Connect with us

ACTUALITATE

Un nou parking din Cluj-Napoca, aproape de finalizare

Publicat


Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat marți seara că parkingul din Complexul Studențesc Hașdeu se apropie de finalizare, data terminării lucrărilor fiind 14 decembrie. Parkingul va dispune de 320 de locuri de parcare.
Conform edilului, parkingul este în acest moment 96% finalizat, iar structura acestuia va cuprinde un nivel de subsol, două niveluri de demisol, parter, 3 etaje supraterane și terasă.

Suprafața construcției este de aproape 1.500 mp

„Parkingul, situat pe strada Păstorului nr. 67-69 dispune de 320 locuri de parcare, dintre care 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități, 10 pentru mașini electrice, 4 locuri pentru motociclete/mopede și alte 11 locuri pentru biciclete.
Suprafața pe care a fost construit parkingul este de 1.488,40 mp, iar data la care lucrările vor fi complet finalizate este 14 decembrie.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Replica zilei

Publicat

„Un bărbat de succes este unul care face mai mult bani decât poate cheltui soția sa. O femeie de succes este o femeie care poate găsi un astfel de bărbat…”

Lana Turner

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vezi câți români sunt dornici să se vaccineze împotriva COVID-19

Publicat

Un studiu Reveal Marketing Research arată că 62% dintre români sunt dornici să se vaccineze împotriva COVID-19, din care 36% imediat, iar 26% preferă să mai aștepte.

36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil, în timp ce 38% dintre români spun că nu se vor vaccina nici anul acesta, nici mai târziu.

Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt barbați, iar 41% sunt femei. În schimb, dintre cei care refuză vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, comparativ cu 34% bărbați.

26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina spun că o vor face mai târziu, nu în 2021.

Care e situația în mediul rural?

Mediul rural se arată cel mai reticent la vaccinare: doar 24% dintre respondenți sunt deschiși să se imunizeze de îndată ce vor avea ocazia, comparativ cu 45% dintre cei din mediul urban care și-au exprimat intenția de a se vaccina. Mai mult, peste jumătate dintre cei din mediul rural (51% ) spun că nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu.

Care sunt segmentele cele mai deschise la vaccinare?

Seniorii pensionari și maturii fără partener sunt segmentele care se arată cele mai deschise la vaccinare. Peste jumătate dintre pensionari, întrebați dacă se vor vaccina cât mai curând, au răspuns afirmativ, iar 56% dintre maturii fără partener au avut aceeași opțiune. În schimb, tinerii, deși au declarat că vor să se vaccineze, spun că ar preferă să mai aștepte până anul următor: 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre milenialii fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu.

Cine refuză vaccinarea?

Dintre respondenții care refuză vaccinarea, femeile au înregistrat un procent mai mare decât bărbații cu aceeași opțiune. 46% dintre femei spun că nu se vor vaccina, comparativ cu aproximativ o treime dintre bărbați. Similar, membrii ai familiilor tradiționale (48%) declară că nu se vaccinează.

De ce vor să se vaccineze românii?

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Observăm că dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67% au menționat acest lucru drept motiv pentru care se vaccinează. Este de înțeles, având în vedere că se află într-o categorie de risc. Din punct de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61% au spus că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă ne uităm la nivelul de educație, observăm că persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%). În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns sunt doar 7%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

„62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin”

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de o treime dintre români (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – 18%; călătoriile în străinătate – 13%.

Pentru foarte puțini români faptul că vaccinarea este recomandată îi motivează în acest sens. Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.

62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au nicio temere.

Conform studiului, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%) consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre respondenții care nu se vaccinează spun că se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului împotriva COVID-19.

„Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat ”

Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% din același segment se tem de reacțiile adverse. Interesant este că doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au declarat că nu se tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu intenționează să se vaccineze.

Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat în cea mai mare măsura de cei cu educație medie (52%). Similar, 51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoanele cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% nu cred că vaccinul este testat suficient.

70% dintre români sunt de părere că vaccinul ar trebui să fie testat mai mult timp înainte de a fi disponibil pentru populație. Peste un sfert dintre aceștia (26%) consideră că vaccinul ar trebui testat timp de 1 an înainte de a putea fi administrat la scală largă, iar 18% menționează o perioadă de peste 5 ani ca fiind potrivită pentru testare.

Dintre cei care se vaccinează de îndată ce vaccinul va fi disponibil, 50% au educație superioară, 40% au educație medie, iar 10% sunt cei cu educație primară. Persoanele care se vor vaccina, dar mai târziu sunt 53% cei cu educație superioara, 40% cu educație medie și 7% cu educație primară. Dintre cei care nu se vor vaccina – 19% au educație primară, 49% au educație medie și 32% au educație superioară.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

U-BT întâlnește joi Dinamo București, în Liga Națională

Publicat

U-Banca Transilvania întâlnește joi, 14 ianuarie, de la ora 19:30, Dinamo București, în primul meci din turneul de Liga Națională organizat la Cluj-Napoca. Echipa lui Antonis Constantinides este pe șase în clasament și a bifat cinci rezultate pozitive, respectiv două eșecuri. Pe de altă parte, clujenii au obținut șase victorii din tot atâtea posibile.

Câinii vin cu o garnitură total schimbată față de stagiunea precedentă, iar sarcini ofensive importante au americanii Timothy Price, Mohamed Abukar sau Gerald Armwood.

La capitolul români, Dinamo mizează pe Andrei Calenic, Anton Diaconescu sau Octavian Popa Calotă, un sportiv cu o vastă experiență în Liga Națională.

Ultimul meci împotriva „câinilor roșii” a fost câștigat cu emoții de jucătorii pregătiți de Silvășan

„Studenții” au învins Dinamo București, în Cupa României, cu scorul de 83 la 81. Meciul s-a desfășurat la Arena de Baschet din București, pe 13 noiembrie. În această partidă, clujenii au fost conduși în prima repriză, revenind în avantaj după pauză.

Gazdele au pus presiune pe oaspeți pentru a egala, astfel încât să trimită partida în prelungiri. Cu 51 de secunde înaintea finalului meciului, U-BT a avut un avantaj de doar trei puncte, scorul fiind 82 la 79. Richard a pierdut posesia, iar Octavian Popa-Calotă a redus avantajul clujenilor la un punct.

Tot americanul a obținut un fault și a transformat o singură lovitură liberă. În final, bucureștenii au ratat șansa de a trimite meciul în prelungiri, scorul final fiind 83 la 81.

Declarația lui Mihai Silvășan, antrenor principal U-Banca Transilvania

„Urmează un nou turneu, noi venim după două săptămâni de pauză. Vom întâlni doi adversari incomozi, mă refer la Dinamo și la Craiova.

Ambele echipe au ambiții mari în acest sezon. Noi trebuie să integrăm și un jucător nou, Mike Dixon, care a sosit la noi de ceva timp. Probleme de lot nu avem, doar Kuti va lipsi o perioadă mai îndelungată.

Victoria este singura opțiune

Suntem pregătiți, ne-am antrenat foarte bine. Toată lumea e dornică să joace meciuri și să câștige. Acesta este obiectivul nostru. Cred că echipa s-a adaptat bine la formatul Ligii Naționale.

Ne bucurăm că putem să jucăm din nou, a fost o pauză extrem de lungă din martie și până în toamnă. Am trecut peste problemele cu virusul, toți suntem sănătoși și așteptăm cu motivație fiecare meci.

Antrenorul lui U-BT își dorește ca fanii să revină cât mai curând în tribune

Cu toții ne punem speranțe că oamenii vor reveni cât mai curând la sală. Nu depinde de noi acest lucru. O sală goală nu face bine sportului, nu ne place.

Sunt convins că și spectatorii vor să fie prezenți. Nu ne-am mai întâlnit cu această situație, dar trebuie să ne adaptăm și să scoatem ce e mai bun. Sperăm ca fanii să fie cât mai curând în tribune”, a afirmat tehnicianul lui U-BT Cluj-Napoca.

Clasamentul Ligii Naționale de Baschet Masculin

No Team W/L P
1. BC CSU Sibiu 8/1 17
2. FC Arges Pitesti 6/3 15
3. CSO Voluntari 6/2 14
4. ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 6/0 12
5. CSM CSU Oradea 5/2 12
6. CS Dinamo Bucuresti 5/2 12
7. SCMU Craiova 4/3 11
8. CS Municipal 2007 Focsani 2/7 11
9. CSA Steaua Bucuresti 4/2 10
10. CSM VSKC Miercurea Ciuc 1/8 10
11. CS SCM Timisoara 3/4 10
12. CS Municipal Galati 1/6 8
13. CS Municipal Targu Jiu 1/6 8
14. ABC Athletic Neptun Constanta 0/6 6

Sursă foto: Facebook U-BT

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajații Prefecturii Cluj primesc un ”SPOR DE COVID” de 30% din salariul de bază

Publicat

Angajații prefecturilor din România care au desfășurat activități de combatere și prevenire a pandemiei de COVID-19 primesc 30% în plus din salariul de bază. Acest spor se acordă în baza OUG nr. 131/200.

La Prefectura Cluj, majoritatea angajaților beneficiază de acest spor de 30%. Prefectul Mircea Abrudean este de părere că nu ar trebui să fie considerat o tragedie acest spor pentru că oricum angajații prefecturilor din România au cel mai mic salariu din administrație.

Acesta face și o comparație cu un jurist al Prefecturii și un portar al Consiliului Județean care câștigă aproximativ aceeași sumă.

„Cei care se ocupă de COVID primesc acest spor, aprobat printr-o OUG. Având în vedere că angajații prefecturilor au cel mai mic salariu din administrație, cred că nu este chiar așa mare tragedia. Un jurist de aici câștigă cam cât un portar de la Consiliul Județean. Este un spor pentru ceea ce fac până la urmă.

Angajații Prefecturii nu au fost chiar în linia întâi, dar au gestionat tot ce înseamnă angrenajul instituțiilor subordonate sau coordonate în perioada stării de urgență și alertă, CJSU. Au fost și două rânduri de alegeri în care chiar s-au expus. Nu văd de ce așa multă agitație pentru un salariu care este cel mai mic din administrație”, a spus prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Prefecții și subprefecții nu beneficiază de acest spor.

Potrivit unui document emis de Consiliul Județean Cluj în martie 2019 intitulat ”TRANSPARENȚA VENITURILOR SALARIALE PENTRU FUNCȚIILE DIN CADRUL APARATULUI DE SPECIALITATE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ”, un paznic debutant are un salariu de bază de 4.035 lei.

Ce spune OUG 131/200 referitor la sporul COVID

Art. 5. – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020, cu modificările şi completările ulterioare, personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanţare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

(3) Personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate