Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Un specialist în construcții: Unde au minusuri lucrările de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca

Publicat


mariana garștea 1

Mariana Garștea (CEO Sixense România) este specialist în monitorizare structurală și geotehnică și în soluții pentru transformarea digitală a infrastructurii. Compania pe care o conduce oferă soluții și expertiză pentru sănătatea mediului construit, prin automatizarea procesului de urmărire a comportării construcțiilor în timp, atât pentru etapa de execuție, cât și pentru cea de exploatare a proiectelor.

La invitația redacției Cluj24, aceasta a acceptat să analizeze câteva aspecte legate de șantierul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, care a trecut prin câteva etape ce semănau a haos.

Pe lângă desele schimbări de benzi pentru circulația mașinilor și îngrămădeala cauzată între autoturisme, au fost afectați și pietonii, care la rândul lor nu aveau un traseu bine delimitat iar clujenii au reclamat și ritmul lent al lucrărilor.

În Cluj-Napoca este în derulare o lucrare mare de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989, care străbate orașul de la Est la Vest. Pietonii au cel mai mult de suferit pentru că nu au traseu delimitat. Cum credeți ar trebui protejate zonele din jurul anumitor șantiere, ce fel de riscuri există atunci când proiecte mari de infrastructura (de transport, de exemplu) sunt modernizate sau se plănuiește reabilitarea lor, ce trebuie luat în considerare?

Mariana Garștea: Fiecare proiect de infrastructură de transport – fie că vorbim despre modernizarea sau reabilitarea lui, fie că vorbim despre dezvoltarea unui proiect nou – vine cu o serie de riscuri care trebuie identificate, bugetate și monitorizate, și în funcție de care trebuie luate măsuri clare înaintea demarării.

Strict legat de riscurile cu impact asupra construcțiilor din zona de influență a noilor șantiere, menționez: riscurile de mediu (care sunt identificate în faza de aprobare de către inițiatorul proiectului, prin studiile de mediu referitoare la zgomot, vibrații, nivelul de praf etc.), respectiv riscul structural pentru construcțiile învecinate (identificat de către proiectanți în etapa de realizare a studiilor de teren și pe durata proiectării).

Măsurile potrivite pentru diminuarea impactului acustic, structural etc. sunt propuse de către cei care identifică riscurile și aprobate sau nu de către autoritățile publice, însă sunt specifice și depind de fiecare proiect.

Una dintre cele mai importante măsuri este comunicarea cu cei din zonele afectate. Este clar că orice șantier produce deranj, însă atât timp cât se comunică organizat și targetat, cât se prezintă beneficiile proiectului, respectiv măsurile propuse pentru diminuarea acestor riscuri, tot proiectul se derulează altfel, inclusiv reacția populației din zonă este complet alta – și se schimbă în bine.

De la infrastructura destinată pietonilor, astfel încât aceștia să fie în siguranță la traversarea zonei, echipamente cu amortizoare la monitorizarea structurală a construcțiilor din zona de influență, toate trebuie planificate din faza de studii, avize, proiectare.

Nivelul de informație și tehnologie nu ne mai permite nouă, ca industrie, să ajungem în situații de genul celei descrise în întrebarea dvs.

bulevardul 21 decembrie masina



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încep lucrările la PASAJUL centurii metropolitane a Clujului. Trafic DEVIAT în Florești

Publicat

De

Încep lucrările la pasajul din Florești

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.

Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.

Alternativă de circulație în Florești

Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.

Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.

Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.

Se lărgește drumul la 6 benzi

După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.

Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate