Connect with us

EVENIMENT

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Publicat


crama la salina

Issa Chardonnay Barrique 2022, un vin alb românesc produs de Crama clujeană „La Salina” a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles.

crama la salina

„Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj, dar și pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediții a Concours Mondial de Bruxelles desfășurată recent în Guanajuato, Mexic. Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation și a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obține cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiție și este o distincție care recunoaște excelența și calitatea deosebită a vinului premiat.

crama la salina

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiție itinerantă de vinuri din lume. La ediția din acest an, desfășurată în 7-9 iunie, au fost înscrise aproape 7500 de vinuri din 42 de țări. Experți din 45 de țări au evaluat vinurile fără a cunoaște identitatea lor. Din toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie. Rezultatele au fost anunțate marți, 18 iunie.

„Este o adevărată satisfacție că am reușit să adunăm atât de multe vinuri pentru această nouă ediție, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru demonstrează că producătorii au încredere în noi, iar noi suntem onorați de acest lucru!” a declarat Thomas Costenoble, directorul CMB.

crama la salina

„Este un vin elegant și bine echilibrat”

Issa Chardonnay Barrique este un vin alb sec, de origine românească, produs de Crama La Salina din Transilvania. Este cunoscut pentru calitatea sa superioară și caracterul distinctiv, obținut prin maturarea în baricuri de stejar. De un galben strălucitor, culoare care indică o maturare atentă, acest Chardonnay are arome fructate complexe de piersică, măr și ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită și caramel.

crama la salina

”Este un vin elegant și bine echilibrat, cu o structură plină și o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar și un echilibru perfect între fructuozitate și influențele baricului. Eu am simțit de mai demult că are un potențial extraordinar. Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 ca să reduc puțin impactul notelor de vanilie și a fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat și de batonaj”, a explicat Ioan Ovidiu Maxim, oenolog și administrator Crama la Salina, Turda.

crama la salina

„Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”

Ediția 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 10.000 de litri, echivalentul a aproximativ 13.700 de sticle. Momentan, vinul se găsește pe piață la prețul de aproximativ 10 euro.

”Suntem onorați de această recunoaștere internațională importantă atât pentru noi, cât și pentru țara noastră. România este o țară binecuvântată cu soluri fertile și o climă favorabilă, ideale pentru cultivarea unor soiuri de struguri de calitate superioară, care ne permit producerea unor vinuri calitative. Îi sfătuiesc pe toți cei care vor să deguste Issa Chardonnay Barrique să ni se adreseze rapid sau să îl caute în magazine, fiindcă sigur va dispărea rapid. Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”, a mai spus Ioan Ovidiu Maxim.

crama la salina

Pe lângă marele premiu, Crama La Salina a primit la Concours Mondial de Bruxelles și o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 și o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

În 2025, Concours Mondial de Bruxelles – competiția de vinuri rose – va avea loc în România. Aceasta se va desfașura în perioada 28-30 martie 2025 în Constanța, Dobrogea, și este o premieră în istoria vinului din România. Concours Mondial de Bruxelles este primul mare concurs internațional de vinuri care alege ca destinație, pentru una din competițiile sale, țara noastră”, scrie în comunicatul cramei.

crama la salina

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

34 de burse oferite prin concurs de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” pentru anul şcolar şi universitar 2024-2025

Publicat

Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a anunțat deschiderea unui nou concurs pentru acordarea a 34 de burse elevilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor pentru anul școlar și universitar 2024-2025.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” anunţă deschiderea unui nou concurs pentru 34 de burse oferite elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în anul şcolar şi universitar 2024-2025.

34 de burse, acordate de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”

Brusele sunt repartizate după cum urmează:

  • 18 burse pentru elevi, în valoare de 300 lei pe lună
  • 12 burse pentru studenți, în valoare de 400 lei pe lună
  • 3 burse de cercetare pentru masteranzi, în valoare de 400 lei pe lună
  • 1 bursă de cercetare pentru doctorat, în valoare de 500 lei pe lună

Bursele pentru elevi, se acordă pe o perioadă de 8 luni, cele pentru studenţi şi masteranzi pe o perioadă de 9 luni, iar bursa pentru doctorat se acordă pe o perioadă de 12 luni, toate începând cu 15 noiembrie 2024.

Masteranzii şi doctoranzii interesați de aceste burse vor trebui să prezinte un proiect de cercetare pe o temă interdisciplinară, din domeniile: teologia şi interpretarea ştiinţelor, teologia şi bioetica, teologia şi mediul înconjurător, teologia şi artele, teologia şi lumea.

Calendarul înscrierilor

Calendarul şi etapele desfăşurării concursului:

  • 28 octombrie 2024: termenul limită pentru depunerea dosarelor, direct sau prin poştă, la sediul Fundaţiei (400117 Cluj-Napoca, P-ţa Avram Iancu 18);
  • 7 noiembrie 2024: afişarea rezultatelor;
  • 8 noiembrie 2024: contestaţii şi afişarea rezultatelor finale.

Condiţiile de participare, fișa tip a aplicantului, precum şi actele necesare pentru întocmirea dosarului se găsesc în Regulamentul de burse aprobat de Colegiul Director al Fundaţiei şi publicat pe site-ul www.fundatiabartolomeu.ro. Fundaţia va încheia cu fiecare bursier un contract în care vor fi prevăzute drepturile şi obligaţiile ce revin ambelor părţi pe toată perioada derulării bursei.

Bursele acordate anul acesta, în valoare de peste 100.000 de lei

Fondul alocat pentru bursele din acest an şcolar este de 103.200 lei, iar până în prezent, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 533 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.448.700 lei.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani de vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania şi reprezintă proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să ofere și după plecarea sa din această lume o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale. Fundația are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoși dar lipsiți de posibilități financiare, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorinței fondatorului ei.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. Pariul lui George Simion: Construcția de case de la zero pentru SINISTRAȚII din Galați

Publicat

simion

George Simion, președintele AUR, a anunțat că începe construcția caselor pentru sinistrații din comuna Pechea, județul Galați. Liderul AUR a spus că realizarea acestor case până pe data de 13 octombrie reprezintă pariul său.

„Începem construcția caselor aici în comuna Pechea din Galați. Deja avem trasat tot. (…) E pariul pe care îl pun cu voi, dragi prieteni, și cu cei care tot spun că nu se poate, nu se poate. Credeți că de pe 27 septembrie până pe 13 octombrie ridicăm primele case.

VIDEO. Pariul lui George Simion: Construcția de case de la zero pentru SINISTRAȚII din Galați

Colegii mei sunt mobilizați. Avem tot ce ne trebuie. Vă așteptăm și pe voi sâmbătă și duminică dacă sunteți de bună credință și vreți să dați o mână de ajutor. Am săpat primele trei fundații, primele trei temelii. Avem fier beton, avem plasă, avem BCA și vrem, dacă primim teren, pentru că acest teren pe care îl vedeți aici ne-a costat 30.000 euro, dacă primarul face ceea ce spune vrem să ajungem la 30, 40, 50 de case.

Putem doar împreună! Poate România sau nu poate? Hai românilor! Eu știu că putem reconstrui țara”, a spus George Simion, în cadrul unui video postat pe pagina sa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Poli Iași este un adversar INCOMOD. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic

Publicat

Sabău

Înaintea meciului de sâmbătă pe care Universitatea Cluj îl va disputa de la 16.45 în deplasare cu Poli Iași, Ioan Ovidiu Sabău a făcut o analiză a adversarului.

„Anul trecut am pierdut de două ori, și acasă, și în deplasare. Poli Iași este un adversar incomod. De când a venit Emil (Săndoi-n.n.), echipa are un alt spirit. Este o echipă organizată, cu Roman în spatele atacantului care are execuții foarte bune, cu Bordeianu, care va juca, după ce a fost suspendat.

Sabău („U” Cluj): Poli Iași este un adversar INCOMOD. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic

Au jucat destul de bine la Arad, doar că s-au apărat bine, au stat bine în teren, dar și atunci când au avut mingea s-au descurcat destul de bine. Sunt o echipă bună de contraatac. Au jucat bine și cu Craiova, un meci bun ca atitudine, sigur, pe un teren impracticabil, mai ales în ultimele minute. Iașiul rămâne o echipă greu de neînvins. Ne așteptăm să aibă atitudine, fiecare duel să îl trateze 100%, vor fi o echipă agresivă.

Astea sunt concluziile, iar noi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor din punct de vedere fizic. Să vedem cum va fi și terenul, dacă ne putem pune în aplicare posesia noastră, jocul de pase, combinațiile, dinamica jucătorilor. Să nu arătăm cum am arătat a doua repriză cu Craiova.

Am analizat jocul, a lipsit presiunea care trebuia să o facem pe adversar, echipa să fie mult mai scurtă și nu am mai avut curajul de a juca, de a ține de minge. Probabil a intervenit teama de rezultat și probabil am dorit să ținem mai mult de rezultat, chiar dacă ei au avut acel șut care nici măcar nu era pe spațiul porții. Cred că ocazia mare a fost aceea a lui Mitriță. Cea din ultimul minut nu putem spune că a fost ocazie, a fost în luptă cu fundașul, pe zona centrală, direct pe portar. Totuși, în două jocuri atât de importante, cu Rapid și Craiova, am obținut patru puncte. E ceva important pentru noi”, a spus Ioan Ovidiu Sabău.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare a hidrologilor. Cod GALBEN de inundații pe râuri din județul Cluj. Ce zone sunt vizate

Publicat

De

Cod galben de inundații la Cluj

Hidrologii au emis atenționări cod galben de inundații pe râuri din județul Cluj.

Clujul este sub avertizare de vreme rea, începând de sâmbătă, fiind anunțate ploi torențiale, dar și rafale puternice vânt. De asemenea, scad și temperaturile.

Vin ploile. Cod GALBEN de inundații pe râuri din județul Cluj

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri.

Avertizările, în vigoare de sâmbătă dimineața

Potrivit hidrologilor, un Cod Galben de inundații intră în vogoare de sâmbătă, de la ora 06:00 până duminică, la ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice Mureş – aflluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieș – amonte confluenţă cu râul Târnava, în judeţele Cluj și Alba.

Apoi, tot de sâmbătă, de la ora 18:00 și până duminică, la ora 16:00, este în vigoare o avertizare Cod Galben, care vizează râurile din bazinele hidrografice:

  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Cluj și Bihor
  • Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea, în județele Cluj şi Bihor
  • Arieș – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior, în judeţele Cluj și Alba.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax