Connect with us

EDUCATIE

Unde e medicina de altădată? La UMF Cluj-Napoca s-a intrat cu note de 5,22 sau 7,05

Publicat


Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” a finalizat examenul de admitere organizat, în premieră în istoria UMF, în două zile consecutive, 25 și 26 iulie 2020.

În contextul epidemiologic actual, printr-un efort colectiv şi o mobilizare fără precedent, concursul s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și fără probleme pentru toți cei implicați, candidați și organizatori. S-au pregătit 38 de săli de examen, cu mai mult de 2500 de locuri. În desfășurarea impresionantă de personal au fost implicate peste 500 de cadre didactice și angajați din administrație.

Anul acesta s-au înscris 1823 de candidați, cu aproape 200 mai mulți decât anul trecut. Astfel, pentru cele 660 de locuri la buget şi 290 de locuri cu taxă, au concurat 1794 de candidați, 29 de tineri fiind absenți.

7 olimpici admiși fără concurs

7 candidați au fost admişi fără concurs, la programul de studiu Medicină, ca olimpici cu performanţe recunoscute la concursuri naţionale şi internaţionale.

Probele scrise au avut loc atât în amfiteatrele universității, cât și la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, la Sala Sporturilor “Horia Demian” și Sala Polivalentă BT Arena. De asemenea, s-au rezervat sălile de conferințe din două mari hoteluri din oraș, Grand Hotel Italia și Hotel Napoca.

Și anul acesta examenul de admitere la UMF ”Iuliu Hațieganu” a constat într-o probă unică, scrisă, în limba română, în sistemul grilă și a durat 2 ore.

Cele mai căutate specializări au fost radiologie şi imagistică cu 5,4 concurenţi pe loc, asistenţă medicală generală cu 4,5/loc, urmată de balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare cu 3 candidaţi pentru un loc, în timp ce pentru nutriţie şi dietetică s-au înscris aproape 4 candidaţi pe un loc. La medicină concurența a fost de 2,86 înscriși pentru 1 loc.  Interesul crescut pentru tehnică dentară s-a menţinut, cu 4,4 candidaţi/loc. La medicină dentară și farmacie s-au înscris mai puţini candidaţi anul acesta decât în 2019.

Cu ce note s-a intrat

La medicină cea mai mare notă obținută la concursul de admitere a fost 9,82, la medicină dentară 8,82, iar la farmacie 9,94.

La balneo-fiziokinetoterapie și recuperare nota cea mai mare a fost 9,70, iar la asistență medicală generală, radiologie şi imagistică, tehnică dentară și nutriţie şi dietetică prima notă de intrare a fost 10.

Au fost și specializări la care cea mai mică notă de admitere a fst 5,22 la Farmacie, 7,05 la Medicină Dentară și 7,86 la Medicină.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” a luat măsuri extraordinare pentru ca examenul de admitere să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă sanitară pentru toţi cei implicaţi în acest proces. Astfel, sălile de examen au fost curăţate şi dezinfectate cu biocide autorizate.

S-au creat circuite de deplasare a candidaţilor la accesul şi la ieşirea din sălile de examen, cu păstrarea distanţei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare candidat.

Candidaţii au avut la dispoziţie apă, măşti FFP2 şi dezinfectanţi, iar la intrarea în săli li s-a măsurat temperatura cu ajutorul unor termometre non-contact.

”Organizarea și derularea examenului de admitere au constituit o provocare atât pentru noi, ca organizatori, cât și pentru candidați. Condițiile extraordinare pe care le-am creat, pentru ca examenul să se desfășoare în siguranță i-au ajutat pe candidați să se simtă confortabil și să se concentreze la rezolvarea grilelor de concurs. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru desfășurarea celui mai mare concurs din istoria universității”, declară rectorul UMF, prof. dr Anca Dana Buzoianu.

A.P.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




5 Comentarii

1 Comentariu

  1. Lexi

    iulie 28, 2020 la 9:02 am

    Am sa va spun ceva, dar fara supărare! Anul acesta, ziua in care s-au sustinut probele a coincis in mai multe centre universitare de medicina. Sunt tineri f buni care dorind neaparat Clujul raman acasa si se mai pregatesc 1 an. Este o admitere mult mai grea decat in alte parti. Va rog uitati-va in anii precedenti pe listele celor respinsi si o sa vedeti ca cei picati in acelasi an la Cluj cu note de 5 se regasesc in alta parte (nu-i frumos sa spun unde) pe lista admisilor cu note de 9 si 10. Titlul articolului este defaimator. Va rog, respectos, sa nu mai prezentati asa articolele. Nu-i corect.

    • Stiri de kkt

      iulie 28, 2020 la 12:30 pm

      Nu mai scrieti stiri de kkt. De ce puneti titlul „Unde e medicina de altadata”,iar pe urma scrieti ultima medie cu care s-a intrat la FARMACIE, nu medicina generala. Aveti idee cata munmca trrbuie sa depui si ca sa intri ultimul la medicina? 7,86 vi se pare o medie mica? Necesita multa munca sa ajungi la nota aia pentru toate facultatile de medicina, apoi Cluj si Bucuresti, care sunt de elita. Induceti lumea in eroare cu prostiile voastre

      • Alexandru

        iulie 28, 2020 la 5:11 pm

        Da, 5 este nota foarte mica pentru medicina, de fapt pentru orice facultate. Cat despre note peste 7,50 la medicina, este ok.

  2. E

    iulie 28, 2020 la 3:35 pm

    Cei care ati scris articolul, stiti sa rezolvati subiectele de admitere? Stiti cat de mult se munceste si pentru acel 7,05 sau ce note s-au mai luat?
    Oare unde e jurnalismul de alta data? Mai demult nu scria nimeni asa prostii.

  3. Mihai

    iulie 28, 2020 la 5:12 pm

    Jurnalismul este cel ce lasa de dorit,din pacate.Dorinta de vizualizari este mult prea mare pentru a pune titluri adevarate.Este rusinos sa defaimezi atat facultatile de medicina,indiferent de oras,cat si bietii candidati.Circul atrage si vinde bine dar…meseria de jurnalist implica ADEVAR,CORECTITUDINE,RESPECT,SURSE SIGURE,INFORMATII CORECTE.De aceea jurnalistii sunt cativa ,cei ce se pretind ,,jurnalisti” sunt ca ciupercile.Rusine pentru articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR

Publicat

ati

O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.

Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor contează!”

apel

Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Publicat

beton

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.

”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a făcut doar pentru bani, nu pentru comunitate, acele bănci şi cineva specialist, care le-a avizat fără să ţină cont de nevoile reale ale oamenilor.

A fost nevoie de o a treia persoană să vadă acest aspect negativ şi o a patra care să corecteze lucrurile”, crede clujeanul.

Citește mai departe

CULTURA

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează moartea lui Isus

Publicat

De

isus

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.

La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.

”Discursul biblic special durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.

Programul de Comemorare durează aproximativ o oră.

Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Publicat

cupon pensie 768x433

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.

În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.

STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).

Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.

La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.

„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”

Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate