Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Un medic de pe o ambulanță din Cluj-Napoca a cerut rudelor unui pacient MAGHIAR să vorbească în limba română

Publicat


elevă

O familie de maghiari din Cluj-Napoca s-a plâns de faptul că un medic de pe ambulanță le-ar fi cerut să vorbească numai în limba română în prezența sa, în timp ce trata un pacient suspectat de AVC.

Conform ziare.com, incidentul a avut loc duminică, 2 februarie, iar avocatul Csoma Botond, deputat UDMR de Cluj, a transmis plângerea lor către serviciul de ambulanță.

Un medic de pe o ambulanță din Cluj-Napoca a cerut rudelor unui pacient MAGHIAR să vorbească în limba română

„Am fost copleşită de un sentiment de vulnerabilitate, deoarece medicul curant care solicita folosirea limbii române tocmai ce trata un om care era aproape în inconştienţă. Am fost supusă umilinţei şi discriminării lingvistice de către o persoană pe care noi am chemat-o în ajutor. Simt că a abuzat de această situaţie. Mă întreb cu câte alte persoane vârstnice a mai făcut la fel?”, a spus una dintre rudele bărbatului luat de ambulanță, citată de hirado.hu.

Medicul ar fi insistat de două ori ca familia bărbatului suspectat de AVC să vorbească numai în limba română.

Deputatul UDMR susține nevoia prevenirii unor astfel de incidente

Horia Simu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, a anunțat o anchetă, dar a explicat presei din Ungaria și cum vede deocamdată situația.

Medicul de ambulanţă şi-ar fi îndeplinit „impecabil” atribuţiile, iar motivul pentru care a solicitat rudelor prezente să vorbească în română a fost în scopul de a avea acces la toate informațiile relevante, în interesul pacientului.

Deputatul UDMR susține nevoia prevenirii unor astfel de incidente „într-un oraş în care locuiesc mulţi pensionari vorbitori de limbă maghiară, precum şi alte minorităţi, cum ar fi şi romii, muncitorii din Pakistan sau India, dar şi refugiaţi de război ucraineni”.

UPDATE

Csoma Botond: „I-a atras atenția că în România să nu vorbească în limba maghiară”

Csoma Botond, deputat UDMR de Cluj, a precizat că s-a solicitat o ambulanță la o familie de etnie maghiară, iar fiica pacientului care avea simptomele unui accident vascular cerebral a comunicat în casa lor, în prezența mediului, în limba maghiară cu tatăl său.

“În acel moment, medicul de pe ambulanță, foarte tranșant, i-a atras atenția că în România să nu vorbească în limba maghiară, ci în limba română”, a spus deputatul UDMR. Acesta a continuat spunând că fiica pacientului nu a reacționat, dar apoi a apărut și mama acesteia și a întrebat-o ceva, tot în limba maghiara.

“Atunci a doua oara a intervenit medicul și a spus să nu vorbeasă în limba maghiară în România. Medicul respectiv a avut o atitudine absolut inumană. A avut un comportament discriminatoriu la adresa pacientului și a familieie sale. În 2025 să ai un asemena caz la Cluj-Napoca este absolut șocant”, a mai declarat Csama Botond, care a precizat că femeia a vorbit cu medicul în limba română.

În ceea ce privește tratamentul acordat pacientului nu au fost probleme a mai precizat Csama Botond. “În sesizare s-a precizat că din punct de vedere medical nu au nimic de reproșat, a spus acesta. Familia pacientului a făcut o sesizare cu privire la acest incident la Direcția de Sănătate Publică Cluj.

Directorul Ambulanței Cluj: Pacientul a comunicat în limba română și maghiară

Dr. Horia Simu, directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, a declarat că s-a deschis o anchetă, în care se vor pune în balanță toate informațiile, dar și că va instrui personalul pentru ca pe viitor să nu mai aibă loc astfel de situații.

“Pacientul a comunicat și în română și în maghiară. Echipajul nostru a cerut toate informațiile pentru un tratament competent și transportul la spitalul care trebuie. Cred ca a fost o mică eroare, o supra-plusare a aparținătorului pentru că în aceeași sesizare se arată că comportamentul medical al echipajului a fost excelent”, a spus directorul Ambulanței Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sergiu

    februarie 6, 2025 la 6:10 pm

    Și care este problema???? Ce suntem în Ungaria???? LA SCOALA CE LIMBA AU INVATAT..CHIAR NU VA ESTE RUSINE!!!! FOARTE FOARTE BINE!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ. Sociologul clujean Mircea Comșa: Intenția de vot la alegerile prezidențiale, cine poate intra în turul 2

Publicat

vot

Sociologul clujean Mircea Comșa de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) a făcut o primă analiză pe tema dinamicii intențiilor de vot la alegerile prezidențiale, cu mai bine de două săptămâni în urmă și a veneit, marți, cu o nouă analiză.

”Am făcut unele modificări importante: (1) i-au în calcul și estimările din sondajele apărute între timp, (2) prezint rezultatele a trei variante de modelare și (3) exclud două estimări în care lista candidaților prezentată respondenților a inclus-o și pe Diana Șoșoacă.

Foarte important, faptul că nu am exclus din analiză niciun sondaj public, indiferent cine l-a realizat și cât de diferite au fost estimările respective de estimările din alte sondaje, crește incertitudinea, respectiv, foarte probabil, reduce calitatea estimărilor agregate. Astfel, includerea în analiză a ultimelor sondaje publicate (Sociopol, CURS, DataEcho, FlashData și Noi, cetățenii), unele cu estimări foarte diferite, chiar a produs astfel de efecte.

Fără aceste sondaje, imaginea descrisă mai jos ar fi fost parțial diferită: George Simion ar fi avut o intenție de vot estimată mai mare, iar Nicușor Dan și Crin Antonescu mai mică.

A testat trei modele statistice

Pentru prima parte a anului există un număr redus de sondaje, realizate mai degrabă de același institut. Ulterior, apar mai multe sondaje, realizate de mai multe institute, folosind metodologii diferite. Mult mai important, în unele cazuri, apar diferențe foarte mari între estimările produse de sondaje.

Pentru a corecta parțial aceste probleme, am testat trei modele statistice care ar putea sta în spatele estimărilor produse de sondaje.

Rezultatul unei astfel de analize depinde în principal de modul în care modelăm relația dintre intenția de vot și numărul de zile până la alegeri, respectiv de diferențele dintre institutele de sondare („house effects”).

Cele trei grafice prezentate mai jos diferă prin modul în care am modelat relația dintre timp și intenția declarată de vot: liniar, non-liniar și non-liniar GAM (Generalized Additive Models). Modelarea non-liniară e de fapt o medie ponderată între liniar și non-liniar (funcție polinomială de grad 2 aici). Date fiind diferențele dintre estimările produse de sondaje, estimarea de tip liniar este probabil mai apropiată de dinamica generală reală. Însă, probabil, tendințele recente sunt surprinse mai corect de modelele non-liniare.

Valorile prezentate în grafice nu reprezintă predicții ale procentelor pe care le au cu adevărat candidații sau pe care le vor obține, ci o imagine care descrie sintetic, în baza unor asumpții, estimările din sondajele publice. Simplu spus, în loc să ne uităm la estimările din toate sondajele, ne putem uita la tendințele din graficele prezentate aici”, a spus Comșa.

Cum arată clasamentul

În comentariile scurte de mai jos acesta prezintă doar tendințele și a recomandat ca, pentru a lua în calcul și incertitudinea estimărilor, oameii să se uite și la ariile colorate asociate fiecărei estimări.

Considerând strict estimările din sondajele publice, modelarea propusă a intențiilor de vot conform sondajelor publicate arată astfel:

La data ultimului sondaj (13 aprilie), George Simion se situa pe prima poziție, cu o intenție de vot de 30-32%. La alegeri va obține probabil 32-33%. Funcție de model, trendul e ușor ascendent sau stabil.
Pe poziția secundă, la distanță de locul 1, se situa probabil Crin Antonescu (diferența față de Nicușor Dan e mai mică decât marja de eroare), cu o intenție de vot de aproximativ 22-24%. La alegeri va obține probabil 23% sau chiar mai mult, dat fiind trendul ascendent.
La data ultimului sondaj (13 aprilie), ultimul pe podium, se situa probabil Nicușor Dan, cu o intenție de vot de 22-24%. La alegeri va obține probabil 20-22%. Funcție de model, trendul e ușor descendent sau stabil. Sondajul DataEcho îl situează pe Nicușor Dan pe primul loc.
Pe locul patru se situa Victor Ponta, cu o intenție de vot de 13-14%. La alegeri va obține probabil la fel.

Funcție de model, trendul e mai degrabă ușor descendent sau stabil. Foarte important, sondajele prezintă estimări foarte diferite ale intențiilor de vot în cazul lui Victor Ponta.

Astfel, sondajele realizate de Sociopol și cele comandate de USR îl poziționează în zona locurilor doi-trei, cu aproximativ 20% intenție de vot, în timp ce aproape toate sondajele online (AtlasIntel, FlashData, DataEcho și Noi, cetățenii) îl văd pe locul patru, cu cel mult 10% intenție de vot.
Pe poziția cinci se situa Elena Lasconi, cu o intenție de vot de 7-8%. La alegeri va obține probabil 6-7%. Trendul e ușor descendent.

Primul tur ale alegerilor prezidențiale are loc în 4 mai, iar cel de-al doilea în 18 mai.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Blocurile de 27 de etaje de pe platforma Remarul 16 Februarie Cluj nu au trecut de Comisia de Urbanism. Proiectul va reveni

Publicat

De

Un nou pol urban ar putea prinde contur în Cluj-Napoca și anume zona fostului sit industrial Remarul 16 Februarie care se intenționează să fie transformat într-un ansamblu modern cu funcțiuni mixte, clădiri de până la 27 de etaje, spații verzi și patrimoniului industrial.

Proiectul de regenerare urbană pentru zona Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca a fost analizat, marți, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTAT) a municipiului, dar nu a trecut la vot, astfel că va reveni într-o ședință viitoare după ce vor fi rezolvate anumite puncte.

Proiectul prevedea construirea unor blocuri de până la 27 de etaje și valorificarea patrimoniului industrial și integrarea acestuia în rețeaua urbană a orașului.

De la hale industriale, la clădiri de 27 de etaje

Amplasamentul studiat are o suprafață de aproximativ 6 hectare, parte a fostului sit industrial Remarul 16 Februarie. O mare parte dintre clădiri sunt în prezent neutilizate sau în stare avansată de degradare. Dintre imobile, hala de locomotive și cazangeria au fost identificate ca valoroase din punct de vedere istoric și vor fi reabilitate, în timp ce alte clădiri industriale vor fi integrate sau demolate, în funcție de relevanța lor estetică și funcțională.

Proiectul propune schimbarea funcțională a zonei din industrială în funcțiune mixtă, incluzând locuire colectivă, servicii, comerț, educație, cultură, alimentație publică și spații verzi. Clădirile noi vor putea avea până la (3-5)S+P+27 etaje, cu o înălțime maximă de 100 de metri.

„Având în vedere caracterul cultural semnificativ al unora dintre imobilele existente pe amplasament acestea trebuie reabilitate și puse în valoare, în timp ce caracterul strategic al activității desfășurate de Remarul 16 Februarie pe proprietatea învecinată spre V impune o profitabilitate ridicată a proiectului care să susțină atât dezvoltarea ulterioară a activității Remarul 16 Februarie, cât și investiția menționată anterior în imobilele existente de valoare.

O opțiune potrivită pentru această situație o reprezintă dezvoltarea unor imobile pe verticală, ce vor aduce atât suprafață construită desfășurată generatoare de capital, cât și un semnal ce va asigura vizibilitate din toate punctele orașului”, se arată în documentația urbanistică.

Două poduri peste Nadăș și o promenadă urbană

Proiectul prevede amenajarea a două poduri peste râul Nadăș – unul carosabil și pietonal (etapa I) și unul pietonal (etapa II), ambele finanțate din investiția beneficiarului. Totodată, malurile râului vor fi amenajate peisagistic, incluzând o promenadă pietonală și un spațiu de loisir cu alei și locuri de relaxare.

Zona de contact cu râul Nadăș va fi tratată ca un element central în peisajul urban propus, cu locuri de joacă pentru copii în proximitatea viitoarei clădiri de învățământ, spații verzi și integrare în culoarul verde-albastru de mobilitate lentă al municipiului Cluj-Napoca.

Sens giratoriu nou și peste 1.100 de locuri de parcare

Pe latura sudică a amplasamentului, în imediata vecinătate a liniilor de cale ferată, va fi realizată o arteră carosabilă nouă, ce va face legătura între strada Fabricii de Chibrituri și strada Septimiu Mureșan, inclusiv cu amenajarea unui sens giratoriu.

Proiectul prevede, de asemenea, 1.176 de locuri de parcare, dintre care 1.145 vor fi amplasate în subteran, pentru a răspunde cerințelor ridicate de mobilitate.

În completare, dezvoltatorul se angajează să realizeze lărgirea bretelei de descărcare vestică a podului Locomotivei și un traseu carosabil de incintă cu acces public neîngrădit, ce va asigura legătura dintre str. Septimiu Mureșan si str. Fabricii de Chibrituri și Podul Locomotivei.


Citește mai departe

EVENIMENT

Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară. La celelalte nu se ocupă locurile scoase la concurs

Publicat

De

Admitere la Școala de Poliție Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție din Cluj este singura care are un procent pozitiv în ceea ce privește ocuparea numărului de locuri scoase la concurs.

Asta arată o analiză făcută de reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), care trage un semnal de alarmă privind interesul tot mai scăzut pentru această meserie.

Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară

Locuri libere, din nou, în băncile școlilor polițienești din MAI, spun reprezentanții SNPPC, în urma sesiunii de admitere care a debutat în data de 24 februarie.

„Din păcate, după primele trei probe derulate – examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor –, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aproximativ 60% dintre locurile scoase la concurs”, arată reprezentanții sindicatului.

Astfel, înainte de proba finală, care va decide numărul candidaților admiși la actuala sesiune, rezultatele se prezintă astfel:

  • Școala de agenți de poliție Câmpina – număr total locuri scoase la concurs: 1.340; număr total candidați promovați: 1.094 (dintre care 8 romi/alte minorități); procent ocupare locuri: 81,7%;

  • Școala de pregătire a agenților PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs: 240; număr total candidați promovați: 117; procent ocupare: 47,85%.

La Școala de Poliție din Cluj e concurență

La Școala de agenți de poliție Cluj au fost scoase la concurs 300 de locuri, iar numărul total de candidați promovați este de 353, dintre care 4 romi sau alte minorități – un procent pozitiv, în prezent.

„Cifrele actuale indică faptul că, la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Școala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate – posibil în procent de chiar 25%, iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%. În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%”, arată reprezentanții SNPPC.

Foto: Școala de Agenți de Poliție Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Mașină răsturnată în Sâncraiu, o persoană încarcerată. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

De

mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin marți seara la un accident rutier petrecut pe raza comunei Sâncraiu, soldat cu o mașină răsturnată.

Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat, iar forțele noastre au găsit la fața locului patru persoane. Una dintre acestea este încarcerată, astfel că pompierii lucrează pentru extragere.

Pentru a sprijini partea medicală, la fața locului va ateriza și elicopterul SMURD de la Jibou.

”La intervenție mai iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, anunță ISU Cluj.

UPDATE. Un tânăr dus la spital

”Echipajele de intervenție au descarcerat un tânăr, conștient și cooperant, care prezintă multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD. Mai primesc îngrijiri medicale o tânără și alți doi tineri”, au precizat pompierii.

Toate cele patru persoane implicate în acest eveniment rutier vor fi transportate la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate