Connect with us

EDUCATIE

UPDATE/ Școala în pandemie la Cluj și regulile ei absurde: elevii au voie să stea la toaletă doar un minut și încep orele la 7 dimineața. Conducerile școlilor neagă acuzațiile. Vezi ce spun psihologii

Publicat


Odată cu începerea noului an școlar și cu noile reguli impuse elevilor în vederea păstrării regulilor de siguranță generate de pandemie, au început să apară și plângerile părinților din Cluj față de unele măsuri considerate absurde ori abuzive de către aceștia.

Printre aceste măsuri se numără începerea cursurilor la 7 dimineața, limitarea timpului petrecut de copii la toaletă, ori interdicția acestora de a se ridica din bancă timp de câteva ore.

Plângeri ale părinților elevilor Liceului Onisifor Ghibu și ai Școlii Ioan Bob din Cluj-Napoca

Cele mai recente plângeri ale părinților clujeni implică Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Școala Gimnazială Ioan Bob din Cluj-Napoca.

Ore începute la 7 dimineața, din cauza lucrărilor de construcție

Astfel, câțiva părinți au povestit pentru Cluj24.ro că elevii de la Liceul Onisifor Ghibu Cluj-Napoca încep orele de la ora 7 dimineața. Ei dau vina pe lucrările asupra imobilului și acuză conducerea unității de învățământ că îi supune pe elevi la un program epuizant, care scade calitatea acestora de a se concentra, datorită oboselii acumulate.

Lucrările din curtea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”

Mama unei eleve din cadrul liceului povestește că noul program implementat începând cu noul an școlar a determinat schimbarea programului copilului său, acesta fiind nevoit să se trezească în fiecare zi la ora 5 dimineața, pentru a ajunge la timp la școală.

„E inuman să aduci copilașii la școală la ora 7. Am fost anuntați de ieri, nu am știut nimic înainte”, povestește femeia.

Părinților le este frică să intervină

Aceasta a mai declarat că Liceul Onisifor Ghibu este singura unitate școlară din Cluj-Napoca care începe cursurile la ora 7, iar părinților le este frică să reclame noua regulă, chiar dacă nu sunt de acord. Femeia este printre puținii părinți care au luat atitudine, răspunsul primit de la alții fiind: „asta este”.

„Nici pe vremea comunismului nu se făcea școală așa, e crud să trezești un copil la ora 5. Problema e că afectează copilașii și productivitatea lor, un copil trezit la ora 5 nu cred că poate să funcționeze”, a mai adăugat femeia.

Ce spune directoarea liceului

Reporterii Cluj24.ro au contactat-o pe Monica Bereș, directorul Liceului Onisifor Ghibu, pentru a obține un punct de vedere cu privire la problema aducerii elevilor la școală de la ora 7 dimineața.

Aceasta a confirmat că elevii încep cursurile la ora 7 și a precizat că este o măsură implementată odată cu începerea lucrărilor de construcție din cadrul unității școlare, nefiind corelată în vreun fel cu situația pandemiei de COVID-19.

„Datorită șantierului ne-am restrâns din două clădiri în una singură. Avem 74 de colective de elevi și 51 de săli disponibile. Vă dați seama că ar trebui să fac orele până la ora 14.00, timp de o oră să dezinfectez și de la 15.00 să intre cei de după-masă cu încă 5 ore. Eu nu pot să îmi permit să îi țin până la 8-9 seara pe cei din clasele a 5-a, a 6-a, a 9-a si a 10-a”, a declarat directoarea liceului.

Lucrările din curtea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”

Aceasta a explicat că venirea cu o oră mai devreme a elevilor la cursuri înseamnă, implicit, și terminarea orelor cu o oră mai repede, respectiv la ora 13.00.

„Și pentru noi este greu să venim la 7.00. Ei trebuie să se gândească la cei care vin de după-masă. Să îi aduc atât de târziu pe ceilalți?! La ei nu se gândesc că sunt obosiți după-masă?”, a spus directoarea.

Elevii din ciclul primar încep orele la 8.00, conform directoarei

Monica Bereș a mai declarat că această regulă nu îi vizează pe elevii din ciclul primar care au clasele într-o clădire separată, unde orele încep la ora 8.00. De asemenea, conform directoarei, măsura începerii cursurilor la ora 7.00 va dura tot anul școlar.

Elevii nu au voie să se ridice din bancă câteva ore la Școala Ioan Bob din Cluj-Napoca

Din seria nemulțumirilor părinților ai căror copii au început școala săptămâna aceasta fac parte și cele legate de noile măsuri impuse pentru siguranța elevilor împotriva infectării cu COVID-19. Astfel, mai mulți părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială Ioan Bob din Cluj-Napoca se plâng de faptul că elevii nu ar fi lăsați să iasă afară într-un interval de trei ore din timpul programului petrecut la școală, ba mai mult, nu ar avea voie nici măcar să se ridice din bancă.

De asemenea, părinții mai reclamă și timpul scurt impus elevilor atunci când merg la baie.

Una dintre mamele nemulțumite de noile reguli a declarat pentru Cluj24.ro că este vorba despre elevi din clasele 0-4, aceștia fiind nevoiți să se supună regulii de a nu se ridica deloc din bancă timp de trei ore, cu excepția situației în care au nevoie să se deplaseze la baie.

„La toate școlile există o pauză și prin rotație se iese afară”

„La Școala Bob este o problemă destul de gravă. În pauza de 10 minute, copilul are voie maxim să se rotească cu fundul pe scaun și să vorbească cu colegul. M-am interesat, iar la toate școlile există o pauză și prin rotație se iese afară. Toți copiii, atât cei care sunt pe dimineață, cât și pe după-masă au aceeași regulă absurdă”, a povestit femeia.

Învățătorii condamnă regula

De asemenea, aceasta a mai declarat că inclusiv unii învățători condamnă noua regulă, însă fiind o regulă impusă de conducerea școlii, trebuie să se „supună”.

Mama elevului este de părere că măsura este una abuzivă atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.

„Regulile au fost transmise online, înainte cu o săptămână de începerea anului școlar. Regulamentul general emis de Inspectoratul Școlar Județean Cluj a fost interpretat de fiecare director de școală după cum au crezut ei că se pot organiza, dar trebuie găsită o modalitate astfel încât copiii să fie scoși măcar 5 minute afară”, a mai explicat femeia pentru Cluj24.ro

Părinții afirmă că elevii sunt lăsați să stea la toaletă doar un minut

Aceasta susține că își dorește ca regulile să fie schimbate, astfel încât elevii să aibă voie să iasă afară prin rotație, așa cum se întâmplă la restul școlilor din Cluj-Napoca.

Mama elevului a mai povestit că „elevii au voie la toaletă o dată la o oră, câte un minut”.

Conform femeii care a dorit ca numele să îi rămână anonim, toți părinții nemulțumiți ar fi făcut echipă și ar fi verificat situația celorlalte școli din municipiu, pentru a vedea dacă se aplică aceeași regulă, însă au descoperit că Școala Ioan Bob este singura care pretinde acest lucru.

De asemenea, ea a mai spus că încă nu au primit un răspuns din partea conducerii școlii.

Ce spune directoarea Școlii Ioan Bob

Directoarea Școlii Ioan Bob din Cluj-Napoca a fost contactată pentru a oferi o explicație cu privire la plângerile părinților.

Aceasta a declarat pentru Cluj24.ro că tocmai a încheiat o întâlnire cu profesorii de la învățământul primar și cu diriginții din cadrul școlii, în vederea stabilirii unui plan care prevede intervalele și spațiile din curtea școlii în care copiii vor putea ieși, pentru a nu se intersecta cu restul elevilor, în funcție de etajul la care învață fiecare.

„Nu este adevărat, copiii pot să meargă la baie. Le transmit părinților că suntem la școală în fiecare zi și ne pot contacta pentru a le confirma acest lucru și a le prezenta graficul afișat în fiecare sală de clasă. Avem pauze după fiecare oră, în anumite pauze copiii pot să meargă la baie organizat, iar pentru urgențe ei știu că există intervale din timpul orei în care se pot ridica pentru a merge la baie”, a declarat Irina Alexe, directorul școlii.

Aceasta a mai transmis că regulile au fost stabilite în vederea evitării aglomerației, elevii având voie să meargă la baie, însă nu toți în același timp.

„Așa ni s-a cerut să ne organizăm prin ordinul de ministru. Copiii vor ieși pe rând în pauze. Suntem foarte deschiși și încercăm să corectăm din mers orice nefuncționalitate”, a mai adăugat directoarea.

Psihologii avertizează că aceste măsuri ar fi unele abuzive

Psihologul Raluca Anton a declarat pentru Cluj24.ro că în cazul în care aceste măsuri există într-adevăr în forma în care au fost descrise de către părinți, și dacă ele vor fi aplicate pe termen lung, există șanse foarte mari ca elevii să fie profund afectați de reguli cu tendință abuzivă.

„Dacă aceste lucruri se întâmplă, cu siguranță acolo se acumulează foarte multe frustrări, fiind un lucru în sine foarte abuziv, iar copilul nu are cum să fie funcțional pe termen lung”, a explicat psihologul.

În ceea ce privește începerea orelor de la 7.00, Raluca Anton a precizat că, în acest moment, există o justificare pentru acest lucru, însă „este categoric dificil pentru copii să se trezească la astfel de ore, iar ce apare în acest caz este cel mai probabil o supraoboseală după-masa”.

Psihologul a specificat, totodată, că în această perioadă, cu toții trebuie să ne adaptăm noului context și suntem nevoiți să facem eforturi în acest sens.

„Ce pot să facă părinții în situația aceasta este să îi susțină pe copii în contextul de față, pentru că nu are cum să dureze această situație ani de zile”, a adăugat psihologul Raluca Anton.

În ceea ce privește presupusul timp limitat care li s-ar impune elevilor la deplasarea la toaletă, Raluca Anton a precizat că ar fi, de asemenea o măsură abuzivă, care ar avea efecte pe termen lung în ceea ce îi privește pe copii.

UPDATE:

Părinții de la Școala Ioan Bob au confirmat că problema a fost remediată, iar copiii au voie să iasă afară în timpul programului de școală.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Publicat

adrian axinia AUR

În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții mai multor țări și leadership-ul UE.

Fie că vrem sau nu, va trebui să primim migranți și să avem grijă de ei…. când noi abia reușim să avem grijă de noi.

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Suntem puși din nou în fața situației de a ni se impune forțat acceptarea refugiaților, însă în loc să căutăm soluții la rădăcina acestui fenomen și să punem accent pe prevenție, ni se cere să alocăm resurse umane, materiale și financiare pentru a face față acestei crize interminabile.

În acest timp, singura soluție propusă este înființarea unei instituții care să se ocupe cu relocarea refugiaților, de parcă asta ar rezolva ceva. Astea sunt soluțiile Ursulei von der Leyen, cea care caută un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Trebuie să oprim aceste pericole.

Este absolut inacceptabil modul în care elita de la vârful UE tratează această problematică într-o manieră unilaterală, fără consultarea statelor membre, ale căror interese și siguranța națională le sunt vădit afectate de acest fenomen migraționist. Dacă vreți ca România să rămână a noastră, pe 9 iunie, alegeți adevărații Apărători ai Patriei!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția a stricat seara de drifturi ilegale de la Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC) Cluj-Napoca

Publicat

drifturi

Poliția Rutieră și Poliția Locală au stricat, joi, seara de drifturi ilegale organizate pe drumul de patru benzi de la Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC) din Cluj-Napoca unde sute de spectatori să urmărească ce pot face șoferii cu bolizii din dotare.

Drifturile se organizau și în parcarea de pe B-dul 21 Decembrie 1989 unde a fost unitatea militară și pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”, dar după lucrările de modernizare din cele două zone șoferii și spectatorii s-au mutat la CREIC.

Polițiștii au împărțit și amenzi șoferilor.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa UTCN, locul 2 la concursul de design seismic de la Seattle (SUA)

Publicat

De

echipa utcn

Echipa de studenți a UTCN s-a clasat pe locul 2 la concursul de design seismic desfășurat în Seattle (SUA), unde s-au prezentat cu o machetă din lemn de balsa care a fost supusă unor simulări de cutremure.  Pe primul loc s-a clasat Universitatea Cornell din SUA, iar pe locul trei Universitatea Victoria din Canada.

Rezultatele au fost comunicate vineri seara, ora României.

Mândri de locul pe podium

”Împărtășim bucuria acestei victorii cu voi!

Suntem incredibil de mândri că am obținut un loc pe podium la Seismic Design Competition 2024, Seattle (Washington)!

Această experiență ne-a oferit lecții valoroase și a întărit echipa noastră în moduri pe care nu ni le-am imaginat niciodată.

Felicitări câștigătorilor și tuturor echipelor care au participat”, arată reprezentanții echipei.

Echipa i-a avut în componență pe Luca Zăhan (căpitan), Adrian Zacharievici, Robert Teodorescu, Victor Mitea, Andre Mitu, David Havrstiuc, Simona Halip, Bianca Bologa, Paula Bosi, Mădălina Rusu, Nicoleta Popa, Matei Dragos și a fost îndrumată de Răzvan Muresan, Denisa Dragomir, Diandra Jula, Sabina Nitulescu şi de profesorii Ovidiu Prodan şi Paul Mihai Moldovan.

Mândrie și satisfacție

”Sunt extrem de recunoscător pentru efortul continuu depus timp de peste cinci luni, care acum este răsplătit prin clasarea echipei UTCN SDC pe locul al doilea pe podium.

Este o mândrie și o satisfacție profundă să vedem că, an după an, prin perseverență și dedicare, studenții de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, se afirmă ca lideri în domeniul proiectării seismic”, a spus și Ovidiu Prodan.

Ce au spus studenții

Una dintre membrele echipei a declarat la final că studenți sunt ușurați că, după atâtea luni de muncă asiduă, au reușit să urce pe podiumul competiției din Seattle.

Un alt student a subliniat că au fost foarte fericiți când au văzut cum s-a comportat macheta construită de ei la simularea la cutremur.

Cei trei intervievați de organizatori s-au aflat pentru prima oară în SUA

echipa utcn

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. U Cluj – Petrolul Ploiești. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne pe primele poziții din play-out

Publicat

Petrolul U

Echipele „U” Cluj și Petrolul Ploiești se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 21,30 pe Cluj Arena unde vor disputa a patra partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primul loc din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj este neînvinsă de zece etape și are un singur gol primit în ultimele nouă partide.

„Șepcile roșii” au jucat ultima partidă pe terenul echipei FC Hermannstadt pe care, cu patru zile înaintea partidei, o eliminase din Cupa României.

Partida din play-out s-a încheiat cu un rezultat de egalitate, după ce FC Hermannstadt a deschis scorul în minutul 31 prin Ianis Stoica, urmând ca pe finalul partidei, în minutul 90+7, Daniel Popa să marcheze și să stabilească scorul final, 1 la 1. Cu acest rezultat de egalitate, „șepcile roșii” au coborât pe a doua poziție din play-out.

Petrolul Ploiești nu traversează o perioadă prea benefică, aflându-se pe poziția a cincea în clasamentul din play-out, la doar patru puncte deasupra locurilor de baraj.

Petrolul a înfruntat-o pe FC Voluntari în etapa a treia din play-out, dar a fost învinsă fără drept de apel cu scorul de 4 la 0, golurile fiind marcate de Rață, Armaș, Nemec și Merloi.

„U” Cluj și Petrolul Ploiești și-au împărțit punctele în acest sezon

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 16 iulie 2023 pe Stadionul Ilie Oană din Ploiești, acolo unde „șepcile roșii” s-au întors acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1 la 1.

Scorul a fost deschis de „U” Cluj care a marcat prin căpitanul Alexandru Chipciu, ca mai apoi Alexandru Musi să marcheze pentru gazde și să stabilească scorul partidei până la pauză.

Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 noiembrie 2023 pe Cluj Arena și s-a încheiat de această dată cu o remiză albă, astfel ambele echipe au o ambiție în plus în această partidă pentru a se impune pentru prima dată în acest sezon.

„Trebuie să înțelegem că ne așteaptă un meci foarte greu”

Antrenorul echipei clujene, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida de sâmbătă împotriva echipei Petrolul Ploiești și a declarat că pe jucătorii săi îi va aștepta un meci foarte greu cu o echipă care va vrea să arate că valoarea ei nu se reflectă în ultima partidă jucată, unde a pierdut usturător cu 4 la 0 și că jucătorii trebuie să fie pregătiți de luptă.

„Noi suntem într-o perioadă destul de bună, în creștere ca și joc, îmi exprim încrederea și aprecierea față de jucătorii pe care îi antrenez.

De asemenea suntem o echipă care atunci când suntem într-o formă bună ne putem pune orice adversar în dificultate și sper ca mesajul meu să fi ajuns acolo unde trebuie și jucătorii să fie foarte motivați și să își dorească, iar tot ceea ce i-am învățat să exprime mult mai bine pe partea de atac”, a declarat antrenorul „șepcilor roșii”.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax