sculpturi Dalí, reflectând viziunea lui în trei dimensiuni.”
Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi – care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana – și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960 în Paris, a marcat începutul unei colaborări unice. Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste.
Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume, alcătuită din sculpturi din bronz, obiecte din aur, mobilier suprarealist, litografii semnate, sculpturi din sticlă și alte opere unice. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.
EVENIMENT
Motivare CCR: Alegătorii, dezinformați. Unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă. Proces electoral viciat
Procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui, arată vineri Curtea Constituţională a României (CCR), în motivarea deciziei de 10 pagini prin care a anulat scrutinul prezidenţial, citată de Agerpres.
„Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice”, se arată în document.
De asemenea, potrivit judecătorilor CCR ”caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă”.
Proces electoral viciat
În document, citat de Hotnews, judecătorii Curții spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, iar „toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.
„În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, se arată în motivare.
”Denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”
”Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”, se arată în motivarea CCR.
De asemenea, potrivit Curții, „egalitatea şanselor trebuie garantată tuturor candidaţilor şi partidelor şi trebuie să stimuleze statul să adopte o atitudine obiectivă și imparţială faţă de ei şi să aplice aceeaşi legislaţie în mod echitabil tuturor”.
”Cheltuielile pentru publicitate electorală pot fi limitate pentru a garanta egalitatea şanselor [a se vedea și pct.18 și 21 al Raportului explicativ la Codul de bune practici în materie electorală. Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002)]”.
”Totodată, egalitatea de șanse trebuie evaluată și prin prisma comportamentului electoral al competitorilor, în privința utilizării rețelelor sociale, a noilor tehnologii, a sistemelor de inteligență artificială și a finanțării campaniei electorale”.
„Un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei”
„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale”
”Astfel, declarațiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidați referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicție cu datele prezentate în „Notele de informare” ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă și a Serviciului Român de Informații”
”Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri și cheltuieli importante, iar situația analizată relevă o incongruență evidentă între amploarea campaniei desfășurate și inexistența asumată de candidat în privința cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenței finanțării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfășurării alegerilor”, se mai arată în motivare.
CCR a anulat, vineri, primul tur al alegerilor prezidențiale.