EDUCATIE
UPDATE/ Școala în pandemie la Cluj și regulile ei absurde: elevii au voie să stea la toaletă doar un minut și încep orele la 7 dimineața. Conducerile școlilor neagă acuzațiile. Vezi ce spun psihologii
Odată cu începerea noului an școlar și cu noile reguli impuse elevilor în vederea păstrării regulilor de siguranță generate de pandemie, au început să apară și plângerile părinților din Cluj față de unele măsuri considerate absurde ori abuzive de către aceștia.
Printre aceste măsuri se numără începerea cursurilor la 7 dimineața, limitarea timpului petrecut de copii la toaletă, ori interdicția acestora de a se ridica din bancă timp de câteva ore.
Plângeri ale părinților elevilor Liceului Onisifor Ghibu și ai Școlii Ioan Bob din Cluj-Napoca
Cele mai recente plângeri ale părinților clujeni implică Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Școala Gimnazială Ioan Bob din Cluj-Napoca.
Ore începute la 7 dimineața, din cauza lucrărilor de construcție
Astfel, câțiva părinți au povestit pentru Cluj24.ro că elevii de la Liceul Onisifor Ghibu Cluj-Napoca încep orele de la ora 7 dimineața. Ei dau vina pe lucrările asupra imobilului și acuză conducerea unității de învățământ că îi supune pe elevi la un program epuizant, care scade calitatea acestora de a se concentra, datorită oboselii acumulate.
Mama unei eleve din cadrul liceului povestește că noul program implementat începând cu noul an școlar a determinat schimbarea programului copilului său, acesta fiind nevoit să se trezească în fiecare zi la ora 5 dimineața, pentru a ajunge la timp la școală.
„E inuman să aduci copilașii la școală la ora 7. Am fost anuntați de ieri, nu am știut nimic înainte”, povestește femeia.
Părinților le este frică să intervină
Aceasta a mai declarat că Liceul Onisifor Ghibu este singura unitate școlară din Cluj-Napoca care începe cursurile la ora 7, iar părinților le este frică să reclame noua regulă, chiar dacă nu sunt de acord. Femeia este printre puținii părinți care au luat atitudine, răspunsul primit de la alții fiind: „asta este”.
„Nici pe vremea comunismului nu se făcea școală așa, e crud să trezești un copil la ora 5. Problema e că afectează copilașii și productivitatea lor, un copil trezit la ora 5 nu cred că poate să funcționeze”, a mai adăugat femeia.
Ce spune directoarea liceului
Reporterii Cluj24.ro au contactat-o pe Monica Bereș, directorul Liceului Onisifor Ghibu, pentru a obține un punct de vedere cu privire la problema aducerii elevilor la școală de la ora 7 dimineața.
Aceasta a confirmat că elevii încep cursurile la ora 7 și a precizat că este o măsură implementată odată cu începerea lucrărilor de construcție din cadrul unității școlare, nefiind corelată în vreun fel cu situația pandemiei de COVID-19.
„Datorită șantierului ne-am restrâns din două clădiri în una singură. Avem 74 de colective de elevi și 51 de săli disponibile. Vă dați seama că ar trebui să fac orele până la ora 14.00, timp de o oră să dezinfectez și de la 15.00 să intre cei de după-masă cu încă 5 ore. Eu nu pot să îmi permit să îi țin până la 8-9 seara pe cei din clasele a 5-a, a 6-a, a 9-a si a 10-a”, a declarat directoarea liceului.
Aceasta a explicat că venirea cu o oră mai devreme a elevilor la cursuri înseamnă, implicit, și terminarea orelor cu o oră mai repede, respectiv la ora 13.00.
„Și pentru noi este greu să venim la 7.00. Ei trebuie să se gândească la cei care vin de după-masă. Să îi aduc atât de târziu pe ceilalți?! La ei nu se gândesc că sunt obosiți după-masă?”, a spus directoarea.
Elevii din ciclul primar încep orele la 8.00, conform directoarei
Monica Bereș a mai declarat că această regulă nu îi vizează pe elevii din ciclul primar care au clasele într-o clădire separată, unde orele încep la ora 8.00. De asemenea, conform directoarei, măsura începerii cursurilor la ora 7.00 va dura tot anul școlar.
Elevii nu au voie să se ridice din bancă câteva ore la Școala Ioan Bob din Cluj-Napoca
Din seria nemulțumirilor părinților ai căror copii au început școala săptămâna aceasta fac parte și cele legate de noile măsuri impuse pentru siguranța elevilor împotriva infectării cu COVID-19. Astfel, mai mulți părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială Ioan Bob din Cluj-Napoca se plâng de faptul că elevii nu ar fi lăsați să iasă afară într-un interval de trei ore din timpul programului petrecut la școală, ba mai mult, nu ar avea voie nici măcar să se ridice din bancă.
De asemenea, părinții mai reclamă și timpul scurt impus elevilor atunci când merg la baie.
Una dintre mamele nemulțumite de noile reguli a declarat pentru Cluj24.ro că este vorba despre elevi din clasele 0-4, aceștia fiind nevoiți să se supună regulii de a nu se ridica deloc din bancă timp de trei ore, cu excepția situației în care au nevoie să se deplaseze la baie.
„La toate școlile există o pauză și prin rotație se iese afară”
„La Școala Bob este o problemă destul de gravă. În pauza de 10 minute, copilul are voie maxim să se rotească cu fundul pe scaun și să vorbească cu colegul. M-am interesat, iar la toate școlile există o pauză și prin rotație se iese afară. Toți copiii, atât cei care sunt pe dimineață, cât și pe după-masă au aceeași regulă absurdă”, a povestit femeia.
Învățătorii condamnă regula
De asemenea, aceasta a mai declarat că inclusiv unii învățători condamnă noua regulă, însă fiind o regulă impusă de conducerea școlii, trebuie să se „supună”.
Mama elevului este de părere că măsura este una abuzivă atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.
„Regulile au fost transmise online, înainte cu o săptămână de începerea anului școlar. Regulamentul general emis de Inspectoratul Școlar Județean Cluj a fost interpretat de fiecare director de școală după cum au crezut ei că se pot organiza, dar trebuie găsită o modalitate astfel încât copiii să fie scoși măcar 5 minute afară”, a mai explicat femeia pentru Cluj24.ro
Părinții afirmă că elevii sunt lăsați să stea la toaletă doar un minut
Aceasta susține că își dorește ca regulile să fie schimbate, astfel încât elevii să aibă voie să iasă afară prin rotație, așa cum se întâmplă la restul școlilor din Cluj-Napoca.
Mama elevului a mai povestit că „elevii au voie la toaletă o dată la o oră, câte un minut”.
Conform femeii care a dorit ca numele să îi rămână anonim, toți părinții nemulțumiți ar fi făcut echipă și ar fi verificat situația celorlalte școli din municipiu, pentru a vedea dacă se aplică aceeași regulă, însă au descoperit că Școala Ioan Bob este singura care pretinde acest lucru.
De asemenea, ea a mai spus că încă nu au primit un răspuns din partea conducerii școlii.
Ce spune directoarea Școlii Ioan Bob
Directoarea Școlii Ioan Bob din Cluj-Napoca a fost contactată pentru a oferi o explicație cu privire la plângerile părinților.
Aceasta a declarat pentru Cluj24.ro că tocmai a încheiat o întâlnire cu profesorii de la învățământul primar și cu diriginții din cadrul școlii, în vederea stabilirii unui plan care prevede intervalele și spațiile din curtea școlii în care copiii vor putea ieși, pentru a nu se intersecta cu restul elevilor, în funcție de etajul la care învață fiecare.
„Nu este adevărat, copiii pot să meargă la baie. Le transmit părinților că suntem la școală în fiecare zi și ne pot contacta pentru a le confirma acest lucru și a le prezenta graficul afișat în fiecare sală de clasă. Avem pauze după fiecare oră, în anumite pauze copiii pot să meargă la baie organizat, iar pentru urgențe ei știu că există intervale din timpul orei în care se pot ridica pentru a merge la baie”, a declarat Irina Alexe, directorul școlii.
Aceasta a mai transmis că regulile au fost stabilite în vederea evitării aglomerației, elevii având voie să meargă la baie, însă nu toți în același timp.
„Așa ni s-a cerut să ne organizăm prin ordinul de ministru. Copiii vor ieși pe rând în pauze. Suntem foarte deschiși și încercăm să corectăm din mers orice nefuncționalitate”, a mai adăugat directoarea.
Psihologii avertizează că aceste măsuri ar fi unele abuzive
Psihologul Raluca Anton a declarat pentru Cluj24.ro că în cazul în care aceste măsuri există într-adevăr în forma în care au fost descrise de către părinți, și dacă ele vor fi aplicate pe termen lung, există șanse foarte mari ca elevii să fie profund afectați de reguli cu tendință abuzivă.
„Dacă aceste lucruri se întâmplă, cu siguranță acolo se acumulează foarte multe frustrări, fiind un lucru în sine foarte abuziv, iar copilul nu are cum să fie funcțional pe termen lung”, a explicat psihologul.
În ceea ce privește începerea orelor de la 7.00, Raluca Anton a precizat că, în acest moment, există o justificare pentru acest lucru, însă „este categoric dificil pentru copii să se trezească la astfel de ore, iar ce apare în acest caz este cel mai probabil o supraoboseală după-masa”.
Psihologul a specificat, totodată, că în această perioadă, cu toții trebuie să ne adaptăm noului context și suntem nevoiți să facem eforturi în acest sens.
„Ce pot să facă părinții în situația aceasta este să îi susțină pe copii în contextul de față, pentru că nu are cum să dureze această situație ani de zile”, a adăugat psihologul Raluca Anton.
În ceea ce privește presupusul timp limitat care li s-ar impune elevilor la deplasarea la toaletă, Raluca Anton a precizat că ar fi, de asemenea o măsură abuzivă, care ar avea efecte pe termen lung în ceea ce îi privește pe copii.
UPDATE:
Părinții de la Școala Ioan Bob au confirmat că problema a fost remediată, iar copiii au voie să iasă afară în timpul programului de școală.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea un compartiment destinat tratării și diagnosticării bolilor infecțioase.
Înființarea noii structuri, care va permite izolarea pacienților, a fost aprobată de Consiliul Județean, care are în subordine unitatea sanitară.
Spitalul de Copii din Cluj-Napoca va avea Compartiment special de boli infecțioase. Acesta va avea 5 paturi
Noul compartiment este necesar pentru izolarea și tratarea pacienților infectați sau colonizați cu germeni cu rezistență la antibiotice, problemă din ce în ce mai acută, cu scopul limitării circulației germenilor
”Ne adaptăm continuu și încercăm să luăm cele mai bune decizii care să vină în sprijinul întregii echipe medicale și în beneficiul copiilor spitalizați. Astfel, prin măsurile propuse, dorim să contribuim la furnizarea unor servicii medicale de înaltă calitate, adaptată nevoilor micilor pacienți”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Organizarea compartimentului în structura spitalului va crea condițiile nu doar pentru a asigura asistența medicală a pacienților cu boli infecto-contagioase, ci și de intervenția mai rapidă în diagnosticarea acestora. Un alt beneficiu pentru pacienți este faptul că, în cazul unui diagnostic de boală infecto-contagioasă stabilit la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU), pacienții nu vor mai fi transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, care este foarte aglomerat în perioadele cu viroze respiratorii.
O nouă linie de gardă
Recent, la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca a fost înființată și o nouă linie de gardă, pentru a se scurta scurta timpul de așteptare al micilor pacienâim inclusiv în perioadele în care crește numărul de infecții acute ale căilor respiratorii și a cazurilor de gripă.
CULTURA
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Același lucru se petrecea și de Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, care este și Ocrotitorul României, și care este celebrat la 30 noiembrie.
Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor
Astfel, în noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, în unele sate, fetele „năposteau morile pe loc”, adică porneau roata morii fără apă, ca astfel să se pornească pețitorii, arată specialiștii cujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj .
Totodată, pe furiș, luau făină din „veșca” morii (cercul din jurul pietrelor de moară și al râșnițelor) și făceau o turtă cu apă și cu sare, numită în unele părți „turta de Indrei”. Această turtă o coceau la focul aprins cu resteiele de la jug.
Apoi, arată specialiștii clujeni, după asfințitul soarelui sau chiar la miezul nopții, se duceau la tăietorul de lemne și, șezând pe el, mâncau jumătate din turta pregătită. Cealaltă jumătate o puneau sub pernă, ca să-și viseze ursitul. În timp ce mâncau turta și ședeau la tăietor, erau atente la cum lătrau câinii. Dacă lătratul era gros, se credea că ursitul va fi bătrân, iar dacă era subțire, mirele urma să fie tânăr.
Cum știau fetele de măritat că ursitul va fi bun gospodar
Mai era credința că, dacă o fată visa noaptea că primește apă de la un fecior (sau dă, în unele zone), ursitul va fi „bun la găzdăluit”, adică harnic și agonisitor, după cum arată etnologul Maria Boscșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT Cluj.
Foto: Fete din Orman, jud. Cluj (Fotografie realizată în anul 1956, de la stânga la dreapta: surorile Oros Silvia, Oros Lucreția și Oros Marioara)/ Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Te-ai pregătit de sesiuni intensive de cumpărături? Iulius Mall Cluj te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate.
Cel mai așteptat eveniment de shopping este și momentul perfect pentru a descoperi noi stiluri vestimentare și pentru a profita de reduceri de până la 40% la articole din categorii variate.
Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%
Weekend-ul acesta, brandurile de haine afișează reduceri semnificative la o varietate de articole din colecții actuale și nu numai. Ai șansa să profiți de promoții speciale, pentru a-ți completa garderoba de iarnă sau pentru a găsi cadoul potrivit destinat celor dragi.
Vineri, 29 noiembrie 2024, ZARA are oferte de până la 40%, Pull&Bear – 40%, Bershka are promoții între 30% – 50%, iar Stradivarius de până la 40%. Ofertele sunt valabile pentru colecțiile de toamnă-iarnă și nu numai, așa că vino în magazinele tale favorite și bucură-te de reduceri!
Marc O’ Polo și Levi’s afișează reduceri; jeanși, tricouri, jachete și alte articole de tip streetwear îți vor completa look-ul urban. Nu lăsa iarna să te surprindă, descoperă ce a pregătit Nike, 4F, Arman Sport și alege-ți ținuta potrivită pentru vacanța la munte!
Parfois, Tessora și Sabrini au oferte la bijuterii din argint, dar și la piese unice, inspirate de formele naturale sau de simplitatea designului clasic. Iar dacă ești în căutarea produselor de make-up care să te facă să strălucești în Ajunul Crăciunului sau chiar la petrecerea de Revelion, Marionnaud, My Geisha, Xpert Beauty, MAC Cosmetics, Gerovital te întâmpină cu oferte de nerefuzat.
Premii pentru vizitatori
Până pe 1 decembrie, în zona Atrium din Iulius Mall, poți testa ultimele modele de fotolii de masaj de la Komoder. Fiecare vizitator va putea câștiga unul dintre premiile zilnice, ce constau în: huse de masaj Relaxa, centuri de masaj D 181, iar cel mai norocos vizitator va pleca acasă cu un fotoliu de top, Focus II, în valoare de 12.900 de lei.
Mai multe detalii poți afla pe pagina de Faceebok a Komoder Romania.
Săptămâna viitoare, pe 6 decembrie, Iulius Mall Cluj dă start celui mai magic sezon și îi invită pe clujeni la evenimentul de aprindere a decorațiunilor de Crăciun. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram ca să fii la curent cu toate noutățile!
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, a fost desemnat laureat al Premiului ICDE România Europeană 2024, devenind cel de-al șaselea câștigător al acestei distincții prestigioase, acordată anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj.
Nicușor Dan se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, Laura Codruța Kövesi, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.
„Domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic”
Premiul recunoaște contribuția sa remarcabilă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației, fiind o recompensă pentru activitatea sa civică și politică. Nicușor Dan este descris de ICDE ca un model de om politic european autentic, aflat în slujba cetățenilor.
„Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, se arată într-un comunicat al ICDE.
Cremonia de decernare a premiului
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.