EVENIMENT
Valabilitatea cardurilor de sănătate se prelungește cu până la 7 ani
Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea valabilității cardurilor de sănătate cu o durată de 5 până la 7 ani, conform hotărârii de guvern. Cardurilor de sănătate care au expirat în 2018 li se prelungește valabilitatea cu cel puțin încă 5 ani.
Valabilitatea cardurilor de sănătate
Cardurilor de sănătate emise până în data de 31 iulie 2018 li se prelungește valabilitatea cu 7 ani. Excepție fac cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, al căror termen de valabilitate începe de la data de 1 ianuarie 2013, conform Hotărârii de Guvern nr. 458/28.06.2018, comunică Biroul de Relații cu Asigurații.
Aceeași Hotărâre de Guvern precizează că acele carduri care s-au emis la data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de 7 ani.
Fondurile necesare pentru retipărirea cardurilor sunt redirecționate
Această măsură de prelungire a valabilității cardurilor de sănătate aduce o economie de 270 de milioane de lei, scutind bugetului de stat cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada 2018 – 2019. Același fonduri economisite vor fi direcționate spre alte cheltuieli necesare domeniului de sănătate publică.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Florin Piersic, îngrijire de top de la cei mai buni medici din România: Doctorul mi-a spus „te-am salvat, puteai să mori”
Actorul Florin Piersic a vorbit despre problemele de sănătate din ultimele luni și despre îngrijirea medicală primită în spitalele din România. El i-a nominalizat și le-a mulțumit tuturor medicilor de care a fost îngrijit.
Actorul Florin Piersic a avut un an dificil din punct de vedere al sănătății, dar a reușit să treacă peste momentele grele. O operație la genunchi a început seria unor intervenții chirurgicale complexe pentru actorul învârstă de 88 de ani.
Într-o recentă apariție publică, Florin Piersic a vorbit despre provocările medicale prin care a trecut și despre recunoștința pe care o poartă celor care l-au sprijinit în această perioadă dificilă.
„Așa a vrut cel de sus”
Florin Piersic a mărturisit că este recunoscător pentru starea sa actuală de sănătate și pentru faptul că poate fi din nou aproape de publicul său.
„Sunt fericit. Sunt fericit pentru că sunt împreună cu dumneavoastră, în primul rând, și în al doilea rând, și în al doilea rând, pentru că sunt mult mai bine decât am fost. (…) Cel mai important pentru mine este faptul că mă simt bine. Am trecut prin momente grele. În ianuarie-februarie eram tot aici și, uitați, așa a vrut cel de sus, așa a vrut poporul – exagerez acum, cei din nația română, toți au vrut ca eu să mai pot să apar, să fiu din nou cu dumneavoastră și s-au rugat pentru mine. Pentru asta ar trebui să le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris, mi-au dat telefoane, am aflat niște lucruri extraordinare de la publicul din România. Nu pot să spun poporul român – că nu chiar tot poporul român m-a căutat pe mine, dar frumos este că au reacționat, și trebuie să le mulțumesc în primul rând lor, tuturor celor din România, și mai ales preoților care s-au rugat pentru mine”, a arătat actorul.
În timpul interviului, Florin Piersic s-a aflat într-o stațiune din Hajdúszoboszló, Ungaria, unde mărturisește că a fost primit cu căldură de angajații hotelului în care s-a cazat. Actorul a menționat că a ales acest loc datorită apropierii de România și a atmosferei plăcute.
Îngrijire de la cei mai buni medici din România
În contextul problemelor de sănătate pe care le-a avut la începutul anului, Piersic și-a exprimat recunoștința față de medicii care l-au tratat și l-au îngrijit.
„Să spun în câteva cuvinte parcursul vieții mele. Mi-a fost rău, am avut o infecție la genunchiul stâng, lucru care m-a costat foarte tare, ele este principalul interpret al vieții mele. Am avut o infecție la genunchiul stâng care a fost lucrată inițial la Cluj, la Spitalul Militar, de unde eu am fost transferat, acolo la Cluj unde este medicul meu de suflet, doctorul Roșianu, care este doctor la Institutul Inimii din Cluj și care s-a ocupat de mine împreună cu doctorul Molnar Adrian și cu managerul Florin Crișan. Asta v-am spus ca să vă arăt că sunt bine cu mintea încă și să vă arăt parcursul. Într-o bună zi, s-a hotărât ca eu să fiu transferat la București, acolo unde imediat am fost primit de către domnul profesor Streinu-Cercel, îl ador pe Streinu-Cercel. Am vorbit cu dumnealui și mi-a mai dat câte un sfat, m-a încurajat”, a mai mărturisit Florin Piersic.
„Te-am salvat, puteai să mori”
Cel care l-a operat la genunchi, medicul Șerban Dragoșloveanu, i-a spus că intervenția a fost o adevărată minune și că „putea să moară”. Actorul arată că a fost profund impresionat de acest mesaj, mărturisind că a înțeles cât de aproape a fost de un final tragic.
„Acolo, la Străinu Cercel, mai era un doctor pe care dumneavoastră îl cunoașteți, pentru că l-ați văzut de foarte multe ori la televizor, îl cheamă Adrian Marinescu, și el mi-a purtat de grijă, dar cel mai important și cel mai important a fost cel care m-a operat la genunchi, Șerban Dragosloveanu. E un tip cam reținut, cam rece, nu mi-a dat curaj, dar mi-a spus un lucru, care pe mine m-a marcat extraordinar, mi-a spus «te-am salvat, puteai să mori. Operația pe care ți-am făcut-o a fost o minune. Eu am început această operație gândindu-mă că te am pacient și că trebuie să rămâi și că nu vreau să pleci», pentru că asta era nebunia, eu trebuia acum să fiu undeva într-o stea și să vă fac cu mâna, ceea ce nu s-a întâmplat.
Lui și unei doctorițe, pentru că cred extraordinar de tare în doctorii anesteziști, ăia care te păzesc, care îți dau, care îți fac, care ajută, și doctorița aceasta se numește Anastase. După aceea, am fost internat la spitalul SRI-ului, unde cel care ieri s-a căsătorit cu o colegă de-a mea, pe care o iubesc mult de tot și care este foarte frumoasă, vorbim de doctorul Valeriu Gheorghiță, a avut grija mea. Și azi dimineață m-a întrebat dacă sunt în regulă și a primit felicitările mele”, a arătat Florin Piersic, profund emoționat.
Recuperarea medicală
După operație, Florin Piersic a urmat un program intensiv de recuperare. A recunoscut că nu a fost foarte activ înainte de aceasta, însă a reluat mișcarea și exercițiile necesare pentru a-și reveni.
„Am făcut prea puțină mișcare, recunosc. Eu sunt un om care vă spun totul pe față, nu am secrete, nu mi-e rușine de nimic, asta am trăit, asta e. După asta, m-am dus, pentru că îmi revenisem cumva, la recuperare, lângă București. Acolo, m-am dus în fiecare zi ca să îmi fac recuperarea, m-au frecat ăia, m-au dus, am făcut exerciții de toate felurile”.
Amintim că Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.
Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care s-a extins ulterior și la inimă.
Ulterior, Florin Piersic a fost transferat de la Cluj-Napoca la Bucureşti, unde a fost inițial internat la Institutul „Matei Balş”, iar ulterior la Spitalul Foișor .
Un accident grav a avut loc noaptea trecută la Gilău. Un TIR a lovit un pieton care circula pe partea carosabilă, provocând decesul acestuia.
Un accident tragic a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 4. Un ansamblu de vehicule a lovit un pieton aflat pe partea carosabilă a drumului, provocând moartea acestuia.
„În cursul dimineții de astăzi, 9 octombrie, în jurul orei 04.05, pe DN1 – E60, în comuna Gilău a fost înregistrat un accident de circulație, soldat cu decesul unei persoane.
Pietonul a murit pe loc
Din cercetările preliminare efectuate la fața, polițiștii au constatat că, un bărbat, de 56 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule dinspre Cluj-Napoca, format din cap tractor și semiremorcă, ar fi accidentat un pieton aflat pe partea carosabilă, în condiții ce vor fi stabilite în contextul verificărilor.
În urma impactului a rezultat decesul pietonului, respectiv un bărbat a cărui identitate urmează a fi stabilită de polițiști”, a transmis IPJ Cluj.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Traficul a fost blocat pentru aproximativ 40 de minute.
În continuare se efectuează cercetări pentru a se stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul de circulație.
EVENIMENT
Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se intervine pentru efectuarea unor lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță închiderea temporară, miercuri, a unei porțiuni a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.
DRDP Cluj a anunțat că miercuri, 9 octombrie 2024, circulația pe autostrada A10, la Nodul Sebeș, Breteaua 5 (ieșirea Alba A10 – DN1), din județul Alba, va fi închisă în intervalul orar 7 – 19.
Se intervine pentru efectuarea unor lucrări
Această măsură este necesară pentru desfășurarea lucrărilor de reparații în perioada de garanție, efectuate de Asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL. În acest timp, circulația va fi deviată către autostrada A1, cu ieșire la Sebeș.
„Miercuri, 09 octombrie 2024, in intervalul orar 07:00-19:00, se va închide circulația rutieră pe autostrada A10, Nodul Sebeș, Breteaua 5 (ieșirea Alba A10 – DN1), județul Alba. Circulația va fi deviată spre A1 cu ieșire la Sebeș.
Se intervine pentru efectuarea lucrărilor de reparații în perioada de garanție (Antreprenor: Asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL). Vă rugăm să respectați restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară”, a transmis DRDP Cluj.
Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, atunci ori pleacă de la guvernare cu totul, ori susțin o moțiune de cenzură.
Am văzut că doamna Lasconi și USR au ieșit public să anunțe că vor iniția un asemenea demers. Așteptăm cu interes să vedem textul moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu și îi solicităm doamnei Lasconi să organizeze deîndată consultări pentru a discuta conținutul moțiunii de cenzură în vederea semnării și susținerii acesteia. Facem apel pe această cale inclusiv către parlamentarii neafiliați să semneze acest demers și să contribuie la înlăturarea guvernului Ciolacu.
AUR: Guvernul iohannist-pesedist trebuie să PLECE acasă
Sperăm că, de această dată, doamna Lasconi și parlamentarii USR să nu facă tot acest demers doar de imagine și să meargă până la capăt. Guvernul anti-românesc condus de Marcel Ciolacu, un guvern pentru care drepturile cetățenilor au devenit facultative, trebuie să plece, iar PSD și PNL trebuie să ajungă la coșul de gunoi al politicii.
Dacă anunțul USR a fost doar un cântec de sirenă îndreptat electoral către PNL, atunci românii îi vor sancționa. Însă, dacă vor ceda în fața intereselor electorale, AUR își asumă să meargă până la capăt cu acest demers și să înlăturăm acest guvern incompetent și răuvoitor.