Connect with us

ACTUALITATE

Versantul Partizanilor din Apuseni. Este înspăimântător câtă ură s-a sădit între moții care trăiau în pace de mii de ani

Publicat


Versantul Partizanilor din Apuseni este un proiect despre moții de altădată care s-au luptat pentru libertate și care astfel au șansa să mai trăiască în mentalul colectiv. Personalități ale lumii culturale naționale și mai multe fundații au anunțat că sprijină proiectul inițiat de Clubul Monarhiștilor Clujeni, în special pentru a da o șansă generației tinere să se trezească.

Versantul Partizanilor vrea să spună o poveste, aceea a familiei Șușman și a luptătorilor anticomuniști de la Răchițele (jud. Cluj), din anii ’40 și ’50. O poveste despre prețul libertății și al democrației, despre principii și curaj, despre onoare și moarte eroică. O poveste unică, încă prea puțin cunoscută, pe care comuniștii și urmașii lor de după 1989 și de astăzi își doresc să o țină ascunsă, sortită uitării și irosirii.

Grupul Şuşman a fost unul dintre cele mai cunoscute organizații anticomuniste din Apuseni. Au reușit să se lupte timp de 10 ani cu regimul comunist.

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, la Cluj, a fost expusă pentru prima dată macheta casei familiei Șușman din Răchițele, demolată de regimul comunist după ce timp de o perioadă a fost transformată în sediu al Miliției, unde erau torturați sătenii care îi ajutau pe partizani. Casa va fi restaurată și va deveni punct de pelerinaj pentru toți cei care doresc să își cunoască mai bine trecutul.

Constantin-Teodor Șușman – nepotul partizanului anticomunist din Apuseni, Teodor Șușman,
liderul grupului Șușman, a fost și el prezent astăzi la Cluj, prilej cu care a mulțumit echipei conduse de Marius Oprea, care i-a găsit osemintele bunicului său, aceasta fiind cea mai fierbinte dorință a tatălui său.

Teodor Şuşman fusese primar al comunei Răchiţele în mai multe mandate și era supranumit ”tatăl munţilor” sau ”tatăl moţilor”.

Administra o avere considerabilă și era admirat pentru că ar fi bătut în masa regelui Ferdinand I, în 1925, pentru drepturile moților.

Comportamentul autorităților comuniste l-au determinat să ia arma în mână și să pornească la luptă alături de familia sa. Doar trădarea a făcut ca Grupul Șușman să fie în cele din urmă executat de către Securitate. Copiii lui Teodor Șușman, care au rămas în viață, au fost exilați în diferite colțuri ale țării și supuși muncii forțate.

Printre cei care susțin proiectul de restaurare a memoriei se numără și Ana Blandiana. Aceasta a anunțat că admiră încăpățânarea de a încerca să înțelegem cine ne-au fost părinții și bunicii într-una dintre cele mai dramatice cărți ale istoriei noastre recente.

”Istoria familiei Șușman are formatul unei tragedii antice, care vorbește despre libertate, curaj, onoare, despre nerenunțare și în care toată lumea moare în cele din urmă. Numai de noi depinde măsura în care le vom cunoaște suferința. Această istorie dintr-un sat din munții Apuseni poate să devină un moment cheie al întoarcerii tinerilor indiferenți, nepăsători și necunoscători ai propriei lor definiții înspre un fel de înfiere intelectuală și spirituală.

Este o poveste simbolică pentru felul în care comunismul a introdus ura ca element declanșator al istoriei, felul în care țăranii din Răchițele au ajuns să se trădeze unii pe alții. Este înspăimântător că ura a fost adusă din afară, implementată și transformată în combustibil de ură în acel sat în care probabil de milenii oamenii erau uniți”, a afirmat Ana Blandiana.

Istoricul Cornel Jurju, președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, a prezentat unul dintre momentele eroice ale Grupului Șușman, încercuit de către trupele de Securitate în anul 1952.

Ioan Popa – zis Ciota, rămâne ultimul în fața unui pluton de securitate de la Oradea. Le spune celorlalți: ”Mergeți la vale!” și se aruncă de pe stâncă, în fața trupelor de Securitate, și începe să tragă, încercând să-i protejeze pe colegii lui. Toți scapă, dar el este ciuruit de câteva zeci de gloanțe. Două batalioane de Securitate cutreierau versanții în căutarea lor și chiar și urșii și lupii au năvălit peste Doda Pilii, alungați de trupele de securitate care au terorizat întreaga zonă.

Inginerul Călin Roșu, care se va ocupa de restaurarea casei Șușman, a declarat că întregul proces se va întinde pe mai mulți ani. În acest timp trebuie să fie și găsite surse alternative pentru alimentarea cu energie electrică a proiectului, întrucât rețelele de curent nu ajung până acolo.

Însă încă din luna august 2021 va fi inaugurat Traseul Partizanilor, o altă modalitate prin care poate să fie cunoscută viața eroilor anticomuniști. Vizitatorii vor fi direcționați spre locuri frecventate de partizani precum Cascada Vălul Miresei, Grota Șușmanilor și alte puncte folosite ca ascunzători în cei 10 ani de luptă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Publicat

simone tempestini

Clujeanul Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în acest weekend, în Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din competiția continentală.

De 8 ori de campion național absolut, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria la bordul modelului Škoda Fabia RS Rally2, cu Sergiu Itu în dreapta sa, scrie Sport.ro.

simone tempestini

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Pilotul de la Napoca Rally Academy a câștigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase a fost pe podium, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri a fost cronometrat cu 1:52:50.4, cu aproape 17 secunde mai rapid decât ocupantul locului al doilea, francezul Franceschi Mathieu. Al treilea clasat a fost ungurul Miklos Csomos, la 29,9 secunde în urma lui Tempestini.

simone tempestini

„Victorie în Raliul Ungariei pentru Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu !

Echipajul Napoca Rally Academy a câștigat primul raliu al sezonului din FIA ERC – European Rally Championship după o cursă foarte disputată.

Felicitări, băieți, suntem mândri de voi!

Vă mulțumim tuturor pentru susținere”, scrie pe pagina de Facebook Napoca Rally Academy.

simone tempestini

Foto: Facebook Napoca Rally Academy

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

naica roxana daniela

La data de 14 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora NAICA ROXANA DANIELA, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.53 m, greutate – 46 de kg, păr lung, blond, constituție astenică, ochi albaștri.

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri, hanorac bleumarin, pantofi sport negri cu verde. Purta un ghiozdan.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

Publicat

dan petrescu lfp

Telenovela a luat sfârșit. Patronul de la CFR Cluj, Nelu Varga, a transmis că Dan Petrescu a semnat cu echipa lui un contract pe 3 ani, imediat după eșecul cu FCSB, 0-1. Acordul intră în vigoare la finalul sezonului.

Petrescu va prelua banca tehnică din vară, după finalul sezonului, însă contractul e deja semnat. În ultimele 6 etape din play-off, de CFR Cluj ar urma să se ocupe în continuare interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban, scrie GSP.

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

„Am vorbit pe Whatsapp cu patronul Nelu Varga și mi-a zis acum ceva. Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj, începând din vară.

S-a semnat totul, Petrescu nu a vrut să preia acum echipa, are nevoie de o perioadă de pauză”, a spus jurnalistul Horia Ivanovici, în direct la Prima Sport 1, citat de Fanatik.

Dan Petrescu era liber după despărțirea de Jeonbuk Hyundai Motors, din Coreea de Sud. El a plecat după o serie de rezultate modeste, în urma cărora Jeonbuk era pe ultimul loc în campionat.

Dan Petrescu, la al 4-lea mandat la CFR Cluj

Fosta echipă a lui Petrescu era singura din prima ligă sud-coreeană fără succes în actuala ediție de campionat, în 6 etape. În ziua în care „Bursucul” s-a despărțit de Jeonbuk, Adrian Mutu și-a dat demisia de la CFR Cluj, după 0-4 cu Corvinul în Cupă României.

Echipa din Gruia a fost preluată apoi de interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban și a câștigat cu Rapid, 4-1, dar a pierdut acasă cu FCSB, scor 0-1, și a rămas la 13 puncte de liderul Superligii.

Pentru Dan Petrescu va fi al patrulea mandat pe banca celor de la CFR Cluj, echipă alături de care a cucerit 4 titluri de campioană.

Dan Petrescu are 224 de meciuri pe banca ardelenilor în carieră, dintre care 122 câștigate.

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

Publicat

De

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea

Numărul de firme din care și-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a depășit 200, potrivit Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel național, în această perioadă numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a fost cu 38,58% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

4.328 de firma și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului, potrivit ONRC.

În județul Cluj, numărul firmelor cu activitatea suspendată a fost de 233, în creștere cu 26,63% față de primele două luni ale anului trecut.

Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea au fost din Bucureşti, respectiv 500, o creștere cu 24,07% faţă de ianuarie-februarie 2023. Județul Cluj se află pe locul 2 în acest top.

Comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, cel mai afectat

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 982, un plus de 21,69%, în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 453 suspendări, un plus de 42,9% şi construcţii – 413 suspendări, un plus de 67,89% față de 2023.

Conform ONRC, în februarie 2024, au avut loc 1.878 suspendări de firme, numărul cel mai mare fiind consemnat în Bucureşti – 223 şi în judeţele Cluj – 102, Iaşi – 91 şi Timiş – 90.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax