Connect with us

EVENIMENT

UNTOLD găzduiește, la Cluj, un EVENIMENT internațional major în domeniul IT&C: „The Public-Private Sector Forum”

Publicat


laptop

Festivalul UNTOLD găzduiește la Cluj-Napoca, pe 4 august, cea de-a doua ediție a „The Public-Private Sector Forum” (PPSF 2023), un eveniment internațional de amploare dedicat domeniului IT&C. Participă parlamentari, miniștri, ambasadori din 16 de țări, alături de reprezentanți ai peste 200 de companii. Evenimentul se desfășoară sub egida Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților, în organizarea clusterelor Cluj IT și Transilvania IT și cu susținerea partenerului principal Visa, precum și al Meta și NTT Data România.

„PPSF 2023 reunește, pe de o parte, reprezentanții legislativelor naționale din țările europene care elaborează actele normative în domeniul IT&C, iar pe de alta companiile private relevante din zona tehnologiei, din necesitatea de a crea o platformă de lucru și de dialog comună.

„The Public-Private Sector Forum”, prin complexitatea sa, va aborda provocările și oportunitățile învățării accesibile pentru toți, oferind acces la informații valoroase și la resurse esențiale pentru toți actorii implicați. Pe măsură ce domeniul digital modelează tot mai mult economia, elemente precum productivitatea și competitivitatea sau cerințele pentru alfabetizarea digitală devin esențiale într-un număr covârșitor de profesii.

Prima ediție a avut loc în octombrie 2022, în siajul Conferinței Plenipotențiare a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care a avut loc București în prezența a peste 3.000 de delegați din 187 de state, un moment remarcabil pentru România în context mondial pentru a se afirma drept unul dintre principalii actori în stabilirea politicilor și priorităților în domeniul comunicațiilor.

Tema generală a Forumului din acest an este „A Global Agenda for The Digital Future”, fiind structurat în trei panel-uri principale: „Skills digitale în era AI”, „Incluziune financiară în era digitală”, precum și „Metaverse: viitorul tehnologiei?”. Prezentările realizate de cei trei invitați speciali ai PPSF 2023 constituie, de asemenea, momente-cheie ale zilei. Aceștia sunt Newton Howard, Director al MIT Synthetic Intelligence Lab și profesor la Universitatea Oxford (tema: Creating the brain implant of the future) și Dr. Pipa Malmgren, fost consilier al Președintelui SUA George W. Bush.

„Orașul are nevoie de evenimente precum Forumul Public-Privat”

„The Public-Private Sector Forum va fi deschis de către Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, de CEO-ul & Founder-ul UNTOLD, Bogdan Buta, iar intervenții vor fi susținute de către Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, Ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Inovației și Dezvoltării din Bulgaria, Milena Stoycheva, Primarului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum și Maria Metz, CEO al NTT DATA România.

“Forumul a avut un mare succes anul trecut, de la prima ediție, pentru că s-a concentrat pe soluții practice, pe chestiuni de detaliu, în locul discuțiilor generale care rămân la stadiul de vorbe și politețuri. Am decis, împreună cu cele două clustere organizatoare, ca a doua ediție să aibă loc la Cluj. Orașul are nevoie de evenimente precum Forumul Public-Privat pentru a da substanță eforturilor factorilor de decizie, iar concluziile la care vom ajunge la capătul celor trei zile vor avea un impact pozitiv la scara întregii țări”, declară Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților.

„România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale”

Maria Luciana Axente, responsabil AI and AI for Good Lead al PricewaterhouseCoopers, Cornel Amariei, CEO și co-fondator al .lumen, Iurie Țurcanu, fost Vicepremier pentru Digitalizare al Republicii Molvova, precum și Alin Mituța, Eurodeputat în Parlamentul European vor oferi proiecții și răspunsuri la cele mai importante provocări pe care implementarea instrumentelor AI le presupun în piața forței de muncă, într-un dialog moderat de Sabin Sărmaș și introdus de către Andrei Kelemen, Director Executiv al Cluj IT Cluster.

România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale. Inteligența artificială a deschis larg o ușă care va rămâne astfel pentru totdeauna. În acest peisaj, dominat de AI și web 3.0, angajații români riscă să rămână total necompetitivi la scară globală în lipsa unor programe privind educarea și dobândirea de competențe adecvate. Iar acest lucru va avea efecte la nivelul întregii noastre economii, adâncind și mai mult decalaje istorice privind dezvoltarea.

În cel de-a doilea panel al PPSF 2023, moderat de Vlad Mercori, CEO Stakeborg, care va fi introdus de o intervenție a deputatului George Tuță, chestor al Camerei Deputaților, va fi dezbătută problematica incluziunii financiare în era digitală împreună cu Milena Stoycheva, Ministru al Inovației și Dezvoltării din Bulgaria, Alin Chitu, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor din România, Eugen Rădulescu, Consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Jakub Kiwior, Regional Managing Director pentru Europa Centrală și de Est al Visa și  Radu Hanga, Chairman of the Board al Bursei de Valori București.

Deși România este una dintre cele mai mari țări ale UE, înregistrăm decalaje considerabile și în privința utilizării metodelor de plată electronice. Peste 70% dintre plăți sunt realizate în țara noastră în continuare cu cash, iar 40% din populația adultă nu are un card de debit sau de credit. 20% din populația adultă nu știe nimic despre ce înseamnă plățile online. Vom afla de la invitați care sunt riscurile de a nu evolua suficient de repede în direcția incluziunii financiare.

Jakub Kiwior, Director Regional pentru Europa Centrală și de Est, Visa: “Incluziunea financiară a fost întotdeauna o prioritate pentru Visa şi ne bucurăm să participăm la dezbateri valoroase precum Forumul Public-Privat găzduit de Parlamentul României, care pot contribui la configurarea unui viitor mai digitalizat și mai favorabil financiar pentru toți românii. Visa şi-a asumat misiunea de a îmbunătăți accesul la educaţie financiară pentru micile afaceri și consumatori și de a îi sprijini să se adapteze şi să prospere într-o lume tot mai digitalizată. Pentru aceasta, dezvoltăm produse și soluții care fac plățile digitale mai accesibile și contribuie la optimizarea afacerilor, și cooperăm cu guvernele în cadrul unor programe care permit indivizilor și comunităților să beneficieze de cunoștințe și servicii financiare care pot constitui un pas către un viitor mai bun”.

„Metaverse: viitorul tehnologiei?”, segmentul final al evenimentului, va fi introdus de Bianca Muntean, Director Executiv al Transylvania IT Cluster și îi are în prim-plan pe Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării din România, Andi Cristea, Deputat în Parlamentul României, responsabil pe dosarul Metaverse desemnat la nivel european din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Beniamin Mincu, Co-founder & CEO al MultiversX și Vitnija Saldava, Public Policy Lead pentru România al companiei Meta pentru România, Bulgaria și Țările Baltice.

Internetul a fost o mare oportunitate pentru lumea întreagă, dar mai cu seamă pentru țările cu economii emergente din Europa de Est. Astăzi, 7% din PIB-ul României este realizat în zona de IT&C. Discuția se va axa pe provocările și oportunitățile momentului: cum putem construi durabil în era web 3.0 și dincolo de aceasta?

A doua zi, pe 5 august, va avea loc un workshop dedicat oficialilor publici, fără acces general, care va facilita schimbul de cunoștințe în domeniul competențelor digitale, formularea unor soluții eficiente pentru dobândirea competențelor digitale și evaluarea unor potențiale proiecte. Rezultatele și contribuțiile mesei rotunde care reunește factori de decizie la la nivel înalt vor fi cuprinse într-un whitepaper, care va rezuma principalele constatări și provocări identificate, soluțiile potențiale și oportunitățile de colaborare pentru promovarea competențelor digitale”, au comunicat organizatorii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Finanțatorul CFR Cluj, Neluțu Varga, și liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, primiți de Papa Francisc la Vatican

Publicat

Papa

Finanțatorul echipei de fotbal CFR Cluj, Neluţu Varga, și președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, au fost primiți, sâmbătă, în cadrul unor audiențe private, de către Papa Francisc la Palatul Apostolic din Vatican. 

Potrivit Fanatik, Varga a fost alături însoțit de agentul Pietro Chiodi și i-a dăruit și un cadou Papei.

De asemenea, și Avram Gal a fost primit într-o audiență privată de către Suveranul Pontif, acesta spunând că a trăit” o zi încărcată de spiritualitate și credință”.

”Cu smerenie, am avut parte de o întrevedere cu Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a cărui binecuvântare asupra țării noastre o voi purta în suflet în toți anii ce vor urma”, a spus Gal.

Papa Francisc ține, de regulă, sâmbăta, audiențe private sau comune la Vatican, iar la acestea pot participa și persoane care nu sunt de religie catolică.

De-a lungul anilor, mai mulți demnitari români, printre care foștii premieri Victor Ponta și Viorica Dăncilă, dar și politicieni precum George Simion, au fost primiți de Papa Francisc în audiențe private.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

DNA verifică listele de candidați pentru alegerile europarlamentare ale Partidului S.O.S. România

Publicat

DNA

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a primit o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind punerea la dispoziţie a listelor de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie.

Totodată, AEP arată că documentele solicitate urmează să fie depuse, neavând loc nicio percheziţie la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorităţii Electorale Permanente.

”Având în vedere informaţiile eronate apărute în spaţiul public şi pentru corecta informare a opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face următoarele precizări: Ca urmare a încetării activităţii Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, întreaga arhivă de documente a fost arhivată la Autoritatea Electorală Permanentă.

Menţionăm că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privind punerea la dispoziţie a listelor de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024.

Mai arătăm că documentele solicitate urmează să fie depuse în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, neavând loc nicio percheziţie la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorităţii Electorale Permanente”, precizează AEP, într-un comunicat, citat de Agerpres.

După alegerile europarlamentare, SOS România a trimis în Parlamentul European de la Bruxelles doi candidați, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.

Citește mai departe

CULTURA

A 30-a ediție a Colindului Iancului la Cluj-Napoca. Spectacol cu artiști populari renumiți la Cinema-Teatru Florin Piersic

Publicat

colind iancului

Colindul Iancului, manifestare care încheie marcarea bicentenarului Avram Iancu la Cluj-Napoca, are loc duminică începând cu ora 12 la Monumentul Memorandiștilor, apoi în Piața Avram Iancu și se va încheia la ora 13 cu un spectacol la Cinema Teatru Florin Piersic.

Vor urca pe scenă artiști populari renumiți precum Sava Negrean Brudașcu și ceata de colindători sălăjeni, Mariana Morcan, Corindătorii Clujului, ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Rapsodia Someșană și Rapsodia Clujeană, precum și colindători din Maramureș, Bihor, Alba,  Satu Mare și Mureș.

Intrarea la cea de-a 30-a ediție a Colindului Iancului este liberă.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiul de pe str. Sighișoarei, lichidat de pompierii clujeni. O persoană, transportată la spital

Publicat

De

incendiul

Pompierii anunță că incendiul de pe strada Sighișoarei din Cluj-Napoca, izbucnit sâmbătă dimineață în urma unei explozii, a fost localizat și lichidat de pompieri.

”Incendiul s-a manifestat la două case și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Un bărbat care prezenta arsuri a fost transportat la spital. De asemenea, o femeie care a suferit un atac de panică a refuzat în cele din urmă transportul la spital.

Incendiul este lichidat, se înlătură efectele negative ale acestuia.”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.

Cercetările continuă în acest caz pentru a stabili circumstanțele producerii exploziei și a incendiului.

UPDATE. Cauza exploziei

”Intervenția s-a finalizat, autospecialele revin la bază. Cel mai probabil, explozia s-a produs din cauza unei defecțiuni la o butelie, în momentul în care s-a aprins focul.

Au fost afectate o bucătărie de vară în totalitate, acoperișul a două case și o anexă gospodărească pe o suprafață totală de aproximativ 100 de metri pătrați. Pe parcursul intervenției, pompierii au evacuat din incendiu două butelii și o canistră cu combustibil.

De asemenea, pompierii au reușit să protejeze alte două case situate în vecinătate”, au subliniat cei de la ISU.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax