Connect with us

ACTUALITATE

Universitatea Cluj a trecut de Turris Turnu Măgurele, cu scorul de 4-1! Pîrvulescu, Novac (2) și Mânărean au marcat pentru „studenți”

Publicat


Universitatea Cluj a câștigat meciul împotriva echipei Turris Turnu Măgurele, din deplasare, cu scorul de 4-1. Astfel,  „studenții” au urcat pe locul al doilea în liga secundă a României, cu 13 puncte obținute în 7 etape. Clujenii sunt la egalitate cu Rapidul, dar au un golaveraj mai bun.

Elevii lui Costel Enache au reușit un meci foarte bun, apărarea experimentată a anihilat atacanții lui Turis, care a reușit să marcheze golul de onoare dintr-un corner.

Gavra a fost inspirat la primul gol al Universității Cluj, când a șutat cu exteriorul, iar Duțu a respins în fața lui Pîrvulescu, care a marcat cu poarta goală. Novac a marcat o dublă, fiind servit ideal de Negrean la ambele faze.

Mânerean a reușit să marcheze, cu un șut superb la colțul lung, din cădere. Aceasta a fost prima reușită în tricoul alb-negru pentru tânărul fotbalist.

„Sunt ceva nemulțumiri, dar azi am avut organizare bună defensivă! Ne-am creat multe ocazii, dar e bine când văd echipa că e unită. Suntem pe locul doi, dar așa este conjunctura. Rămân foarte încrezător în echipa mea”, a declarat Costel Enache, pentru Digisport.

 

Prima repriză

min. 3 – Pîrvulescu șutează la colțul scurt, dar Duțu reține fără probleme.

min. 6 – Haită încasează cartonașul galben, după o intrare dură la Gavra.

min. 10 – Neciu face o preluare cu mâna, iar posesia îi revine lui Turris.

min. 24– Blănaru poate deschide scorul, după ce s-a desprins de apărarea „studenților”. Șutul lui trece pe lângă poarta lui Muțiu.

min. 25 – GOL „U” Cluj! Gavra șutează cu exteriorul, iar Duțu respinge până la Pîrvulescu care bagă mingea în poartă!

Golul Universității Cluj a venit după mai multe momente bune de joc ale Turrisului. Experiența fundașilor clujeni și-a spus cuvântul.

min. 28 Galben pentru Meșter, după ce și-a lovit cu cotul un adversar la nivelul feței.

min. 30 – Pîrvulescu obține o lovitură de colț. Luchin a comis fault în atac.

min. 39 – Blănaru reia o centrare cu capul, iar Muțiu îl lovește. Turris cere penalty, dar jocul continuă.

min. 40 –  GOL Universitatea Cluj! Novac șutează din cădere pe contraatac, iar balonul intră în poartă!

min. 45+1 – Pârvulescu este aproape de golul de 3-0. Șutul este respins de portarul Duțu.

A doua repriză

Schimbare la Turris Turnu Măgurele! Iese Pană și intră Mihai. Iese Sima și intră Voinea.

min. 55 – Negrean putea închide meciul, dar șutul său este trimis în brațele lui Duțu.

min. 56Gol Turris! Sălcianu a reluat cu capul centrarea din corner, iar Muțiu nu poate evita golul.

min. 59 – Cartonaș pentru galben pentru Gabriel Tamaș de la Universitatea Cluj!

min. 63 – Negrean vede cartonașul galben pentru o simulare.

min. 70 – Gol „U” Cluj! Negrean îi pasează lui Mânărean care șutează cu latul la colțul scurt. Nicio șansă pentru Duțu.

min. 74 –  Gavra a încercat să-l lobeze pe Duțu, dar șutul său trece peste poartă.

min. 80 –  Schimbare pentru „U” Cluj! Iese Tamaș și intră Andrei Mureșan.

min. 85 – Pârvulescu putea să majoreze avantajul Universității Cluj pe finalul meciului, dar șutează peste poartă, după o cursă de 3o de metri în careul advers.

min. 88 Gol Universitatea Cluj! Negrean îi pasează decisiv lui Novac care marchează dubla, după ce a rămas singur în fața porții.

min. 90 – Haită șutează direct în brațele lui Muțiu din lovitură liberă.

min. 90+2 – Lovitură liberă pentru Turris! Mingea este respinsă de Luchin, iar balonul iese din Haită în afara terenului.

Sfârșit de meci! Victorie la scor pentru „U” Cluj!

Echipele de start

Turris Turnu Măgurele: Duțu – Oancea, Gherghe, Garutti, Burnea –  Haită, Veres, Toma – Rădescu, Negruț, Blănaru;

Antrenor: Erik Lincar

Universitatea Cluj: Muțiu – Rus, Tamaș, Luchin, Neciu – Filip, Telcean – Novac, Pârvulescu – Gavra;

Antrenor: Costel Enache

Sursa foto: Facebook FC Universitatea Cluj

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vin vremuri grele. Ministerul Sănătăţii inventariază toate sursele de oxigen din spitale. Paturi de terapie intermediară pentru pacienţii COVID

Publicat

Ministerul Sănătăţii a început inventarierea tuturor surselor de oxigen din spitale, pentru a putea asigura pacienţilor cu COVID-19 şi paturi de terapie intermediară, a declarat vineri seară, la Botoşani, ministrul Nelu Tătaru.

Acesta susţine că paturile de terapie intermediară vor fi puse la dispoziţia pacienţilor care ‘au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă’.

‘Noi avem în jur de 3.100 de paturi care sunt tipice pentru terapie intensivă. Până la 4.100 mai avem paturi de postoperator, paturi de îngrijire postoperatorie şi paturi de terapie intermediară. (…) Identificăm în acest moment tot ce înseamnă sursă de oxigen din spitale pentru a putea face paturi de terapie intermediară, în care pacienţii nu sunt pe terapie intensivă invazivă, ventilatorie.

Sunt cei care au diferite grade de insuficienţă respiratorie, au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă. Extindem şi acest număr de paturi’, a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a avut, vineri, o întrevedere cu autorităţile judeţene din Botoşani, după ce joi acestea au dispus adoptarea unor măsuri restrictive, ca urmare a creşterii peste 3/1000 a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 30 octombrie (pamflet)

Publicat

În 1938 s-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles. Aceasta a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marțieni. La noi, singura știre care ar mai putea stârni panică ar fi că Nicolae Guță și-a pierdut vocea…

În 1961, URSS lansează în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumită Bomba țarului. Impropriu spus ”lansează”, mai corect ar fi ”scapă”, în timp ce soldatul care o păzea a deschis trapa ca să fumeze…

În 1971 are loc accidentul ecologic de la Certej, soldat cu 89 de morți și peste 70 de răniți. Prunii au fost atacați de o ciupercă ceea ce a dus la scăderea producției de prune, de unde bătaia pe ce-a mai rămas…

În 1973, la Istanbul, președintele turc Fahri Korutürk inaugurează Podul Bosfor, al patrulea pod suspendat din lume ca lungime la momentul acela. Și noi ne putem lăuda c-am avut cel mai suspendat pod, ca durată de timp: cel de la Agigea, la care încă se lucrează…

În 1990, Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Europa, a fost deschis traficului. Fusese închis că se tot găsea câte un deștept ca să-l treacă înot…

Marius Aciu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Asociația Școlilor Particulare cere în instanță anularea Hotărârii CJSU Cluj de închidere a tuturor unităților de învățământ din Cluj-Napoca

Publicat

De

Asociația Școlilor Particulare (ASP) inițiază un demers juridic prin care solicită autorităților de la nivel central și local să reconsidere decizia de a suspenda cursurile școlare în toate unitățile de învățământ de stat și particulare de pe raza unităților administrativ teritoriale unde a fost depășită incidența de infectare cu COVID-19 peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Membrii ASP au decis în ultima adunare generală la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ.

”Plângerea prealabilă o să fie depusă vineri, 30 octombrie 2020, în municipiul Cluj-Napoca și în municipiul Brașov urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie depusă în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare”, au arătat cei de la ASP.

Extras din Plângerile prealabile depuse în instanță

  1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.
  2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.
  3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale.

Închiderea școlilor nu este necesară

Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele – Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar

  1. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.
  2. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratic pentru protejarea sănătăţii publice

Măsura este nefundamentată

  1. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.
  2. De altfel Organizația Mondială a Sănătății a constatat într-un Ghid din 14 septembrie 2020 că: Din perspectiva sănătății publice, decizia de a închide sau redeschide școlile ar trebui să fie ghidată de o abordare bazată pe riscuri, luând în considerare epidemiologia COVID19 la nivel local, capacitatea instituțiilor de învățământ de a-și adapta sistemul pentru a funcționa în condiții de siguranță; impactul închiderii școlilor asupra pierderilor educaționale, echității, sănătății generale și bunăstării copiilor; și gama de alte măsuri de sănătate publică implementate în afara școlii. Deciziile privind închiderea totală sau parțială sau redeschiderea ar trebui luate la un nivel administrativ local, pe baza nivelului local de transmitere a SARS-CoV-2 și a evaluării riscurilor locale, precum și în ce măsură redeschiderea setărilor educaționale ar putea crește transmiterea în comunitatea. Închiderea facilităților educaționale ar trebui luată în considerare numai atunci când nu există alte alternative.

Impact negativ asupra sănătății elevilor

Pe baza celor mai bune date disponibile, COVID-19 pare să aibă o povară direct limitată asupra sănătății copiilor, reprezentând aproximativ 8,5% din cazurile raportate la nivel global și foarte puține decese. În schimb, închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor, educației și dezvoltării, venitului familiei și economiei generale.

Guvernele naționale și locale ar trebui să ia în considerare prioritizarea continuității educației prin investiții în măsuri cuprinzătoare, multistratificate (a se vedea tabelul 2) pentru a preveni introducerea și răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 în medii educaționale, limitând totodată transmiterea în comunitatea mai largă.

  1. Emitentul actelor este cel care ar fi trebuit să justifice oportunitatea şi legalitatea acestei măsuri precum şi, să menționeze criteriile ce stau la baza examenului de proporționalitate în ingerința dreptului la educație al copiilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 30 octombrie, la Cluj  

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de toamnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 9 grade Celsius, iar cerul va fi predominant noros pe tot parcursul zilei.

Șansele de precipitații și cantitatea vor fi mari pe timpul nopții, în jurul a 80%, dar pe parcursul zilei nu va ploua deloc. Vântul va sufla în medie cu 10km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 38 km/h.

Minima este 7 grade Celsius la ora 06:00, iar numărul de ore cu soare este 6.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate