EVENIMENT
Războiul femeii de serviciu de la Școala Gimnazială Cara cu conducerea. Presiuni pentru a-și demisia

Ligia Ranga lucrează ca femeie de serviciu la Școala Gimnazială din satul Cara, comuna Cojocna, fiind angajată în urmă cu doi ani. Nu a avut nicio problemă până la sfârșitul anului trecut când ea susține că a început să pună întrebări de ce lipsesc materiale și ustensile de curățenie și igienă și de ce nu îi sunt asigurate, așa cum ar trebui, fapt confirmat și de un control recent al DSP Cluj care a amendat conducerea școlii cu 3000 de lei.
”Eu am tot solicitat să primesc produse și ustensile de curățenie și igienă, în condițiile în care nu am primit nici în vacanța de vară a anului trecut, nici la începutul școlii. A început anul școlar fără să primesc cloramină la școală, produs care nu a mai fost adus de peste 7 luni.
Am fost nevoită să aduc eu produse de acasă, pe care le-am cumpărat din banii mei, în condițiile în care le primeam rar de la școală, o dată la 5-6 luni. Și pentru că am transmis conducerii școlii acest lucru, că nu primesc materiale și ustensile, din decembrie 2024 au început presiunile asupra mea.
Directorul Adina Bărar și dna Balint Felicia, soția contabilului Balint Attila, m-au acuzat în cancelarie, de față cu profesorii, de lipsa unui pachet de biscuiți și o secure și un topor pentru tăiatul lemnelor, deși eu am adus aceste unelte de acasă. Nu au știut ce acuze să inventeze, iar directoarea m-a întrebat dacă au trecut în banda cealaltă, în alt grup, și mi-a cerut demisia”, a povestit Ranga.
Avertisment scris
În 20 decembrie, aceasta a și primit un avertisment scris din partea conducerii școlii și i se impută faptul că nu a respectat fişa postului în totalitate.
”La inceputul lunii septembrie 2024 nu au fost curătate trei săli de clasă și sala profesorală, sarcinile dumneavoastră de lucru fiind duse la îndeplinire de către cadrele didactice, deoarece timpul de lucru până la primirea elevilor a fost foarte scurt, fapt pentru care ați fost mustrată verbal, ați primit mustrări verbale pentru neprezentarea la şcoală în timpul vacanței, perioadă în care nu ați avut cerere de concediu de odihnă şi a fost nevoie să fiți în şcoală. De asemenea, ați părăsit şcoala în timpul programului de lucru, lăsând persoane terțe (soțul dumneavoastră) să lucreze în locul dumneavoastră.
Este important faptul ca fiecare angajat are responsabilitatea de a respecta procedurile stabilite și de a contribui la mentinerea unui mediu curat și sigur in cadrul şcolii.
Vă rugăm si acordati o atentie deosebită următoarelor aspecte respectarea cu strictete a tuturor cerințelor specifice, asigurarea confidentialități locul de muncă şi în afara acestuia, respectarea programului de lucru prevăzut in Regulamentul de Ordine Interioară al şcolii şi în Fişa Postului”, se arată în mustrare.
Potrivit Ligiei Ranga, în momentul angajării, în urmă cu doi ani, a avut o înțelegere verbală cu directoarea ca să fie ajutată de soțul său mai ales la partea de asigurare a încălzirii în școală.
”Dna director spune acum că nu își amintește, dar timp de 2 ani l-a văzut pe soțul meu cum crapă lemne și face focul în sobe și nu a avut nimic de comentat”, a mai spus femeia de seviciu.
Presiuni să își dea demisia
În luna decembrie 2024, conducerea școlii a început să caute în sat o altă femeie de serviciu, Claudia Filaton, care a și fost angajată, fără efectuarea analizelor medicale, pe perioada unui concediu medical al Ligiei Ranga, nefiind clară modalitatea de angajare. De altfel, această nouă angajată nu ar fi primit întreaga remunerație promisă.
”Am fost convocată verbal la un consiliu de disciplină al școlii, la care au fost prezenți și doi părinți din comitetul de părinți, Ancuța Bojan și Traian Vereș, unde mi s-a adus acuzația că nu fac curățenie în școală, nemafiind vorba de pachetul de biscuiți dispărut sau de securea și toporul pentru lemne. Directoarea m-a pus să îmi dau demisia și m-a avertizat că dacă nu o fac o să îmi pară rău și voi aduce bani de acasă. M-am declarat nevinovată, nu mi-am dat demisia, iar, ulterior, acel Traian Vereș a venit la mine acasă făcând presiuni să îmi dau demisia”, a mai spus femeia de serviciu.
La sfârșitul lunii ianuarie, Ligia Ranga a fost convocată, din nou, la cancelarie, unde presiunile au continuat și i s-a cerut să se prezinte în 27 ianuarie la un nou consiliu de disciplină, la care nu s-a prezentat.
”S-au făcut presiuni de mai multe ori și pe mai multe căi pentru a-mi da demisia. Vor să mă dea afară cu orice preț, nu le-a convenit când le-am zis că nu sunt materiale de curățenie. Nu știu ce fac cu banii pentru ele. În ultimii doi ani, directoarea nu trecea pe la școală decât de câteva ori pe an, iar de când vrea să mă dea afară, vine în fiecare zi”, a precizat aceasta.
Atribuții în plus
În afară de curățenie, prestată atât la grădinița din Cara cât și la școală, femeia de serviciu trebuia să facă și focul cu lemne în sobele de teracotă, neavând funcție de fochist, să împartă și mâncarea de la catering a copiilor, fără să primească mănuși de unică folosință, să facă și pe portarul la școală, fără să aibă atestat de pază, să se deplaseze la Cojocna pentru a ridica personal produsele de curățenie, deși inspectorii DSP Cluj au stabilit că nu acest lucru nu este în sarcina sa.
Ligia Ranga susține că nu a primit niciodată de când s-a angajat fișa postului, contractele de muncă și nici fișa de pontaj. De asemenea, nu a primit niciodată fișa de autoevaluare, toate aceste documente fiind obligatorii.
Deși nu a primit niciodată fișa de pontaj în cei doi ani de când e angajată, Ligia Ranga a fost anunțată oficial de directoarea Bărar că salariul îi va fi diminuat pe luna ianuarie 2025 pentru că nu a completat fișele de pontaj aferente pe zilele anterioare și condica de prezență.
”În 30 ianuarie la ora 10 am primit fișa de pontaj pe care trebuia să o completez pe zilele trecute deja din lună. Bineînțeles că nu am semnat. Voi contesta în instanță aceste abuzuri la adresa mea”, a conchis femeia de serviciu de la școala din Cara.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.
O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Pompierii au finalizat intervenția în jurul orei 01.30. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Flăcările s-au manifestat generalizat atât la bucătăria de vară, cât și la cealaltă anexă, fiind lichidate în limitele găsite”, a transmis ISU Cluj, vineri diimineață.