Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Vákár István (UDMR) și-a anunțat candidatura la șefia Consiliului Județean Cluj

Publicat


Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Vákár István, și-a anunțat candidatura la șefia forului administrativ județean din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

„Cu sprijinul UDMR, voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, totodată voi deschide lista consilierilor județeni la alegerilor locale din toamnă. Candidatura mea a fost validată azi (sâmbătă – n.r.) de forul decizional al UDMR Cluj, Consiliul Reprezentanților Județeni. Le mulțumesc colegilor pentru încredere!”, a declarat Vákár.

Vicepreședintele CJ Cluj, Vákár István, este conte de Rurikovich și „Mare comandant” al Clujului în cadrul Ordinului Cavalerii Teutoni. Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj a fost numit în 2017 şi „Cancelar Imperial al Ordinului Militar Suveran al Cavalerilor Teutoni „Sfânta Maria”.

Reamintim că, la începutul lunii martie, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a fost desemnat candidat la Primăria Cluj-Napoca, acesta afirmând că speră ca formațiunea să obțină un număr mai mare de consilieri locali decât are în prezent. Tot atunci fusese stabilită și ordinea pe lista de candidați a UDMR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca.

Sursa: MonitorulDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cluj-Napoca sub ape. Plouă torențial. Cod portocaliu, e rupere de nori

Publicat

Cluj sub ape

ISU Cluj a emis un Cod portocaliu de furtună la Cluj-Napoca, dar și în Florești, Chinteni, Baciu, Apahida, Jucu, valabil pana la ora 21.15fiind înregistrate ploi torențiale care vor acumula 20-30 de l pe mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului valabil până la ora 21,15.


În cartierul Mărăști sub pod sunt mașini blocate, strada Eroilor și Regele Ferdinand sunt inundate, iar pompierii de la ISU Cluj au anunțat o gospodărie inundată pe str. Transilvaniei din Baciu și un demisol inundat pe str. Dealu de jos în Florești.

Apa s-a infiltrat și a inundat o parte din Iulius Mall. Vom reveni.

Intervențiile pompierilor

”Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au fost solicitați să scoată apa din imobile de pe strada Transilvaniei din localitatea Baciu, str. Ioachim Olteanu din localitatea Florești, precum și de pe str Eroilor, Albac și Dobrogeanu Gherea din municipiul Cluj-Napoca.
Totodată, au fost înregistrate două solicitări pentru degajarea arborilor cazuti pe strazile Eroilor, Dorobanților, Teodor Mihali și Albac”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Publicat

UDMR-istul Ioan Mărginean a câștigat primăria Moldovenești

Alegerile locale s-au încheiat, iar rezultatele finale au relevat primari aleși cu 100% din voturi, în condițiile în care au candidat singuri. Clujul are trei asemenea primari, în Ciucea, Pălatca și în Recea Cristur. Pe lângă aceștia, încă 7 primari au obținut peste 85% din voturi, toți având mai multe mandate la activ.

Cluj24 a încercat să afle, direct de la sursă, care a fost secretul procentajelor atât de ridicate.

Iancu Mocean (Cămărașu – PNL – 85,29%): „Singura explicație e că oamenii apreciază ceea ce fac de 20 de ani. N-a contat partidul din spatele meu, am candidat și independent și tot m-au ales. Ei au votat omul. Când ești primar, ești mereu în centrul atenției, adică toți sunt cu ochii pe tine. N-ai făcut ce-ai promis, te-au taxat. Din moment ce m-au ales din nou înseamnă că au încredere în mine.”

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Radu Abrudan (Ciucea – PNL – 100%): „În primul rând, procentul se datorează faptului c-am fost singurul candidat. Sunt la al cincilea mandat de primar, am fost și vice și în toți anii ăștia am făcut tot posibilul ca să nu mint oamenii. Nu m-am hazardat să promit marea cu sarea fără să știu în ce mă bag. În campanie se dă liber la promisiuni, puțini sunt cei care, însă, pot să le și îndeplinească. Numai eu știu cât m-am zbătut să obțin fonduri pe proiecte. Am reușit să asfaltez toată comuna, mai sunt doar câteva zeci de metri. Am făcut cămin cultural, parc de joacă, am schimbat iluminatul public, dar toate astea se uită dacă la un moment dat le promiți oamenilor ceva și nu te poți ține de cuvânt. De aceea am avut discuții cu ei pe fiecare proiect în parte și le-am explicat iar ei au înțeles. Datorită acestui fapt au și ieșit la vot într-un număr atât de mare.”

Emil Pârțoc (Iclod – independent – 86,66%): „După 12 ani de mandat, oamenii s-au lămurit cu ceea ce pot eu face. De aceea, probabil, numărul celor care s-au prezentat la vot a fost mai scăzut, pentru că au zis că ei au primar, ce să mai voteze? Am preluat o comună fără canalizare, fără asfalt, fără cămin cultural, acum are și asfalt, și casă de cultură, și alei, iluminat sau muzeu. Echipa cu ajutorul căreia am reușit toate astea este una serioasă și muncitoare iar oamenii au realizat asta și-au votat pentru continuitate”.

„Au votat pentru continuitate”

Mariana Secară (Borșa – PNL – 89,32%): „După 5 mandate, lumea și-a cam dat seama ce pot eu face pentru comună. Am încercat de fiecare dată să nu fac promisiuni deșarte, pentru că nimic nu e mai rău decât să-ți minți alegătorii. Mi-au cerut gaze, le-am explicat că voi face tot posibilul însă conductele din zonă sunt subdimensionate și înlocuirea lor va implica fonduri în plus și decizii care nu mai depind de mine. Fiind o comună mică, sub 2.000 de locuitori, nu prea prindem noi fonduri. Asta pentru că nu întotdeauna ne putem încadra în cele 3 minute în care se împarte turta. Atunci am apelat la programul Saligny de unde am reușit să ne mai asigurăm sumele necesare anumitor proiecte.”

Laurian Rus (Recea Cristur – PNL – 100%): „Fiind singurul candidat la primărie, am obținut acest procent. Oamenii știu că am experiență, fiind la al șaselea mandat. Am reușit să atrag peste 4 milioane de euro din PNRR pentru proiectele locale, proiecte care au ridicat standardele de viață ale locuitorilor, ca atare ei au votat pentru continuitate”.

Poka Andrei (Sâncraiu – UDMR – 92,26%): „Am avut un contracandidat din partea PSD, dar am primit 66% din voturile românilor din comună. Pentru mine, acest lucru a fost mai important decât faptul că am fost votat de maghiari.
Comunitatea noastră este una pentru care merită să muncim. Investițiile din comună se ridică la 25 de milioane de euro nerambursabili în ultimii 12 ani și cred că și-au spus cuvântul. La ora actuală, condițiile de viață din comuna Sâncraiu sunt cel puțin egale cu condițiile de confort din marile orașe, cu un plus, că la noi liniștea este mai mare, iar aerul este mai curat. Nu promitem mult, dar ce promitem facem întotdeauna întocmai și la timp”.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Final de an fără flori la Școala Gimnazială ”Ioan Bob” din Cluj. Banii, DONAȚI unui centru pentru copii bolnavi

Publicat

ioan bob

Final de an fără flori la Școala Gimnazială „Ioan Bob” din Cluj-Napoca. Banii care, în mod normal, ar fi fost cheltuiți pe flori vor putea fi donați pentru construirea Centrului ”Sfântul Hristofor”, care va găzdui copiii grav bolnavi.

Urnele în care se vor aduna banii vor fi amplasate, vineri, imediat după intrarea în curtea școlii, de o parte și de alta a culoarului de acces, începând cu ora 8.00 și vor fi ridicate la terminarea festivității. Există deja persoane din cadrul comitetelor de părinți responsabile cu numărarea și predarea banilor adunați.

ioan bob

VIDEO FOTO. Final de an fără flori la Școala Gimnazială ”Ioan Bob” din Cluj. Banii, DONAȚI unui centru pentru copii bolnavi

Florile se aruncă la gunoi, sunt frumoase, dar anul acesta așa am decis. Am văzut că studenții de la ASCOR au avut un cross, iar sumele adunate au fost donate acestui centru. Ne-am spus încă de atunci că pentru noi nu ar fi bucurie mai mare decât să facem acest gest. Părinții elevilor noștri au reacționat foarte bine, așa că îi așteptăm pe toți la urne, fiind, totuși, alegerea fiecăruia dacă să doneze sau nu anumite sume. Cred că mai sunt școli din Cluj care au inițiat astfel de acțiuni de strângere de fonduri”, a spus pentru Cluj24 Diana Mureșan, directoarea școlii.

Mesajul inițial a fost transmis pe grupurile de părinți înainte cu o săptămână. Printre mulțumiri pentru colaborarea și susținerea din acest an, cadrele didactice ale întituției de învățământ au cerut direct implicarea părinților în aceast ultimă acțiune din acest an școlar.

Primul Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice ,,Sfântul Hristofor“ se contruiește la Sânnicoară, până în prezent clădirea fiind ridicată ”la roșu”, urmând să fie adăugat acoperișul. În acest an florile sunt ale iubirii, empatiei și ale ale omeniei, spun profesorii în mesajul lor.

Orice clujean și nu numai, poate dona în conturile puse la dispoziție de Asociația ”Sfântul Nectarie” din Cluj.

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 EURO donați lunar pentru construirea acestui spital.

Acțiunea de strângere de fonduri va avea loc vineri, 14 iunie, la absolvirea claselor a 8-a și vinerea viitoare, atunci când va avea loc festivitatea pentru clasele V-VII.

Citește mai departe

EVENIMENT

UTCN Cluj-Napoca deschide Piscina Olimpică exterioară. Prețurile și programul de funcționare

Publicat

De

UTCN deschide piscina olimpică exterioară

Piscina Olimpică exterioară a UTCN Cluj -Napoca se va deschide sâmbătă, 15 iunie, anunță reprezentanții universității.

Bazinul exterior al Universității Tehnice va funcționa 7 zile din 7.

UTCN Cluj-Napoca deschide Piscina Olimpică exterioară. Prețurile și programul de funcționare

Piscina Olimpică exterioră cu dimensiuni de 50×25 metri, are 10 culoare și adâncime variabilă, între 1.90 – 2.40m.

Calitatea apei de îmbăiere este monitorizată și menținută în permanență, chimic și microbiologic, în limitele admise de legislația în vigoare, complexul beneficiind de instalații automate moderne, arată reprezentanții UTCN.

Temperatura apei de îmbăiere este menținută între 24 și 26 de grade Celsius.

Programul la bazinul exterior este:

  • Luni – Vineri: 06:00 – 20:00
  • Sâmbătă – Duminică: 08:00–20:00.

UTCN Cluj-Napoca deschide Piscina Olimpică exterioară. Prețurile, pe categorii de vizitatori

În perimetrul exterior funcționează o zonă de plajă cu șezlonguri care pot fi închiriate pentru suma de 15 lei pe zi, de asemenea, un teren de beach-volley, un magazin de desfacere cu produse răcoritoare și o terasă pentru consumatori.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 30 de lei, 20 de lei pentru copii/elevi/studenți externi și 10 lei pentru studenții UTCN.

Există și varianta achiziționării de abonamentelor lunare.

Prețul acestora este:

  • 320 de lei pentru adulți,
  • 220 de lei pentru copii/elevi/studenți externi 100 de lei pentru studenții UTCN.

Un abonament cu 10 intrări costă 220 de lei pentru adulți și 150 pentru copii, elevi, studenți.

Complexul de Natație oferă serviciul de salva-bazin, care este prezent pe toată durata orarului de funcționare al bazinului.

Complexul de Natație al UTCN se află pe str. Splaiul Independenței nr. 8

Foto: UTCN Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax