EVENIMENT
Veninul unei caracatiţe ar putea să vindece cancerul. Descoperirea cercetătorilor într-un studiu internaţional

O caracatiţă din Australia ar putea deţine cheia succesului în lupta cu una dintre cele mai grave forme de melanom, au descoperit cercetătorii, transmite joi agenţia DPA.
În urma unui studiu internaţional au fost descoperite dovezi conform cărora un compus din veninul caracatiţei kaurna, cunoscută şi sub numele de caracatiţa sudică de nisip, ar putea încetini în mod semnificativ dezvoltarea cancerului.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că veninul ar putea ajuta la combaterea rezistenţei la medicamente în cazul pacienţilor care prezintă mutaţia genei BRAF, o problemă întâlnită la aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom.
Conduşi de cercetătoarea Maria Ikonomopoulou, oamenii de ştiinţă au testat proprietăţile antitumorale ale unei game de compuşi din venin reproduşi sintetic.
‘Am analizat compuşii veninului derivaţi de la diferite animale marine, însă peptida de la caracatiţa sudică de nisip din Australia s-a remarcat în mod specific prin capacitatea sa de a ţinti sigur şi eficient celulele melanomului cu mutaţii BRAF, la modelele pre-clinice’, a explicat ea.
Se speră că aceste descoperiri vor oferi o bază pentru un tratament ţintit, mai puţin toxic, împotriva cancerului.
‘Este încă foarte devreme. Aceste constatări oferă însă speranţa că această peptidă de caracatiţă poate fi dezvoltată într-un tratament ţintit împotriva cancerului ce poate fi administrat în siguranţă şi în mod eficient chiar şi în doze foarte mari’, a adăugat cercetătoarea.
Ikonomopoulou a precizat că numeroşi pacienţi nu răspund la tratamentele existente contra melanomului cu mutaţie BRAF.
‘În timp ce terapiile direcţionate şi imunoterapia au rezultate îmbunătăţite, problemele actuale legate de toxicitate şi de rezistenţa la medicamente zădărnicesc în general succesul lor împotriva cancerului’, a explicat ea.
‘Cu toate că sunt necesare mult mai multe cercetări, studiul nostru arată că acest compus din veninul de caracatiţă are un puternic potenţial terapeutic’, a adăugat cercetătoarea.
Oamenii de ştiinţă intenţionează, de asemenea, să afle dacă acest compus are potenţial contra altor tumori cu mutaţii BRAF, inclusiv cele de prostată şi de colon, dar şi împotriva cancerului pulmonar fără celule mici.
Studiul a fost publicat în ediţia din octombrie a jurnalului ştiinţific British Journal of Pharmacology.
Ikonomopoulou a descoperit anterior că un anumit compus de la păianjenul australian cu pânză-pâlnie este foarte eficient în combaterea celulelor melanomului, dar şi în cazul celulelor prelevate din tumorile faciale care afectează exemplarele de diavol tasmanian. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe CS Universitatea Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii la fotbal. Ambele echipe veneau după victorii. Înaintea acestui meci „U” era pe locul 11 cu 10 puncte, în timp ce craiovenii ocupau poziția a 3-a cu 17 puncte. După două reprize total diferite ca factură, „universitățile” au dat-o la pace, 1-1. Au înscris Nistor (min.91) respectiv Bancu (min.31).
Echipele de start:
„U” Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – D. Popadiuc, G. Simion, K. Doukoure, O. Bic – D. Popa, I. Stoica
Rezerve: Iliev – Oancea, Pițian, A. Miron, Perianu, Chipciu, R. Silaghi, F. Ilie, D. Nistor
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
CS Universitatea Craiova: L. Popescu – Vlădoiu, Screciu, R. Silva, Bancu – A. Crețu, Mateiu – Danciu, L. Houri, Mitriță, Markovic
Rezerve: D. Lazar – J. Mendy, Ndong, Căpățînă, D. Sala, J. Kurtic, Roguljic, A. Ivan, Koljic
Antrenor: Corneliu Papură
Stadion: Cluj Arena, Cluj-Napoca
Arbitru: Iulian Călin / Asistenți: Radu Ghinguleac și Mihai Marica
Arbitru VAR: Iulian Dima / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță
Clujenii încep tare meciul, luând cu asalt careul oltean. Totul n-a fost decât un foc de paie. Nu reușesc să închege atacuri eficiente, acțiunile lor terminându-se înainte de a deveni periculoase. De cealaltă parte, oltenii își revin rapid din forcingul începutului și, ușor, trec la cârma jocului.
Dovadă sunt și cele 5 șuturi pe poartă față de doar unul al clujenilor. De altfel, în min.31, Bancu șutează dintr-o bucată o minge deviată de apărarea clujeană și înscrie pentru 0-1, cu largul concurs al lui Gorcea. Același Gorcea salvează, câteva minute mai târziu, un gol ca și făcut la o pătrundere a lui Markovic.
Repriza a doua a fost de cu totul altă factură. Clujenii au pus stăpânire pe joc, în timp ce oltenii au făcut pasul înapoi, preferând să conserve rezultatul și să încerce să dea lovitura pe contraatac. „U” suferă însă la pasa decisivă, iar atunci când îi iese, ori ratează Stoica ori apără Popescu. Koljic ratează și el o ocazie imensă.
Clujul reușește egalarea în min.91 prin șutul lui Nistor, după care oltenii rămân în 10, Ivan fiind eliminat pentru două galbene.
Partida se încheie la egalitate, 1-1, rezultat care nu mulțumește nici una dintre echipe.
EVENIMENT
FOTO. Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

Premieră pentru România realizată de medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal (ICURT) din Cluj-Napoca. Unui pacient i-a fost transplantată a treia grefă renală.
De altfel, două operații de transplant renal au avut loc sâmbătă la ICUTR. Și o femeie a primit un rinichi și o nouă șansă la o viață normală.
Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți
„Un pacient hiperimunizat cu două grefe renale implantate în alt serviciu medical, după o așteptare pe dializă de 7 ani, a avut șansa să fie compatibil și acceptat ca potențial primitor de către centrul nostru.
Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a 3-a grefe renale a fost un succes, fiind pentru prima dată în țara noastră când se realizează acest lucru, doar datorită determinismului echipei ICUTR”, a transmis dr. Florin Elec pe pagina sa de Facebook.
Două transplanturi au fost realizate sâmbătă la Cluj
De asemenea, o altă pacientă, care face hemodializă de 4 ani a fost supusă sâmbătă unei operații de transplant renal. Rinichii au fost prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală.
Aceste intervenții chirurgicale au fost posibile prin bunăvoința familiei donatorului și a echipei medicale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, potrivit medicului de la ICUTR Cluj-Napoca.
„Efortul uman nu poate trece neobservat, iar azi, în acestă zi frumoasă de toamnă vă fac cunoscută echipa care a sacrificat o zi liberă și care a făcut posibil să se efectueze încă două transplanturi în ICUTR Cluj Napoca.
Echipa de prelevare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Echipa de transplant medici: Conf. Dr. Elec Florin, Dr. Constantin Liviu, Dr. Pop Dan, Dr. Burileanu Raluca, Dr. Robert Loga, Dr. Muntean Adriana, Dr. Raluca Timoce, Dr. Alin Chiorean, Dr. Georgeta Horceag, Dr. Drăgan Serghei, Dr. Dinu Teodor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Asistente medicale: Popa Mariana, Kiss Roxana, Bar Alina, Rus Valerica, Pardau Adina, Nicoleta Jecan, Ioana Jucan, Talpos Alexandra
Infirmieri: Pop Ion, Chertes Paula , Sabau Ionela, Calatean Rodica
Fără efortul lor acest lucru nu ar fi fost posibil!”, a mai scris dr. Florin Elec.
EVENIMENT
„U” Cluj a transferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan

Clubul de fotbal Universitatea Cluj anunță că a ajuns la un acord cu mijlocașul italian Marco Fossati.
Fossati, în vârstă de 30 de ani vine la ”U” după ce în ultimele două sezoane a câștigat Cupa Croației alături de Hajduk Split, potrivit clubului Clujean.
„U” Cluj a tranferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan
„Noul nostru mijlocaș central a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan, având în CV echipe precum Bari, Cagliari, Monza, Perugia, Ascoli și Hellas Verona.
Jucătorul italian are 17 meciuri în Serie A, 177 de meciuri în Serie B, dar și 66 de partide în prima ligă din Croația”, au transmis reprezentanții „U” Cluj pe pagina de Facebook.
Marco Fossati a evoluat și la reprezentativele de juniori ale Italiei, având nouă meciuri pentru naționala U20 și cinci pentru naționala U21 a peninsularilor.
Foto: Facebook/ Universitatea Cluj

Un accident de circulație a avur loc în urmă cu puțin timp pe DJ107R, în Filea de sus, comuna Ciurila.
Pompierii din cadrul Gărzii Băișoara intervin la acest accident.
ACCIDENT cu două mașini la Ciurila, în Cluj. Bărbat RĂNIT dus de urgență la spital
În momentul sosirii la fața locului, echipajele operative au găsit două autoturisme avariate.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Conform primei evaluări aceasta era în stare de conștiență, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
Foto: Arhivă