Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

UPDATE/ ACCIDENT pe strada Corneliu Coposu din Cluj. Un tânăr de 20 de ani a DECEDAT

Publicat


Un accident rutier s-a produs miercuri dimineața în jurul orei 09.30, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca.

Conform primelor informații, coliziunea a avut loc între un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 20 de ani, care se deplasa din direcția străzii Poienarilor înspre Corneliu Coposu și un ansamblu de vehicule condus de un bărbat în vârstă de 24 de ani, în direcția străzii Giordano Bruno.

Conducătorul ansamblului de vehicule a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind negativ.
Tânărul de 20 de ani care se afla la volanul autoturismului primește îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.

Update:

Din nefericere, tânărul a decedat.

Sursa: IPJ ClujDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam

Publicat

De

Sebastian Petruț este din Dej și are 23 de ani, iar timp de 7 ani a fost consumator și dependent de droguri. A scăpat greu de acest viciu după ce a urmat un program de reabilitare și de un an și jumătate nu se mai droghează, nu mai bea și nu mai fumează.

Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam

Sebi a participat, vineri, la Cluj-Napoca la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, și a împărtășit în fața a peste 250 de liceeni din experiența sa și i-a sfătuit să nu cedeze impulsului de a se droga și să ceară ajutor dacă se simt în pericol să apeleze la droguri.

Citește și FOTO. Mircea Abrudean: Consumul de droguri, o problemă majoră a societății. Convingem tinerii că nu este bine să consume droguri

”La 11 ani am început să fumez, într-un context în care eram cu un băiat mai mare ca mine.

Și nu știu cum facem, dar noi, ăștia care suntem mai mici, vrem să fim ca cei mari, vrem să fim acceptați. Îi vedem pe cei mari ca pe niște modele în viață și, văzându-l pe acel băiat de liceu că mă bagă în seamă și că fumează țigări mentolate, din dorința de a fi acceptat, l-am întrebat dacă pot să trag și eu două fumuri.

M-am înecat și el a râs de mine și atunci mi-am spus că trebuie să învăț să fumez fără să mă mai înec”, și-a început mărturia tânărul.

Acesta a precizat că nu avea bani de țigări, dar a furat bani de la părinți sau de la bunici.

Sebi a aflat de droguri la 14 ani, în special de marijuana, o plantă despre care știa doar că are efecte pozitive asupra sănătății.

”Este o plantă. Ce mi se putea întâmpla?”

”Ce mi se putea întâmpla? Nu este o pastilă, este o plantă, erau plusuri pentru a justifica un consum.

Eu am fost consumator de droguri și dependent timp de 7 ani, dar după primii 2 ani când s-a instalat dependența de marijuana, nu puteam să dorm dacă nu fumam iarbă, eram stresat.

La 14 ani am început să consum etnobotanice.

Eram într-un loc în care mama îmi spunea să nu mă duc, că totul începea de acasă, de la o simplă neascultare.

Când mama îmi spunea <<nu te duce departe de casă, nu te înhăita cu golani, nu umbla cu băieți mai mare ca tine, ce probleme ai, ce fel de muzică asculți?>>, eu îi spuneam să mă lase în pace, că nu mă înțelege.

Avem telefoane, șmecherii sunt ăștia care cântă despre droguri, despre mașini, hașiș, marijuana.

Orice îmi spunea mama nu am ascultat-o”, a mai spus Sebi.

S-a drogat de distracție

Tânărul a recunoscut că i-a plăcut să se drogheze, iar la început totul era ca o distracție, i-a plăcut anturajul, fiind acceptat de către băieții mai mari.

”După primul an de consum, la 15 ani, am aderat la o gașcă de băieți, dintre care unii au făcut pușcărie pentru crimă, tâlhărie, trafic de droguri.

Iar ca să fiu alături de ei, a trebuit să produc și eu. Sunt din Dej, veneam la Cluj sau în Beclean să furăm băuturi alcoolice, haine. A fost o presiune, îmi era frică să nu fiu dat la o parte.

La 16 -17 ani, de la iarbă am trecut la prafuri și apoi la pastile Ecstasy, Crystal. Dacă eu le-am găsit atunci, cu siguranță se găsesc și azi. Cineva știe pe cineva, așa funcționează treaba.

Am furat o sticlă de alcool și pentru că nu am reușit să o vindem am băut-o și m-am îmbătat, iar a doua zi trebuia să merg la școală. Dimineață am uitat ce am făcut toată noaptea, iar la școală am văzut că aveam vomă pe mine. Mi-a fost rușine”, a povestit Sebi.

Viața dictată de alții

Fostul dependent de droguri a adăugat că primul simptom al sevrajulul este că vrei să consumi din nou.

”Ulterior apare depresia și gândurile suicidale, cu care m-am confruntat ani de zile, neînțelegând rostul meu în viață.

Nu mai suportam să fiu cu ceilalți.

La 17 ani, pentru că era cool în gașca mea, pierdeam nopțile, visam să fiu rapper, să fac bani. Mi-am lăsat viața dictată de alții care au spus ce e mai bine pentru mine, necunoscându-i.

Am renunțat la școală în clasa a XI-a, certurile erau frecvente acasă, amanetam lucruri, făceam bani. Credeam că dacă am țoale șmechere și dacă îs tatuat și dacă fac pe durul…Muzica și mesajele mi-au influențat viața.

Ghidat de droguri

La 18 ani am plecat în străinătate, am locuit în Amsterdam, unde iarba o cumperi din magazin, iar prostituția este în vitrină.

Am crezut că cine ține drogurile ilegale vrea să ne îngrădească. E viața mea, fac ce vreau cu ea, cum să ascult de ce îmi spun alții? Sunt văzut ca un fraier dacă ascult.

Am vrut să văd ce înseamnă libertatea. Am consumat heroină, m-am injectat cu cocaină și după 7 ani am ajuns să fiu ghidat de droguri. Nu funcționam altfel.

Nu puteam funcționa ca un om normal dacă nu luam 7 Xanax-uri odată, eram agresiv, eram violent, noaptea trăgeam pe nas, dimineața trebuia să fumez sau să iau Xanax ca să pot dormi. Nu puteam să vorbesc cu oamenii dacă nu mă drogam. Eram depresiv și anxios, tremuram și eram agitat.

Mi-a spus cineva aceste lucruri la început? Nu”, a adăugat Sebi Petruț.

Potrivit acestuia, de multe ori i s-a întâmplat în timp ce era în străinătate ca dacă avea 50 de euro, de 5 euro își lua mâncare și de 45 de euro droguri și țigări.

”Drogat, bețiv, mincinos”

”Nimeni nu mai voia să aibă de-a face cu mine, mi-am înșelat și furat prietenii, toată lumea mi-a întors spatele. Devenisem un animal. La 21 de ani, până să întrerup consumul de droguri, eram un manipulator, un egoist, un drogat, un bețiv, un mincinos.

La început am fost un copil care nu a știut să ceară ajutorul potrivit și care credea că le știe pe toate. Nu a contat ce au zis mama și tata”, a mai spus tânărul.

Acesta i-a sfătuit pe elevi să nu își găsească refugiul în droguri atunci când suferă sau sunt certați cu părinții și vor să fie înțeleși.

Părinții nu i-au întors spatele

”Numai în momentul în care am realizat situația în care mă aflu și am vrut să mă sinucid de mai multe ori, și am vrut să mă las, dar nu am putut, am cerut ajutor părinților, mamei căreia nu i-am ascultat sfatul niciodată, am înjurat-o și am înjosit-o.

I-am produs multă durere și aș fi meritat să nu îmi mai răspundă niciodată la telefon.

Dar părinții ne iubesc incredibil de mult și când am cerut ajutor nu mi-au spus nu”, a mai povestit fostul consumator de droguri.

Sebi mai spune că un dependent de droguri, dacă nu reușește să urmeze un program de reabilitare, are trei drumuri: ”ori înnebunești, ori mori ori ajungi la pușcărie”.

Reabilitare 7 luni

”Eu am ales să spun stop consumului de droguri și am fost internat la Psihiatrie, după care am ajuns la centru Teen Challenge, care funcționează și în Cluj.

Am terminat programul de reabilitare de 7 luni și am rămas acolo să îi ajut pe cei care vin. Sunt liber de droguri de un an și jumătate – țigări, alcool, droguri, nu am crezut că există șanse pentru unul ca mine să se reabiliteze.

Am rupt orice legătură cu anturajul pe care l-am avut, cu orice lucru care să mă întoarcă înapoi la droguri.

Pot fi un exemplu pentru generația mea.

Vă sfătuiesc ca, ori de câte ori aveți probleme, sau consumați droguri,  nu ezitați să cereți ajutor, care vă va fi oferit”, a conchis Sebastian Petruț.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Neluțu Varga (CFR Cluj), înainte de meciul cu FCSB: Nu accept nimic altceva decât o VICTORIE

Publicat

Patronul celor de la CFR Cluj, Neluțu Varga, crede că echipa sa este mai valoroasă decât FCSB. Acesta a spus că victoria este singurul obiectiv al echipei sale în meciul de duminică, scrie GSP.

„Avem meci foarte important cu FCSB, echipa care este pe primul loc, și vreau să câștigăm. Nu accept nimic altceva decât o victorie în fața FCSB-ului.

Neluțu Varga (CFR Cluj), înainte de meciul cu FCSB: Nu accept nimic altceva decât o VICTORIE

Nu mă mai luați pe mine, nu încercați să mă băgați în polemici cu Gigi Becali. Nu am nimic cu omul. Eu vreau să câștigăm, să arătăm că suntem cea mai bună formație și că ne batem la titlu. Sperăm să luăm campionatul în acest an chiar dacă este unul de reconstrucție

Echipa joacă un fotbal frumos, dar important este să adunăm puncte. Trebuie neapărat să batem FCSB-ul, să ne apropiem de ei, să le suflăm în ceafă și când începe play-off-ul, cel mai important segment al campionatului, să fim într-o poziție în care să atacăm puternic.

Normal că FCSB este o echipă bună, dar eu cred că CFR Cluj este o echipă mult mai bună, mult mai calitativă decât cei de acolo. Spun asta cu tot respectul față de fotbaliștii de la FCSB” a spus Neluțu Varga, potrivit Fanatik.

Foto: GSP

Citește mai departe

EVENIMENT

Adversarele U Cluj şi CFR Cluj în Cupa României

Publicat

De

cfr u cluj (3)

Universitatea Cluj şi CFR Cluj s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, după ce s-au clasat pe locurile 1 şi 2 în aceeaşi grupă de calificare.

În sferturile de finală ale Cupei României, U Cluj o va întâlni pe Hermannstadt Sibiu, iar CFR Cluj o va întâlni, într-un meci care pare mult mai uşor, pe Corvinul Hunedoara.

Celelalte două meciuri din sferturi sunt FC Universitatea Craiova 1948 – FC Voluntari şi CS Universitatea Craiova – Oțelul Galați.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Mircea Abrudean: Consumul de droguri, o problemă majoră a societății. Convingem tinerii că nu este bine să consume droguri

Publicat

De

Consumul de droguri a devenit o problemă majoră în societatea românească, iar autoritățile iau măsuri de combatere a acestui flagel prin care să convingă tinerii că nu este bine să consume droguri, a declarat la Cluj-Napoca secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Acesta a afirmat la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, la care au participat peste 250 de liceeni, că Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.

”E bine să știți ce face statul pentru a combate acest flagel care ne macină societatea din ce în ce mai mult. (…) Suntem în situația în care putem să alegem, și noi și voi, ce să facem mai departe în viață. Alegerea vă aparține, sunteți suficient de maturi ca să știți ce să faceți cu viața voastră mai departe.

Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.

E complicat să combați un astfel de fenomen care s-a accentuat la noi.

Avem o problemă majoră în societatea românească, pe care încercăm să o combatem. În lupta împotriva acestui fenomen e nevoie să implicăm părinții, biserica și societea civilă, să convingem tinerii că nu este bine să consume droguri”, a spus Abrudean.

Drogați la 12 ani

Acesta a precizat că în România s-a ajuns să fie înregistrat consum de droguri cea mai în rândul tinerilor încă de la 12 ani, iar la nivel național în ceea ce privește tinerii de 16 ani statisticile arată că unul din 10 tineri a consumat un tip de drog.

”Cannabis-ul este cel mai utilizat drog în România, fiind pe locul 1 în rândul elevilor.

(…) Concluzia studiilor este că educația e singura șansă prin care putem lupta împotriva acestui fenomen și are rol de prevenție. Dacă este un consumator de droguri în familie este afectată întreaga familie. Prevenția se face în școli și în familie, iar alegerea vă aparține”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Mircea Abrudean a precizat și că în primele 10 luni au avut loc 782 de acțiuni pe tema combaterii traficului de droguri ale DIICOT și BCCO, au fost 1.105 persoane arestate, iar în urma acțiunilor, au fost scoase de pe piață 680 de kg de droguri.

Șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat la rândul său că traficul și consumul de droguri sunt cele mai îngrijorătoare probleme la nivel mondial, și a avertizat că un consumator poate provoca infracțiuni și accidente.

Lupta cu cel mai mare inamic al societății

Președintele ATOP Cluj, consilierul județean Maria Forna, a afirmat că evenimentul a fost primul dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc cu tinerii clujeni, cu părinții, cu profesorii în lupta cu ”cel mai mare inamic al societății contemporane, traficul și consumul de droguri”.

”Dorim să ajungem cu mesajele noastre și la tinerii din alte orașe și comune din județul Cluj”, a arătat Forna.

Conferința a fost organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj.

Cu această ocazie a fost lansată și campania publică inițiată de IPJ Cluj și ATOP „Aleg. Eu dețin controlul” care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.

La eveniment au fost prezenți peste 250 de elevi din clasele a 9-a și a 10-a de la licee din Cluj-Napoca precum și profesori.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax