Connect with us

EVENIMENT

Războiul femeii de serviciu de la Școala Gimnazială Cara cu conducerea. Presiuni pentru a-și demisia

Publicat


scoala Cara

Ligia Ranga lucrează ca femeie de serviciu la Școala Gimnazială din satul Cara, comuna Cojocna, fiind angajată în urmă cu doi ani. Nu a avut nicio problemă până la sfârșitul anului trecut când ea susține că a început să pună întrebări de ce lipsesc materiale și ustensile de curățenie și igienă și de ce nu îi sunt asigurate, așa cum ar trebui, fapt confirmat și de un control recent al DSP Cluj care a amendat conducerea școlii cu 3000 de lei.

”Eu am tot solicitat să primesc produse și ustensile de curățenie și igienă, în condițiile în care nu am primit nici în vacanța de vară a anului trecut, nici la începutul școlii. A început anul școlar fără să primesc cloramină la școală, produs care nu a mai fost adus de peste 7 luni.

Am fost nevoită să aduc eu produse de acasă, pe care le-am cumpărat din banii mei, în condițiile în care le primeam rar de la școală, o dată la 5-6 luni. Și pentru că am transmis conducerii școlii acest lucru, că nu primesc materiale și ustensile, din decembrie 2024 au început presiunile asupra mea.

Directorul Adina Bărar și dna Balint Felicia, soția contabilului Balint Attila, m-au acuzat în cancelarie, de față cu profesorii, de lipsa unui pachet de biscuiți și o secure și un topor pentru tăiatul lemnelor, deși eu am adus aceste unelte de acasă. Nu au știut ce acuze să inventeze, iar directoarea m-a întrebat dacă au trecut în banda cealaltă, în alt grup, și mi-a cerut demisia”, a povestit Ranga.

Avertisment scris

În 20 decembrie, aceasta a și primit un avertisment scris din partea conducerii școlii și i se impută faptul că nu a respectat fişa postului în totalitate.

”La inceputul lunii septembrie 2024 nu au fost curătate trei săli de clasă și sala profesorală, sarcinile dumneavoastră de lucru fiind duse la îndeplinire de către cadrele didactice, deoarece timpul de lucru până la primirea elevilor a fost foarte scurt, fapt pentru care ați fost mustrată verbal, ați primit mustrări verbale pentru neprezentarea la şcoală în timpul vacanței, perioadă în care nu ați avut cerere de concediu de odihnă şi a fost nevoie să fiți în şcoală. De asemenea, ați părăsit şcoala în timpul programului de lucru, lăsând persoane terțe (soțul dumneavoastră) să lucreze în locul dumneavoastră.

Este important faptul ca fiecare angajat are responsabilitatea de a respecta procedurile stabilite și de a contribui la mentinerea unui mediu curat și sigur in cadrul şcolii.

Vă rugăm si acordati o atentie deosebită următoarelor aspecte respectarea cu strictete a tuturor cerințelor specifice, asigurarea confidentialități locul de muncă şi în afara acestuia, respectarea programului de lucru prevăzut in Regulamentul de Ordine Interioară al şcolii şi în Fişa Postului”, se arată în mustrare.

Potrivit Ligiei Ranga, în momentul angajării, în urmă cu doi ani, a avut o înțelegere verbală cu directoarea ca să fie ajutată de soțul său mai ales la partea de asigurare a încălzirii în școală.

”Dna director spune acum că nu își amintește, dar timp de 2 ani l-a văzut pe soțul meu cum crapă lemne și face focul în sobe și nu a avut nimic de comentat”, a mai spus femeia de seviciu.

Presiuni să își dea demisia

În luna decembrie 2024, conducerea școlii a început să caute în sat o altă femeie de serviciu, Claudia Filaton, care a și fost angajată, fără efectuarea analizelor medicale, pe perioada unui concediu medical al Ligiei Ranga, nefiind clară modalitatea de angajare. De altfel, această nouă angajată nu ar fi primit întreaga remunerație promisă.

”Am fost convocată verbal la un consiliu de disciplină al școlii, la care au fost prezenți și doi părinți din comitetul de părinți, Ancuța Bojan și Traian Vereș, unde mi s-a adus acuzația că nu fac curățenie în școală, nemafiind vorba de pachetul de biscuiți dispărut sau de securea și toporul pentru lemne. Directoarea m-a pus să îmi dau demisia și m-a avertizat că dacă nu o fac o să îmi pară rău și voi aduce bani de acasă. M-am declarat nevinovată, nu mi-am dat demisia, iar, ulterior, acel Traian Vereș a venit la mine acasă făcând presiuni să îmi dau demisia”, a mai spus femeia de serviciu.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ligia Ranga a fost convocată, din nou, la cancelarie, unde presiunile au continuat și i s-a cerut să se prezinte în 27 ianuarie la un nou consiliu de disciplină, la care nu s-a prezentat.

”S-au făcut presiuni de mai multe ori și pe mai multe căi pentru a-mi da demisia. Vor să mă dea afară cu orice preț, nu le-a convenit când le-am zis că nu sunt materiale de curățenie. Nu știu ce fac cu banii pentru ele. În ultimii doi ani, directoarea nu trecea pe la școală decât de câteva ori pe an, iar de când vrea să mă dea afară, vine în fiecare zi”, a precizat aceasta.

Atribuții în plus

În afară de curățenie, prestată atât la grădinița din Cara cât și la școală, femeia de serviciu trebuia să facă și focul cu lemne în sobele de teracotă, neavând funcție de fochist, să împartă și mâncarea de la catering a copiilor, fără să primească mănuși de unică folosință, să facă și pe portarul la școală, fără să aibă atestat de pază, să se deplaseze la Cojocna pentru a ridica personal produsele de curățenie, deși inspectorii DSP Cluj au stabilit că nu acest lucru nu este în sarcina sa.

Ligia Ranga susține că nu a primit niciodată de când s-a angajat fișa postului, contractele de muncă și nici fișa de pontaj. De asemenea, nu a primit niciodată fișa de autoevaluare, toate aceste documente fiind obligatorii.

Deși nu a primit niciodată fișa de pontaj în cei doi ani de când e angajată, Ligia Ranga a fost anunțată oficial de directoarea Bărar că salariul îi va fi diminuat pe luna ianuarie 2025 pentru că nu a completat fișele de pontaj aferente pe zilele anterioare și condica de prezență.

”În 30 ianuarie la ora 10 am primit fișa de pontaj pe care trebuia să o completez pe zilele trecute deja din lună. Bineînțeles că nu am semnat. Voi contesta în instanță aceste abuzuri la adresa mea”, a conchis femeia de serviciu de la școala din Cara.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Parcare nesimțită în centrul Clujului! BMW parcat de-a curmezișul pe banda de autobuze și biciclete

Publicat

Un șofer de BMW a blocat complet banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. A parcat mașina de-a curmezișul, cu avariile pornite, și a plecat să își rezolve treburile.

Un șofer de BMW cu numere de București și-a abandonat mașina de-a curmezișul pe banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie, creând haos în plină oră de vârf. Potrivit martorilor de la fața locului, șoferul a coborât nestingherit din mașină și a plecat să își rezolve treburile în zonă, lăsând avariile pornite.

Într-o filmare surprinsă la fața locului, se poate observa cum bicicliștii și autobuzele sunt nevoiți să îl ocolească.

IPJ Cluj a declarat că nu a primit sesizări în acest caz, menționând că astfel de reclamații ar fi trebuit adresate Poliției Locale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două persoane, arestate preventiv pentru trafic de persoane la Cluj-Napoca. Două victime, forțate să lucreze la un aprozar

Publicat

Polițiștii BCCO Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o rețea de trafic de persoane care exploata victime vulnerabile prin muncă forțată. Două persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectate că au obligat victimele să muncească în condiții abuzive. 

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane – un bărbat și o femeie, membri ai aceleași familii – de 48 și 51 de ani, cercetate pentru trafic de persoane.

Persoane neajutorate, forțate să lucreze la un aprozar

Cei doi au obligat o persoană neajutorată, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să lucreze la un aprozar din Cluj-Napoca.

„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că, în anul 2022, persoanele cercetate, profitând de starea de vulnerabilitate a unei persoane vătămate (situație materială precară și lipsa unor aparținători), ar fi recrutat-o și adăpostit-o după care, în perioada 2022 – 2024, ar fi exploatat-o prin muncă, în scopul obținerii de beneficii materiale.

Cele două persoane ar fi obligat victima având 61 de ani (decedată la acest moment), inclusiv prin acte repetate de violență fizică și psihică, la prestarea unor munci, în mod forțat, în special la un magazin (aprozar), situat în municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

De asemenea, în baza aceleași rezoluții infracționale și în aceeași modalitate, acestea ar fi recrutat în anul 2023 și adăpostit în locuința lor o altă persoană vătămată, pe care ar fi supus-o executării unor munci în mod forțat până în luna martie 2025.

Cei doi au fost arestați preventiv

În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

Ieri, 19 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore.

Astăzi, 20 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai departe

EVENIMENT

”Ediție de seară”, pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24. Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, dar și Dan Tarcea

Publicat

clujlive

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea 2 părți. 

Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.

În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbași despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).

Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bugetele unor regii și societăți ale CJ Cluj, amânate pentru absența directorilor în ședința plenului. ”Lipsă de respect”

Publicat

De

consiliul judetean cluj

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, amânarea bugetelor unor regii și societăți din subordinea forului deliberativ pe motiv că la ședința ordinară nu au fost prezenți directorii, ceea ce a fost interpretat ca ”lipsă de respect”.

Prima regie care s-a trezit cu bugetul amânat din cauza absenței directorului general David Ciceo a fost Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj.

Discuțiile s-au încins după ce consilierul județean Dorel Secară (PMP) a dezvăluit că aeroportul alocă 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații și considerată exagerat de mare.

”Terenul a fost întreținut prin cosire de trei ori pe an de fermieri, care plăteau o redevență aeroportului, dar începând cu anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiindcă s-a luat inițiativa organizării unei licitații, iar prin caietul de sarcini fermierii au fost eliminați. S-a decis plata a 120.000 de euro/ an pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, ceea ce înseamnă 600.000 de euro. Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care se făcea gratuit de fermieri și să plătești 600.000 de euro în 5 ani.

Cel care a câștigat licitația a cumpărat un tractor și lucrează. Cheltuiala pe an este de circa 6000 de euro an și noi plătim 120.000 de euro”, a precizat Secară.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și mai mulți consilieri județeni au vrut să afle detalii de la directorul David Ciceo, dar acesta a lipsit de la ședința ordinară a CJ.

Ședință convocată pentru joia viitoare

Tișe a reclamat faptul că sunt directori de regii subordonate care nu dau dovadă de minim de respect și să fie prezenți, măcar o dată pe an în plenul Consiliului Județean Cluj când se aprobă bugetul.

Acesta a propus grupurilor politice din CJ Cluj amânarea, până joia viitoare, a bugetelor regiilor ale căror directori au absentat, iar reprezentanții PSD, PNL, AUR, ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) și UDMR au votat ”pentru”.

La viitoarea ședință extraordinară, directorii regiilor și societăților trebuie să fie prezenți fizic și să ofere toate explicațiile solicitate.

Pe lângă bugetul aeroportului au fost amânate cele ale Univers T, Tetarom, și au fost aprobate cele ale Agrotransilvania și Companiei de Apă Someș, ai căror directori au fost prezenți în ședință.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate