Connect with us

EVENIMENT

Valea Oltului se închide din 8 iulie. CNAIR anunță RUTELE de ocolire

Publicat


Valea Oltului se închide în 8 iulie

Circulația pe Valea Oltului (DN7) se închide timp de o lună pentru defrișarea versantului.

Potrivit CNAIR lucrările nu pot fi amânate pentru că fac parte din construcția autostrăzii Sibiu – Pitești, iar circulația pe perioada acestora poate fi periculoasă pentru șoferi.

Valea Oltului se închide din 8 iulie

Atenție, șoferi! Circulația pe Valea Oltului se va închide, pe timpul zilei, începând de luni, 8 iulie și până vineri, 9 august.

Astfe, potrivit CNAIR, pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN 7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând a se desfășura pe rute ocolitoare.

CNAIR a anunțat RUTELE de ocolire

Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:

  • Pentru relația București – Veștem (Sibiu) și retur:
    București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7
    Pentru relația Pitești – Brașov și retur:
    Pitești → DN73 – A3 → Râșnov → Brașov
    Pentru relația București – A1 Simeria (precum și zonele de vest, centru și nord ale țării) și retur:
    București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1

 

  • Totodată pentru această relație sunt propuse și următoarele variante alternative:
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1.

Ce se întâmplă cu riveranii

Circulația vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea și punctul de lucru de la km 242 + 600, precum și între Sibiu/Boița și punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfășura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.

Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis circulației pe DN7.

În intervalele orare 7:30 – 8:00 și 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Pe perioada instituirii închiderii circulaţiei pe sectorul de drum menţionat mai sus, va fi permisă circulaţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară precizate la art.32 alin 2 lit. a) şi b) din OUG 195/2002, precum și a autovehiculelor speciale de transport pacienți.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Mașinile de până la 3 tone, acces pe DN10 Buzău-Brașov

Concomitent, au fost demarate acțiuni pentru permiterea accesului pe DN10, Buzău – Brașov, a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t, anunță CNAIR.

De asemenea, au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate și propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricții de circulație ce ar putea afectă fluența și siguranța circulației, iar acolo unde există acestea să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil (așa cum este cazul restricției de circulație instituite pentru reabilitarea podului situat pe DN1 km 194+400 în zona localității Vlădeni, unde circulația se desfășoară semaforizat și cu piloți de trafic pe o singură bandă în dublu sens).

Lucrările care se efectuează în acest moment urmează a fi finalizate în aproximativ 2 săptămâni, continuarea lor fiind reluată după ridicarea restricțiilor de pe DN7, anunță DNA.

Participanții la trafic sunt rugați să urmărească indicatoarele rutiere din această zonă, și să utilizeze și variantele de traseu propuse pe următoarele relații:
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN73A → Brașov și retur
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN1S → Hoghiz → DN13 → Brașov și retur

Informații suplimentare precum și actualizări ale variantelor de ocolire propuse se regăsesc AICI.

Un real pericol

Reprezentanții CNAIR au precizat că construcția autostrăzii Sibiu – Pitești este extrem de importantă, „nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană”.

„Autostrada Sibiu – Pitești este deosebit de relevantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a teritoriului național.

De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați, conectând Transilvania și Muntenia printr-o rețea rutieră modernă care va asigura circulația în condiții de siguranță”, au precizat aceștia.

Defrișările cu circulația deschisă, au subliniat aceștia, ar reprezenta un real pericol pentru siguranța traficului și pentru integritatea fizică a celor care ar tranzita zona unde se desfășoară lucrările.

Sursa foto: CNAIR



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Stadiul lucrărilor de consolidare de pe strada Uliului. Emil Boc: Avem 60 de piloni forați cu diametrul de 1 metru

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrări în regim de urgență pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren primăvara aceasta.

Primarul Emil Boc a prezentat luni, 8 iulie, stadiul lucrărilor de consolidare a străzii Uliului, acolo în urmă cu câteva luni a avut loc o alunecare de teren.

60 de piloni la 20 de metri adâncime

Soluția aleasă de specialiști este instalarea a 60 piloți forați cu diametrul de 1 metru. Constructorii lucrează, astfel, la implementarea în regim de urgență a soluției.

„Mă aflu pe strada Uliului și am venit aici să vă prezint stadiul lucrărilor, lucrări efectuate în regim de urgență, având în vedere alunecarea de teren care a avut loc aici.

Vreau să vă spun că efectuăm lucrări pe o distanță de aproximativ 100 de metri, iar după ce am făcut expertiza de specialitate, soluția care a fost decisă de către specialiști pentru implementare a fost amplasarea de piloni forați, cu diametrul de un metru.

Se amplasează 60 de piloni forați, la o distanță de 34 de centimetri între ei, se umplu cu beton, pentru a consolida acest deal, astfel încât să ajungă oamenii acasă și să nu mai fie probleme, a declarat primarul Emil Boc, aflat la fața locului.

Lucrările, finalizate în trei luni

Lucrările la strada Uliului vor fi finalizate la începutul lunii octombrie. Un reprezentant al constructorului a arătat că se pot face doi piloni pe zi, iar termenul de 3 octombrie poate fi respectat.

„Durata lucrărilor este de trei luni, am dat ordinul de începere a lucrărilor în 3 iulie, deci în 3 octombrie ar trebui să fie gata această lucrare. Deja se amplasează primii piloni. Din nefericire, în Cluj-Napoca, oriunde înțepăm un deal avem probleme cu alunecările de teren și trebuie să facem consolidări.

Pilonii se amplasează în aval de drum, sub drum așadar, nu în amonte, coboară la 20 de metri adâncime. Veți vedea toată vară acest șantier în lucru, astfel încât acest deal să fie stabilizat, este o lucrare de amploare”, a mai menționat primarul Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Philip Otele pleacă de la CFR Cluj. Va juca pentru un club din Emiratele Arabe Unite

Publicat

Philip Otele, golgheterul sezonului 2023-2024 al CFR Cluj, pleacă din Gruia. Atacantul în vârstă de 25 de ani va juca pentru un club din Emiratele Arabe Unite.

CFR Cluj își ia rămas bun de la Philip Otele, după doar un an de la transfer. Clubul din Gruia a anunțat că a ajuns la un acord cu Al Wahda, o echipă de fotbal din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, pentru transferul definitiv al jucătorului.

„Mulțumim, Philip Otele! Cluburile CFR 1907 Cluj și Al Wahda au ajuns la un acord privind transferul definitiv al jucătorului Philip Otele”, a anunțat CFR Cluj.

Golgheterul sezonului 2023-2024

Sosit în Gruia în vara anului 2023, Otele a evoluat în 45 de partide pentru CFR Cluj, reușind să ofere 8 pase decisive și să înscrie 18 goluri, devenind astfel golgheterul sezonului 2023-2024.

„Venit în Gruia în vara anului 2023, Otele a reușit, încă din primele meciuri, să impresioneze prin calitățile sale ofensive. Atacantul a jucat 45 de meciuri în tricoul echipei noastre, bifând 8 pase decisive și 18 goluri, toate din acțiune, devenind astfel golgheterul sezonului 2023/2024!

Îți mulțumim, Philip, pentru toate momentele frumoase și îți dorim mult succes în continuare!”, a mai arătat clubul din Gruia.

CFR Cluj ar urma să încaseze 4,5 milioane de euro în schimbul lui Philip Otele.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a fost relansată. Ofertele pot fi depuse până în 3 octombrie

Publicat

De

Primăria centrură

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a orașului. Valoarea estimată a contractului este de 4,1 miliarde de lei.

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane, potrivit unei informări transmise Cluj24.

Trei luni pentru depunerea ofertelor

Suma rămâne cea aprobată în aprilie 2024 (4,1 miliarde de lei), la ultima actualizare a indicatorilor tehnico-economici, fiind mai mare decât cea estimată în cadrul licitației publicate în 2023.

Investiția este finanțată prin fonduri externe nerambursabile, prin Programul operațional Transport (POT) 2021-2027, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 octombrie 2024.

„S-a procedat la relansarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția Centurii Metropolitane a Clujului, Tronsonul 2. Acest anunț a fost deja publicat, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 03.10.2024.

În ceea ce privește indicatorii tehnico-economici necesari în vederea realizării obiectivului Drum Transregio, aceștia au fost deja actualizați în luna aprilie 2024, prețul estimativ al licitației relansate fiind mai mare decât în anul 2023”, a transmis biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.

Criterii de atribuire a contractului

Potrivit anunțului din SEAP, criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preț. Factorii de evaluare ai ofertei sunt: prețul ofertei – 40 % (invers proporțional), experiență manager de contracte – 15 % (direct proporțional), experiența deținută deșeful echipei de proiectare – 13 % (direct proporțional), experiența deținută de inginerul proiectant de drumuri – 9 % (direct proportional), experiența deținută de inginerul proiectant de poduri – 9 % (direct proporțional), experiența deținută de inginerul proiectant de tuneluri – 9 % (direct proporțional), c erință de performanță – soluție de captare, tratare a apelor meteorice și refolosire în sisteme de irigații în nodurile rutiere – 5 % (direct proporțional).

Amintim că licitația a fost reluată după ce procedura anterioară a fost anulată, întrucât singura ofertă, depusă de Asocierea CON-A Operations (lider de asociere), Dimex 2000, Drosroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden, a fost declarată neconformă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Care este impactul folosirii aparatului de aer condiționat asupra facturii de energie

Publicat

aer conditionat facturii de energie

Circa 64% dintre români consideră ca fiind foarte importantă economia de energie legată de utilizarea sistemului de răcire din locuință pe durata sezonului cald, pentru a diminua astfel impactul asupra facturii la energie, însă doar puțin peste 19% se gândesc serios să schimbe, în următorul an, actualul sistem cu unul eficient energetic.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice* realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.

Întrebați despre impactul costului cu climatizarea în factura de electricitate, peste 26% dintre participanții la studiu consideră că acesta este unul foarte mare, dar cei mai mulți, respectiv 63%, îl văd moderat.

Investiție într-un aparat de aer condiționat

E.ON

Aproape 49% dintre cei chestionați estimează că, în sezonul de vară, utilizarea aparatului de aer condiționat are un impact cuprins între 10% și 30% în factura de electricitate, iar 19% au considerat că aceste costuri au o pondere între 30% și 50%.

Interesant de remarcat este faptul că aproape 75% dintre români ar fi dispuși să investească în achiziționarea unui echipament de climatizare prietenos cu mediul, eficient energetic, mai ales dacă ar exista condiții ca acesta să fie alimentat cu energie verde, provenită de la un sistem de panouri fotovoltaice.

Cu toate acestea, spun 60% dintre ei, prețul unor astfel de aparate este de natură să limiteze punerea în practică a inițiativei.

Influențe asupra facturii de energie

Pe de altă parte, peste 36% dintre cei chestionați nu știu dacă aparatele de aer condiționat au un impact negativ asupra mediului, în vreme ce 40% consideră că acestea nu au nicio influență negativă.

Majoritatea participanților la cercetarea sociologică (55%) au indicat că aparatele AC pe care le au acasă au o vechime de până la cinci ani, iar aproape 30% au spus că sistemele lor au fost montate în urmă cu cinci până la zece ani. Există încă în funcțiune numeroase instalații AC care au o vechime între 15 și peste 20 de ani (5,5% dintre respondenți).

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

*) Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 09-17.05.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax