Connect with us

EVENIMENT

Variantă AFRICANĂ de coronavirus SPERIE lumea. VIRUSOLOG: Eficacitatea VACCINURILOR e LIMITATĂ. Pieţele BURSIERE s-au PRĂBUŞIT

Publicat


Noua variantă de coronavirus, depistată în Africa de Sud, sperie pe toată lumea. Pieţele bursiere s-au prăbuşit vineri, iar Marea Britanie a interzis accesul pe teritoriul ei a cetăţenilor din cinci ţări africane afectate de noua tulpină de coronavirus.

Virusolog: Eficacitatea vaccinurilor este limitată împotriva noii variante

Vaccinurile existente împotriva COVID-19 oferă, probabil, doar un grad limitat de protecţie împotriva noii variante de COVID-19 descoperite în Africa de Sud, a declarat vineri virusologul sud-african Shabir Madhi, relatează dpa.

VEZI ŞI:

Omicron se APROPIE de România. Specialist: Noua VARIANTĂ de coronavirus e mai CONTAGIOASĂ, dar nu pare mai PERICULOASĂ

„Încă ne gândim cum să obţinem o protecţie rezonabilă”, a precizat Madhi referitor la eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva noii variante B.1.1.529, în declaraţii pentru canalul de televiziune eNCA din Johannesburg.

Este probabil că vaccinurile existente vor fi mai puţin eficiente împotriva noii variante de coronavirus, a adăugat el.

Variantă de coronavirus extrem de contagioasă

Oamenii de ştiinţă se tem că varianta de COVID-19 descoperită în Africa de Sud ar putea fi extrem de contagioasă din cauza unui număr neobişnuit de mare de mutaţii şi că ea ar putea trece probabil mai uşor prin scutul protector al vaccinurilor.

Declaraţiile virusologului sud-african survin în momentul în care mai multe guverne, printre care cele din Marea Britanie, Israel, Italia, Germania şi Austria, au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

Oamenii de ştiinţă investighează măsura în care noua variantă ar putea afecta, de asemenea, diagnosticul, tratamentul şi campaniile de vaccinare anti-COVID-19.

Pieţele bursiere s-au prăbuşit

Principalele burse europene înregistrau scăderi semnificative vineri dimineaţa, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă, transmite AFP.

În jurul orei 08:22 GMT, indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris era în scădere cu 4,40% până la 6.764,80 de puncte, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 3,31% iar cea de la Frankfurt era în scădere cu 3,19%.

Anterior, bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în scădere cu 2,53%, după ce în timpul şedinţei a înregistrat o scădere de peste 3%.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită pentru moment B.1.1.529, a fost descoperită în Africa de Sud şi, potrivit specialiştilor, are un potenţial de răspândire foarte rapidă. În plus, nu se ştie dacă vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente împotriva acestei noi variante.

În aceste condiţii, mai multe state europene, precum Marea Britanie, Italia sau Germania, au luat deja măsuri precum interzicerea accesului călătorilor provenind din Africa de Sud.

Acţiunile companiilor care au legătură cu călătoriile şi turismul, deja afectate de pandemie, au fost afectate în mod deosebit. Astfel, titlurile Airbus erau în scădere cu 12%, în timp ce acţiunile companiei aeriene germane Lufthansa afişau o scădere de peste 14%.

Noua variantă de coronavirus, depistată şi în Israel

Ministerul Sănătăţii israelian a anunţat vineri că a fost detectat un caz al noii variante de COVID-19 descoperite în Africa de Sud şi care prezintă un potenţial de propagare foarte rapid, potrivit oamenilor de ştiinţă, informează AFP.

„Varianta descoperită în state din sudul Africii a fost identificată în Israel. Este vorba de o persoană revenită din Malawi”, a precizat ministerul, exprimând temeri cu privire la „alte două cazuri la persoane revenite din străinătate” şi plasate în carantină.

Aceste trei persoane erau vaccinate împotriva COVID-19, a precizat Ministerul Sănătăţii israelian în comunicatul său, fără a preciza însă numărul de doze sau tipul vaccinului.

În urma acestui anunţ, premierul israelian Naftali Bennett a convocat pentru orele locale 11:00 (09:00 GMT) o reuniune cu responsabili ai sănătăţii publice şi ai guvernului său, pentru o analiză a situaţiei sanitare din Israel.

În noaptea de joi spre vineri, guvernul israelian a anunţat că a plasat pe „lista roşie” sanitară Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini, după anunţul descoperirii noii variante, detectate iniţial în Africa de Sud.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă. Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ”preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Comisia Europeană cere suspendarea zborurilor cu ţările afectate de noua variantă de coronavirus

Comisia Europeană a propus vineri ca statele membre ale Uniunii Europene să suspende legăturile aeriene cu ţările în care a fost identificată noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2, informează Reuters.

Recomandarea Comisiei nu este constrângătoare dat fiind că deciziile privind restricţii de călătorie sunt luate individual de guvernele celor 27 de state UE, dar ea ar permite o mai bună coordonare, a explicat Bruxellesul.

‘Dorim să avem instituite măsuri rapide, coordonate şi coerente pentru că vrem să evităm breşe prin care această variantă să îşi găsească drum spre Europa’, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, într-un briefing de presă.

‘Aşadar, acesta este motivul pentru care la reuniunea de la începutul după-amiezii vom discuta cu toate statele membre despre introducerea de măsuri cât mai curând posibil’, a adăugat el.

Franţa şi mai muilte ţări au suspendat zborurile cu ţările afectate de noua variantă de coronavirus

Franţa a suspendat vineri zborurile provenite din ţări ca Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini (fosta Swaziland) în mod imediat şi pentru minimum 48 de ore după detectarea în Africa de Sud a unei variante noi şi îngrijorătoare, relatează EFE.

‘Aceste măsuri intenţionează să protejeze în faţa venirii acestui virus’, a spus ministrul sănătăţii, Olivier Veran, care a reamintit că noua variantă se răspândeşte mai repede dar că până în acest moment există puţine cazuri.

Noua variantă identificată în Africa de Sud, numită B.1.1.529, care a condus la o cădere cu 4 % a Bursei de la Paris vineri la deschidere, îngrijorează autorităţile franceze care au informat în cursul dimineţii că vor acţiona pentru a evita intrarea acesteia pe teritoriul francez.

‘Ne aflăm într-o stare de precauţie incipientă absolut justificată. Cetăţenilor francezi, care s-au întors din Africa australă în ultimele două săptămâni, le cerem să intre în legătură cu autorităţile sanitare pentru a fi diagnosticaţi’, a precizat Olivier Veran.

Ministerul Sănătăţii a indicat aceste 48 de ore vor permite începerea de consultări cu alţi membri ai Uniunii Europene pentru a obţine mai multe informaţii despre noua variantă.

Franţa se alătură astfel deciziilor luate deja de ţări ca Italia, Germania, Ţările de Jos sau Israel, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus întreruperea conexiunilor dintre UE şi această zonă a continentul african.

OMS: va fi nevoie de săptămâni ca să înţelegem cum se transmite noua variantă de coronavirus

Va fi nevoie de ‘câteva săptămâni’ pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi de virulenţă al noii variante de COVID-19 detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi numită B.1.1.529, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters.

Experţii OMS, însărcinaţi cu monitorizarea evoluţiei coronavirusului, se întrunesc vineri pentru a stabili dacă noua varianta ar trebui clasificată drept ‘îngrijorătoare’ sau ‘de urmărit’, a explicat Christian Lindmeier, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ONU de la Geneva.

Totodată, OMS a avertizat ţările în legătură cu impunerea imediată de restricţii de călătorie legate de noua variantă B.1.1.529 de coronavirus.

‘Permiteţi-mi să reiterez poziţia noastră oficială: OMS recomandă ţărilor să continue să aplice o abordare ştiinţifică şi bazată pe riscuri’, a subliniat Christian Lindmeier.

‘În acest moment, implementarea de măsuri de restricţii de călătorie nu este recomandată’, a mai spus Christian Lindmeier. AGERPRES

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii nu mai trebuie să se înghesuie la ghișee pentru locurile de parcare. Noile reguli simplifică procesul

Publicat

coada 1

Clujenii care își doresc un loc de parcare nu mai trebuie să se înghesuie la ghișeele Primăriei în prima zi din an. Autoritățile locale au introdus modificări importante în regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, care vor face procesul mult mai simplu și mai convenabil.

Primăria Cluj-Napoca anunță că, de acum înainte, solicitările pentru locurile de parcare se pot depune pe tot parcursul anului, atât online, cât și fizic, fără a mai fi nevoie de o aglomerație la ghișee. Cererile depuse în 2024 care au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei vor rămâne valabile până la soluționare, iar clujenii nu vor mai fi nevoiți să depună o nouă cerere.

„Reamintim clujenilor că s-a modificat regulamentul de acordare a abonamentelor de parcare, prin urmare nu mai e necesar să se grăbească pentru a depune cerere în prima zi din anul viitor pentru a aglomera ghișeele de relații cu publicul. Solicitările se pot depune oricând, pe tot parcursul anului atât online, cât și fizic și sunt valabile până la soluționare, nefiind necesară redepunerea anuală. Cererile depuse în anul 2024, care au primit răspuns că ramân în atenția Primăriei, rămân valabile până la soluționare, nemaifiind necesară depunerea unei noi cereri”, a transmis municipalitatea.

Prelungirea abonamentelor pentru riverani începe pe 8 ianuarie 2025

Pentru riverani, procesul de prelungire și achitare a abonamentelor va începe pe 8 ianuarie 2025 online, iar de pe 13 ianuarie 2025 va fi posibilă plata și la ghișeele Primăriei.

Modificările Regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine sunt prevăzute în HCL nr. 778/2024, iar detaliile complete ale acestora pot fi consultate pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca aici.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tradiții culinare la români de Revelion și Anul Nou. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă, la cumpăna dintre ani?

Publicat

Noaptea dintre ani este momentul în care tradițiile, superstițiile și gastronomia se îmbină pentru a atrage noroc, prosperitate și sănătate în anul care vine. Românii respectă cu sfințenie anumite obiceiuri culinare, iar mesele de Revelion devin adevărate spectacole gastronomice pline de semnificații simbolice.

Struguri pentru un an mai dulce

Un obicei împrumutat, dar tot mai popular în România, este consumul a 12 boabe de struguri la miezul nopții. Fiecare boabă reprezintă o lună a anului care urmează, iar dulceața acestora anticipează cât de bună sau dificilă va fi perioada respectivă. Este un ritual simplu, dar plin de speranță pentru cei care doresc un an lipsit de griji.

Peștele, simbol al fluidității și norocului

Peștele ocupă un loc de cinste pe mesele festive de Revelion. Conform tradiției, consumul de pește la cumpăna dintre ani asigură o trecere lină prin evenimentele anului următor, asemenea unui pește care înoată fără dificultate prin apă. Preparatele variază de la pește la grătar la somon afumat sau salate cu fructe de mare.

Pahare sparte pentru sănătate

Un alt obicei inedit este spargerea paharelor din care s-a băut prima șampanie a Noului An. Gestul simbolic, deși zgomotos, se spune că alungă ghinionul și aduce sănătate pentru anul ce vine.

Fructe rotunde și dulciuri pentru continuitate

Forma rotundă a fructelor este asociată cu infinitul și continuitatea. De aceea, multe familii își decorează mesele cu mere, portocale, struguri sau alte fructe sferice. În aceeași notă, deserturile precum torturile sau prăjiturile cu forme circulare simbolizează veșnicia și un viitor prosper.

Leguminoasele, o sursă de belșug

Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt considerate alimente norocoase datorită asocierii cu belșugul. Acestea pot fi incluse în supe, iahnii, piureuri, salate sau chiftele. Pe lângă tradiție, aceste leguminoase sunt și o alegere sănătoasă, fiind bogate în nutrienți și ideale pentru un început de an echilibrat.

Porcul, simbol al prosperității

Preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe mesele românilor, fiind considerate simboluri ale abundenței. Friptura de porc este preferata serii, iar pentru a completa perfect gustul, vinul roșu sec este alegerea ideală. În tradiția românească, porcul este văzut ca un simbol al prosperității, legat și de imaginea clasică a pușculiței în formă de purceluș.

Fiecare preparat de pe masa de Revelion este mai mult decât o alegere culinară, este o invitație către noroc, belșug și sănătate în Noul An. Mâncărurile tradiționale, combinate cu ritualuri simbolice, creează o atmosferă festivă și speranța unui an mai bun.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Cluj. Dosar penal pentru un băiat de 17 ani

Publicat

De

Articole pirotehnice confiscate la Cluj

Peste 150 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate în aceste zile de polițiștii clujeni.

Doi tineri, între care unul de 17 ani, s-au ales cu dosar penal.

Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Cluj

La data de 30 decembrie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat 15 controale la persoane juridice autorizate din municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești.

Totodată, în zona Piața Mărăști din Cluj-Napoca, a fost depistat un tânăr de 22 de ani care oferea spre vânzare articole pirotehnice din categoriile T1, P1 și F2, în cantitate de 20 de kilograme, având o valoare estimată de 2.000 de lei.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar tânărului i s-a întocmit dosar penal pentru „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Tânăr de 17 ani, cercetat de polițiști

De asemenea, în cadrul Planului „FIREWORKS”, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cei ai Serviciului Arme, au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei și au confiscat suma de 99 de lei. Contravențiile au fost constatate conform OUG nr. 28/1999.

În aceeași zi, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Turda, la locuința unui tânăr de 17 ani din comuna Frata. Acesta este cercetat pentru operațiuni ilegale cu articole pirotehnice.

150 de kilograme de articole pirotehnice confiscate într-un singur loc

Deși articolele urmărite nu au fost găsite la domiciliul său, investigațiile au condus la identificarea acestora la o altă adresă, aparținând unei rude, un bărbat de 38 de ani.

La această locație, polițiștii au descoperit și ridicat 150 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F2. În acest caz, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii aceleiași infracțiuni, conform Legii nr. 126/1995.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bloggerul Mihai Vasilescu laudă newsletter-ul Cluj24

Publicat

Mihai Vasilescu

Mihai Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România, a laudat newsletter-ul realizat de Cluj24.

No, bine Cluj! este cel mai nou produs în portofoliul Cluj24 și prezintă altfel știrile și articolele.

Bloggerul Mihai Vasilescu laudă newsletter-ul Cluj24

Blogger-ului Mihai Vasilescu i-a plăcut newsletter-ul realizat de Cluj24.

Astfel, la categoria “Ce mi-a plăcut”, din ultima săptămână a anului, Mihai Vasilescu amintește pe bloggul său de newsletter-ul No, bine Cluj!.

“Sper să țină acest proiect, e nevoie să mai citim și știri scrise cu umor, nu doar din alea care împrăștie panică”, a scris cunoscutul blogger.

Pentru a primi newsletter-ul No, bine Cluj, vă puteți înregistra AICI.

Foto: Mihai Vasilescu/Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate