EVENIMENT
UPDATE: Trei persoane infectate cu COVID la Sălicea. Au fost la un botez
Trei persoane, credincioși neoprotestanți, sunt confirmate cu COVID – 19 în satul clujean Sălicea.
Din ancheta epidemiologică efectuată de DSP Cluj, acestea au participat la un botez și, probabil, nu au respectat măsurile de protecție și de distanțare socială.
Comunitatea este atent monitorizată dar nu au apărut cazuri suplimentare de îmbolnăviri.
UPDATE
,,Dragi cetățeni ai Comunei Ciurila,
Având în vedere contextul actual, precum și creșterile de cazuri Covid-19 la nivel național, vin cu informații privind cele 3 cazuri pozitive din comuna noastră .
Din păcate 3 concetățeni din satul Sălicea au fost testați pozitiv și se află la momentul actual sub asistență medicală.
De asemenea familiile acestora se află în autoizolare și sub supravegherea primăriei și a poliției.
Vă informez că sunt în permanent dialog cu Domnul Prefect al județului Cluj precum și cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, pentru a gestiona această situație în cel mai bun mod posibil.
Vă recomand să nu vă panicați, însă vă sfătuiesc să respectați normele impuse, să aplicați distanțarea socială și să vă protejați purtând masca de protecție.
Este important să acționăm responsabil și să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur!
Multa sănătate și prudență!”, se arată în mesajul transmis de Teodor Popa, primarul din comuna Ciurila.
A.P.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Centrală de Tratare Aer, în premieră, la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Reduce infecțiile nosocomiale
Secțiile Clinice Medicină Internă I și ATI I din Clinica Medicală I a Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca au trecut în acest an printr-un amplu proces de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, fiind montată, în premieră în sistemul public medical clujean, o Centrală de Tratare Aer care va reduce infecțiile nosocomiale.
Managerul SCJU, Claudia Gherman, a declarat, joi, că finanțarea investițiilor a fost făcută prin PNRR și face parte dintr-un proiect mai mare, de 35,6 milioane de lei.
”Reamenajarea secțiilor a presupus compartimentarea în saloane de 2-3 paturi cu grupuri sanitare proprii, pentru separarea și izolarea pacienților, achiziția și montarea unei Centrale de Tratare Aer (CTA-ATI) cu automatizare, complet echipată și care are effect asupra tratării aerului din saloanele pacienților, astfel încât vom reuși să prevenim și să reducem infecțiilor nosocomiale, care reprezinră pericolul nr. 1 în ceea ce privește asistența medicală și bunul mers al pacienților.
De asemenea, s-au mai achiziționat și montat a 5 tablouri IT Medical, s-au înlocuit paturi pentru bolnavi și s-au achiziționat și montat 19 rampe medicale”, a spus Gherman.
Pacienții respiră un aer curat
Medic primar în Secției ATI 1, Dana Balea, a declarat la rândul său că proiectul a vizat reabilitarea generală, împreună cu compartimentarea în boxe și achiziția de paturi noi și rampe.
”Aveam o nevoie extraordinar de mare de o astfel de investiție, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor nosocomiale, era prioritar”, a precizat Balea.
Șeful Secției Medicină Internă 1, Mihaela Mocan, a explicat că, în urma folosirii noii centrale de tratare a aerului, ”pacienții respiră un aer curat, deoarece modernizarea a inclus un sistem de ventilație și purificare a aerului, care va împiedica transmiterea infecțiilor respiratorii de la un pacient la altul”.
Ce prevede proiectul din PNRR
Valoarea totală a proiectului este de 35,6 milioane de lei, iar acesta prevede reabilitarea altor 5 facilități medicale ale SCJU Cluj, respectiv Secția Clinică ATI I (din Clinica Chirurgie Generală I), Laboratorul de Analize Medicale, Laboratorul de Microbiologie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica de Ortopedie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica Medicală II, acesta din urmă fiind, deja, finalizat.
Prezentarea modernizărilor a avut loc în preajma datei la care se aniversează l05 ani de la deschiderea oficială a cursurilor Facultății de Medicină a Universității Daciei Superioare (actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”) de către profesorul Iuliu Hațieganu, în această clădire a spitalului clujean.
ADMINISTRAȚIE
Program prelungit de lucru la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, de alegerile parlamentare
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul, în perioada alegerilor parlamentare, în data de 30 noiembrie și 1 decembrie.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Cluj din subordinea Consiliului Judeţean Cluj anunță persoanele cu drept de vot, interesate de obținerea documentelor de identitate că, în scopul asigurării condițiilor necesare desfășurării în condiții optime a procesului electoral pentru alegerile parlamentare, din data de 1 decembrie 2024, își va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.
Astfel, programul este următorul:
- sâmbătă, 30.11.2024 – între orele 08.00-16.00;
- duminică, 01.12.2024, între orele 07.00 – 19.00 pentru depunerea documentelor în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberări acte de identitate.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.
Program prelungit și la Direcția de evidență a persoanelor a Primăriei Cluj-Napoca
Amintim de asemenea că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu drept de vot, Direcția de evidență a persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca va asigura program prelungit cu publicul, pe timpul desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024 s-a stabilit următorul program de lucru atât pentru primirea documentelor, cât și pentru eliberarea cărților de identitate astfel:
- vineri: între orele 8.30 și 14.30
- sâmbătă: între orele 8.00 și 16.00
- duminică: între orele 8.00 și 21.00
Peste 114 de acte de identitate, eliberate la alegerile prezidențiale
Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj: www.djepcluj.ro.
Amintim faptul că, în perioada premergătoare alegerilor pentru Președintele României, respectiv în 23 și 24 noiembrie 2024, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj a eliberat nu mai puțin de 114 acte de identitate.
S-a schimbat modificarea la CFR Cluj. Patronul Varga vrea să investească de acum înainte în creșterea jucătorilor autohtoni. Pentru asta va face cea mai mare investiție de până acum la clubul pe care îl conduce, este vorba de o academie.
Varga ar fi a achiziționat un teren de 40 de hectare în Cluj-Napoca, unde va fi construit un complex sportiv de ultimă generație, un loc unde vor fi crescuți copiii și juniorii clubului, care, peste ani, să facă pasul la prima echipă, astfel încât CFR să nu mai apeleze la transferuri din străinătate.
Nelu Varga (CFR Cluj): În ianuarie încep construcțiile la ACADEMIE
Noua bază sportivă va cuprinde 12 terenuri de antrenament și jocuri, o sală de fitness și alte facilități moderne, precum și o sală de mese și camere de dormit pentru jucători. Lucrările la această nouă academie vor demara în ianuarie 2025.
Obiectivul lui Ioan Varga este de a atrage 800 de copii în primă fază, ca mai apoi academia să găzduiască chiar 1.000 de juniori.
„În ianuarie încep construcțiile la academie. Am achiziționat un teren de 40 de hectare în Cluj, pe care se va construi baza sportivă. Vor fi 12 terenuri de antrenament și jocuri, va exista o sală de fitness, sală de mese și camere de dormit.
„Vor veni jucători”
O să schimb total strategia. Nu vreau să spun cât costă, dar este o investiție importantă. În primăvară vom avea acolo 800 de copii”, a declarat Ioan Varga, la Prosport.
În momentul de față, CFR Cluj este pe locul al treilea, cu 28 de puncte, la două lungimi în spatele rivalei din oraș, liderul Universitatea Cluj.
Nelu Varga a declarat însă că echipa nu se gândește să rateze și în acest an titlul, motiv pentru care va efectua mai multe transferuri în perioada de mercato din iarnă.
„Bineînțeles că se vor face transferuri în iarnă. Vor veni jucători. Iar în vară discutăm de titlu. Să nu-și închipuie cineva că ne batem la locul doi. Pentru mine nu există locul doi”, a mai declarat Varga.
EVENIMENT
FOTO. Accident pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca. Șoferul vinovat, amendă de 4.000 de lei și permis suspendat
Un accident rutier s-a produs pe Calea Dezmirului din municipiului Cluj-Napoca, joi dimineață. Șoferul vinovat a rămas fără permis și s-a ales cu o amendă usturătoare.
Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au intervenit, joi dimineață, la un incident rutier produs pe Calea Dezmirului, soldat doar cu pagube materiale.
Șoferul a intrat în depășire neregulamentară
Un tânăr de 24 de ani, aflat la volanul unui autoturism, care circula în direcția localității Dezmir, a intrat în depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două vehicule care circulau regulamentar din sens opus.
„Astăzi, 28 noiembrie, în jurul orei 08:40, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la un eveniment rutier produs pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca, soldat cu pagube materiale.
Din primele verificări, s-a constatat că un tânăr de 24 de ani, care conducea un autoturism în direcția localității Dezmir, ar fi efectuat o depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două autovehicule care circulau din sens opus”, a transmis IPJ Cluj.
Șoferul era beat la volan
La testarea cu aparatul etilotest, tânărul avea o alcoolemie de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. În plus, acesta nu avea asupra sa documentele obligatorii necesare la volan.
„Polițiștii i-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.960 de lei, pentru depășire neregulamentară și provocarea unui accident cu pagube materiale, conducerea sub influența alcoolului și lipsa documentelor obligatorii.
Totodată, ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 210 zile”, a mai arătat IPJ Cluj.