Connect with us

EVENIMENT

UNTOLD găzduiește, la Cluj, un EVENIMENT internațional major în domeniul IT&C: „The Public-Private Sector Forum”

Publicat


laptop

Festivalul UNTOLD găzduiește la Cluj-Napoca, pe 4 august, cea de-a doua ediție a „The Public-Private Sector Forum” (PPSF 2023), un eveniment internațional de amploare dedicat domeniului IT&C. Participă parlamentari, miniștri, ambasadori din 16 de țări, alături de reprezentanți ai peste 200 de companii. Evenimentul se desfășoară sub egida Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților, în organizarea clusterelor Cluj IT și Transilvania IT și cu susținerea partenerului principal Visa, precum și al Meta și NTT Data România.

„PPSF 2023 reunește, pe de o parte, reprezentanții legislativelor naționale din țările europene care elaborează actele normative în domeniul IT&C, iar pe de alta companiile private relevante din zona tehnologiei, din necesitatea de a crea o platformă de lucru și de dialog comună.

„The Public-Private Sector Forum”, prin complexitatea sa, va aborda provocările și oportunitățile învățării accesibile pentru toți, oferind acces la informații valoroase și la resurse esențiale pentru toți actorii implicați. Pe măsură ce domeniul digital modelează tot mai mult economia, elemente precum productivitatea și competitivitatea sau cerințele pentru alfabetizarea digitală devin esențiale într-un număr covârșitor de profesii.

Prima ediție a avut loc în octombrie 2022, în siajul Conferinței Plenipotențiare a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care a avut loc București în prezența a peste 3.000 de delegați din 187 de state, un moment remarcabil pentru România în context mondial pentru a se afirma drept unul dintre principalii actori în stabilirea politicilor și priorităților în domeniul comunicațiilor.

Tema generală a Forumului din acest an este „A Global Agenda for The Digital Future”, fiind structurat în trei panel-uri principale: „Skills digitale în era AI”, „Incluziune financiară în era digitală”, precum și „Metaverse: viitorul tehnologiei?”. Prezentările realizate de cei trei invitați speciali ai PPSF 2023 constituie, de asemenea, momente-cheie ale zilei. Aceștia sunt Newton Howard, Director al MIT Synthetic Intelligence Lab și profesor la Universitatea Oxford (tema: Creating the brain implant of the future) și Dr. Pipa Malmgren, fost consilier al Președintelui SUA George W. Bush.

„Orașul are nevoie de evenimente precum Forumul Public-Privat”

„The Public-Private Sector Forum va fi deschis de către Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, de CEO-ul & Founder-ul UNTOLD, Bogdan Buta, iar intervenții vor fi susținute de către Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, Ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Inovației și Dezvoltării din Bulgaria, Milena Stoycheva, Primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum și Maria Metz, CEO al NTT DATA România.

“Forumul a avut un mare succes anul trecut, de la prima ediție, pentru că s-a concentrat pe soluții practice, pe chestiuni de detaliu, în locul discuțiilor generale care rămân la stadiul de vorbe și politețuri. Am decis, împreună cu cele două clustere organizatoare, ca a doua ediție să aibă loc la Cluj. Orașul are nevoie de evenimente precum Forumul Public-Privat pentru a da substanță eforturilor factorilor de decizie, iar concluziile la care vom ajunge la capătul celor trei zile vor avea un impact pozitiv la scara întregii țări”, declară Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților.

„România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale”

Maria Luciana Axente, responsabil AI and AI for Good Lead al PricewaterhouseCoopers, Cornel Amariei, CEO și co-fondator al .lumen, Iurie Țurcanu, fost Vicepremier pentru Digitalizare al Republicii Molvova, precum și Alin Mituța, Eurodeputat în Parlamentul European vor oferi proiecții și răspunsuri la cele mai importante provocări pe care implementarea instrumentelor AI le presupun în piața forței de muncă, într-un dialog moderat de Sabin Sărmaș și introdus de către Andrei Kelemen, Director Executiv al Cluj IT Cluster.

România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale. Inteligența artificială a deschis larg o ușă care va rămâne astfel pentru totdeauna. În acest peisaj, dominat de AI și web 3.0, angajații români riscă să rămână total necompetitivi la scară globală în lipsa unor programe privind educarea și dobândirea de competențe adecvate. Iar acest lucru va avea efecte la nivelul întregii noastre economii, adâncind și mai mult decalaje istorice privind dezvoltarea.

În cel de-a doilea panel al PPSF 2023, moderat de Vlad Mercori, CEO Stakeborg, care va fi introdus de o intervenție a deputatului George Tuță, chestor al Camerei Deputaților, va fi dezbătută problematica incluziunii financiare în era digitală împreună cu Milena Stoycheva, Ministru al Inovației și Dezvoltării din Bulgaria, Alin Chitu, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor din România, Eugen Rădulescu, Consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Jakub Kiwior, Regional Managing Director pentru Europa Centrală și de Est al Visa și  Radu Hanga, Chairman of the Board al Bursei de Valori București.

Deși România este una dintre cele mai mari țări ale UE, înregistrăm decalaje considerabile și în privința utilizării metodelor de plată electronice. Peste 70% dintre plăți sunt realizate în țara noastră în continuare cu cash, iar 40% din populația adultă nu are un card de debit sau de credit. 20% din populația adultă nu știe nimic despre ce înseamnă plățile online. Vom afla de la invitați care sunt riscurile de a nu evolua suficient de repede în direcția incluziunii financiare.

Jakub Kiwior, Director Regional pentru Europa Centrală și de Est, Visa: “Incluziunea financiară a fost întotdeauna o prioritate pentru Visa şi ne bucurăm să participăm la dezbateri valoroase precum Forumul Public-Privat găzduit de Parlamentul României, care pot contribui la configurarea unui viitor mai digitalizat și mai favorabil financiar pentru toți românii. Visa şi-a asumat misiunea de a îmbunătăți accesul la educaţie financiară pentru micile afaceri și consumatori și de a îi sprijini să se adapteze şi să prospere într-o lume tot mai digitalizată. Pentru aceasta, dezvoltăm produse și soluții care fac plățile digitale mai accesibile și contribuie la optimizarea afacerilor, și cooperăm cu guvernele în cadrul unor programe care permit indivizilor și comunităților să beneficieze de cunoștințe și servicii financiare care pot constitui un pas către un viitor mai bun”.

„Metaverse: viitorul tehnologiei?”, segmentul final al evenimentului, va fi introdus de Bianca Muntean, Director Executiv al Transylvania IT Cluster și îi are în prim-plan pe Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării din România, Andi Cristea, Deputat în Parlamentul României, responsabil pe dosarul Metaverse desemnat la nivel european din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Beniamin Mincu, Co-founder & CEO al MultiversX și Vitnija Saldava, Public Policy Lead pentru România al companiei Meta pentru România, Bulgaria și Țările Baltice.

Internetul a fost o mare oportunitate pentru lumea întreagă, dar mai cu seamă pentru țările cu economii emergente din Europa de Est. Astăzi, 7% din PIB-ul României este realizat în zona de IT&C. Discuția se va axa pe provocările și oportunitățile momentului: cum putem construi durabil în era web 3.0 și dincolo de aceasta?

A doua zi, pe 5 august, va avea loc un workshop dedicat oficialilor publici, fără acces general, care va facilita schimbul de cunoștințe în domeniul competențelor digitale, formularea unor soluții eficiente pentru dobândirea competențelor digitale și evaluarea unor potențiale proiecte. Rezultatele și contribuțiile mesei rotunde care reunește factori de decizie la la nivel înalt vor fi cuprinse într-un whitepaper, care va rezuma principalele constatări și provocări identificate, soluțiile potențiale și oportunitățile de colaborare pentru promovarea competențelor digitale”, au comunicat organizatorii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Termenul de finalizare a străzii Kogălniceanu și celor adiacente, prelungit. Emil Boc: 99.9% din lucrări, gata în 31 decembrie

Publicat

De

Consilul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, prelungirea perioadei de finalizare a proiectului privind modernizarea străzilor din centrul orașului.

Este vorba de străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.

Primarul Emil Boc a spus că este vorba de „precauție” și s-a decis și faptul că, în cazul în care vor fi lucrări neterminate la data de 31 decembrie, finalizarea acestora va fi finanțată din bugetul local.

Termenul de finalizare a străzii Kogălniceanu și celor adiacente, prelungit. Emil Boc: 99.9% din lucrări, gata în 31 decembrie

Luni, în CL, s-a decis ca termenul de finalizare a acestui proiect să fie extins până în luna aprilie 2024, cel târziu.

„Prelungim termenul, dar sunt chestiuni nesemnificative. Au intervenit întârzieri în proiect și datorită dezbaterilor vii cu societatea civilă din primăvară”, a spus primarul Emil Boc, care s-a referit la faptul că mulți clujeni s-au opus relocării copacilor.

Acesta a precizat că la această oră, lucrările sunt gata în proporție de 98%, iar la 31 decembrie, termenul inițial de finalizare a proiectului, vor ajunge la 99,9%.

„Peste 99,9% din suma necesară este acoperită din fondurile europene”, a mai dat asigurări Emil Boc.

Soclul grupului statuar „Școala Ardeleană” pune probleme

Se pare că cea mai mare problemă o reprezintă soclul grupului statuar „Școala Ardelean”, subiect de scandal la Cluj.

Statuia a fost proiectată fără soclu, care a fost luat de pe strada Mihail Kogălniceanu și cel mai probabil a fost distrus. La cererea societății civile, acesta a reapărut în proiect, dar acum sunt probleme cu piatra pentru soclu, care va fi adusă din altă țară.

„Partea care ține de soclu nu se va finaliza până în 23 decembrie. În rest, străzile Universității, Kogălniceanu și cele adiacente sunt gata”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a cerut luni și ca în cazul în care vor mai fi de efectuat lucrări după 31 decembrie acestea să fie suportate de Primărie, de la bugetul local.

„În cazul în care la 31 decembrie proiectul nu este finalizat și, din ce știu eu, este vorba doar de grupul statuar Școala Ardeleană, ne asumăm noi să suportăm costurile. Dar sunt infime”, a mai precizat Emil Boc.

Și acest punct a fost aprobat de consilierii locali.

Primarul a mai spus că există avizul pentru reamplasarea bustului lui Emil Racoviță în fața Colegiului cu același nume și, de asemenea, avizul pentru păstrarea copacilor de pe strada Universității. Doar 3 vor fi îndepărtați.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tarifele de parcare CRESC la Cluj-Napoca de la 1 ianuarie 2024. Cât vor trebui să plătească șoferii

Publicat

De

parcare biciclete (4)

Consilierii locali au aprobat luni noile tarife de parcare, care vor fi valabile la Cluj-Napoca începând de anul viitor.

Astfel, vor crește prețurile la abonamente, dar taxa la parcometre în zona centrală a orașului rămâne neschimbată.

Tarifele de parcare CRESC la Cluj-Napoca de la 1 ianuarie 2024. Cât vor trebui să plătească șoferii

Astfel potrivit propunerii aprobate luni de consilieri, taxele propuse spre a fi stabilite pentru anul 2024 sunt indexate cu indicele de inflație de 13,8% postat pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Noile tarife, valabile de la 1 ianuarie 2024 sunt următoarele:

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca pune taxă de încărcare pentru mașinile electrice. Care este tariful

Publicat

De

statie incarcare masina (2)

Ești „verde”, plătești. Șoferii care își vor încărca mașinile electrice în stațiile publice din Cluj-Napoca nu vor mai putea face acest lucru gratuit, ci vor plăti o taxă.

Consiliul Local a aprobat astăzi tariful pe care vor trebui să îl plătească șoferii care își încarcă mașinile electrice în stațiile primăriei de la 1 ianuarie 2024

Bicicletele și trotinetele electrice vor putea fi reâncărcate gratuit, în continuare.

Primăria Cluj-Napoca pune taxă de încărcare pentru mașinile electrice. Care este tariful

Propunerea a fost inițiată de primarul Emil Boc, care a precizat că este nevoie de o astfel de taxă din cauza costurilor ridicate cu energia electrică, instabilitatea prețului de pe piață.

Astfel, tariful va fi de 1,04 lei pe KW fără TVA și de 1,24 de lei KW cu TVA de 19%.

Banii vor merge la administrarea parcărilor.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se EMIT abonamentele gratuite pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca

Publicat

abonament ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. invită toţi pensionarii, persoanele vârstnice și cetățenii de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca la Centrele de vânzare carduri și la Automatele din staţii pentru emiterea Abonamentelor gratuite pentru anul 2024. Deoarece abonamentele actuale expiră la 31.12.2023, vă rugăm să solicitaţi din timp Abonamentele gratuite pe anul 2024.

Pensionarii peste 70 de ani care deţin abonament valabil pe card ȋl pot prelungi pentru anul următor direct de la Automate, urmând instrucţiunile afișate ȋn staţie și pe site-ul nostru www.ctpcj.ro, unde se gasește tutorialul (filmul) cu toţi pașii de efectuat.

CTP Cluj: Se EMIT abonamentele gratuite pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca

Se acordă următoarele abonamente:

– Abonament gratuit pe toate liniile pentru:

a) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 și pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de pana la 2.500 lei;

b) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei;

c) cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca.

– Abonament gratuit pe 1 linie, pentru: persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 și pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt cuprinse intre 2.501 lei și 2.750 lei.

* Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix (care se regăsește pe cuponul de pensie în expresia ”S.fixă” = Sumă fixă), se vor lua în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica ”pensie” (conform prevederilor art. 77, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare) și nu veniturile înregistrate la rubrica ”Total drepturi”.

Documentele necesare la Centrele de vanzare carduri sunt următoarele, (fără copii):

– Cardul de transport emis ȋn anii anteriori

– Carte de identitate ȋn original- domiciliul ȋn Cluj-Napoca

– Pentru pensionarii cu vârsta sub 70 de ani: Cupon de pensie sau Decizia de pensionare din luna curentă sau anterioară; Decizia medicală pentru pensionarii de boală; Decizie de pensie de urmaș;

Primul card (pentru cei care nu au avut nici un card de transport) se va emite pe loc, gratuit.

Lista Centrelor de vanzare carduri

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax