Connect with us

ACTUALITATE

Untold dă peste cap traficul rutier. Mai multe străzi din zona Parcului Central, ÎNCHISE între 2-19 august

Publicat


Primăria Cluj-Napoca anunță o serie de restricții de circulație în perioada 2-19 august 2024, cu ocazia pregătirilor pentru Untold. Mai multe străzi din zona Parcului Central vor fi închise traficului auto.

Pentru buna desfășurare a evenimentului UNTOLD 2024 (inclusiv perioada de montaj și demontaj a logisticii festivalului), se impun următoarele restricții de circulație, în perioada 2 august – 19 august 2024:

  • Aleea Stadion pietonal;
  • Platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena;
  • Perimetrul cuprins între Parcul Stadion și str. Splaiul Independenței;
  • Latura de Nord a Parcului Central Simion Bărnuțiu, perimetrul cuprins între str. G. Coșbuc, clădirea UAD și str. Splaiul Independenței.

Circulația auto, interzisă pe mai multe străzi

Închiderea circulaţiei rutiere:

  • Aleea Stadion, în perioada 2 august – 19 august 2024, în intervalul orar 23.30 – 04.30;
  • Aleea Stadion, din data de 5 august 2024, ora 00.00 pânâ în data de 14 august 2024, ora 04.30;
  • strada Splaiul Independenței de la podul Garibaldi până la intersecţia cu str. George Coșbuc, din data de 2 august 2024, ora 00.00 până în data de 4 august 2024, ora 23.59, cu excepția tramvaiului CTP;
  • strada Splaiul Independenţei de la podul Garibaldi până la intersecţia cu str. George Coșbuc, în data de 5 august 2024, de la ora 00.00, până la ora 23.59;
  • strada Splaiul Independenţei de la podul Garibaldi până la Pod Napoca, din data de 6 august 2024, ora 00.00, până în data de 14 august 2024, ora 04.30;
  • strada Splaiul Independenţei de la podul Garibaldi până la intersecţia cu str. George Coșbuc, din data de 14 august 2024, ora 04.30 până în data de 19 august 2024, ora 04.30, când situația o impune (cu excepția tramvaiului CTP);
  • strada George Coşbuc sensul de mers spre str. Splaiul Independenței, de la Aleea Stadionului până la intersecția cu str. Splaiul Independenței, din data de 2 august 2024, ora 00.00 până în data de 4 august 2024, ora 23.59;
  • strada George Coşbuc sensul de mers spre str. Splaiul Independenței, de la str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecția cu str. Splaiul Independenței, în data de 5 august 2024,de la ora 00.00, până la ora 23.59;
  • strada George Coşbuc, de la str. Splaiul Independenţei până la intersecţia cu str. Cardinal Iuliu Hossu, din data de 6 august 2024, ora 00.00, până în data de 14 august 2024, ora 04.30;
  • strada George Coşbuc sensul de mers spre str. Splaiul Independenței, de la intersecția cu Aleea Stadion până la intersectia cu str. Splaiul Independenței, din data de 14 august 2024, ora 04.30, până în data de 19 august 2024, ora 04.30;
  • închiderea parcării situată în proximitatea Sălii Sporturilor „Horia Demian” din data de 7 august 2024, ora 7.00 până în data de 13 august 2024, ora 5.00.

Accesul pietonilor, interzis în zona Parcului Central

Pentru siguranţa participanţilor şi buna desfăşurare a manifestării, accesul pietonilor este interzis în zona Sălii Polivalente, a stadionului Cluj Arena și în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, perimetrul restricţionării accesului fiind Aleea Stadion, str. George Coşbuc, de la intersecție cu str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecție cu Splaiul Independenței, str. Cardinal Iuliu Hossu, Splaiul Independenţei, de la Pod Garibaldi până la Pod Napoca, str. Dumitru Fărcaș şi str. Arany Janos de la numărul 17 până la numărul 21, din data de 6 august 2024, ora 00.00 până în data de 14 august 2024, ora 7.00.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Duel de 5 stele în Supercupa României: CFR Cluj- FCSB. Când are loc meciul

Publicat

Dan Petrescu, CFR Cluj, Cupa României

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.

”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!

Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul

Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Publicat

De

Doi clujeniu, Tezaure Umane Vii

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.

Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.

Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare

Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.

Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.

„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”

Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.

Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.

Clujul, lider național în păstrarea tradiției

Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.

Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.

Foto: CJCPCT Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Publicat

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.

Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.

„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu

Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.

Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.

Sesizări de la mai multe instituții

Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.

„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cireșe bio din Republica Moldova la târgul ”Produs de România” de la Cluj, mai ieftine decât cele ale USAMV

Publicat

De

cireșe

Un producător din raionul Hâncești din Republica Moldova a venit de la 500 de km distanță să vândă cireșe bio la târgul ”Produs de România” care a început, vineri, pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca.

Nicolai Tronciu a declarat pentru Cluj24 că cireșele au fost culese din livada proprie și a adus peste 20 de kg care aproape s-au vândut încă din prima zi.

”Am venit cu cireșe bio, culese din livada proprie, dar și cu vinuri din struguri proprii. Avem cultură eco, cu certificare. Cireșele le vând cu 10 lei caserola de 500 de gr, deci kilogramul este la 20 de lei.

Cireașa este un fruct care nu se păstează mult timp și nu le ținem prea mult, le dăm cu acest preț”, a spus Tronciu.

Aproape de standul fermierului din Republica Moldova este cel cu produse ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca unde kilogramul de cireșe se vinde cu 25 de lei.

La târgul ”Produs de România” sunt prezinți aproximativ 100 din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Degustat și cumpărat

Vizitatorii pot degusta și cumpărapreparate tradiționale din carne și lapte (slănină, cârnați, jumări, caș proaspăt și brânzeturi maturate), produse apicole (miere, polen, lăptișor de matcă, faguri și ceară), dar și dulciuri de casă (turtă dulce, ciocolată, rahat, prăjituri tradiționale).

De asemenea, vor descoperi vinuri și țuică tradițională, produse din pește și păstrăv proaspăt, pâine de casă, gemuri, dulcețuri și sucuri naturale. Standurile artizanilor oferă costume populare lucrate manual, podoabe, obiecte din ceramică, pielărie și multe alte creații tradiționale.

Printre acestea, un meșter din Alba vinde tulnice din lemn la 900 de lei bucata, cu care se poate și cânta.

Pentru gurmanzi, oferta culinară este variată, de la grătare și bucate tradiționale până la langoși, kurtos-kalacs, palanețe, înghețată artizanală și sucuri naturale.

Spectacol folcloric

Târgul durează până duminică. În ultima zi, va avea loc un spectacol folcloric, iar pe scenă vor urca tinerii interpreți Maria Moldovan, Diana Moga, Alesia Rus, Raluca Drule, Teodora Nan, Adela Burcă, Ansamblul folcloric „Românașul” al UTCN, Ioana Breda Morar, Amalia Chiper Iurian, Petrică Mureșan, Oana Bozga Pintea, Cornel Borza, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Ana Ilca Mureșan și Deți Iuga.
Acompaniază Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate